Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η τραπεζική αντίδραση και τα σενάρια

Από πού θα εξαρτηθεί η συνέχιση της υπεραπόδοσης των τραπεζικών μετοχών, που «γράφουν» κέρδη άνω του 5% στην εβδομάδα. Το ευνοϊκό διεθνές κλίμα, τα κρίσιμα όρια, οι μετοχές που επιστρέφουν στο προσκήνιο και οι «παγίδες».

ΧΑ: Η τραπεζική αντίδραση και τα σενάρια

Εβδομάδα με θετικό πρόσημο η προηγούμενη, με κέρδη από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη... παρασύροντας μέχρι και την Αθήνα.

Συνοπτικά, ο S&P 500 στις 2.775,60 μονάδες, με άνοδο 2,50% σε εβδομαδιαίο (και 10,72% από την αρχή του έτους), ο DAX στις 11.299,80 μονάδες, με άνοδο 3,60% στην εβδομάδα (και 7,02% από την αρχή του έτους).

Και με την συνδρομή των διεθνών αγορών, στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης στις 655,10 οριακά- 0,80%- υψηλότερα στην εβδομάδα και με 6,82% από την αρχή του έτους. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός που μπορεί να είχε ένα εξαιρετικό άσχημο ξεκίνημα (από τις 469,34 στις 9 Ιανουαρίου στις 363,54 στις 18/1 ) ωστόσο στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε και από επίπεδα πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά του ξεκίνησε μία προσπάθεια αντίδρασης που έδωσε τιμές έως τις 430 μονάδες.

Ενδεικτικό το ότι ο ΔΤΡ είναι στις 424,24 μονάδες, με απώλειες 3,50% (από 2/1) αλλά αντίδραση 5,91% την τελευταία εβδομάδα. Εβδομάδα, που "έτρεξαν" οι εξελίξεις για τα "καυτά" ζητήματα των πλειστηριασμών, πρώτης κατοικίας, "κόκκινων" δανείων με σημαντική την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζιτών και τον διάδοχο νόμο Κατσέλη.

Μία αρκετά ισορροπημένη συμφωνία (δεδομένων πάντα των συνθηκών που επικρατούν τόσο στο πολιτικό πεδίο όσο στο τραπεζικό σύστημα...) έχει αρκετά θετικά στοιχεία για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Εκτιμώ, πως στο 1,02% του ΔΤΡ, την Παρασκευή, ακριβώς αυτό αποτυπώθηκε.

Ωστόσο αυτό, που κυρίως θα κρίνει τις αμέσως επόμενες φάσεις για τον πολύπαθο κλάδο είναι οι εξελίξεις που αφορούν στο πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κυρίως επιχειρηματικά/επαγγελματικά). Πρακτικά μέσα στις επόμενες ημέρες η Αθήνα στέλνει το σχέδιο του ΤΧΣ (J P Morgan) και της ΤτΕ σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Το πιθανότερο είναι πως αυτή η προσδοκία για κάτι ουσιαστικό να ενδεχομένως να επιχειρηθεί να προεξοφληθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Οπως έχει σημειωθεί, το δεύτερο σημείο αναστροφής, που θα πρέπει να υπερβεί ο ΔΤΡ είναι αυτό των 440 μονάδων.

Τεχνικά, όπως φαίνεται και στα σχετικά διαγράμματα (ΓΔ, FTSE25 και ΔΤΡ) στις 440 του ΔΤΡ αντιστοιχούν οι 663 του ΓΔ και οι 1.750 του FTSE25.

Η εβδομάδα ξεκινά, με ενδιαφέρουσες εξελίξεις τόσο εκτός (κυρίως από το μέτωπο ΗΠΑ- Κίνας) όσο εντός (κυρίως από τις τράπεζες, επιχειρηματικά νέα) που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τάση.

Στην Wall Street οι short απέκτησαν ένα μικρό προβάδισμα, μετά τα νεότερα από το "εμπορικό" μέτωπο αλλά για τους δείκτες οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις δείχνουν ανθεκτικές. Θα φανεί, πιθανότατα, στην αυριανή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη εάν θα μπορεί να υπάρξει συνέχιση της ανοδικής τάσης ή θα υποχωρήσει η αγορά δοκιμάζοντας τις πρώτες στηρίξεις.

Για την Ευρώπη, οι προειδοποιήσεις Κερέ απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που εδώ και καιρό είναι γνωστό (από την στήλη μας έχει πολλάκις αναφερθεί) πως ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται ανησυχητικά, πως ένα-ένα τα ισχυρά ΑΕΠ της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία...) δοκιμάζονται από μικρότερα ή μεγαλύτερα δομικού χαρακτήρα προβλήματα. Εκτίμηση μου, πως μετά την Ιταλία και την Γαλλία είναι θέμα χρόνου, συγκυρίας και αφορμών για να αρχίσει να δοκιμάζονται και βασικοί οικονομικοί δείκτες/τομείς της Γερμανίας.

Αυτά την ώρα που όλο και πλησιάζουμε προς τις εκλογές, στα τέλη Μαίου. Το ενδεχόμενο (λόγω ανάγκης) εφαρμογής ενός νέου προγράμματος φθηνών δανείων μπορεί μεσομακροπρόθεσμα να μεταθέτει την ουσία του προβλήματος ωστόσο βραχυπρόθεσμα (σε ορίζοντα Ιουνίου 2019) το...επουλώνει. Από αυτή την άποψη ενδεχόμενη εφαρμογή "χαλαρότερης" πολιτικής μπορεί, έμμεσα, να διευκολύνει τους χειρισμούς που απαιτούνται να γίνουν και στο εγχώριο banking. Για αυτό ο κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο, κατ΄ αρχήν για τις επόμενες εβδομάδες (με σημείο αναφοράς το Eurogroup της 11 Μαρτίου).

Συνεκτιμώντας πως η διαφοροποίηση μεταξύ των 4 ομίλων του κλάδου θα συνεχίσει να αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα 1,115 ευρώ η μετοχή της Εθνικής (απόδοση 4,50% στην εβδομάδα έναντι 5,91% του ΔΤΡ) που ωφελείται από την...απαλλαγή από το TITLOS, όπως ανέλυε ο Χρήστος Κίτσιος το πρωί του Σαββάτου).

Στις 440 μονάδες θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση του ΔΤΡ, σε (αναλογικά ) υψηλότερα επίπεδα τιμών ο μη τραπεζικός FTSE και αρκετές μετοχές από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία. Διαφοροποίηση, που θα έχει συνέχεια καθώς οι ξένοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραμένουν σταθεροί όσον αφορά στις μεσομακροπρόθεσμες θέσεις τους στα blue chips-κύριες επιλογές τους.

Για ΑΔΜΗΕ, AEGEAN, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και Fourlis το πρόσημο από την αρχή του χρόνου διαμορφώνεται σε θετικό. Εξαίρεση ο ΤΙΤΑΝας με 1,34%, ενώ στον αντίποδα μεγαλύτερη αντίδραση καταγράφεται για ΕΛΛΑΚΤΩΡ (22,99%), ΤΕΝΕΡΓ (21,05%), Μυτιληναίο (19,48%) κ.α. Αποδόσεις για τις 20 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, που δεν τις λες και αδιάφορες...

Στα υπόψη, πως η κίνηση της αγοράς, από τις 609,17 μονάδες, της 18 Ιανουαρίου, εξελίσσεται με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. (κατά μέσο όρο) όριο που θα πρέπει να ξεπεράσουν traders, επενδυτές για 2-3 συνεχόμενες συνεδριάσεις προκειμένου να θεωρηθεί πειστική η συνέχιση της τάσης.

Το μεγαλύτερο μέρος παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο (και θα παραμείνει και αυτή την εβδομάδα), σε μία ομάδα 5-7 blue chips (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Motor Oil, Jumbo κ.α. ) αλλά και σε ορισμένες μετοχές που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν συναλλακτική...αφύπνιση. Θεωρώ, για διάφορους λόγους (ορισμένους είχα επιχειρήσει να προσεγγίσω με την ανάρτηση της 7 Φεβρουαρίου, στον Εκηβόλο) ενδεικτική την περίπτωση του ΟΛΠ. Στα 16,32 η μετοχή, με άνοδο 4,62% (εβδομαδιαίο) και 9,09% (μηνιαίο) "βλέπει" τα υψηλά 52 εβδομάδων, των 17,50 ευρώ, από την συνεδρίαση της 18 Ιουλίου.

Ωστόσο η περίπτωση του ΟΛΠ είναι ενδεικτική, μίας ομάδας εισηγμένων/μετοχών που επανέρχονται, όπως λ.χ από τον FTSE25 ο ΕΛΛΑΚΤΩΡας, η Τέρνα Ενεργειακή κ.α. από τον FTMid Cap η ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Πλαίσιο αλλά και από χαμηλότερες κατηγορίες.

Ενθαρρυντικό το γεγονός, πως για μία 25άδα μετοχών, από τις χαμηλότερες κατηγορίες, τόσο η συναλλακτικότητα όσο η απόδοση διευκολύνει την προσέλκυση εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, σχημάτων, επαγγελματιών της αγοράς.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η μόχλευση διευκολύνεται και λόγω επιχειρηματικών (ή άλλων ) εξελίξεων.
Ενδεικτική η υπεραπόδοση για τη μετοχή της Σελόντα (47,50% στο μήνα και 63,80% από την αρχή του έτους) σε μία προφανή προεξόφληση των όσων αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης για την έγκριση της Κομισιόν στο deal Σελόντα-Νηρέα/Amera- Mubadala και στα επόμενα βήματα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v