Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 615 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, επιδεικνύοντας καλύτερη συμπεριφορά από τις ευρωαγορές. Πιέζονται χαμηλότερα οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και οι ΟΤΕ, Coca Cola. Αντίδραση για ΔΕΗ, Σαράντη, Jumbo.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού προηγουμένως η Fed είχε απογοητεύσει τα ασιατικά και αργά χθες βράδυ τη Wall Street.

Κατά 1,76% στις 10.578 μονάδες υποχωρούσε (στις 10:45) ο DAX στη Φρανκφούρτη, χαμηλότερο κατά 0,51% άνοιγμα από τις 2.491 μονάδες παραπέμπουν τα futures του S&P 500, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη και το αυριανό triple witching, το τελευταίο για το 2018.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ, που ούτως ή άλλως διέγραφε ένα πτωτικό σερί -ακόμη και τις ημέρες που τα ξένα χρηματιστήρια είχαν... αναλαμπές- συνεχίζει τη διόρθωσή του. Προς τις 610 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με νέες απώλειες ο τραπεζικός προς τις 420, επιμένουν οι πωλητές στην πλειονότητα των blue chips, με συνέπεια την περαιτέρω διαμόρφωση του δείκτη στα χαμηλά των 1.605 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος μάλλον στα χθεσινά μέτρια επίπεδα (χαμηλότερα του μέσου όρου εβδομάδας), ένδειξη πως οι πωλητές ελέγχουν την προσφορά τους (ανα)γνωρίζοντας την απροθυμία των εν δυνάμει πωλητών.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της αξίας συναλλαγών μπορεί, και σήμερα, να αφορά στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο για πολλοστή συνεδρίαση, ροή εντολών πώλησης υπάρχει στα περισσότερα blue chips. Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο στις 11 από τις 14 συνεδριάσεις, με την αγορά να χαμηλώνει σταδιακά από τις 662,56 μονάδες στη συνεδρίαση της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου. Κατά μέσο όρο σε αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων ο μέσος όρος συναλλαγών διαμορφώνεται στα (περίπου) 38 εκατ. ευρώ, πρακτικά μόλις τώρα αρχίζει να καλύπτει το σύνολο του διημέρου του rebalancing.

Αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο διάστημα (θεωρητικά πάντα) έχουν πουληθεί οι θέσεις που αποκτήθηκαν σε υψηλότερες τιμές στο διήμερο Παρασκευής-Δευτέρας, με τη μερίδα του... λέοντος να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Ολως συμπτωματικά, αυτό έρχεται και «κουμπώνει» με την αυριανή λήξη της «τριπλής σειράς» στα παράγωγα.

Από τα αρχικά χαμηλά των 612 μονάδων άρχισαν να ενεργοποιούνται κάποιες πρώτες εντολές από την πλευρά των αγοραστών, κατ' αρχήν στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ να ανακάμψει λίγο προς τις 428 και σταδιακά σε 4-6 blue chips, με τον δείκτη να αντιδρά προς τις 1.616 μονάδες. Αν μη τι άλλο, τα πρώτα 40' της συνεδρίασης έχουν σχετική μεταβλητότητα, κάτι που μένει να φανεί στη συνέχεια, εάν και πώς μπορεί να επηρεάσει τη στάση των traders σήμερα-αύριο.

Στις 1.616 ο FTSE25 στην υποκείμενη αγορά, με μικρό discount τα (μόλις ) 175 ΣΜΕ του δείκτη (στην τρέχουσα σειρά Δεκεμβρίου).

Στο προσυνεδριακό σχόλιο αναφερόμασταν στο ενδεχόμενο ενός retest που θα δικαιολογείται -τεχνικά- για τον S&P 500 από λίγο χαμηλότερες τιμές. Μετά τις 14:00-14:30, θα έχουμε καλύτερη εικόνα, οπότε...

Στο μείον και οι 4 τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να δέχεται και νέα πίεση χθες, αυτή τη φορά με αφορμή την έκθεση της Morgan Stanley.

Περιορισμένες οι κινήσεις στα blue chips, συνέχεια πωλήσεων στη μετοχή του ΟΤΕ, που νωρίτερα υποχώρησε έως τα 9,965 ευρώ. Η μετοχή έρχεται από διόρθωση από τα 10,94 ευρώ της Δευτέρας 17 Δεκ. με επίμονες και σημαντικές πωλήσεις, κατά πάσα βεβαιότητα ισχυρού ξένου πωλητή, απόρροια και της υποχώρησης του γερμανικού χρηματιστηρίου.

Ομως από τα 27,70 διορθώνει η μετοχή της Coca Cola, χάνοντας σε μία εβδομάδα σχεδόν 4%, επιβαρύνοντας ανάλογα τους δείκτες.

Με ΟΤΕ και Coca Cola σε σημαντική υποχώρηση, δύσκολα θα μπορούσε να διαμορφωθεί διαφορετικά η εικόνα στο ΧΑ, από τη στιγμή μάλιστα που ο τραπεζικός κλάδος αδυνατεί να δώσει έστω και μία τεχνικής μορφής αντίδραση.

Με θετικό πρόσημο οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Jumbo, Lamda Development, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή.

Σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Ικτίνο οι λιγοστοί αγοραστές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με περιορισμένες συναλλαγές και στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, χωρίς η αγορά να... συγκινείται ιδιαίτερα από την προοπτική (επαν)ένταξης στον FTSE25.

Θυμίζω οι αλλαγές στους δείκτες γίνονται αύριο, μετά το κλείσιμο, ισχύουν από την προσεχή Πέμπτη (το ΧΑ αργεί Δευτέρα-Τετάρτη) και αφορά τις ΕΥΔΑΠ (πέφτει κατηγορία στον FT Mid Cap), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ανεβαίνει κατηγορία) και Πλαστικά Θράκης, Space, AsCo και ΚΕΚΡΩΨ, που ανεβαίνουν στον Mid Cap. Επιτέλους ο δείκτης θα απαρτίζεται από 25 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v