Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Αψιμαχίες» στις 655 μονάδες

Ηπιες μεταβολές με «τσιμπημένο» τον τζίρο. Κέρδη υψηλότερα του 2,5% για τη μετοχή του ΟΛΠ. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ. Απώλειες καταγράφουν Eurobank, Coca Cola, Grivalia, OΠΑΠ. Προβλήματα στη μετάδοση στοιχείων.

ΧΑ: «Αψιμαχίες» στις 655 μονάδες

Μια πρώτη αποτίμηση της χθεσινοβραδινής συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζιτών επιχειρείται στην αρχή της συνεδρίασης. Εκ προοιμίου γνωστό πως ο κλάδος-βαρόμετρο, και σήμερα, θα ήταν ο τραπεζικός, καθώς είναι αυτός που «αφομοιώνει» τα όποια οφέλη και το όποιο κόστος των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Με πωλήσεις οι κινήσεις κατ’ αρχάς των βραχυπρόθεσμων παικτών, με συνέπεια στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές να ενεργοποιηθεί προσφορά, να υπάρξει πίεση. Ωστόσο, η έκταση της διόρθωσης παραπέμπει σε ψύχραιμη διαχείριση της όλης κατάστασης, καθώς ο ΔΤΡ υποχωρεί μεν, δεν χάνει όμως τις 410 μονάδες.

Απώλειες της τάξης του 0,55% για τον κλαδικό δείκτη θεωρούνται απόλυτα λογικές, συνεκτιμώντας ότι μετά τις 14:00 θα μπει μπροστά και η διαδικασία δημοπρασίας όσον αφορά στις τιμές παραγώγων του δείκτη. Τελευταία ημέρα για τα συμβόλαια μηνός Φεβρουαρίου στο ΧΠΑ, με τη διακύμανση, discount, σε ποσοστό καλύτερο απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Ειδικότερα όσον αφορά στις τέσσερις μετοχές του κλάδου, στην Πειραιώς υπερισχύουν ελαφρώς οι αγοραστές, ενώ σε Alpha, Eurobank και Εθνική υπερτερούν οι πωλητές. Ωστόσο η προσφορά τουλάχιστον σε αυτό το διάστημα της συνεδρίασης είναι περιορισμένη, απορροφάται δε από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η τάση για πωλητές-αγοραστές στον κλάδο στη συνέχεια και μέχρι τις 14:00.

Λίγο χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης στις 652 μονάδες, λίγο χαμηλότερα στις 1.715 μονάδες ο FTSE 25. Ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο ΓΔ παραμένει σε διακύμανση στο εύρος των 650-660 μονάδων και ότι για τον 25άρη δεν απειλούνταν, μέχρι πριν λίγο, οι 1.710 μονάδες.

Όσον αφορά σε μετοχές του Δείκτη, ενδεικτικά ο ΟΤΕ στα 10,45 ευρώ, με ζητούμενη πάντα την επιβεβαίωση των 10,50 ευρώ ως σημείου αναφοράς. Στα 8,9 ευρώ ο ΟΠΑΠ, στα 7,9 ευρώ η Aegean, στα 8,68 ο Μυτιληναίος, στα 21 η Motor Oil, στα 14,88 ευρώ η Jumbo.

Με απώλειες η μετοχή της Coca Cola σε συνέχεια των χθεσινών πωλήσεων, πιέσεων, που ενεργοποιήθηκαν με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών.

Αντιστρόφως ανάλογη η πορεία για τη μετοχή του ΟΛΠ, που με αφορμή τα ομολογουμένως θεαματικά βελτιωμένα μεγέθη ενισχύεται 2,9% στα 16,28 ευρώ. Σημειωτέον πως η διοίκηση του ΟΛΠ προτείνει μέρισμα για τη χρήση του 2018 σχεδόν 150% υψηλότερο από της αντίστοιχης χρήσης του 2017. Κίνηση που επιβραβεύεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v