Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τον τεχνικό πήχη πέρασε το ΧΑ

Ισχνά τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση που ο όγκος συναλλαγών βελτιώθηκε. Συνέχισε ανοδικά η ΔΕΗ με βοήθειες από Motor Oil. Πτώση για Πειραιώς, Lamda Development. Οι διαρροές εισηγμένων στα χρόνια της κρίσης.

Κάτω από τον τεχνικό πήχη πέρασε το ΧΑ

Μπορεί το σημερινό, τεχνικά, ζητούμενο, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, να ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 649 μονάδων και σε αυτή την προσπάθεια να αναλώθηκαν οι λίγοι αγοραστές καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, χωρίς τελικά να το πετύχουν, όμως η νέα υποχώρηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, έκλεισε και τα τελευταία "παράθυρα" αισιοδοξίας, για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο στις εννέα συνεδριάσεις που απομένουν, μέχρι την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. αδυνατούν να κινηθούν σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, όμως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα γίνει υπό την ανοχή των εν δυνάμει πωλητών και όχι λόγω της δυναμικής που έχουν να επιδείξουν οι λίγοι αγοραστές.

Άλλωστε η παραμονή των συναλλαγών σε τόσο χαμηλά επίπεδα, απλά έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της στήλης, σύμφωνα με τις οποίες "το Χ.Α., μέχρι νεωτέρας, έχει πάψει να βρίσκεται στο επενδυτικό 'κάδρο' των Ξένων Funds".

Κατήφεια και έντονος προβληματισμός επικρατεί στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου έχουν, απλά, να πουν για τα πολλά χρόνια ανόδου που έχασε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όταν οι Διεθνείς Αγορές "έκαναν party, πλέοντας σε πακτωλούς ρευστότητας".

Μάλιστα σε αυτά τα χρόνια, το Ελληνικό Χρηματιστήριο όχι μόνο δεν ακολούθησε στην άνοδο, αλλά έγραψε έως και συντριπτικές απώλειες, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία Τραπεζοκεντρική Αγορά, όπως το Χ.Α.

Ασφαλώς σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, υπήρξε σημαντικός αριθμός μετοχών, με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις, όμως όλα αυτά "σκεπάστηκαν" από τις επιδόσεις των βασικών δεικτών, ενώ το 2018, όλα δείχνουν ότι, θα αποδειχθεί η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μείωσης της μέσης ημερήσιας μικτής αξίας συναλλαγών.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., από το 1999 και τις 10 χειρότερες μέρες συναλλακτικής δραστηριότητας, οι δύο σημειώθηκαν στην τρέχουσα χρονιά και πιο συγκεκριμένα στις 6/8 (12,8 εκατ.) και 8/8 (14 εκατ.), χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Από το 2008 έχουν φύγει από το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και για διαφορετικούς λόγους περισσότερες από 110 εταιρείες, χώρια αυτές που συγχωνεύτηκαν με άλλες εισηγμένες.

Στο Χ.Α. σήμερα και σε όλες τις κατηγορίες εισηγμένων, πλην ομολογιακών εκδόσεων, διαπραγματεύονται 187 τίτλοι και αρκετοί από αυτούς παρουσιάζουν μηδενικό, ή ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ολοκληρώνουν πλήθος συνεδριάσεων με μηδενικές, ή ελάχιστες συναλλαγές.

Ο κίνδυνος να περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των εισηγμένων έχει να κάνει με τις επικείμενες διαγραφές όπως η περίπτωση του Υγεία, όπου είναι σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση, των Μινωικών Γραμμών, όπου η γ.σ. αποφάσισε την διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α., αναμένονται στο μέλλον οι δημόσιες προτάσεις σε Σελόντα και Νηρέα, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν για την Περσεύς θα χρειαστεί να γίνει δημόσια πρόταση.

Επόμενο ερωτηματικό η Nexans καθώς οι Μέτοχοι μειοψηφίας προσπαθούν να μπλοκάρουν τη δημόσια πρόταση, ανεβάζοντας το "bid" υψηλότερα των 1,60 ευρώ (τιμή δημόσιας πρότασης).

Πρόσφατα, δημόσια πρόταση υπεβλήθη από τον βασικό Μέτοχο και στην εταιρεία Ντρουκφάρμπεν, στην τιμή των 1,40 ευρώ ανά μετοχή, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δικαιώματος εξαγοράς, ο Προτείνων θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γ.σ., με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α.

Επίσης, το Ιασώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, έχει δεχθεί πρόταση από Ξένο Fund.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και η επικείμενη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia.

Επιπλέον υπάρχει και η κατηγορία της επιτήρησης όπου βρίσκονται 32 εταιρείες, με τις περισσότερες να έχουν οικονομικά θέματα και άρα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αναστολής διαπραγμάτευσης, ενώ μέσα στο 2018 διεγράφησαν οι εταιρείες Κορρές και Αθηνά.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Το ανοδικό, χθεσινό, ξέσπασμα συνέβαλε στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας προϊδεάζοντας για συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Ωστόσο, τα δεδομένα των Διεθνών Αγορών παραμένουν ίδια, τροφοδοτώντας με αβεβαιότητα το περιβάλλον, ενώ παραμένει το έλλειμμα θετικών καταλυτών στο εσωτερικό. Η μεταβλητότητα αναμένεται να επανέλθει με την επικράτηση του θετικού προσήμου να συνιστά το επικρατέστερο σενάριο για τον Γενικό Δείκτη" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ελπιδοφόρα για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη ήταν η χθεσινή συνεδρίαση, ενώ ακόμα κινούμαστε εντός της ημερήσιας διακύμανσης της 3ης Δεκεμβρίου (1η ημέρα μετά την αναδιάρθρωση του MSCI). Για σήμερα αναμένουμε θετικό πρόσημο, δεδομένου και του διαφαινόμενου βελτιωμένου κλίματος μεταξύ Βρυξελλών και Ιταλίας. Επισημαίνουμε, εκ νέου, ότι το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο του 2018 τοποθετείται στην περιοχή των 680 - 700 μονάδων" τόνιζε η Merit Sec.

"Το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στη συνάντηση της ΕΚΤ και στα σχόλια του Ντράγκι για το 'QE', ενώ αναμένεται συνέχεια της χθεσινής ανοδικής αντίδρασης" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

"Πρώτη θετική αντίδραση του Χ.Α. χθες, μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, με αγοραστικό ενδιαφέρον για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, σχετικά αδύναμες Τράπεζες, κλείσιμο κοντά στα υψηλά, αλλά και μη ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ κινείται προς την αντίσταση των 665, με στήριξη τις 627 μονάδες. Ο FTSE25, με αντίσταση στις 1724 και στήριξη στις 1645. Ο ΔΤΡ ακόμη σχετικά αδύναμος. Αντίσταση οι 503 και στήριξη οι 458. Συμπερασματικά: Μετά την πρώτη, ικανοποιητική αντίδραση των Ξένων Αγορών, ακολούθησε και η δική μας, εφ΄ όσον βγήκαν αγοραστές, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Το κλείσιμο στις 646 ανοίγει δρόμο προς τις 665, όπου επιβεβαιώνεται η βραχυπρόθεσμη θετική τάση. Το ζητούμενο, σε περίπτωση αδυναμίας, είναι η διατήρηση των 627 μονάδων" επεσήμαινε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική (+1,21%) και Eurobank (+0,10%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 472,77 μονάδες (+1,45%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 467,27 (+0,27%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 469,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.

Ο εν λόγω δείκτης έκλεισε το καθοδικό "χάσμα" στις 475 μονάδες, όμως το "καυτό" ερώτημα είναι τι δυναμική διαθέτει προκειμένου να κινηθεί προς τις 547 - 556 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 480 και 513 - 523 μονάδες.

Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 457 μονάδων, βάζει στην "εξίσωση" τις επόμενες στηρίξεις στις 446, 432 και 423 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 409 μονάδων, επαναφέρει τα σενάρια "επίσκεψης" των 358 μονάδων και απαιτεί δραστική μείωση θέσεων, ακόμα και για τους "αθεράπευτα αισιόδοξους" (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στις 13 Δεκεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις Ελληνικές Τράπεζες στο ποσό των 4 δισ. ευρώ, έως και την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος (μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,9 δισ. ευρώ).

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, με κυριότερες αυτές που είχαν να κάνουν με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το Δεκέμβριο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ενισχύει το guidance για την επανεπένδυση των κεφαλαίων από ομόλογα που ωριμάζουν, σε νέους τίτλους Χωρών της Ε.Ε.

"Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον ως το πέρας του Καλοκαιριού του 2019 και μέχρι να διασφαλιστεί η σύγκλιση προς τον στόχο για τον πληθωρισμό, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ παρουσίασε τις νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη, οι οποίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η Οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2018 και 1,7% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2% και 1,8% αντίστοιχα.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Jumbo (+0,29%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,2172 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,18462 ανά μετοχή).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Μυτιληναίος (+1,14%), που επεχείρησε το "come back" υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, αλλά υποχώρησε "άτσαλα" από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 8,12 ευρώ (+2,78%). Το ημερήσιο "stop short" στα 8,23 ευρώ, ενώ κρίσιμη θεωρείται η πρώτη στήριξη στα 7,71 ευρώ.

Πέντε πτωτικές και μία ανοδική, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, συμπλήρωσε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο (μαζί με τον Fourli, οι μοναδικοί τίτλοι του FTSE25, που κινήθηκαν μόνιμα στο "κόκκινο"). Στα 4,11 ευρώ το ημερήσιο "stop long", στα 4,74 ευρώ η πρώτη σημαντική αντίσταση.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Άνεμο (-0,61%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Paperpack (+9,93%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Ελλάκτωρ (+1,36%) και MIG (+2,74%).

Δεν τα "παρατάνε" οι αγοραστές στην Nexans (+3,09%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Frigoglass (-5,17%), όπου η στήλη εντόπισε εγκαίρως την παρουσία πωλητή, ενώ επέστρεψαν οι πιέσεις στην Ιntralot (-3,35%), με τον τίτλο να φθάνει να υποχωρεί έως και 11,05% (!).

Τεχνικά, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, πρώτο ζητούμενο ήταν η υπέρβαση των 649 μονάδων, για να επιβεβαιωθεί ότι η χθεσινή ανοδική αντίδραση δεν ήταν στα πλαίσια του "retest". Σε μία τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθούν βάσιμες ελπίδες ότι το τελευταίο πτωτικό κύμα, εκτονώθηκε στην περιοχή των 635 μονάδων.

Δεύτερο ζητούμενο η σημαντική αύξηση του τζίρου, προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά που θα προκύψει με την προσέγγιση της ζώνης 652 - 657.

Εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 658 - 664 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 676 μονάδες.

Αντίθετα, αποτυχημένη απόπειρα υπέρβασης των 664 μονάδων, θα επιδεινώσει εκ νέου την τεχνική εικόνα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,61%) άφησε πίσω του το καθοδικό "χάσμα" των 1697 μονάδων, με επόμενες κρίσιμες αντιστάσεις στην ζώνη 1702 - 1721 μονάδες.

Μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση, προκειμένου να μην επιστρέψουν δριμύτερα τα αρνητικά σενάρια, έως την ζώνη 1687 - 1682, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1672 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, προσπαθεί να κρατήσει τα κεκτημένα επίπεδα των προηγουμένων ημερών, αδυνατώντας προς το παρόν να κάνει την υπέρβαση, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε αξία συναλλαγών. Οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές μπορεί να εναλλάσσονται, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο και μονότονο στο τέλος της συνεδρίασης" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Εισερχόμενοι στην εορταστική περίοδο και το κλείσιμο του έτους, παρατηρούμε ότι οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο.

Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν τον "αδύναμο κρίκο", παρά την αντίδραση των τελευταίων ημερών, αδυνατώντας να προσεγγίσουν τα πρόσφατα υψηλά των αρχών Δεκεμβρίου. Έτσι ο δείκτης Τραπεζών, τις τελευταίες 4 ημέρες, κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης εντός της ζώνης των 460 - 470 μονάδων. Μόνο έγκυρη (ημερήσια) διάσπαση των 470 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση της επόμενης ζώνης (487 - 498 μονάδες). Οι επόμενες σημαντικές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 525 και 550 μονάδες, που αποτελεί επίπεδο Fibonacci 38,20% της τελευταίας μεγάλης πτωτικής κίνησης. Οι 460 μονάδες αποτελούν και την 1η κοντινή στήριξη, με τις 444 και 437 μονάδες να αποτελούν τις πρόσφατα δοκιμασμένες γραμμές αμύνης.

O Γενικός Δείκτης, παλεύει να κρατήσει το σημαντικό επίπεδο των 647 - 645 μονάδων, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προσεγγίσει το επόμενο επίπεδο ισχυρών αντιστάσεων των 663 και 675 μονάδων. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 645 μονάδες θα επιβαρύνει ξανά την ήδη, τεχνικά, αρνητική εικόνα του, "ανοίγοντας την όρεξη" των "short sellers" για τις 626 και 615 μονάδες.

Αντίστοιχα έγκυρη ανοδική ημερήσια διάσπαση των 1710 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1745 - 1755 μονάδων. Οι 1690 μονάδες αποτελούν την 1η κοντινή στήριξη, με επόμενη τις 1660 μονάδες. Μόνο ημερήσια καθοδική διάσπαση των 1660 μονάδων, μπορεί να βαρύνει την τεχνική εικόνα προδιαθέτοντας για στόχους πέριξ των 1600 μονάδων.

Συμπερασματικά, η Ελληνική Αγορά παραμένει υποτονική, εκτιμούμε δε ότι οι πιθανότητες να συνεχιστεί η πλευρική κίνηση με χαμηλούς όγκους συναλλαγών μέχρι το νέο έτος είναι αυξημένες, αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό "εντός και εκτός τειχών". Αναμένουμε να δούμε πως θα εκτονωθεί η πλευρική κίνηση των τελευταίων ημερών, παραμένοντας σε αυξημένη επιφυλακή, λόγω και των διεθνών αναταράξεων.

"Επιλέγουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, σε επιλεγμένα επιθυμητά τεχνικά σημεία, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την χρήση στρατηγικών 'stop loss' και 'profit taking' για κερδισμένες θέσεις" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτές διαθέσεις επιδεικνύουν οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες απώλειες σε Χρυσό και Ευρώ, μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο.

"Η Παγκόσμια Αγορά Αργού θα μπορούσε να περάσει σε έλλειμμα νωρίτερα από ότι αναμενόταν, χάρη στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ με τους Συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, καθώς και της απόφασης του Καναδά να περικόψει την τροφοδοσία του", σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

"Η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας θα πρέπει να επιδεινωθεί σημαντικά προτού υπάρξει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης", τόνισε η S&P. Η S&P αξιολογεί τη Γαλλία με "ΑΑ" και σταθερό outlook.

Τη Δευτέρα ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε αυξήσεις μισθών και περικοπές φόρων συνολικού κόστους 10 δισ. ευρώ.

Στο 2,2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, στη Γερμανία το Νοέμβριο, σε συμφωνία με την πρώτη εκτίμηση. Σε μηνιαία βάση, επιβεβαίωσε την αρχική πρόβλεψη, ύψους 0,1%.

Ο τελικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση και 0,1% σε μηνιαία, συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις.

Στο 2,04% μειώνει τον στόχο για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019 η Ιταλία και αναμένει να αποδεχτεί η Κομισιόν τη νέα δημοσιονομική της πρόταση.

"Σε μία πρώτη εκτίμηση, η Κομισιόν έκρινε (την πρόταση) ως σημαντική", πρόσθεσε o Tζουζέπε Κόντε, τονίζοντας ότι "αναμένει θετική αντίδραση".

Στο 2,93% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους (-7 μονάδες βάσης).

Το Ινστιτούτο "Ifo" μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας φέτος, το 2019 και το 2020, προειδοποιώντας ότι το πλήγμα στον τομέα της Αυτοκινητοβιομηχανίας θα διαρκέσει μέχρι του χρόνου.

Το Ινστιτούτο αναμένει πως η Γερμανική Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,5% φέτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση του 1,9%. Το "Ifo" ρίχνει την πρόβλεψη και για την ανάπτυξη του 2019, στο 1,1%, από 1,9%. Για το 2020 αναμένει ανάπτυξη 1,6%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη του ήταν 1,7%.

"Το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της συμφωνίας του 'Brexit' τον Ιανουάριο", ανακοίνωσε η Βρετανική Κυβέρνηση.

Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Υποχώρησε το κόστος των εισαγόμενων Αγαθών το Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε 1,6% τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015, μετά την αναθεωρημένη άνοδο 0,5% του Οκτωβρίου. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters προέβλεπαν ότι θα μειωθούν κατά 0,9%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε κατά 27.000 στις αρχές Δεκεμβρίου, φτάνοντας στις 206.000.

Οι νέες αιτήσεις, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου, έφθασαν στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δυόμισι μηνών. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του MarketWatch ανέμεναν ότι θα φτάσουν τις 226.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 645,54 (-0,10%) και 650,06 μονάδων (+0,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 647,41 (+0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 648,49 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,36%.

Ο τζίρος στα 52,9 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά τα 25 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΤΚ, ΠΕΙΡ, ΚΑΡΕΛ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απέσπασαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΛΠ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά τις μετακυλίσεις θέσεων, σημειώθηκε αισθητή μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.419 συμβόλαια).

Στα 5.173 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.221 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 944, 812 για τον Δεκέμβριο και 132 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.710,25) κινήθηκε μεταξύ 1.695,25 και 1.710 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.806), Alpha Bank (1.805), Πειραιώς (2.257), ΔΕΗ (2.235), Εθνική (11.256), Μυτιληναίο (410), ΟΤΕ (267), Ελλάκτωρα (1.373), ΟΠΑΠ (326), MIG (990), ΑΔΜΗΕ (6.590), Τέρνα Ενεργειακή (1.866), Cenergy (1.110), Intralot (553), ΓΕΚ (4.748), Ελ. Πετρέλαια (129), Lamda Development (138), Motor Oil (126), Viohalco (202).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.690, Eurobank 56.493, Alpha Bank 21.863, Εθνική 187.494, Πειραιώς 19.247.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                   Name of Issuer                  NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,64%

2018-11-30

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

ALPHA BANK SA

 

0,50%

 

2018-12-10

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.575.500 τεμ., (από 29.575.500 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.495.337 τεμ. (22.540.337), ΔΕΗ 6.482.323 τεμ. (6.482.323), Eurobank 25.115.851 τεμ. (31.139.187), Εθνική 7.328.051 τεμ. (7.726.578), ΟΠΑΠ 1.107.199 τεμ. (1.107.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v