Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμες αντιστάσεις απειλεί το ΧΑ

Σταθερά ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με ανεβασμένο και τον τζίρο. Κέρδη υψηλότερα του 6% για τη μετοχή της Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο Alpha Bank, Lamda, Eθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mυτιληναίος. Απώλειες για την Aegean.

Κρίσιμες αντιστάσεις απειλεί το ΧΑ

Υπεραποδίδει έναντι των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το ΧΑ. Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, ο Γενικός Δείκτης «δοκιμάζεται» στην περιοχή των 663-667 μονάδων, με τους long να συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα, μετρώντας 3 ανοδικές στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις στον κλάδο-κλειδί (καταρχάς) της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Αθήνα θα έχει στείλει στις Βρυξέλλες (DG Comp) το σχέδιο ΤΧΣ/JP Morgan για τα «κόκκινα» δάνεια, διευκολύνουν τις κινήσεις των traders που μέσα σε διάστημα εβδομάδας έχουν απόδοση 7,25% (σε επίπεδο κλαδικού δείκτη).

Στο προηγούμενο σχόλιό μας σημειώναμε το γεγονός πως στα πρώτα 50' της συνεδρίασης το 62% (!) της αξίας συναλλαγών επικεντρωνόταν σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Στο διάστημα που ακολούθησε, το trading παρέμεινε στοχευμένο στις μετοχές του κλάδου, τροφοδοτώντας την επιχείρηση αντίδρασης προς και πέραν των 440 μονάδων. Λίγο πριν τις 14:30, το 47% του τζίρου είχε αλλάξει χέρια στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών, ποσοστό που αντιστοιχούσε σε αξία συναλλαγών 10,5 εκατ., από τα οποία σχεδόν 5 εκατ. στην Εθνική.

Αναλυτικότερα στη μετοχή της Εθνικής οι traders έχουν φτάσει έως το 1,171 ευρώ, με το ήμισυ των συναλλαγών που έχουν γίνει συνολικά στον κλάδο. Εύλογα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα (κυρίως), λόγω της συμφωνίας για το Titlos (όπως αναφέραμε από το προσυνεδριακό σχόλιό μας).

Στο 1,082 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,554 της Eurobank και στο 0,736 ευρώ της Πειραιώς.
Εως τις 1.750,77 μονάδες η αντίδραση για τον δείκτη, που πρακτικά παραπέμπει σε επιβεβαίωση της τεχνικότητας του βασικού δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Πρακτικά και για τον ΓΔ επιτεύχθηκε ο στόχος των 663-667 μονάδων και για τον FTSE25 ο στόχος των 1.750 και για τον ΔΤΡ των 440 μονάδων. Αυτή η εις... τριπλούν επιβεβαίωση επιτεύχθηκε με συναλλαγές που αναλογούν σε συνολικό τζίρο (σε κλείσιμο συνεδρίασης) μεγαλύτερο του ορίου των 40 εκατ. ευρώ (που επίσης αποτελούσε προϋπόθεση για την ισχύ του ανοδικού σεναρίου).

Δεδομένης της τεχνικότητας των τριών βασικών δεικτών, το πιθανότερο είναι πως σε αυτά τα επίπεδα θα γίνει μία μικρής έκτασης αναδιάρθρωση θέσεων (πιθανόν ορισμένοι traders να επιδιώξουν να κλειδώσουν και ένα μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει στη συνέχεια της συνεδρίασης καταρχάς να επιβεβαιωθούν οι κοντινότερες τεχνικές τιμές, πλέον, ως στηρίξεις (από αντιστάσεις).

Δεδομένης της τάσης του τραπεζικού κλάδου, η ανταπόκριση των blue chips ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Ενδεικτικό το ότι από το προηγούμενο σχόλιό μας οι long υπερισχύουν στις 19 από τις 21 μη τραπεζικές. Πωλητές σε Aegean, Motor Oil ενώ αγοραστές στην πλειονότητα των blue chips, με τις ΔΕΗ, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ να σημειώνουν απόδοση μεγαλύτερη από το 1,45% του Γενικού Δείκτη.

Στις 68/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, ακόμη καλύτερη έναντι της αρχικής 47/27. Πέραν των μετοχών του δείκτη, μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των Κορδέλλου, Minoan Lines, Βιοκαρπέτ, Πλαστικά Κρήτης, Σελόντα, Ιντρακόμ.

* για τη μετοχή της Lamda και τις εξελίξεις με το θέμα του καζίνο στο Ελληνικό, περισσότερα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v