Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται ο τραπεζικός «διχασμός»

Με διαφορετικά πρόσημα κινούνται οι τραπεζικές μετοχές με ορίζοντα το rebalancing. Ανοδική κίνηση για Coca Cola, Aegean, πιέσεις σε Motor Oil, ΟΠΑΠ. Βουτιά για Intralot. Περιορίστηκε στα 37 εκατ. σήμερα ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Συνεχίζεται ο τραπεζικός «διχασμός»

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, με τον Γενικό Δείκτη να μην απειλεί το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και να αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, προκειμένου να "περάσει η ώρα", όμως μία ματιά στην "μεγάλη εικόνα" της Αγοράς, εύκολα θα διαπιστώσει ότι το κλίμα επιβαρύνεται μέρα με την μέρα.

Είναι περισσότερο από πασιφανές, ότι το σύνολο των ενεργών traders περιμένει την συνεδρίαση της Παρασκευής και τις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να επανακαθορίσει την, βραχυχρόνια, επενδυτική του στρατηγική, όμως το Χ.Α. έχει πάψει να είναι Αγορά που "χαρίζει συγκινήσεις", ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τίτλων τα διαγράμματα έχουν "γείρει" επικίνδυνα και οι πωλητές παίρνουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες.

Τράπεζες και Ελλάκτωρ σε παρατεταμένο πλαγιοκαθοδικό σπιράλ, λόγω MSCI και όχι μόνο, απόλυτα αδύναμος ο υπόλοιπος, μη Τραπεζικός, 25αρης, που προσπαθεί, μέσω "rotation" να "ανακαλύψει" τους ημερήσιους, θετικούς, πρωταγωνιστές, που θα στηρίξουν τους βασικούς δείκτες και θα "αγοράσουν χρόνο" για το Χ.Α., ενώ σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όσο ξαφνικά μπορεί να εμφανιστούν κάποιοι αγοραστές, άλλο τόσο ξαφνικά αποσύρονται και οι τίτλοι επιστρέφουν στην συναλλακτική απαξίωση, με νεώτερους εγκλωβισμένους.

Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, απλά, έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους της στήλης, σύμφωνα με τους οποίους τα Ξένα χαρτοφυλάκια που προχωρούν σε αναγκαστικές πωλήσεις, την ρευστότητα που αποκομίζουν δεν την διοχετεύουν - μεταφέρουν σε τοποθετήσεις άλλων, μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών μετοχών, αλλά αποχωρούν, μέχρι νεωτέρας, από το Χ.Α.

Αυτό έχει σαν επακόλουθο οι συνεδριάσεις που συνοδεύονται από "ανάταση" του τζίρου, να έχουν άμεση σχέση με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ή επιθετικές μειώσεις θέσεων σε Δεικτοβαρείς μετοχές, αναλόγως της ειδησεογραφίας.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"H σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής, καταληκτική ημερομηνία για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, το Χρηματιστήριο τελεί υπό μια ιδιότυπη ομηρία. Επομένως, εκτός απροόπτου, το σκηνικό δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί αισθητά, με τη μεταβλητότητα του Γ.Δ. να εκδηλώνεται σε οριοθετημένο εύρος, παρά τα θετικά δεδομένα στις Διεθνείς Αγορές" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Στο ίδιο μοτίβο κινείται ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αναμένοντας την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του MSCI. Από την επόμενη εβδομάδα και δεδομένου ότι το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές είναι τουλάχιστον σταθεροποιητικό, δεν αποκλείουμε μια ανοδική προσπάθεια της Αγοράς μέχρι την περιοχή των 650 μονάδων. Η πιθανότητα περαιτέρω υποχώρησης της τιμής του Αλουμινίου φέρνει πιέσεις στην μετοχή του Μυτιληναίου. Η τελευταία φορά που υπήρχε τέτοια απόκλιση μεταξύ της τιμής στο ταμπλώ και της μέσης τιμής στόχου των αναλυτών, ήταν κατά το Α’ τρίμηνο του 2008" τόνιζε η Merit Sec.

"Οι ανησυχίες γύρω από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI την Παρασκευή, παραμένουν με εκροές να αναμένονται σε Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Πειραιώς στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Εν τω μεταξύ, μεταβλητότητα αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση, με τα βλέμματα να στρέφονται στα αποτελέσματα εννεαμήνου των Τραπεζών που ανακοινώνονται αύριο από Alpha Bank και Εθνική, αλλά και την Πειραιώς που δημοσιεύει την Παρασκευή. Συσσώρευση με επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες μετοχές αναμένεται, μετά τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου (ΟΠΑΠ, Aegean)" επεσήμαινε η Beta Sec.

"Ο Γενικός Δείκτης, μετά την πτωτική διάσπαση της συσσώρευσης μεταξύ 610 - 650 μονάδων, κινείται κάτω από αυτά τα επίπεδα, με μια αποτυχημένη προσπάθεια να επανέλθει στο trading range. Θεωρούμε ότι, ο ΓΔ θα επιχειρήσει ξανά να εισέλθει εντός της συσσώρευσης, αλλά οι αντιστάσεις που θα συναντήσει θα είναι σημαντικές. Το πτωτικό κύμα των τελευταίων 10 μηνών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και ο δείκτης Τραπεζών, μετά την πτωτική διάσπαση της συσσώρευσης μεταξύ 460 - 560 μονάδων επιχείρησε να αντιδράσει, αλλά οι 460 μονάδες επιβεβαιώθηκαν ως αντίσταση. Σε περίπτωση ανοδικής προσπάθειας, οι 460 μονάδες θα λειτουργήσουν και πάλι ως αντίσταση. Βραχυχρόνια στήριξη εντοπίζεται στο τοπικό χαμηλό των 410 μονάδων" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι Eurobank (-1,80%) και Πειραιώς (-5,54%) κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι τίτλοι των Alpha Bank (0%) και Εθνικής (+2,15%) "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών.

Ο τελευταίος κινήθηκε μεταξύ 411,43 (-2,38%) και 422,92 μονάδων (+0,35%), στις 17.00 βρέθηκε στις 420,19 (-0,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 418,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,64%.

Επειδή, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα ημερήσια "stop short" έχουν κατέβει σημαντικά, η στήλη προσέτρεξε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και έλαβε τις ακόλουθες "οδηγίες".

Για την Alpha Bank, το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 1,228 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1,33, 1,53 και 1,85 ευρώ. Αν οι πωλητές συνεχίσουν να είναι περισσότερο κινητικοί, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,08, 0,99 και 0,90 ευρώ.

Για την Εθνική, το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 1,13 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1,31, 1,40 και 1,47 ευρώ. Ύστατη στήριξη στα 0,79 ευρώ.

Για την Eurobank, το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 0,585 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 0,61, 0,714 και 0,80 ευρώ. Τελευταίες, απόλυτα θεωρητικές, στηρίξεις στα 0,45 και 0,40 ευρώ.

Τέλος για την Πειραιώς, το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 1,048 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,49 ευρώ. Τελευταίες, απόλυτα θεωρητικές, στηρίξεις στα 0,79 και 0,57 ευρώ.

Για τον Τραπεζικό δείκτη, το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 483 μονάδες, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 550, 604 και 650 - 660 μονάδες. Τελευταίες, απόλυτα θεωρητικές, στηρίξεις στις 383 και 353 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αναφορικά με δημοσιεύματα του Ηλεκτρονικού Τύπου για δήθεν κυοφορούμενη συγχώνευση μεταξύ της Τραπέζης Πειραιώς και της Αlpha Bank, η τελευταία δηλώνει απολύτως και κατηγορηματικά ότι τα υπόψη δημοσιεύματα δεν ευσταθούν, ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε εν συνεχεία (και) της από 28 Νοεμβρίου 2018 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί του αυτού θέματος.

"Χέρι βοήθειας' από τους Ευρωβουλευτές αναμένεται να λάβουν σύντομα οι Τράπεζες από την Ελλάδα μέχρι την Ιταλία, που αγωνίζονται να ξεφορτωθούν τα υπέρογκα 'κόκκινα' δάνειά τους".

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται κοντά στην έγκριση στις Βρυξέλλες, θα συμβάλει ώστε να αμβλυνθεί το πλήγμα που δέχονται οι Τράπεζες στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, όταν προσπαθούν να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους με ζημιά. Αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις Ιταλικές Τράπεζες, που "κάθονται" πάνω σε "κόκκινα" δάνεια ύψους 174 δισ. ευρώ.

"Τον Οκτώβριο του 2018, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της Οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,9%, από -1,8% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 320 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 548 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα", σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 8,0%, από 10,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 399 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 442 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2018.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+1,56%), στον απόηχο της αναβάθμισης από την Standard & Poor’s.

Πιο συγκεκριμένα, σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ σε "CCC+", από "CCC" προχώρησε η Standard & Poor’s, με θετικό outlook.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Επιχείρησης ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με κλεισίματα στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, ενώ και σήμερα υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,189 ευρώ (+3,21%).

Στα 1,39 ευρώ, το ημερήσιο "stop short".

Το τελευταίο πλαγιοκαθοδικό κανάλι έχει ξεκινήσει από τα 8,20 ευρώ για την μετοχή της Μυτιληναίος (-1,47%). Αν επιμείνουν οι πωλητές, η τελευταία, ισχυρή, αντίσταση στα 6,08 ευρώ. Στα 8,28 ευρώ, το ημερήσιο "stop short".

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,04%), ενώ συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και μετά από επτά συνεδριάσεις επέστρεψε με κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, στον απόηχο των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και γ΄ τριμήνου (σύμφωνα με την Beta Sec., "το γ΄ τρίμηνο, ήταν το πιο δυνατό σε κερδοφορία 'ever").

Στα 7,38 ευρώ το ημερήσιο "stop short", στα 6,73 ευρώ η σημαντική στήριξη, σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών.

Με σαφείς τάσεις επιδείνωσης και η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με τους τίτλους, όποτε ανεβάζουν όγκους, στις περισσότερες των περιπτώσεων να γίνεται "υπαιτιότητα" των πωλητών.

Επιστροφή αγοραστών στα Πλ. Θράκης (+3,74%) και λόγω αποτελεσμάτων εννεαμήνου, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Νηρέας.

Παρουσία πωλητή για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σε Γενική Εμπορίου (-6,06%), Ιντρακόμ (-18,76%) και Intralot (-26,89%), εμφάνιση πωλητή στην Intercontinental (-3,70%), απόσυρση αγοραστών από τον Μουζάκη (-8,44%), ενώ ο Ικτίνος συμπλήρωσε 10 πτωτικές συνεδριάσεις και μία οριακά θετική, στις τελευταίες 11 (!)

Σαφώς "βαριά" η τεχνική εικόνα, των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, επόμενες στηρίξεις στις 600 και 578 μονάδες. Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 619 και οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 640 και 670 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,23%), το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 1623 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1607 και αμέσως επόμενη στις 1654 και 1675 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 1575, 1549 και 1515 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της Morgan Stanley, φαίνεται να αναμένει η πλειοψηφία των Συμμετεχόντων της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, με τις όποιες τοποθετήσεις να είναι βραχύβιου χαρακτήρα" εκτιμά ο Νικόλας Πετράκης.

Οι πωλήσεις, τεχνικής φύσεως, συνεχίζονται, με την Αγορά να αδυνατεί να τις απορροφήσει, ενώ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναμένουν την δημοπρασία της Παρασκευής, ώστε να εκμεταλλευτούν κάποια “ευκαιρία” πτωτικής στρέβλωσης των τιμών, λόγω της αυξημένης προσφοράς.

Αν και όταν το σύνολο των Επενδυτών αναμένει μια εξέλιξη στην Αγορά, συνήθως, ιστορικά, συμβαίνει το αντίθετο, οι Τράπεζες είναι αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν στις τοποθετήσεις της Παρασκευής. Ειδικότερα οι μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς που εμφανίζουν την πιο αδύναμη εικόνα το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να προσελκύσουν και τα βλέμματα των πιο "ριψοκίνδυνων".

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank, έχοντας και την καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά, αποτελούν τις πιο “ασφαλείς” επιλογές του Τραπεζικού κλάδου.

Όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη και αυτή την εβδομάδα παραμένει “πουλημένος”, με την τάση να διατηρείται "short", όσο δεν βλέπουμε ημερήσια κλεισίματα άνω των 480 μονάδων.

Ισχυρό ανοδικό σήμα βέβαια, θα έχουμε μόνο με κλείσιμο άνω της "διακεκαυμένης ζώνης" των 555 μονάδων. Στον αντίποδα, η στήριξη των 358 μονάδων όπου και συναντάμε τα ιστορικά χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2016, αποτελεί το σημείο στήριξης για το επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχη εικόνα και για τον Γενικό Δείκτη, όπου οι πωλητές διατηρούν το πάνω χέρι μέχρι τις 625 μονάδες, ενώ η ζώνη των 650 μονάδων αποτελεί και το επίπεδο που θα πρέπει να διασπαστεί ανοδικά, για να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην Ελληνική Αγορά. Η επόμενη σημαντική στήριξη εμφανίζεται στις 550 μονάδες, με τις 520 μονάδες να αποτελούν το επόμενο ισχυρό “οχυρό” για τον ΓΔ.

"Μένει λοιπόν να δούμε αν η ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει 'Black Friday' για την Ελληνική Αγορά, δίνοντας ελκυστικές “εκπτώσεις” στις τιμές των Τραπεζικών τίτλων που απαρτίζουν τον δείκτη της Morgan Stanley και κατά πόσο είναι εφικτή μία αντίδραση αποσυμπίεσης των Τραπεζικών μετοχών την ερχόμενη εβδομάδα, μετά το πέρας των εκροών" τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, με κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις σε Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

"H Κίνα θα διευρύνει την πρόσβαση των Ξένων Επενδυτών στην Αγορά και θα ενισχύσει την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων", τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη. Μιλώντας στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, ο Σι είπε, επίσης, ότι "η Κίνα προγραμματίζει να κάνει εισαγωγές προϊόντων αξίας $10 τρισ. τα επόμενα πέντε χρόνια".

"Το προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού, για το 2019, χρειάζεται ουσιαστική διόρθωση", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στη Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" και στην Ιταλική "La Stampa".

Κατά τον ίδιο, "τα αυξανόμενα επιτόκια στην Ιταλία έχουν επίπτωση στην πραγματική Οικονομία, στην εταιρική χρηματοδότηση, στην καταναλωτική πίστη και στις Τράπεζες".

"Η Ιταλία επιθυμεί διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να επιλύσει τη διαμάχη όσον αφορά τα σχέδιά της για αύξηση των δαπανών στον προϋπολογισμό του 2019, αλλά η Κυβέρνηση δεν θα προδώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις", τόνισε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

"H Ιταλία θα αγωνιστεί για να επιτύχει τον ρυθμό ανάπτυξης που σχεδιάζει ο Κυβερνητικός Συνασπισμός της για το 2019", σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Στα τελευταία δημοσιονομικά της σχέδια η Ρώμη προβλέπει ανάπτυξη 1,5% το 2019, σε αντίθεση με την εκτίμηση της Επενδυτικής Τράπεζας για ανάπτυξη ύψους 0,5%.

Η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι "οι συνθήκες της Αγοράς και η πτώση των εξαγωγών, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2019".

Οι Επενδυτές ενημερώθηκαν για την έκθεση της Βρετανικής Κυβέρνησης, η οποία εμφανίζει το σχέδιο της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώνει 3,9% από το ΑΕΠ (ετήσιο πλήγμα £100 δισ. στην Οικονομία), τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο αν θα ψηφιστεί, ή όχι η συμφωνία στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς το Κοινοβούλιο είναι διχασμένο.

Η Αμερικανική Οικονομία επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 3,5%, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου, η οποία επιβεβαίωσε και τις αρχικές εκτιμήσεις του Οκτωβρίου.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η μέτρηση θα παραμείνει αμετάβλητη.

Το εμπορικό έλλειμμα Αγαθών των ΗΠΑ διευρύνθηκε 1,3%, φτάνοντας στα $77,2 δισ., από το αναθεωρημένο ποσό των $76,3 δισ. του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν διεύρυνση στα $77,7 δισ.

"Η Αμερικανική Κυβέρνηση εξετάζει, τώρα, την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, μετά την απόφαση της General Motors, αυτή την εβδομάδα, να κλείσει πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ και να απολύσει Εργαζομένους", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι "η επιβολή τέτοιων δασμών θα έδινε ώθηση στην Αμερικανική παραγωγή".

H Fed χρησιμοποίησε την πρώτη έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ιστορία της, για να προειδοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους που απορρέουν από το εταιρικό χρέος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι Τράπεζες που εποπτεύει είναι καλά κεφαλαιοποιημένες.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διαπιστώνει στην έκθεση ότι το χρέος των εταιρειών, σε σχέση με το ΑΕΠ των ΗΠΑ, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ βλέπει ενδείξεις επιδείνωσης των πιστωτικών κριτηρίων.

Παράλληλα, η Fed ανέφερε ότι "οι τιμές των μετοχών είναι 'κάπως υψηλές, σε σχέση με τα προβλεπόμενα κέρδη".

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 601,7 (-0,42%) και 606,71 μονάδων (+0,41%), στις 17.00 βρέθηκε στις 603,95 (-0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 603,11 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,19%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 36,5 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ και ΤΙΤΚ. Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια και Viohalco.

Κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.732 συμβόλαια).

Στα 3.934 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.910 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 727, 726 για τον Δεκέμβριο και 1 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.588,25) κινήθηκε μεταξύ 1.581 και 1.599,5 μονάδων και αύξηση την υποτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.833 ΕΕΕ, 159.300 Eurobank, 5.000 Grivalia, 60.200 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.885), Alpha Bank (2.607), Πειραιώς (2.720), ΔΕΗ (364), Εθνική (36.453), Μυτιληναίο (474), ΟΤΕ (165), ΑΔΜΗΕ (143), Ελλάκτωρα (533), Ελ. Πετρέλαια (162), ΟΠΑΠ (161), Intralot (507), Ιντρακόμ (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.656, Eurobank 46.392, Alpha Bank 25.044, Εθνική 264.667, Πειραιώς 14.539.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                  Name of Issuer                       NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,59%

2018-11-20

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.808.898 τεμ., (από 29.984.518 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.337.111 τεμ. (23.020.379), ΔΕΗ 6.483.732 τεμ. (6.483.732), Eurobank 50.317.620 τεμ. (50.154.308), Εθνική 7.120.078 τεμ. (6.820.078), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v