Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς ο πρωινός τζίρος πρόδωσε τους… πωλητές

Coca Cola και Πειραιώς έβαλαν ανάχωμα στην πτώση και κράτησαν τον Γενικό Δείκτη σταθερό. Σε ποια blue chips επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Το βασικό σενάριο για την συνέχεια και το ορόσημο της 13η Νοεμβρίου.

ΧΑ: Πώς ο πρωινός τζίρος πρόδωσε τους… πωλητές

Η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ δείχνει συνέχιση της συσσώρευσης μεταξύ 610 και 650 μονάδων, ενώ η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 650 μονάδων, για να πάρει πειστικά χαρακτηριστικά, θα απαιτήσει σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αλλά και διάχυση του ενδιαφέροντος.

Πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν στις 13 τρέχοντος (MSCI).

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί με ιδιαίτερη ευκολία, ότι η σημερινή συνεδρίαση, απλά, επιβεβαίωσε την "σκληρότητα" των αντιστάσεων, στην περιοχή των 650 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και στην ζώνη των 547 - 550 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Από την άλλη, τα "φροντιστήρια" που έχουν πληρώσει οι ενεργοί παίκτες, ίσως άρχισαν να πιάνουν τόπο και έτσι δεν ήταν λίγοι οι αγοραστές που προβληματίστηκαν έντονα με τον τζίρο του πρώτου ημιώρου, όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη μισή ώρα συναλλαγών συμπληρώθηκε με τον εντυπωσιακό, για τα τρέχοντα δεδομένα, τζίρο των 7,1 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ). Οι αγοραστές αντελήφθησαν ότι οι εν δυνάμει πωλητές προχωρούσαν σε αθρόες ρευστοποιήσεις και μαζί με αυτούς, σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών όσοι τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά.

Οι εντολές αγορών κόπασαν, οι δείκτες άρχισαν να υποχωρούν από τα αρχικά υψηλά, ενώ η πρώτη ώρα συνεδρίασης συμπληρώθηκε με τζίρο στα 9,7 εκατ.

Στην υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, οι οποίες έχασαν, σχεδόν, το σύνολο των αρχικών κερδών, καθώς δείχνουν να επιστέφουν δριμύτερες οι ανησυχίες για την Ιταλία, μετά από μπαράζ δηλώσεων και εκθέσεων για την Ιταλική Οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, "η Ιταλική Οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό από ότι αναμένει η Ρώμη τα επόμενα δύο χρόνια", σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν το Ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,1% φέτος, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Ρώμης για 1,2%. Το 2019, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,2%, αντί για 1,5% που ανέμενε η Ιταλία και το 2020 κατά 1,3%, από 1,6% που περίμενε η Ιταλική Κυβέρνηση.

Αυτόματα, η χαμηλότερη αύξηση σημαίνει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ιταλίας θα είναι στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι των προβλέψεων της Ιταλίας για το 1,8%. Την επόμενη χρονιά θα φτάσει στο 2,9%, από 2,4% που ανέμενε η Ιταλία και στο 3,1% το 2020, από 2,1% που προέβλεπε η Ρώμη.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, όσον αφορά τις Φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Τζιοβάννι Τρία τόνισε ότι η ανάλυση της Κομισιόν είναι λάθος.

Από την άλλη, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε τόνισε ότι "η Κυβέρνηση θα διατηρήσει τις δικές της οικονομικές προβλέψεις", απορρίπτοντας ως απαισιόδοξες τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το Δημόσιο χρέος της, όσο ακόμη ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλός", σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί 1% το 2019 και 0,9% το 2020.

Όλα τα παραπάνω, όπως ήταν αναμενόμενο, είχαν τον ανάλογο αντίκτυπο τόσο στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου (-0,64%), όσο και στις Αγορές ομολόγων. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στο 3,41% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους ομολόγου (+8 μονάδες βάσης) και στο 4,28% (+2 μονάδες βάσης) η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Με αυτούς τους περιορισμένους τζίρους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πήχης των προσδοκιών θα παραμείνει χαμηλά. Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, από εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αναμένοντας παράλληλα την ανακοίνωση για τη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI στις 13 Νοεμβρίου. Για σήμερα αναμένουμε τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, με βοήθεια από την καλή εικόνα που παρουσιάζουν οι Διεθνείς Αγορές, με στόχο τη προσπάθεια διάσπασης της σημαντικής αντίστασης των 648 μονάδων" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Σήμερα επικεντρωνόμαστε στα αποτελέσματα εννεάμηνου των ΟΤΕ, Τιτάν και ΕΛ.ΠΕ. Για τον ΟΤΕ το γ΄ τρίμηνο, η Αγορά εκτιμά ότι τα EBITDA θα κινηθούν στα €351 εκατ., ενώ για Τιτάν και ΕΛ.ΠΕ οι εκτιμήσεις διαμορφώνονται στα € 76,5 εκατ. και €215 εκατ. αντίστοιχα. Ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει την περιοχή των 650 μονάδων, όπου και θα απαιτηθεί αυξημένος τζίρος για περαιτέρω άνοδο. Ενεργή η συσχέτιση με τον MSCI emerging Markets Index, ο οποίος έχει ανέβει κατά 6,5% τις τελευταίες 6 συνεδριάσεις" τόνιζε η Merit Sec.

"Ημέρα με αρκετές ειδήσεις από πλευράς εταιρικών ανακοινώσεων η σημερινή. Coca Cola, Τιτάν και ΟΤΕ δημοσιεύουν αποτελέσματα πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και μετά το κλείσιμο δημοσιεύουν τα ΕΛ.ΠΕ. Η ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές μπορεί να κρατήσει το Χ.Α. σε θετικό έδαφος, αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών και μείωση του momentum" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν "παράσταση για ένα ρόλο" και πιο συγκεκριμένα για την μετοχή της ΕΕΕ, που ήταν ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι ο τίτλος ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Η μετοχή έδωσε σήμερα ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 26,85 ευρώ (ημερήσιο "stop short") και αν οι αγοραστές συνεχίσουν με τον ίδιο "ενθουσιασμό", οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 28,30 και 31,90 ευρώ.

Τηρώντας το "πρωτόκολλο" και μεταφερόμενοι στον Τραπεζικό κλάδο, που είθισται να είναι το πρώτο θέμα αναφοράς της στήλης, αλλά και να απασχολεί το μεγαλύτερο κομμάτι από το ενδιαφέρον των ημερήσιων traders, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο κλαδικός τους δείκτης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ ξεκίνησε την συνεδρίαση με "flying start" και πολύ γρήγορα "είδε" το υψηλό ημέρας των 548,45 μονάδων (+2,49%), όμως κάπου εκεί οι πρωινοί αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις", με αποτέλεσμα την διάβρωση των αρχικών κερδών, το γύρισμα του εν λόγω δείκτη σε αρνητικό πρόσημο και την υποχώρηση μέχρι τις 524,03 μονάδες (-2,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 524,65 (-1,95%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 526,1 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,68%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει υψηλότερα των 510 μονάδων, δείχνει να είναι σε ισχύ το σενάριο επαναδοκιμασίας της ζώνης 547 - 550. Σε περίπτωση "ξαφνικής διολίσθησης", επιστρέφουν οι πιθανότητες δοκιμασίας των πρόσφατων χαμηλών και της ζώνης στήριξης 467 - 457.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στις 7 Νοεμβρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις Ελληνικές Τράπεζες στο ποσό των 4,9 δισ. ευρώ, έως και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "το πρώτο πακέτο 'κόκκινων' δανείων που έχουν χορηγηθεί σε Τουριστικά Καταλύματα, Πανσιόν και Εταιρείες Ενοικίασης Δωματίων, ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές του 2019. Ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr' αναφέρουν ότι η Τράπεζα έχει ήδη 'πακετάρει' τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεκάδων Επιχειρήσεων αυτού του μεγέθους, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 200 - 230 εκατ. ευρώ".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης, παρά τις "προειδοποιήσεις" από τον τζίρο του πρώτου ημιώρου, αιφνιδίασε αρνητικά τους περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές, που περίμεναν συνέχιση της ανοδικής κίνησης, υπό την "ευγενική χορηγία" των Διεθνών Αγορών, έστω και αν συνέχιζε να υφίσταται ο προβληματισμός λόγω της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, αλλά και των πιθανολογούμενων κινήσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, στον Τραπεζικό κλάδο.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "η Κομισιόν, στη σημερινή της έκθεση με σενάριο αμετάβλητων πολιτικών, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας θα παραμείνει κολλημένος στο 2% την τριετία 2018 - 2020, αλλά σημειώνει πως το τελικό πακέτο μέτρων που θα προκύψει μετά τις διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2019".

Τη στρατηγική του ΔΝΤ "βρείτε τα με τους Ευρωπαίους για τις συντάξεις" επιβεβαίωσαν οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.

Με μια φρασεολογία, η οποία καθόλου δεν θύμιζε την παλαιότερη σκληρή στάση του ΔΝΤ στο επίμαχο ζήτημα, ο Π. Τόμσεν επανέλαβε πολλές φορές πως το Ταμείο δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα με την Ελλάδα και ο διάλογος γίνεται ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στον μη Τραπεζικό 25αρη, προσπάθησε για την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-0,61%), αλλά οι τελικές δημοπρασίες "είχαν διαφορετική άποψη".

Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο "long" με το "stop" να εντοπίζεται στα 1,536 ευρώ. Αν συνεχίσει την πλαγιοανοδική του κίνηση, οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,68 - 1,69 και 1,75 - 1,77 ευρώ.

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Κρι Κρι (+4,55%) και Υγεία (+3,15%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για Άνεμο (+0,57%) και Mermeren (+3,87%, αλλά με "ανοιχτές" εντολές αγορών), ενώ διαθέσεις για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, δείχνει ο Περσέας (+6,74%).

Τεχνικά, μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να μην άλλαξε τα δεδομένα, αλλά αύξησε τους υφιστάμενους προβληματισμούς επιβεβαιώνοντας ότι ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί το ... κάτι παραπάνω, για να υπερφαλαγγίσει την ζώνη αντίστασης 650 - 664. Πρώτη στήριξη στις 631 μονάδες, μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 610 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,69%), αν αυτός δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 1685 - 1698, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1706 μονάδες. Προσοχή στο "cap", στις 1663 μονάδες, όπου εντοπίζεται και η πρώτη στήριξη. Μέγιστη αποδεικτή διόρθωση μέχρι τις 1644 - 1640 μονάδες, προκειμένου να μην επιστρέψουν τα σενάρια για υποχώρηση προς τις 1534 μονάδες. Θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο της εβδομάδας, υψηλότερα των 1675 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τις τρείς τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια αναγκαία τεχνική αντίδραση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδά του. Μία ωραιοποίηση των πιεσμένων αποτιμήσεων όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους δεν πρέπει να αποκλείεται, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά και να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις Ελλήνων και Ξένων Θεσμικών, που έχουν ταλαιπωρηθεί άσχημα, κυρίως το 2ο εξάμηνο του 2018. Αν και η διεθνής συγκυρία βοηθήσει λίγο, έστω και περιστασιακά, η προσπάθεια θα γίνει πιο εύκολη" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Όμως επ’ ουδενί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μεγάλα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όσο και στην Ελληνική Αγορά, συνεχίζουν να υφίστανται και συνεχώς προστίθενται και νέα.

Το 10ετες Ελληνικό ομόλογο συνεχίζει να παραμένει ακλόνητο στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,30% και ήδη Διεθνείς Οίκοι αλλά Οργανισμοί, αναθεωρούν την Ελληνική αλλά και την Παγκόσμια ανάπτυξη επί τα χείρω.

Ο δείκτης Τραπεζών, παρά την πρόσφατη αντίδραση του, αδυνατεί να πλησιάσει την ζώνη των 556 - 565 μονάδων, που αποτελεί και την πρώτη σημαντική ζώνη αντίστασης. Μόνο διάσπασή της μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση των επόμενων σημαντικών επιπέδων 580 και 620 μονάδων, που αποτελούν αντίστοιχα επίπεδα Fibonacci 38,2% & 50% της τελευταίας πτωτικής κίνησης.

Οι 460 μονάδες αποτελούν την τελευταία γραμμή αμύνης, για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Η πρόσφατη επιτάχυνση πώλησης καθυστερημένων, "κόκκινων" δανείων, αλλά και των πλειστηριασμών, δείχνει την πρόθεση των Τραπεζών να βγουν επιτέλους από το τέλμα, που τις ταλαιπωρεί τα 10 τελευταία έτη, αν και αρκετοί αστερίσκοι συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα.

O Γενικός Δείκτης, παρά την πρόσφατη ισχνή αντίδραση του, πρέπει να επανέλθει άμεσα άνω των 650 και 660 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση (660 μονάδες, ή 50% Fibo της τελευταίας πτωτικής κίνησης 710 - 610). Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 630 μονάδες, αυξάνει ξανά τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 614 μονάδων και θα επιβαρύνει ξανά την τεχνικά αρνητική εικόνα του.

Αντίστοιχα, μόνο έγκυρη προς τα πάνω διάσπαση των 1700 - 1710 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να είδαμε τα χειρότερα. Αν και υπερέβη την ζώνη, δεν κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο στο κλείσιμο που θα δημιουργούσε θετικές προοπτικές για τον επόμενο στόχο του 1740 (50% επίπεδο Fibo της πρόσφατης πτωτικής κίνησης). Οι 1660 αποτελούν την πρώτη γραμμή αμύνης, με τελευταίο "οχυρό" τις 1610 μονάδες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ημερήσιος εκθετικός μέσος 200 για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 728,15 μονάδες και για το FTSE25 στις 1909,27 μονάδες, τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, αλλά και τις πρόσφατες εκροές από τα 2 μεγαλύτερα Ελληνικά ETF, συνεχίζουμε να διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση.

Οι γεωπολιτικές αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος χρόνου, αυξάνοντας την μεταβλητότητα (volatility) και δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading..

Η μελέτη για εντοπισμό μετοχών που θα θέλαμε να είχαμε στο χαρτοφυλάκιό μας και σε ποιες τιμές, θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των δυνητικών Επενδυτών, την παρούσα περίοδο, αν και εκτιμούμε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη, λαμβάνοντας υπόψη το εγχώριο και το διεθνές περιβάλλον.

"Ένας 'παλαιάς κοπής' Χρηματιστής μου είπε πριν χρόνια ότι 'Για να φύγει (ανέβει) η Αγορά χρειάζεται τρία στοιχεία ταυτόχρονα, χρήμα, χρόνο και διάθεση'. Την παρούσα χρονική συγκυρία το χρήμα και ο χρόνος σπανίζουν και όσο για την διάθεση δεν είναι τόσο σταθερή και έντονη ακόμα" επισημαίνει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον Shanghai Composite (-0,22%), ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές της Κίνας τον περασμένο μήνα. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι συνολικές εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 15,6% από πέρυσι, μετά την άνοδο κατά 14,5% του Σεπτεμβρίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" ανέμεναν 11% αύξηση στις παραγγελίες προς το εξωτερικό.

Τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Φεβρουάριο κατέγραψαν οι Γερμανικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο. υποχώρησαν 0,8% από τον Αύγουστο, φτάνοντας τα €109,5 δισ. σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Καθοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές, κατά 0,4% μηνιαίως, φτάνοντας στα €91,9 δισ. στην ίδια βάση, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχομένη μηνιαία πτώση.

To εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας μειώθηκε στα 17,6 δισ. ευρώ, από το αναθεωρημένο ποσό των 18,2 δισ. του Αυγούστου.

"Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια καθώς το Μπλοκ αντιμετωπίζει κινδύνους από τις Αμερικανικές οικονομικές πολιτικές, τους ασαφείς όρους του 'Brexit' και τις αυξημένες δημοσιονομικές δαπάνες, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας" σύμφωνα με την Κομισιόν.

Στις Φθινοπωρινές της προβλέψεις σημειώνει ότι η Ευρωζώνη θα έχει ανάπτυξη 2,1% φέτος. Η επιβράδυνση θα συνεχιστεί και του χρόνου, όπου αναμένεται ανάπτυξη κατά 1,9%, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του 2%. Το 2020 κατεβάζει την εκτίμηση με επέκταση κατά 1,7%.

Η ίδια τάση αναμένεται για την ΕΕ των 27, με προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,2% το 2018, 2,0% το 2019 και 1,9% το 2020.

"Οι προοπτικές της Ευρώπης κινδυνεύουν από το πιο ταραχώδες εξωτερικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει εμπορικές εντάσεις και πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες", σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της Ευρώπης.

Το ΔΝΤ αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ευρώπης καθοδικά το 2018 και 2019, από 2,8% το 2017 στο 2,3% το 2018 και 1,9% το 2019.

"Τo Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλει δασμούς σε Κινεζικά Προϊόντα Αλουμινίου", ανέφεραν πηγές στο Reuters. Οι δασμοί θα έχουν ύψος από 96,3% ως 176,2%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για τη λήψη επιδόματος ανεργίας σημείωσε οριακή πτώση την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 1.000, στις 214.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη πτώση, στις 210.000.

Επιβράδυνση της Παγκόσμιας ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια βλέπει ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s ενώ αναμένει να κλιμακωθεί περαιτέρω ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα.

"Αναμένουμε ότι η Παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και θα διαμορφωθεί κάτω από το 3% το 2019 και 2020, από τις εκτιμήσεις για 3,3% το 2017 - 2018. Οι πρόσφατοι δασμοί σε Κινεζικά Προϊόντα αξίας $200 δισ. θα αυξηθούν πιθανότατα σε 25% τον Ιανουάριο, από το τρέχον επίπεδο του 10%", αναφέρει σε νέα έκθεσή της.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τον Οκτώβριο, o Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχωρεί ελαφρώς και διαμορφώνεται στις 101 μονάδες (από 101,3 τον Σεπτέμβριο), σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της Βιομηχανίας που δημοσιοποίησε το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή προκύπτει κυρίως από νέα έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τη μικρότερη υποχώρηση σε Λιανικό Εμπόριο, εξελίξεις που αντισταθμίζονται, ωστόσο, από τη σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα γ' τριμήνου του ΟΤΕ η Morgan Stanley, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight" με τιμή - στόχο στα 15 ευρώ.

Το Συμβούλιο Διευθυντών της EBRD ενέκρινε ομόφωνα πρόταση για τη χρονική επέκταση των επενδύσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025, σε απάντηση σχετικού αιτήματος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Ι. Δραγασάκη, το οποίο είχε υποβληθεί την 13η Μαρτίου 2018.

Η απόφαση χρονικής επέκτασης θα οριστικοποιηθεί με σχετικό ψήφισμα των Governors της Τράπεζας (Αρμόδιοι Υπουργοί και Εκπρόσωποι των 69 μετόχων) εντός του 2018.

Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ σε 42 project, ενώ σε διαδικασία αξιολόγησης βρίσκονται 30 projects συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 649,38 (+1,35%), για να ακολουθήσουν εναλλαγές προσήμων και διολίσθηση μέχρι τις 638,87 μονάδες (-0,29%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 640,55 (-0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 640,67 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,01%.

Ο τζίρος στα 32,9 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒΜ ΦΡΛΚ, ΓΡΙΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΜΟΗ απέσπασαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν "κοκκίνισε" η μετοχή της ΕΕΕ και δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος των ΕΛΠΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Motor Oil και Μυτιληναίος και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Lamda Development, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελ. Πετρέλαια.

Σαφώς υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνεχεία στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.768 συμβόλαια).

Στα 4.888 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.426 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.589, 1.354 για τον Νοέμβριο και 235 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.692,25) κινήθηκε μεταξύ 1.685,5 και 1.710 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.000 ΟΤΕ, 11.520 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.881), Alpha Bank (4.775), Πειραιώς (5.973), ΔΕΗ (912), ΟΠΑΠ (203), Εθνική (15.813), Μυτιληναίο (323), MIG (267), Motor Oil (123), Ελλάκτωρα (207), Ελ. Πετρέλαια (190), ΓΕΚ (296), Viohalco (306).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.194, Eurobank 29.240, Alpha Bank 19.542, Εθνική 210.262, Πειραιώς 11.983.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                 Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,99%

2018-11-05

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-10-31

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 27.608.334 τεμ., (από 29.010.446 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.416.057 τεμ. (28.416.057), ΔΕΗ 6.478.538 τεμ. (6.478.538), Eurobank 59.391.373 τεμ. (58.891.373), Εθνική 8.723.215 τεμ. (8.723.215), ΟΠΑΠ 1.008.287 τεμ. (1.008.287) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v