Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Διευρύνονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τον τζίρο να παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Υψηλότερη του 4% η άνοδος για Πειραιώς, Viohalco. Mε θετικό πρόσημο Mυτιληναίος, Εθνική, Alpha Bank. Aπώλειες καταγράφουν Coca Cola, Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Ανοδικά συνεχίζουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα σε Λευκό Οίκο και Νέα Υόρκη. Στο συν 0,70% τα futures του S&P 500 στη Wall Street, σε ένα... προεόρτιο μίας πρώτης αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ.

Με τον DAX κατά 1,01% υψηλότερα στις 11.600 μονάδες, με το Μιλάνο να εμφανίζει βελτιωμένη εικόνα στο ΧΑ, η προσπάθεια των long να δώσουν συνέχεια στη βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση έχει γίνει ευκολότερη.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, αναλογικά μάλλον χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της χθεσινής συνεδρίασης, με σταθερή την επικέντρωση των traders στον τραπεζικό κλάδο και συνολικότερη την ανταπόκριση των blue chips.

Κλάδος-κλειδί και μοχλός αυτής της βραχυπρόθεσμης προσπάθειας ο τραπεζικός, με ικανοποιητικά αποτελέσματα που αποφέρουν θετικό πρόσημο 3,58% (σε ημερήσιο) και μειώνουν τις εβδομαδιαίες απώλειες (σε 2,72%) και τις μηνιαίες (σε 1,70%).

To 42% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις μετοχές του κλάδου, με τις περισσότερες συναλλαγές να γίνονται στη Eurobank, τον μεγαλύτερο τζίρο στη Eurobank και την Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς με 4,44% είναι ο τίτλος με την υψηλότερη απόδοση.

Η νέα μικρή βελτίωση της θέσης των τραπεζών διαμορφώνει ανάλογα αποτιμήσεις που για την Αlpha Βank ξεπερνά και πάλι τα 2 δισ., για την Εθνική στο 1,31, για τη Eurobank στο 1,28 δισ. και στα 492 εκατ. για την Πειραιώς. Πάνω από τα 5 δισ. η συνολική αποτίμηση των ομίλων και για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται πως όριο συναγερμού έχουν τεθεί από το σύστημα τα 4,5 δισ. Αντίστοιχα για τον ΔΤΡ οι 470 μονάδες θεωρούνται βάση για τους traders και σημείο αναφοράς για όσους βραχυπρόθεσμα αξιοποιούν τα περιθώρια αντίδρασης.

Από την πλευρά των τραπεζών είναι εμφανής η προσπάθεια να επιταχύνουν τη διαδικασία εκκαθάρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων ενώ εντείνουν τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με όσα αποκαλυπτικά σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, μετά την Alpha τη σκυτάλη για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λαμβάνει η Εθνική. Οσον αφορά στο μέτωπο των πλειστηριασμών υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υλοποιηθούν 22.000 δηλαδή 360-380 κάθε μέρα.

Η επικέντρωση των traders στις τράπεζες αποτυπώνεται και στην απόκλιση της απόδοσης του ΔΤΡ (3,05%) σε σχέση με αυτήν του FTSE25 (0,48%), λίγο μετά τις 15:00.

Στις 1.670 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 54/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών. Ενισχυμένη και σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα σε blue chips επιλογές των ξένων, με πολύ υψηλά σήμερα τη Motor Oil, τον Μυτιληναίο αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo κ.α.

Στη μετοχή της ΜΟΗ ενεργές και σήμερα εισροές από ξένους, οι οποίοι από τα 17,50 ευρώ της Τρίτης φτάνουν σήμερα έως τα 18,90 ευρώ. Ενα 1,40 ευρώ ανά μετοχή σε διάστημα ημέρας, με τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών να λειτουργεί σαν... μαγνήτης προσέλκυσης και νέων επενδυτών.

Εως τα 7,85 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, που επίσης βγάζει μία ικανοποιητική αντίδραση από τα 7,44 ευρώ. Στα 13,10 ευρώ η μετοχή της Jumbo, με τη γενική συνέλευση (στις 16:00) να έχει αποκτήσει εύλογο ενδιαφέρον και με μερίδα παραγόντων της αγοράς να εκτιμά πως ο βασικός μέτοχος θα είναι γενναιόδωρος με το μέρισμα που θα διανείμει η εισηγμένη.

Φρένο στη μεγαλύτερη αντίδραση της αγοράς το μείον 1,94% της μετοχής της Coca Cola, στα 25,82 ευρώ.
Από τις μετοχές των χαμηλότερων κατηγοριών ξεχωρίζουν Pasal, Καμπάς, Ιντρακάτ, ΕλβάλΧαλκόρ, Trastor, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ κ.α.

Στις 15:10 η αξία των συναλλαγών περνούσε τα 14 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v