Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι χρειάζεται το ΧΑ για να κάνει το… κάτι παραπάνω

Στις 640 μονάδες αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Σε ρόλο πρωταγωνιστή σήμερα η Πειραιώς, ενώ ακολούθησε η Eurobank. Ανοδος για κρίσιμα blue chips αλλά και προβληματισμός για τις συναλλαγές. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Τι χρειάζεται το ΧΑ για να κάνει το… κάτι παραπάνω

Οι λίγοι αγοραστές πιστώθηκαν και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα σήμερα οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας και παίρνοντας βοήθειες από το θετικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και από τα θετικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, όπου επέστρεψαν οι αγοραστές.

Πιο συγκεκριμένα, μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων σημειώνεται για τα Ιταλικά και Ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ιταλικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,36% (-4 μονάδες βάσης) και του αντίστοιχου Ελληνικού στο 4,26% (-2 μονάδες βάσης).

Από την άλλη, με αυξημένο επιτόκιο, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 813 εκατ. από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,71%, από 0,65% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και σήμερα "το κάρο της ανόδου" το τράβηξε ο Τραπεζικός κλάδος και στην πορεία έδειξαν διαθέσεις συμμετοχής και άλλοι τίτλοι του FTSE25.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι πλην της Eurobank, οι υπόλοιποι, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικοί τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών.

Όμως δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Τραπεζικός δείκτης δεν "τόλμησε να αναμετρηθεί" με την σημαντική αντίσταση των 547 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ αναρριχήθηκε μέχρι τις 536,83 μονάδες (+5,05%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 532,71 (+4,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 535,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,71%.

Ανεξάρτητα Τραπεζικού κλάδου, όπου συνεχίζεται η προσπάθεια "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων εν όψει της 13ης Νοεμβρίου, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι πάει να δημιουργηθεί ένα κλίμα μικρών θετικών νέων που συντηρούν την ανοδική αντίδραση και απεγκλωβίζουν χαρτοφυλάκια. Από την άλλη με αυτούς τους τζίρους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πήχης των προσδοκιών θα παραμείνει ιδιαίτερα χαμηλά.

Η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ συνεχίζει να δείχνει συνέχιση της συσσώρευσης μεταξύ 610 και 650 μονάδων, ενώ η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 650 μονάδων, για να πάρει πειστικά χαρακτηριστικά, θα απαιτήσει σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αλλά και διάχυση του ενδιαφέροντος.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Οι χαμηλές συναλλαγές με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η χθεσινή ανοδική κίνηση δεν την καθιστά πειστική, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των πωλητών. Παραμένουν επομένως ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πρόσημο της συνεδρίασης, που θα επηρεαστεί από την τιμολόγηση του αποτελέσματος των εκλογών στις ΗΠΑ από τις Διεθνείς Αγορές" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης ενδεχομένως να δοκιμάσει το άνω όριο του εύρους διαπραγμάτευσης του τελευταίου μήνα που είναι οι 650 μονάδες, αν δεν μας προλάβουν οι εξελίξεις εντός και εκτός. Η συναλλακτική δραστηριότητα, ωστόσο, δεν μας προδιαθέτει για κάτι πολύ καλύτερο. Ο τίτλος της Grivalia εμφανίζεται με ελκυστικό προφίλ ρίσκου/ απόδοσης στην περιοχή των 7,0 - 7,50 ευρώ. Σημειώνουμε την σταθερή και σχετικά προβλέψιμη κερδοφορία και παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, αλλά και την έκπτωση κατά 16% από την εσωτερική αξία (NAV) που παρέχει μια ασφάλεια. Επιπλέον, στα τρέχοντα επίπεδα η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 4,5%" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.

"Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου αύριο, από εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Για σήμερα περιμένουμε μικτή συνεδρίαση λόγω μεταβλητότητας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα εταιρικά αποτελέσματα και στις διεθνείς εξελίξεις (ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ)" σημείωνε η Beta Sec.

"Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε και πάλι το χαμηλό των 610 μονάδων και κινείται πλέον πάνω από την περιοχή των 625 μονάδων. Η συσσώρευση μεταξύ 610 - 650 μονάδων συνεχίζεται και είναι πλέον αρκετή για να δημιουργήσει ανοδική αντίδραση. Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η διατήρηση της στήριξης μεταξύ 615 - 625 μονάδων και θεωρούμε πολύ πιθανή την δοκιμασία των 650 μονάδων. Ο δείκτης Τραπεζών διατήρησε για άλλη μια φορά τις 460 μονάδες και εξακολουθεί να κινείται εντός της ευρείας συσσώρευσης μεταξύ 460 - 560 μονάδων. Πιθανή ανοδική διάσπαση των 560 θα οδηγήσει τον ΔΤΡ πάνω από τις 600 μονάδες στον ΚΜΟ-60. Σε διαφορετική περίπτωση, η συσσώρευση θα συνεχιστεί" τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των συστημικών Τραπεζών, που δείχνει να αποσπά σημαντικότατο κομμάτι των ημερήσιων κινήσεων από τους traders, η στήλη έσπευσε να πάρει "οδηγίες" από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και μεταφέρει τους "χρησμούς" που δίνουν τα ημερήσια διαγράμματα.

Σύμφωνα με αυτά, για την Alpha Bank (+3,18%) το ημερήσιο "stop long" έχει ανέβει στα 1,181 ευρώ. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1,33 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 1,52 ευρώ.

Για την Εθνική (+2,37%), το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 1,546 ευρώ (άρα θέλει δρόμο ακόμα), ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,348 και 1,14 ευρώ.

Το "stop" στο "long" σε ημερήσιο, για την Eurobank (+7,75%) ανέβηκε στα 0,486 ευρώ. Το γεγονός ότι ο τίτλος παραμένει υψηλότερα των 0,555 ευρώ και σήμερα έδωσε ανοδική διαφυγή και υψηλότερα των 0,61 ευρώ, δίνει προϋποθέσεις κίνησης προς τα 0,714 ευρώ.

Στο 1,00 ευρώ το ημερήσιο "stop long" για την Πειραιώς (+9,54%). Αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 1,14 - 1,15, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,248 και 1,314 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "τη σκυτάλη από την Alpha Bank λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, όσον αφορά στα πωλητήρια 'κόκκινων' δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, καθώς χθες εστάλη σε Επενδυτές σύντομο ενημερωτικό δελτίο και συμβάσεις εμπιστευτικότητας για το project 'Symbol'. Ο διαγωνισμός, τον οποίο θα 'τρέξει' ως Σύμβουλος η Morgan Stanley, αφορά σε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 0,95 δισ. ευρώ αποτελούν το οφειλόμενο κεφάλαιο".

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ρεκόρ όλων των εποχών ετοιμάζεται να σπάσει στο τέλος του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οδηγώντας στο Ταμείο του Δημοσίου, μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων, ακόμα και περισσότερα από 6 δισ. ευρώ. Στο τέλος Αυγούστου, είχαν εισπραχθεί 3,672 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο οι εισπράξεις έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ. Με αυτούς τους ρυθμούς, τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους θεωρούνται σχεδόν διασφαλισμένα".

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "είναι περισσότερο από πασιφανές ο Τραπεζικός κλάδος επέστρεψε στο επίκεντρο, με τους traders να προσπαθούν να καταλάβουν τι θα γίνει τελικά με τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. Μέχρι να δημοσιευτεί η ανακοίνωση του Οίκου στις 13 Νοεμβρίου, οι Τράπεζες θα βρίσκονται στο επίκεντρο της μεταβλητότητας".

Χωρίς αμφιβολία και σήμερα οι μετοχές του FTSE25, απέσπασαν την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,75%), ΕΕΕ (-1,94%), Σαράντης (-0,57%), Τιτάν (-0,21%) και Lamda Development (-0,80%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Grivalia και Ελ. Πετρελαίων.

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της ΕΕΕ, ενώ δεν θα πρέπει να παραβιαστεί η στήριξη στα 25,50 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 27,42 ευρώ.

Αντίθετα, τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Jumbo (+2,63%), ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας, στον απόηχο της επιστολής - απάντησης της εισηγμένης, στις ερωτήσεις της Ε.Κ. Με την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 13,16 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων. Στα 12,10 ευρώ, η ισχυροποιημένη στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 06/11/2018 και κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της εταιρείας Επίλεκτος (-18,6%) μετεφέρθησαν στην Κατηγορία Επιτήρησης.

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για την Pasal (+19,77%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Άνεμο (+1,74%) και Ιντρακόμ (+3,31%), ενώ μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η Ιντρακάτ (+4,85%), στον απόηχο των συνεργειών για το ακίνητο στην Μύκονο.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+3,10%), τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις για την ΕΛΧΑ (+5,98%), "ντουμπλάρισαν" τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις οι MIG (+5,89%) και Υγεία (+3,37%), ενώ "ρεπετισιόν" στις συνεδριάσεις με μηδενικές συναλλαγές, σημείωσε η Audiovisual (!)

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση των 647 μονάδων και η πρώτη στήριξη στην ζώνη 610 - 580.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης  και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, που απευθύνονται σε "παίκτες με πιο γρήγορα αντανακλαστικά", η πρώτη αντίσταση στις 1685, ενώ το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 1695 μονάδες. Θετικό το γεγονός ότι ο εν λόγω δείκτης παραμένει υψηλότερα της ζώνης 1651 - 1642. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 1611 και 1599 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αρνητική ειδησεογραφία συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, με την αναφορά πολλών Ξένων Οίκων για πιθανή έξοδο των ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ από τον δείκτη MSCI Greece Large Cap. Η πτώση ήταν καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, καθώς προήλθε από πωλήσεις βραχυπρόθεσμων παικτών, που δεν θέλησαν να αναλάβουν τον κίνδυνο ισχυρών πιέσεων στις Τραπεζικές μετοχές την ημέρα της ρευστοποίησης του δείκτη" αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Οι ημερομηνίες ενδιαφέροντος είναι η 13η Νοεμβρίου, όπου και ανακοινώνονται οι όποιες διαγραφές και προσθήκες στους επιμέρους δείκτες της Morgan Stanley, άλλα και η 30η Νοεμβρίου όπου και θα τεθούν σε εφαρμογή οι όποιες αλλαγές στην δημοπρασία κλεισίματος, θέτοντάς τες σε ισχύ από την 3η Δεκεμβρίου.

Η διαγραφή και των τριών συστημικών Τραπεζών από τον MSCI Greece Large Cap αποτελεί ακραίο σενάριο, κάτι που φάνηκε και τις προηγούμενες μέρες στην Αγορά και κυρίως στην μετοχή της Eurobank. Σαν πιθανότερο ενδεχόμενο θα βλέπαμε μόνο την διαγραφή της ΠΕΙΡ και την εισαγωγή της στον “μικρό” δείκτη της Morgan Stanley κυρίως λόγω κεφαλαιοποίησης.

Η τεχνική πλευρά της Αγοράς παραμένει εντός της συσσώρευσης 610 - 650 αδυνατώντας να αποκτήσει κάποια τάση. Το πρόσφατο διπλό χαμηλό του Τραπεζικού δείκτη, συνοδεύτηκε και από αυτό του ΓΔ στις 610 μονάδες δείχνοντας αντοχές σε αυτά τα επίπεδα.

Πλέον οι κρίσιμες ζώνες για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 645 - 650 μονάδες, όπου εντοπίζονται τα ψηλά της συσσώρευσης και οι ΚΜΟ των 30 ημερών.

"Ένα κλείσιμο πάνω από το όριο αυτό, θα δώσει ανοδικό βραχυπρόθεσμο σήμα στην Αγορά, μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα. Στον αντίποδα, η απώλεια των 610 μονάδων θα ενεργοποιήσει νέο πτωτικό κυματισμό, οδηγώντας την Αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα" εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας μειώθηκαν κατά $33,93 δισ. τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα $3,053 τρισ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2016. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 30 δισ. δολαρίων.

Καλύτερα από τις προβλέψεις κινήθηκε η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο. Ενισχύθηκε κατά 0,2%, ξεπερνώντας την εκτίμηση δημοσκόπησης του Reuters που έκανε λόγο για αύξηση 0,1%.

Το νούμερο του Αυγούστου αναθεωρήθηκε σε 0,1% ανοδική κίνηση από την καθοδική κατά 0,3%.

Ενισχύθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, οι λιανικές πωλήσεις ήταν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια σημείωσαν θετική κίνηση κατά 0,8%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 0,1% μηνιαία άνοδο και 0,7% ετήσια.

Η Eurostat αναθεώρησε, επίσης, τα στοιχεία του Αυγούστου σε μηνιαία άνοδο κατά 0,3%, από 0,2% πτώση και ετήσια αύξηση 2,2%, από 1,8% προηγουμένως.

"Τo μεγάλο χρέος της Ιταλίας απαιτεί έναν βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας που ξεπερνά τα όρια που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάννι Τρία, σε μία συνάντηση πίσω από κλειστές πόρτες", σύμφωνα με δύο πηγές της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

"Η Οικονομία της Ιταλίας, τα Δημόσια οικονομικά και το Τραπεζικό της Σύστημα είναι ισχυρά, αλλά εάν μία Τράπεζα χρειαστεί βοήθεια, θα της δοθεί χωρίς δισταγμό", σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε τον Ιταλό Αντρέα Ένρια, ως τον νέο επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού", δήλωσαν στο Reuters δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο κ. Ένρια θα αναλάβει τα ηνία του SSM από τη Γαλλίδα, Ντανιέλ Νουί.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 20 από 26 ευρώ πριν μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil η Goldman Sachs, σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral" από "buy".

Τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα γ' τριμήνου της Motor Oil καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "accumulate" και τιμή - στόχο στα 23,2 ευρώ για τη μετοχή.

Η Μotor Oil αναμένεται να δημοσιεύσει αποτελέσματα τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 642,08 μονάδες (+1,94%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 640,34 (+1,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 640,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,73%.

Ο τζίρος στα 32,9 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ), ενώ ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απέσπασαν το 35,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Lamda και στο υψηλό οι Eurobank, Motor Oil, Jumbo και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 22 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνεχεία και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.215 συμβόλαια).

Στα 5.426 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.577 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 928, 633 για τον Νοέμβριο και 295 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.668,5) κινήθηκε μεταξύ 1.666 και 1.684 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,75%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 ΕΧΑΕ, 25.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.564), Alpha Bank (2.782), Πειραιώς (3.856), ΔΕΗ (644), ΟΠΑΠ (259), Εθνική (17.559), Μυτιληναίο (515), MIG (298), Motor Oil (215), Τέρνα Ενεργειακή (129), Ελλάκτωρα (630), Cenergy (100), Ιντρακόμ (119), Intralot (214), ΟΤΕ (570), Viohalco (306), Jumbo (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.180, Eurobank 31.038, Alpha Bank 20.034, Εθνική 211.575, Πειραιώς 12.272.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                  NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,99%

2018-11-05

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-10-31

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.010.446 τεμ., (από 30.455.750 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.416.057 τεμ. (28.466.057), ΔΕΗ 6.478.538 τεμ. (6.489.738), Eurobank 58.891.373 τεμ. (58.080.768), Εθνική 8.723.215 τεμ. (12.139.428), ΟΠΑΠ 1.008.287 τεμ. (1.008.287) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v