Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνουν κέρδη στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 640 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τους βραχυπρόθεσμους να κλειδώνουν κερδοφόρες θέσεις στο ταμπλό. Ισχυρά κέρδη άνω του 5% διατηρεί η Coca Cola. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες. Εντονες πιέσεις για ΔΕΗ.

Κλειδώνουν κέρδη στο Χρηματιστήριο

Εικόνα ελεγχόμενης διόρθωσης στην Ευρώπη, διευρύνονται οι απώλειες στα futures για το «άνοιγμα» στη Wall Street. Από 0,43% χαμηλότερα στις 2.803 μονάδες «δείχνουν» τα συμβόλαια του δείκτη, επηρεάζοντας τη στάση των βραχυπρόθεσμων σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο. Νωρίτερα σε αρνητικό έδαφος είχε περάσει ο ΜΙΒ στο Μιλάνο (από τις 19.581 στην αρχή στις 19.433 νωρίτερα), ενώ το 10ετές από το 3,378% ανέβηκε στο 3,399%.

Ανάλογη εικόνα μερικής κατοχύρωσης θέσεων και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να «γυρνά» οριακά στο μείον, την πρώτη φορά στις 12:55 και τη δεύτερη λίγο πριν τις 13:30, παραμένοντας πέριξ των 638 μονάδων.

Εως τις 649,38 μονάδες ο ΓΔ, με... υποψία «διπλής κορυφής» στα πρώτα 20' της συνεδρίασης και θυμίζω τι σημειώναμε προς το τέλος του προσυνεδριακού σχολίου μας. «Σε κάθε περίπτωση, από τις 640 και προς τις 650 και 655 μονάδες, οι υψηλότερες τιμές που θα διαμορφώνονται για τραπεζικές μετοχές, blue chips και μεσαίες-μικρότερες θα αποτελούν ευκαιρία για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων για όσους traders τοποθετήθηκαν από τα επίπεδα της Δευτέρας-Παρασκευής». Πράγματι by the book η κίνηση και των τριών κύριων δεικτών, ειδικότερα όσον αφορά στον ΓΔ, στο πλαίσιο της ανοδικής διόρθωσης από τα χαμηλά των 610 μονάδων.

Με γνώμονα αυτή τη, λίγο ως πολύ αναμενόμενη, εξέλιξη της συνεδρίασης, οι κινήσεις των traders από τράπεζες, blue chips μέχρι τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Εμφανέστερη η μερική κατοχύρωση θέσεων στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ήταν αυτός με τη μεγαλύτερη απόδοση σε διάστημα εβδομάδας. Από τις 548,45 σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερα ο ΔΤΡ, με αρνητικό πρόσημο 1,40% και συνολικότερα «γύρισμα» για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές. Στο συν και το 1,43 ευρώ, λίγο πριν τις 14:00 η μετοχή της Εθνικής.

Το 42% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, κοντά σε αυτά τα επίπεδα κυμαίνεται από την αρχή της εβδομάδας, ενδεικτικό της επικέντρωσης των βραχυπρόθεσμων παικτών. Τεχνικά από τις 525 μον. θα μπορούσε να βγει μία μικρή αντίδραση για τον ΔΤΡ σήμερα-αύριο, με ορίζοντα την προσεχή εβδομάδα. Σημειώνεται πως την Τρίτη 13 Νοεμβρίου θα γίνουν γνωστές οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, συνεπώς μέχρι Τετάρτη ο κλάδος, λογικά, θα παρουσιάζει μεταβλητότητα.

Στο μείον η πλειονότητα των blue chips καθώς μερική κατοχύρωση θέσεων πραγματοποιείται και σε μετοχές αυτής της ομάδας, πέραν των τραπεζικών.

Coca Cola, κυρίως, Εθνική από τις τραπεζικές και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, από τις 21 μη τραπεζικές με αγοραστές και εμφανή την προσπάθεια των long να επαναφέρουν την αγορά σε οριακά θετικό έδαφος. Στις 32/62 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, δηλαδή η προηγούμενη 2/1 έχει αλλάξει σε 1/2, με μεγαλύτερη άνοδο για Περσεύς, ΜΕΡΚΟ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Ιατρικό, MIG, Ιντρακόμ.

Στα 17,4 εκατ. ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v