Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με διακύμανση τριών μονάδων!

Ρεκόρ περιορισμένης κίνησης κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης με νέα μείωση των συναλλαγών. Πτωτικά κινήθηκαν Πειραιώς, Eurobank, ανοδικά Εθνική και Alpha Bank. Ωθηση από τα αποτελέσματα πήρε ο ΟΛΠ, στα 10,55 ευρώ ο ΟΤΕ.

ΧΑ: Συνεδρίαση με διακύμανση τριών μονάδων!

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και απόλυτα “στενής” κίνησης του Γενικού Δείκτη, ο οποίος αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων και η εικόνα αυτή δεν άλλαξε ούτε και μετά τις 14.00, όταν και έληξαν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης έβγαλε την σημερινή συνεδρίαση, κινούμενος σε εύρος οριακά μεγαλύτερο των τριών μονάδων και αυτό μπορεί να είναι ρεκόρ περιορισμένης κίνησης “ever” (!).

Από την άλλη, δεν θα πρέπει να περάσει ασχολίαστο το γεγονός ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Δείκτης όχι μόνο δεν διεκδίκησε τιμές υψηλότερα των 660 – 664 μονάδων, που ήταν και παραμένει το τεχνικά ζητούμενο, αλλά ούτε καν δοκίμασε να πλησιάσει το δύσκολο επίπεδο των 660 μονάδων, δείχνοντας ότι, προς το παρόν, δεν διαθέτει την απαιτούμενη δυναμική, προκειμένου να επιχειρήσει μία τέτοια ανοδική διαφυγή.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης, το τεχνικό πρόβλημα μετάδοσης στοιχείων από τις 11.04 έως και τις 11.30, περίπου και πολύ περισσότερο η αξιοσημείωτη καταβύθιση του τζίρου, που προβληματίζει όλο και περισσότερο τους παράγοντες της Αγοράς.

Επίσης, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την πιθανή εκτόνωση της βραχύβιας ανοδικής αντίδρασης στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ απόλυτα επιλεκτικές ήταν οι κινήσεις των ελάχιστων αγοραστών, στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η συμφωνία ανάμεσα σε Κυβέρνηση και τραπεζίτες, αναφορικά με το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα προστατεύεται, αλλά και το ύψος του υπόλοιπου του δανείου, αναμένεται να αξιολογηθεί από την Επενδυτική Κοινότητα. Ο Τραπεζικός κλάδος, επομένως, θα είναι στο επίκεντρο για ακόμη συνεδρίαση, με τους αναλυτές να καλούνται να αποφανθούν για τις πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στα κεφάλαια των Τραπεζών” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα 2018 του ΟΛΠ, ο οποίος εμφανίζει απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών στο 7,6%, από τις υψηλότερες στο Χ.Α. Η προτεινόμενη μερισματική απόδοση φθάνει 2,7% (μικτό μέρισμα), αλλά υπάρχει το περιθώριο και η δυνατότητα αυτό να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Ο τίτλος δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις, με το εύρος τιμών των τελευταίων 52 εβδομάδων να καταγράφεται μεταξύ 14,5 - 17,7 ευρώ. Στο επίκεντρο θα παραμείνουν και το επόμενο χρονικό διάστημα, τα ετήσια εταιρικά αποτελέσματα του 2018 με τον ΟΤΕ να ανακοινώνει την επόμενη Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου. Επανέρχονται οι ανησυχίες για την Παγκόσμια ανάπτυξη, μετά τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία”, σημείωνε η Merit Sec.

“Με θετική διάθεση ξεκίνησε την συνεδρίαση ο ΓΔ, σταμάτησε όμως την χθεσινή άνοδο στις 659 (νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό), κυρίως λόγω τής έντονης πτώσης της ΕΕΕ (-4,90%). Ο ΓΔ, με στήριξη στις 650 και αντιστάσεις στις 664 – 681. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1699 και αντίσταση στις 1742. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 409 μονάδες και αντίσταση στις 425. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ ξέμεινε από δυνάμεις και γύρισε πάνω στην αντίσταση των 660. Με -5% στην ΕΕΕ, η συνέχεια της ανόδου, ήταν ούτως ή άλλως, δύσκολο έργο. Παραμένουν οι βασικές αντιστάσεις 660 - 664, όπου για την διάσπασή τους θα χρειαστούν ιδιαίτερες συνθήκες. Πρώτη στήριξη η περιοχή των 650 - 637 μονάδων” τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Μία ήπια υποχώρηση αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση, λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, σειράς Φεβρουαρίου, λήγουν σήμερα”, σημείωνε η Beta Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, για πολλοστή συνεδρίαση επιμέρους μετοχές, αλλά και ο Τραπεζικός δείκτης, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank (+1,96%) και Εθνική (+3,24%).

Ο ΔΤΡ κινούμενος σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των πέντε μονάδων, με υψηλό ημέρας στις 422,88 (+0,7%) και χαμηλό στις 417,39 μονάδες (-0,61%), στις 17.00 βρέθηκε στι421,78 (+0,43%) μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 424,28 (+1,03%) και, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 424,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,02%.

Τα δύο σημεία – κλειδιά, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, οι 409 και 430 μονάδες. Διάσπαση ενός εκ των δύο θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στους “buyers”, ή στους “sellers”.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ένα σημαντικό βήμα επιτεύχθηκε, όπως δείχνουν όλες οι πληροφορίες, μεταξύ Κυβέρνησης και Τραπεζών αναφορικά με το πλαίσιο που θα διαδεχτεί τον Νόμο Κατσέλη, ο οποίος λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Η υπόθεση μεταφέρεται στην πλευρά των Εποπτικών Αρχών και των Δανειστών, οι οποίοι καλούνται να αξιολογήσουν την πρόταση της Ελληνικής Πλευράς. Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, η αντικειμενική αξία στα ακίνητα καλύπτει ακίνητα έως και 250.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο του δανείου που θα τυγχάνει ρύθμισης είναι κατ’ ανώτατο 130.000 ευρώ (σε αυτό περιλαμβάνονται τυχόν πέραν του ενός δάνεια, τα οποία έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία, περίπτωση κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα).

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους αναλυτές, μετά την χθεσινή, επιβεβαιωμένη, αδυναμία του Δείκτη να υπερκεράσει τις 660 μονάδες, περίμεναν ένα πισωγύρισμα της Αγοράς και το γεγονός ότι το “κουδούνι” της λήξης βρήκε τον Δείκτη με οριακά θετικό πρόσημο, είναι μία σχετικά αισιόδοξη ένδειξη, την οποία έρχεται να “κουρέψει” η επιμονή του τζίρου στα γνωστά άθλια επίπεδα.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, αξίζει ότι ο μοναδικός τίτλος, από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δεν ήταν άλλος από τον ΟΛΠ (+3,16%),παίρνοντας ώθηση και από τα, τουλάχιστον, ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για την χρήση 2018.

Η στήλη είχε επισημάνει εγκαίρως ότι ο νέος ε.δ. (Eurobank Eq.) έχει αλλάξει εμφανώς την χρηματιστηριακή συμπεριφορά του ΟΛΠ, με τον τίτλο να έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο από τις 31/1.

Οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 16,50 και 17,70 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 14,94 και 14,50 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή υποχώρησε, σήμερα, σχετικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 16,40 ευρώ (+3,67%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ (είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ο τίτλος του οποίο σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (+0,96%) παραμένει σε ημερήσιο “short” με το “stop” να έχει ανέβει στα 11,16 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 10,96 ευρώ.

Απόλυτα σημαντική η στήριξη στα 10,30 ευρώ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εταιρικών Πράξεων, γνωστοποίησε ότι την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019 θα υλοποιηθεί η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, λόγω ακύρωσης 10.211.070 ιδίων μετοχών.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΑΝΕΚ (+5,45%) και Forthnet (+19,27%), με την δεύτερη να απαιτεί αυξημένη προσοχή αν συνεχίσει στο ίδιο τέμπο, ενώ η στήλη αναφέρθηκε έγκαιρα στις πιθανότητες αναρρίχησης της Epsilon Net (+9,64%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για τον ΟΛΘ (+1,66%), όμως θα χρειαστεί κλείσιμο υψηλότερα των 24,80 ευρώ για να δώσει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, ακόμα ψηλότερα η Profile (+3,93%), αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Intralot (+1,69%), εμφάνιση πωλητή στα Πλ. Κρήτης (-4,46%), ενώ ξαφνικό αγοραστικό “bid” εμφανίστηκε στον Κορδέλλου (+9,52%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το “stop long” για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 642 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1696 μονάδες.

Για τον ΓΔ, οι επόμενες αντιστάσεις στις 660 – 664 και 684 μονάδες και οι στηρίξεις στις 652, 639 και 603 μονάδες και για τον FTSE25, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1749 και 1801 και οι στηρίξεις στις 1695, 1661 και 1625 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 0,75%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 5,91%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 6,76% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 3,50%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Επιτέλους μια καλή βδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και την Οικονομία, έστω και αν η συνεδρίαση της Παρασκευής φυσικά δεν ενθουσίασε”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Τους τελευταίους μήνες επανήλθαν θέματα που θεωρούσαμε λυμένα και στοίχειωσαν το Χρηματιστήριο, όπως η επάνοδος της φημολογίας για ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, λόγω αδυναμίας προόδου στο θέμα των “κόκκινων” δανείων.

Αποτέλεσμα οι Ξένοι Επενδυτές, ακόμα και τα ριψοκίνδυνα funds, να έχουν βάλει την Ελλάδα στον “επενδυτικό πάγο” και να περιμένουν να καταλάβουν ποιες είναι οι προθέσεις των Ελλήνων πριν συνεχίσουν.

Με τη συμφωνία των Τραπεζών με την Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, τουλάχιστον έχουμε ένα πλαίσιο για να γίνουν υπολογισμοί.

Φυσικά, μετά από όλη αυτή την καθυστέρηση, πρέπει να περιμένουμε να καθαρογραφεί η συμφωνία για να είμαστε σίγουροι. Πάντως γνώση ενός πλαισίου συμφωνίας είναι καλύτερη από την απόλυτη αβεβαιότητα. Το αν η συμφωνία θα είναι προς όφελος των Τραπεζών ή όχι, θα κριθεί στην πράξη, αλλά είναι εμφανές σε όλους ότι η μη ύπαρξη συμφωνίας έκανε ήδη μεγάλο κακό.

Έχοντας αφήσει πίσω μας και το μεγαλύτερο κομμάτι της Συνταγματικής αναθεώρησης, επίσης είναι θετικό, καθώς δεν είναι το βασικό θέμα που απασχολεί τους Επενδυτές.

Προφανώς, λόγω του προεκλογικού κλίματος θα συνεχιστούν οι αντιπαραθέσεις και η παροχολογία, αλλά φαίνεται να γίνεται κατανοητό ότι τα περιθώρια στενεύουν και τα εκκρεμή θέματα πρέπει να προχωρήσουν.

Έτσι περιμένουμε νεότερα για τις Αποκρατικοποιήσεις και τον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ και το θέμα των Τραπεζών πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, τώρα που φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στο βασικό εμπόδιο. Ακόμη αναμένουμε αναβαθμίσεις της Οικονομίας που θα επιτρέψουν της επανάληψη της “εξόδου στις Αγορές”. Αν αυτό επιτευχθεί με καλύτερους όρους από την τελευταία φορά, ίσως μπορούμε να μιλάμε για καλύτερες μέρες.

Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης να θυμίσω ότι ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών κινείται στις 681 μονάδες και εκεί θα κριθεί η μακροχρόνια πορεία της αγοράς, αν φυσικά τον πλησιάσουμε.

“Προσωρινά αντίσταση έχει δημιουργηθεί λίγο πάνω από τις 660 μονάδες, ενώ οι 637 μονάδες περίπου, αποτελούν στήριξη που δεν πρέπει να διασπαστεί για κανένα λόγο” τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Το κατάλληλο ανοδικό σενάριο για την υπέρβαση των 660 μονάδων ψάχνει να βρει ο Γενικός Δείκτης στις τελευταίες συνεδριάσεις, αποτυπώνοντας μια πλάγια σταθεροποιητική κίνηση άνω των 650 μονάδων”, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Ανοδική διάσπαση της εν λόγω αντίστασης των 660 μονάδων, με χρονικό φίλτρο επιβεβαίωσης, μπορεί να σπρώξει τον Δείκτη προς το επόμενο, πολύ σημαντικό, επίπεδο των 690 με 705 μονάδων, αλλάζοντας άρδην την “επενδυτική ατμόσφαιρα” στους ενεργούς Επενδυτές. Άκρως θετική θα είναι και η ανοδική καταστρατήγηση της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τοξοειδούς γραμμής τάσης στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών, καθώς θα δώσει λαβές για αλλαγή της επενδυτικής στρατηγικής σε αρκετά χαρτοφυλάκια.

Όμως η καθοδική επαναφορά, με αύξηση των ρευστοποιήσεων, χαμηλότερα της ζώνης των 650 με 645 μονάδων θα “λιμάρει” την ανοδική σκέψη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εβδομαδιαίο διάγραμμα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς ναι μεν προσπαθεί να αποδείξει ότι “έχει” το επίπεδο των 1700 με 1710 μονάδων, αλλά από την άλλη έχει ήδη “δραπετεύσει” από το καθοριστικό καθοδικό κανάλι “Q” που τον διέπει από τον Δεκέμβριο του 2017, εγείροντας θέμα ανοδικού στροφέα με αρχικό στόχο τις 1855 μονάδες.

Ενδείξεις πιθανής ανοδικής συνέχειας λαμβάνουμε και από το τεχνικό δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI), όπου με την προώθησή του άνω του επιπέδου των 40 μονάδων, φεύγει από τις πουλημένες και υπερπουλημένες περιοχές, μπαίνοντας σε ουδέτερο έδαφος επανεξέτασης της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Διαγραμματικές ανάσες δείχνει να παίρνει ο Τραπεζικός δείκτης λίγο πάνω από το ορόσημο των 400 μονάδων, παραμένοντας όμως αδύναμος στο υπάρχον καθοδικό κανάλι του περασμένου Σεπτεμβρίου, που έχει ακόμα ως κατηφορικό σταθμό τις 340 μονάδες.

“Εδώ για να γίνει σημαντική αλλαγή στον υπάρχον καθοδικό σχεδιασμό, θα πρέπει ο Τραπεζικός δείκτης να υπερκεράσει την περιοχή των 460 μονάδων, ανοίγοντας έτσι οπτικό πεδίο με την ισχυρή αντίσταση των 550 μονάδων”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

- Μάνος Χατζηδάκης

“Σε παρόμοιο τέμπο με την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κρατώντας τα κεκτημένα των τριών ανοδικών εβδομάδων” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ουδόλως έχει επηρεάσει την θετική διάθεση των Επενδυτών, οι οποίοι κινούνται επιλεκτικά σε τίτλους με ελκυστικά θεμελιώδη και ισχυρή κεφαλαιακή δομή, ενόψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2018. Μετά από αρκετό καιρό οι Τράπεζες δείχνουν πιο μετριοπαθείς, σε ότι αφορά την διαπραγμάτευσή τους και σε αυτό έχουν συμβάλει σημαντικά οι προσπάθειες επιτάχυνσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, καθώς και το πλάνο δράσεων μέσα από τις τιτλοποιήσεις, το οποίο η κάθε Τράπεζα αναμένεται να επικοινωνήσει μέσα στο Μάρτιο. Στο τέλος του επόμενου μήνα θα γνωρίζουμε α) ποιο, ή ποια πλάνα τιτλοποιήσεων θα ακολουθήσει η κάθε Τράπεζα β) πόσο θα στοιχήσει στα κεφάλαιά της και γ) πόσο γρήγορα θα οδηγήσει την κάθε Τράπεζα, στο στόχο των “κανονικών” μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Η ανακωχή, επομένως, στον Τραπεζικό κλάδο έχει να κάνει κυρίως με την αξιολόγηση των πλάνων από την Αγορά και την αποδοχή τους ως αξιόπιστα σενάρια επιστροφής τους στην συνήθη Τραπεζική λειτουργία.

Σε αυτή την αργή κίνηση από το μέσον Ιανουαρίου, η Αγορά βελτίωσε την αποτίμησή της κατά 3,5 δισ. ευρώ και 140 τίτλοι βρίσκονται υψηλότερα από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης είναι αυξημένος κατά 7%, αλλά το κυριότερο από όλα είναι ότι αντιστράφηκε μια τάση εκροών επί 7 συνεχόμενους μήνες από τους Ξένους Θεσμικούς Επενδυτές, όπως καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Υπό άλλες συνθήκες μια εύθραυστη άνοδος με 35 εκατ. ευρώ ημερήσιο τζίρο, θα “έσπαγε” πολύ εύκολα στην έλλειψη νέων καταλυτών, ή σε αρνητικά δημοσιεύματα. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η επίδραση κάποιων επιμέρους διακυμάνσεων (Intralot, Coca Cola) περιορίζεται εντός των συγκεκριμένων τίτλων που αφορά και εκτονώνεται σχετικά γρήγορα.

Η επισήμανση αυτή δείχνει ότι η Αγορά έχει αυτή την περίοδο αυξημένο αισθητήριο των θεμελιωδών δεδομένων και δεν είναι τυχαία η υπεραπόδοση των μετοχών που έχουν πίσω τους κερδοφορίες, μερίσματα και προοπτική.

Η “στροφή στην ποιότητα” γίνεται μεν με επιλεκτικό τρόπο, έχει ωστόσο φέρει αποτέλεσμα στους “θιασώτες” της (Jumbo, Aegean, Μυτιληναίος, Τερνα Ενεργειακή κλπ).

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κρατάει την επαφή με τα υψηλά έτους, σε έναν ασυνήθιστο σχηματισμό συνεχόμενων ενδοσυνεδριακών ημερήσιων διακυμάνσεων με ανοδικές και καθοδικές “ουρές”.

Οι τρεις συνεχόμενοι “σταυροί” της εβδομάδας που πέρασε, είναι ένδειξη ισορροπίας δυνάμεων, η οποία, ωστόσο, φαίνεται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο να ευνοεί τους αγοραστές.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει αγορασμένος από τις 21 Ιανουαρίου και η άνοδος έχει φθάσει σε κομβικό σημείο ως προς την αντίσταση που έχει μπροστά της.

Οι 660 μονάδες είναι ένα σημείο όπου υπάρχει προσφορά και αυτό πιθανότατα δικαιολογεί την στάση των αγοραστών, οι οποίοι συσσωρεύουν δυνάμεις χτυπώντας προοδευτικά την εν λόγω αντίσταση τιμών, αδυνατίζοντάς την.

Παράλληλα, ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 200 ημερών φαίνεται να δίνει “ραντεβού” με το Γενικό Δείκτη, εφόσον υπάρξει διάσπαση των 660 μονάδων.

Η μακροπρόθεσμη τάση γυρίζει σε ανοδική στις 690 μονάδες, αν και η ταχύτητα σύγκλισης Δείκτη και κινητού μέσου εκτιμάται ότι θα φέρει το σημείο καμπής στις 675 μονάδες. Χρονικά η στιγμή αυτή φαίνεται να έρχεται στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Αυτό αποτελεί και το αισιόδοξο σενάριο για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, το οποίο αναιρείται αν η Αγορά επιστρέψει άμεσα κάτω από τις 630 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα παραμένει διαγραμματικά σε συσσώρευση χαμηλών συναλλαγών στο εύρος των 590 και 660 μονάδων.

Και την ερχόμενη εβδομάδα οι αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα, καθώς το αργό τέμπο τους ευνοεί στο να απορροφούν βραχυπρόθεσμα κέρδη, κατοχυρώνοντας νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα γεγονότα εντός και εκτός Ελλάδας, η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας δεν παρουσιάζει κάποιο ισχυρό ενδιαφέρον.

Ο ΟΤΕ το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης και το προτεινόμενο μέρισμα προς διανομή, ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας είναι προγραμματισμένη η τακτική τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Η Δευτέρα είναι αργία για τις Αμερικανικές Αγορές” σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για τον Χρυσό, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Μέσω Twitter ανακοίνωσε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών ότι “μαζί με τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, Robert Lightizer, είχε παραγωγικές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιου Χι”.

“Οι εμπορικές συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα”, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζίνπινγκ και τις πληροφορίες που μεταδίδουν Κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης και το Reuters.

Έκκληση προς την Ευρώπη να επιδιώξει εκ νέου την οικονομική σύγκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου, η οποία αφέθηκε στην άκρη στην προσπάθεια διάσωσης της Ευρωζώνης, απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του Μονάχου, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

“Οι τιμές των μετοχών τόσο της Deutsche Bank όσο και της Commerzbank είναι χαμηλές, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εξαγοραστούν από μεγαλύτερα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα”, εκτίμησε ο Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γεργκ Κούκις σε δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα η “Süddeutsche Zeitung”.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο Κόσμο, όσον αφορά τα Προϊόντα, μειώθηκε την περασμένη χρονιά, λόγω των εισαγωγών που κινήθηκαν υψηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το εμπορικό πλεόνασμα των 19 Χωρών που μοιράζονται το Ευρώ έφτασε τα 194,2 δισ. ευρώ ($219 δισ.) το 2018, καταγράφοντας πτώση από τα 234,9 δισ. του 2017.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν πέρυσι κατά 6,2%, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν μόνο κατά 3,7% σε σύγκριση με το 2017.

“Η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης θα είναι πιο βαθιά και ευρεία από ότι αναμενόταν”, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. O ίδιος σημείωσε ακόμα πως “το μονοπάτι του πληθωρισμού θα είναι πιο ‘ρηχό”.

Ο κ. Κερέ υποστήριξε πως η ΕΚΤ είναι πιθανό να λανσάρει ένα νέο πρόγραμμα φθηνών δανείων για τις Τράπεζες, των λεγόμενων TLTRO's. Σημείωσε μάλιστα πως το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση.

H Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Οικονομίας της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο 1% φέτος, κάτι το οποίο θα παρακινήσει την ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Τον Δεκέμβριο ο Οίκος αξιολόγησης ανέμενε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,7%.

“Η αναπάντεχη πτώση των λιανικών πωλήσεων αποτελεί υπενθύμιση ότι υπάρχουν καθοδικά ρίσκα στις προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας”, δήλωσε η Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Λάελ Μπρέιναρντ.

Η Barclays και η JP Morgan υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,2% τον Δεκέμβριο.

Η JP Morgan εκτιμά πλέον ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2% το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 2,6%.

Οι αναλυτές της Barcalys μείωσαν την εκτίμηση τους για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου στο 2,1%, από 2,8%.

“Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει το δικομματικό νομοσχέδιο προϋπολογισμού για την αποφυγή ενός δεύτερου ‘shutdown’, αλλά θα κηρύξει αυτομάτως κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης για την κατάσταση στα σύνορα με το Μεξικό”, δήλωσαν Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και ο Ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Ανέκαμψε ο δείκτης μεταποίησης Empire State τον Φεβρουάριο μετά το χαμηλό έτους. Με άνοδο κατά 4,9 μονάδες, έφτασε στις 8,8 σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed Νέας Υόρκης. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάγνωση ύψους 7,6.

Οι τιμές εισαγωγών και εξαγωγών υποχώρησαν στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας.

Οι τιμές εισαγωγών διολίσθησαν 0,5% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,1%. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα στον οποίο καταγράφεται πτώση των τιμών των εισαγόμενων αγαθών.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, σε ετήσια βάση οι τιμές εισαγωγών έχουν βουτήξει 1,7%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές εξαγωγών κινήθηκαν 0,6% χαμηλότερα για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο. Οι προβλέψεις των αναλυτών ανέμεναν πτώση 0,1%.

Η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησε κατά 0,6% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την πρώτη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αυξηθεί κατά 0,3%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανέκαμψε τον Φεβρουάριο, μετά την υποχώρηση του σε χαμηλό δύο περίπου ετών. Συγκεκριμένα, με βάση την προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στις 95,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 91,2 τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο στις 94 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, αξίζει να σημειωθεί η νέα μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,79% (-3 μονάδες βάσης).

Με σημαντικά υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι του στόχου ξεκίνησε η χρονιά, ωστόσο το “καμπανάκι” έρχεται από τα έσοδα τα οποία εμφανίζουν ελαφριά απόκλιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 603 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 103 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.797 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3.981 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 152 εκατ. ευρώ, ή 3,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019. Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.224 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 187 εκατ. ευρώ, ή 4,2% έναντι του στόχου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 652,18 (-0,28%) και 655,97 μονάδων (+0,30%), στις 17.00 βρέθηκε στις 654,73 (+0,11%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 655,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο τζίρος βυθίστηκε στα 26,7 εκατ., από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΕΕ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΟΛΠ και ΟΤΕ, ενώ δεν “πρασίνισε” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο Fourlis.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο υψηλό οι Alpha Bank, Viohalco, Motor Oil και Εθνική.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ καθίζηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.511 συμβόλαια).

Στα 4.114 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.199 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.165, 847 για τον Φεβρουάριο, 1.267 για τον Μάρτιο και 51 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.722) κινήθηκε μεταξύ 1.704 και 1.723,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Πειραιώς, 13.624 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.572), Alpha Bank (1.955), Πειραιώς (3.700), ΔΕΗ (189), Εθνική (1.756), Ελλάκτωρα (296), ΟΤΕ (140), MIG (181), Viohalco (107), ΕΕΕ (178).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 66.904, Alpha Bank 31.181, Εθνική 38.631, Πειραιώς 22.008, MIG 48.669, ΔΕΗ 11.245, Ελλάκτωρα 10.168.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                 Name of Issuer                        NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2019-02-13

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,60%

2019-02-04

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,50%

2019-02-07

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.424.980 τεμ., (από 38.364.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.059.296 τεμ. (25.959.296), ΔΕΗ 6.533.904 τεμ. (6.523.204), Eurobank 48.393.780 τεμ. (46.893.780), Εθνική 11.247.920 τεμ. (11.247.920), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v