Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Μπλόκο από Coca Cola για τις 660 μονάδες

Οι απώλειες της μετοχής της Coca Cola (-4,9%) φρέναραν το χρηματιστήριο που δεν βρίσκει τρόπο να υπερβεί κρίσιμα τεχνικά όρια. Διχασμός στον τραπεζικό κλάδο. Νέα πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

XA: Μπλόκο από Coca Cola για τις 660 μονάδες

Όπως και στη συνεδρίαση της Τρίτης 12 τρέχοντος μήνα, έτσι και σήμερα, ο Γενικός Δείκτης ακούμπησε το “καυτό”, όπως αποδεικνύεται, επίπεδο των 660 μονάδων και ανέκρουσε πρύμναν, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το Χ.Α. χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές και “φρέσκο” χρήμα, προκειμένου να ξεπεράσει τον “σκόπελο” των 660 - 664 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση της Τρίτης το ενδοσυνεδριακό υψηλό του Δείκτη σημειώθηκε στις 659,03 μονάδες και σήμερα στις 659,88 μονάδες.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή εικόνα της συνεδρίασης, έδειξε ότι η Εγχώρια Αγορά είναι, μέχρι νεωτέρας, υπό τον σχετικό έλεγχο των λίγων αγοραστών, οι οποίοι έσπευσαν και πέτυχαν να βγάλουν μερική αντίδραση στις πιέσεις της ΕΕΕ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2018, από την εισηγμένη, με αποτέλεσμα το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης να “παίζεται” μέχρι τέλους.

Η επιχείρηση να κρατηθούν τα προσχήματα είχε σαν πρώτο πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος τερμάτισε “ασθμαίνοντας” την χθεσινή συνεδρίαση, όμως στην συνέχεια χρειάστηκαν και δόθηκαν βοήθειες και από άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς οι Τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Τους “buyers” βοήθησαν τα συνεχιζόμενα θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί στο 3,83% (-5 μονάδες βάσης).

Μένοντας στα ομόλογα, “το επενδυτικό κλίμα έναντι της Ελλάδας φαίνεται να ‘ζεσταίνεται’, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη έκδοση 10ετους ομολόγου, από τότε που ξέσπασε η κρίση στη Χώρα”, γράφει η HSBC σε νέα της έκθεση, στην οποία αναφέρεται στις προοπτικές για μια τέτοια έκδοση.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σχετικά αυξημένος τζίρος, με την σημαντική βοήθεια των προσυμφωνημένων συναλλαγών, αλλά και οι λίγες και ενδιαφέρουσες κινήσεις σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η ΕΕΕ, η μετοχή της οποίας συμμετέχει με 10,86% στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, ανακοινώνει το πρωί τα ετήσια αποτελέσματά της για το 2018. Με τον Τραπεζικό κλάδο ωστόσο να παραμένει σε στάση αναμονής και τη μη λήψη αποφάσεων για τις εκκρεμότητες που τον αφορούν, είναι πιθανή η εκδήλωση αυξημένων ρευστοποιήσεων από τους πωλητές, συμπαρασύροντας τον ΓΔ σε αρνητικό πρόσημο”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η συσσώρευση σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης, είναι το επικρατέστερο σενάριο για τη σημερινή συνεδρίαση. Στη σημερινή ατζέντα Coca Cola και ΟΛΠ δημοσιεύουν αποτελέσματα για το σύνολο της χρήσης 2018” επεσήμαινε η Beta Sec.

“Μεταξύ 652 και 657 κινήθηκε χθες το Χ.Α. που εκτός από μια ενδοσυνεδριακή διόρθωση, κινήθηκε μόνιμα ήπια θετικά. Οι συναλλαγές στα γνωστά επίπεδα, στα 32 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 650 και αντιστάσεις στις 664 – 681. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1718 και αντίσταση στις 1742. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 406 μονάδες και αντίσταση οι 425. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ αν και έχει χάσει την δυναμικότητά του, διατηρεί τη θετική διάθεση έχοντας φτιάξει νέα βάση στα επίπεδα 650 - 660. Αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις Ξένες Αγορές, μπορεί να κινηθεί με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι τις 660 - 664 μονάδες. Για νέο βραχυπρόθεσμο υψηλό, θα χρειαστεί, όπως έχει ειπωθεί, αύξηση του όγκου συναλλαγών και πιθανώς κάποιο θετικό γεγονός που θα λειτουργήσει ως καταλύτης”, σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η ζώνη 663 - 685 είναι σημαντικότατη. Σε εβδομαδιαίο, αλλά και σε μηνιαίο γράφημα, το 663 είναι το ‘stop’ στο ‘short’, ενώ σε ημερήσιο παραμένουμε “Long’ με το ‘stop’ στο 642 σε κλείσιμο. Μία κατοχύρωση του 663 μπορεί να δώσει τζίρο και κίνηση στην Αγορά”, τόνιζε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, όλοι οι τίτλοι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την Πειραιώς (-1,39%) να κλείνει στο χαμηλό ημέρας, ενώ και τα δύο πρόσημα “είδε” και ο Τραπεζικός δείκτης, όμως θα ήταν παράλειψη να μην τονιστεί ότι στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε στο “πράσινο”.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 416,39 (-0,02%) και 430,03 μονάδων (+3,25%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 420,51 (+0,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 419,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,83%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, θα ήταν θετική ένδειξη η όποια διόρθωση να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 409 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Παραμένει σαν πρώτη αντίσταση το επίπεδο των 430 μονάδων, το οποίο δοκιμάστηκε σήμερα, μάλλον ανεπιτυχώς.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν ξανά το απόγευμα οι τραπεζίτες για συνάντηση με το Οικονομικό Επιτελείο. Στη συνάντηση θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά το σχήμα που θα διαδεχτεί τον Νόμο Κατσέλη, ύστερα και από την εξέταση των δεδομένων που προέκυψαν από τη συνάντηση της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εύας Καραμανώλη, “ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία διαφθοράς για τα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων της Attica Bank, τα οποία φέρονται να χορηγήθηκαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις”.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και σημαντικό κομμάτι του ημερήσιου ενδιαφέροντος απέσπασε ο τίτλος της ΕΕΕ (-4,90%), μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2018.

Η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφθασαν έως και 6,47%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, “η εταιρεία ανακοίνωσε συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 480,4 εκατ. ευρώ, λίγο χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Αγοράς. Το μέρισμα ωστόσο είναι λίγο υψηλότερο από τις εκτιμήσεις και στα 0,57 ευρώ”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα αποτελέσματα της ΕΕΕ ήταν προεξοφλημένα από την τρέχουσα αποτίμηση. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο 2019 και στην αναχρηματοδότηση του ομολόγου των 800 εκατ. ευρώ που λήγει τον Ιούνιο του 2020.

Σύμφωνα τα ημερήσια διαγράμματα, το “stop long” για τον τίτλο στα 28,51 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, ισχυροποιημένη δείχνει η αντίσταση στα 30,20 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 33,80 ευρώ.

Στα 4,42 ευρώ βγήκε σημαντική προσφορά στον Fourli (+0,64%), αλλά απορροφήθηκε από τους αγοραστές και ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί η πλαγιοανοδική κίνηση του τίτλου που έχει ξεκινήσει από τα 3,81 ευρώ (κλείσιμο 18/1).

Πρώτη αντίσταση στα 4,865 και αμέσως επόμενη στα 5,00 – 5,11 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 3,775 ευρώ.

Ερχόμενοι στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ, πέντε ανοδικές και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες επτά, αθροίζει το Ιασώ (+1,12%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τρ. Αττικής (+3,93%), επιστροφή των αγοραστών μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στον Παπουτσάνη (+4,15%), ενώ όλο και ψηλότερα αναρριχάται η Profile (+4,71%).

Τα διαγράμματα δείχνουν τίτλο “stay long” για την Epsilon Net (+3,75%), εμφάνιση πωλητή, αλλά και απορρόφηση της προσφοράς στον Ικτίνο (-0,21%), αντανακλαστική κίνηση λόγω “φθήνιας” και ΟΛΠ, στον ΟΛΘ (+0,84%), ενώ κανείς δεν κατάλαβε τον πρωινό βιαστικό αγοραστή στον Μουζάκη (+2,42%), που ώθησε τον τίτλο έως και +9,09%.

Ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον στην Forthnet (+19,13%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΛΧΑ (+0,34%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Intralot (-5,20%), ενώ επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε σε Foodlink (+2,94%), Autohellas (+1,85%) και Έλτον (+2,77%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, για τον Γενικό Δείκτη συνεχίζουν να δείχνουν σαν βραχυπρόθεσμα σημεία – κλειδιά οι 636 και 664 μονάδες. Πλησιέστερη στήριξη οι 650 και αντίσταση οι 656 – 660 μονάδες.

Κλείσιμο υψηλότερα του 664, δίνει ανοδικά “καύσιμα” προς τις 684 μονάδες.

Το ημερήσιο σήμα εξόδου ανέβηκε στις 642 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 636 μονάδων, ξαναβάζει στους υπολογισμούς των αναλυτών, την επόμενη στήριξη στις 603 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλα δείχνουν ότι χρειάζεται σημαντική αύξηση του τζίρου, προκειμένου να υπερβεί τις 1750 μονάδες.

Η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει ανοδική, όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1700 – 1690 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Το ημερήσιο “stop long” στις 1696 μονάδες.

Κλείσιμο υψηλότερα των 1750 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1801 μονάδες.

Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 1696, οδηγεί προς τις 1661 και 1625 μονάδες.

Συνεχίζει να δείχνει σαν πλέον πιθανό σενάριο, η ταλαιπωρία μεταξύ 1650 και 1750 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε χθες το θετικό πρόσημο στηριζόμενος από την ΕΕΕ, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τα αποτελέσματα χρήσης 2018 (και δ’ τριμήνου). Συγκεκριμένα, η Αγορά ανέμενε κύκλο εργασιών στα €6,642 δισ, EBITDA €1,013δισ, ενώ τα καθαρά κέρδη αναμένονταν στα €493,33 εκατ. (1,351 καθαρά κέρδη ανά μετοχή)” αναφέρει ο Νίκος Καυκάς.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εισηγμένης τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 1,306 χαμηλότερα των εκτιμήσεων (-3,33%), ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν και οι ελεύθερες ταμειακές ροές που καταγράφηκαν στα €370 εκατ., μειωμένες κατά 13,1% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν €382,5 εκατ.

Τα άνοιγμα ήταν αρνητικό για τον τίτλο, που λόγω της αυξημένης βαρύτητάς του επηρέασε ως ένα βαθμό και το πρόσημο της Αγοράς.

Σημειώνουμε ότι εντός της ημέρας πραγματοποιήθηκε και η ενημέρωση των αναλυτών, με τις μέχρι τώρα ετήσιες εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρήση να τοποθετούνται σε πωλήσεις €6,938 δισ. και 1,511 καθαρά κέρδη ανά μετοχή. Επιπλέον, ανακοινώνονται και τα μεγέθη του ΟΛΠ με το consensus να εκτιμά έσοδα €118 εκατ. και EBITDA €43 εκατ. για το 2018.

Στο επίκεντρο θα παραμείνουν και το επόμενο χρονικό διάστημα τα ετήσια εταιρικά αποτελέσματα του 2018, με τον ΟΤΕ να ανακοινώνει την επόμενη Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γενικός Δείκτης δεν αποκλείεται να δοκιμάσει και το άνω εύρος τιμών που έχουμε ορίσει για τον τρέχοντα μήνα, στην περιοχή των 680 - 690 μονάδων. “Προς αυτήν την κατεύθυνση, καθοριστική θα είναι η συμπεριφορά της ΑΛΦΑ, αλλά και της ΕΥΡΩΒ καθώς έχουν αυξημένη συμμετοχή στον Τραπεζικό δείκτη (>70%) και εν πολλοίς θα κρίνουν την παραμονή του πάνω από την κρίσιμη τεχνική περιοχή των 410 μονάδων ΔΤΡ” τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Merit Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες εκκίνησαν οι δείκτες στην Wall Street.

Υποχωρεί ο Χρυσός, μικρά κέρδη για Ευρώ και Πετρέλαιο.

“Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει για 60 ημέρες την προθεσμία της 1ης Μαρτίου, για την επιβολή υψηλότερων δασμών στα Προϊόντα που εισάγονται στη Χώρα του από την Κίνα”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Κατά 2,4% υποχώρησαν οι Κινεζικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τον Δεκέμβριο είχε καταγραφεί μεγαλύτερη πτώση (3,5%).

Οι Κινεζικές εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν αρνητική κίνηση κατά 41,2%, ενώ τον Δεκέμβριο η κίνηση ήταν μικρότερη (35,8%).

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ μειώθηκε στα $27,3 δισ. τον Ιανουάριο, από $29,87 δισ. τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το MarketWatch.

Ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης 1,4% κατέγραψε η Ιαπωνική Οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με κυβερνητική αναφορά που δημοσιοποιήθηκε στο Τόκιο.

Η Οικονομία της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, μετά τη συρρίκνωση του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά από το 2015. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2017, η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6% τους τρεις μήνες από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέμεναν 0,7%.

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης συνέχισε να έχει τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΑΕΠ στις 19 Χώρες του Ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια. Και τα δύο νούμερα ήταν σε συμφωνία με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι σε τριμηνιαία βάση, ο ρυθμός είναι ίδιος με αυτόν του τρίτου τριμήνου, ο οποίος ήταν και ο πιο χαμηλός από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

O αριθμός των Εργαζομένων αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ των 28, το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο της χρονιάς.

Για όλο το 2018, η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 1,4% στην Ευρωζώνη και κατά 1,3% στην ΕΕ.

“To ‘Brexit’ έχει κοστίσει στην Οικονομία της Βρετανίας τουλάχιστον 80 δισ. στερλίνες μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με εκτίμηση της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ σε ένα καταστροφικό σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτη περικοπή των επιτοκίων”, γράφει ο “Guardian”.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,1% τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 2%. Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2017.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, φτάνοντας τις 239.000. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 235.000, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι θα υποχωρήσουν στις 225.000.

Oι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννιά ετών τον Δεκέμβριο.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου βούτηξαν 1,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2009. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μικτά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της Coca Cola HBC η Citi στην πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει ο Οίκος “τα έσοδα και τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν ανάλογα των εκτιμήσεων. Ωστόσο, τα κέρδη ανά μετοχή, στα 1,3 ευρώ, διαμορφώνονται χαμηλότερα των προβλέψεων, λόγω υψηλότερων χρηματοοικονομικών και φορολογικών δαπανών. Το μεγαλύτερο ερώτημα ωστόσο είναι τα χρηματοοικονομικά κόστη του 2019, με τη διοίκηση της εταιρείας να σημειώνει ότι θα μπορούσαν να διπλασιαστούν λόγω της αναχρηματοδότησης του ομολόγου των 899 εκατ. ευρώ, των συνδεδεμένων δαπανών και της υιοθέτησης του προτύπου ‘IFRS 16”.

"Το δ' τρίμηνο ήταν ισχυρότερο των εκτιμήσεων, με τις οργανικές πωλήσεις να αυξάνονται 6,5%, πολύ υψηλότερα των προβλέψεων”, αναφέρει ο Οίκος.

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της Οικονομίας θα παραμείνει αναιμική και φέτος, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,5% - 2% διατύπωσε η PriceWaterhouseCoopers (PwC) κατά την παρουσίαση της ετήσιας μελέτης της για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η εκτίμηση της εταιρείας εδράζεται στο χαμηλότερο ύψος επενδύσεων, σε σχέση με αυτές που χρειάζεται η Χώρα για να φθάσει στο μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο, ή στις προ κρίσης επιδόσεις της.

“Η Κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Κουβεϊτιανή Επενδυτική εταιρεία ‘National Investment Co’ (NIC), στην οποία συμμετέχει το Χρηματιστήριο Αθηνών, κέρδισε τον διαγωνισμό για την απόκτηση του 44% του Χρηματιστηρίου του Κουβέιτ”, δήλωσε ο πρόεδρος της NIC, Hamad al-Omairi.

“Η Κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν επίσης το Χρηματιστήριο Αθηνών, η ‘Arzan Financial Group’ και η ‘First Investment’, πρόσφεραν 237 Κουβεϊτιανά Φιλς ανά μετοχή, για την απόκτηση του ποσοστού”, πρόσθεσε.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 659,88 (+0,58%) και 651,28 μονάδων (-0,73%), στις 17.00 βρέθηκε στις 654,26 (-0,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 654,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,31%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, έφθασε στα 44,3 εκατ., όμως από αυτά τα 10,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΕΤΕ, ΙΚΤΙΝ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΕΛΠΕ και με το αρνητικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια και Fourlis και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με αξιοσημείωτες πιέσεις στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν, εκ νέου, τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Μειωμένος ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.039 συμβόλαια).

Στα 1.625 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.168 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.307, 2.009 για τον Φεβρουάριο, 2.288 για τον Μάρτιο και 10 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.712,5) κινήθηκε μεταξύ 1.708,5 και 1.735 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Πειραιώς, 7.200 Eurobank, 8.787 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.167), Alpha Bank (4.626), Πειραιώς (5.749), ΔΕΗ (200), Εθνική (2.346), Ελλάκτωρα (1.399), Μυτιληναίο (198), ΟΤΕ (460), Intralot (446), MIG (558), ΟΠΑΠ (312), Viohalco (277), Τέρνα Ενεργειακή (104), ΕΕΕ (435), ΓΕΚ (108), Jumbo (305).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 66.079, Alpha Bank 32.143, Εθνική 37.886, Πειραιώς 20.766, MIG 48.196, ΔΕΗ 11.187, Ελλάκτωρα 10.462.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                Name of Issuer                          NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2019-02-13

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,60%

2019-02-04

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,50%

2019-02-07

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.364.980 τεμ., (από 38.364.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.959.296 τεμ. (25.785.296), ΔΕΗ 6.523.204 τεμ. (6.623.204), Eurobank 46.893.780 τεμ. (46.358.780), Εθνική 11.247.920 τεμ. (11.247.920), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v