Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επικίνδυνη προσέγγιση των 600 μονάδων

Με τις μετοχές των τραπεζών να μπαίνουν στο στόχαστρο των πωλητών, το Χρηματιστήριο υποχωρεί και σήμερα, ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές. Εντονες πιέσεις σε ΔΕΗ, Coca Cola. Ποιες μετοχές κινούνται κόντρα στην τάση.

ΧΑ: Επικίνδυνη προσέγγιση των 600 μονάδων

Με το βλέμμα σε Ρώμη-Βρυξέλλες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αύριο λήγει και το δεύτερο τελεσίγραφο που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες προκειμένου η Ρώμη να... συμμορφωθεί στο θέμα του ελλείμματος (2,4%) για το 2019. Ωστόσο εργώδεις είναι οι διεργασίες σε παρασκηνιακό επίπεδο, με τη Φρανκφούρτη να παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και την πλευρά Ντράγκι να έχει αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, ενώ για το Σάββατο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Στο 3,674% «ανηφορίζει» κι άλλο το ιταλικό 10ετές, με απώλειες 0,68% στις 18.696 μονάδες υποχωρεί ο ΜΙΒ στο Μιλάνο. Μία άλλη διάσταση στην υπόθεση αφορά στο ότι το 32,5% του ιταλικού χρέους είναι στα χέρια ξένων τραπεζών και ξένων επενδυτών. Κάτοχος ιταλικού χρέους είναι και η ΕΚΤ -μέσω των προγραμμάτων αγοράς κρατικών ομολόγων-, με την έκθεσή της να υπολογίζεται σε 380 δισ., ήτοι το 17% του χρέους της χώρας.

Εύλογη η στάση των traders στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Λονδίνο.

Σε αυτό το περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα, το ΧΑ έχει να... αντιπαλέψει τα σοβαρά εγγενή προβλήματα που αντιμετωπίζει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και όχι μόνο.

Συνεπώς, από τις πρώτες κιόλας εντολές, οι traders κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους. Στο στόχαστρο από τις 10:30 ο τραπεζικός κλάδος, με πωλήσεις και στις τέσσερις μετοχές και την Πειραιώς να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, οι εντολές πώλησης ενεργοποιήθηκαν με το πρώτο... κλικ, με συνέπεια την άμεση υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη προς τις 424,28 μονάδες, που αποτελεί και «νέο χαμηλό» για τον ΔΤΡ. Θυμίζουμε πως χθες, στα πρώτα 30'-45' επιχειρήθηκε να διαμορφωθούν υψηλότερες τιμές, με τον ΔΤΡ έως τις 462,82 μονάδες, για να ακολουθήσει η διόρθωση και κατάρρευση στο δεύτερο ήμισυ. Το 48% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον κλάδο, με τη μεγαλύτερη να γίνεται στην Πειραιώς και ακολουθούν Εθνική, Eurobank και Alpha Bank.

Με απώλειες ΓΔ και FTSE25 καθώς οι πωλήσεις πέραν των τραπεζικών εκτείνονταν και σε blue chips- εισηγμένες/μετοχές σηματωρούς, με τον ΓΔ στο όριο των 610 και τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα και των 1.600 μονάδων.

Ωστόσο, όπως και χθες, και σήμερα η αξία συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά-μέτρια επίπεδα, «δείχνοντας» πως με μόλις 3 εκατ. ευρώ (στις 11:10) εξαερώνονταν χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη του μισού δισ. Προφανής η υποτιμητική στρέβλωση που επιχειρείται και αποδίδει... καρπούς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Θυμίζουμε πως μέχρι την 30ή Νοεμβρίου μένουν 8+1 η σημερινή συνεδριάσεις, με τις εκροές στον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζονται.

Στο μείον η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με εξαίρεση τις κινήσεις των long σε Lamda Development, Fourlis, Sarantis, ΤΙΤΑΝ, Τέρνα Ενεργειακή.

Μεγαλύτερες απώλειες για Aegean, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola. Με απώλειες 1,23% (στα 25,71 ευρώ) η Coca Cola και κατά 0,78% (στα 10,12 ευρώ) ο ΟΤΕ, η εικόνα του δείκτη δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

Στις μόλις 8 οι ανοδικές έναντι 41 με απώλειες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v