Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού κρίνεται το στοίχημα των 663 μονάδων

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στις τράπεζες καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Οι ισχυρές αντιστάσεις και το ζητούμενο του τζίρου. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

ΧΑ: Πού κρίνεται το στοίχημα των 663 μονάδων

Wall Street και εξελίξεις στο εσωτερικό κρίνουν το στοίχημα των 663 μονάδων στο ΧΑ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, μετά τα τελευταία νεότερα από το μέτωπο Ουάσιγκτον-Πεκίνου.

Με ενδιαφέρον, στα εντός, και η προσπάθεια Αθήνας και Φρανκφούρτης να προχωρήσει, το ταχύτερο δυνατόν, η διαδικασία για τη διαχείριση/μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Από την έκβασή της θα κριθεί όχι μόνον το παρόν και η «επόμενη ημέρα» του εγχώριου banking αλλά ευρύτερα το ενδεχόμενο επαναφοράς, στοιχειωδώς έστω, του επιχειρείν, της πραγματικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Στο σχόλιό μας για την τραπεζική αντίδραση και τα σενάρια σημειώναμε την αρνητική απόδοση του πολύπαθου κλάδου έναντι της αγοράς από την αρχή του έτους, αλλά και την προσπάθεια αντίδρασης που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η προσπάθεια αυτή συνοδεύτηκε με τη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζιτών, αλλά τα δύσκολα είναι τώρα, που θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για τη μείωση των «κόκκινων».

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε, από τη μία, η προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης για τον ΔΤΡ, με ικανοποιητικό αποτέλεσμα, από την άλλη, η συσσώρευση δυνάμεων σε μετοχές του FTSE25, blue chips και μετοχές-σηματωρούς.

Πρακτικά για τους long συνεχίζεται η προετοιμασία για την... κατάληψη των περίφημων 663 μονάδων, κάτι που χρειάζεται αύξηση συναλλαγών (πάνω από τα 40 εκατ.), προσέγγιση των 440 μονάδων για τον ΔΤΡ και κίνηση προς τις 1.750 μονάδες για τον FTSE25.

Για τον δείκτη, το stop έχει ανέβει στις 1.696 μον., το σημείο αναφοράς για τους long είναι οι 1.750 και φιλόδοξος στόχος τους η συνέχιση προς τις 1.800 μονάδες. Οντως φιλόδοξος, καθώς απαιτεί εκτός από το θετικό κλίμα εκτός, εξελίξεις εντός, που θα οδηγήσουν τον τραπεζικό κλάδο υψηλότερα αλλά και τα blue chips ένα 1,5%-2% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αντίστοιχα για τον ΓΔ οι 663-667 μονάδες θεωρούνται ισχυρή αντίσταση, με το ημερήσιο stop να έχει ανέβει στις 642 ενώ στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 642 και 634 μονάδες. Χαμηλότερα της τελευταίας τιμής θα απαιτηθεί κλείσιμο των long θέσεων.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική δείχνει να ξεκινά με ένα προβάδισμα -λόγω Titlos/αναλυτικό το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου- από το υπόλοιπο της αγοράς, νέα που θα αφορούν λ.χ. σε αποκρατικοποιήσεις, project Ελληνικού, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μόχλευση σε επιμέρους μετοχές, τομείς. Εάν όντως στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωρήσει η διαδικασία για τον διαγωνισμό του καζίνο στο Ελληνικό, θα είναι ένας λόγος για να ενεργοποιηθούν κεφάλαια προς αυτή την κατεύθυνση. Το συγκεκριμένο, θυμίζω, πως αποτελεί εδώ και καιρό απαιτούμενο από την πλευρά των δανειστών και η Αθήνα οφείλει να διευθετήσει όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες έχει (και ενόψει του Eurogroup της 11 Μαρτίου). Πάντως ο Φώτης Κόλλιας σημειώνει πως οι διαγωνισμοί αξιοποίησης ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν με τον... αραμπά, ενώ και για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού παραμένουν 13 εκκρεμότητες.

Με τάση long από τον τραπεζικό κλάδο η μετοχή της Alpha Bank, όπως και η Eurobank αλλά και οι ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Μυτιληναίος, EXAE, Jumbo, Viohalco, Sarantis, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ.

Από τη μεσαία κατηγορία, με τάση long ενδεικτικά για Quest, ΕλβάλΧαλκόρ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Πλαίσιο.

Για τον δείκτη σηματωρός η Coca Cola, καθώς έμπειρος αναλυτής εκτιμά πως αργά ή γρήγορα θα κλείσει το καθοδικό χάσμα στα 29,70 ευρώ και δύσκολα θα υπερβεί, εξέλιξη που θα αποτελούσε και «το γεγονός» που θα έδινε ώθηση για να υπερβούν ο μεν ΓΔ τις 663-667, ο δε FTSE25 τις 1.750 μονάδες. Για τη μετοχή της Coca Cola, ρόλο διαδραματίζει και το... arbitrage Αθήνας-Λονδίνου καθώς η διαφορά τιμής με την κύρια αγορά διαπραγμάτευσης (FTSE100) συχνά πυκνά λειτουργεί υπέρ της δευτερεύουσας (FTSE25).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v