Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες πάνω από τις 660 μον.

Με ισχυρά κέρδη άνω του 2% για τις τραπεζικές μετοχές, η υπέρβαση του ορίου των 660 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Ανοδος άνω του 5% για Πειραιώς. Σε υψηλότερα επίπεδα η Coca Cola, σταθερός ο ΟΤΕ.

ΧΑ: Με τράπεζες πάνω από τις 660 μον.

Ηπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας στο επίκεντρο.

Οριακά χαμηλότερα DAX στη Φρανκφούρτη και FTSE100 στο Λονδίνο, σε ανάλογη τάση τα futures στη Wall Street. Ενδεικτικά για τον S&P 500 από τις 2.775 μονάδες.

Στο ΧΑ, η συνεδρίαση με κινήσεις από την πλευρά των long εστιάζονται στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, κατ' αρχάς της βραχυπρόθεσμης τάσης. Με... ουρά αγορών και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών ομίλων, με ενδεικτικό το γεγονός πως στις 11:00, το 62% (!) της αξίας συναλλαγών πραγματοποιούνταν σε Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Με 1,7 εκατ. ευρώ (στο πρώτο ημίωρο) ο κλάδος «βλέπει» υψηλότερα, έως και 2,25%, στις 434,52 μονάδες.

Σημείο αναφοράς για τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΔΤΡ οι 440 μονάδες, με την αρχική εικόνα αρκετά ενθαρρυντική όσον αφορά στην επιβεβαίωση του στόχου. Οπως αναμενόταν, η Εθνική έχει βρεθεί στο προσκήνιο, με αφορμή τις εξελίξεις με το Titlos, εξέλιξη που έχει ανεβάσει τις συναλλαγές σε περισσότερες από 936 χιλιάδες μετοχές (στις 11:05), με τον τζίρο στο 1,085 εκατ. ευρώ. Εως το 1,156 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής, ενώ με βάση την αξία συναλλαγών και την απόδοση της μετοχής ακολουθούν Αlpha Βank στο 1,065 ευρώ, Eurobank στο 0,5455 και Πειραιώς στο 0,7125 ευρώ.

Αναλυτικότερα για τον ΔΤΡ, η εβδομαδιαία αντίδραση φτάνει το 5,41%, σε μηνιαίο το 13,19%, με αποτέλεσμα οι απώλειες, από την αρχή του έτους, να μειώνονται στο 1,37%, την ώρα που στα ίδια διαστήματα για τον ΓΔ διαμορφώνονται σε 0,42%, σε 6,47% και με θετικό πρόσημο 7,18% από την αρχή του έτους. Πρακτικά ισχύει αυτό που σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ότι ο τραπεζικός κλάδος «μετρά» μεν απώλειες (από την αρχή του έτους) αλλά ακολουθεί μία ανοδική διόρθωση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με επιθετικότερη την κίνηση τις τελευταίες ημέρες.

Υποαποδίδει, σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο, το υπόλοιπο της αγοράς και δη τα blue chips, που στο διάστημα της τραπεζικής ανοδικής διόρθωσης μάλλον είναι σε φάση συσσώρευσης, με ό,τι αυτό σημαίνει σε βραχυπρόθεσμο (εβδομαδιαίο, μηνιαίο) ορίζοντα.

Τεχνικά η επιβεβαίωση των στηρίξεων για ΓΔ και FTSE25 σε συνδυασμό με την ενίσχυση της τάσης για τον ΔΤΡ οι long ανεβαίνουν προς τις 660 μονάδες. Στις 1.732 μονάδες ο FTSE25, με την Coca Cola σταθερή στα 29 ευρώ και τις μετοχές του ΟΤΕ οριακά χαμηλότερα στα 10,54 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 8,91 ευρώ.

Μέτριες οι συναλλαγές σε μετοχές σηματωρούς, όπως λ.χ. στην Coca Cola, παραπέμποντας στην προσυνεδριακή προσέγγισή μας για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η δεύτερη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου.

Ωστόσο η σταδιακή ενεργοποίηση περισσότερων αγορών στον τραπεζικό κλάδο έχει ως αποτέλεσμα την προσέγγιση, σε οριακή απόσταση, από την περιοχή των 440 μονάδων, με τον τίτλο της Εθνικής στο 3,68% (στις 11:20). Ημέρα Εθνικής, θα έλεγα, και αυτή (κυρίως ) λόγω Titlos, που αποφέρει εξοικονόμηση σημαντικών «βαρών» τόσο για τον ίδιο τον τραπεζικό όμιλο όσο για τη συνολική έκθεση του χρέους της χώρας. Στα περίπου 740 εκατ. το κατ' αρχάς όφελος και βλέπουμε, με τους traders να προεξοφλούν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τις εξελίξεις, που κατά γενική εκτίμηση είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Η θεαματική κίνηση του τραπεζικού κλάδου επηρεάζει τη στάση των traders και στα blue chips, καθώς μετά τα πρώτα 50' της συνεδρίασης, σε μόλις 3 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι πωλητές.

Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil και ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά με περιορισμένες/ελεγχόμενες πωλήσεις, που σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούσαν το 0,73% (για τη ΜΟΗ).

Με την τάση του ΔΤΡ σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum και τα blue chips να ακολουθούν, η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφώνεται στο 47/27, με μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση για Πειραιώς, Εθνική, Αlpha Βank, ενώ ακολουθούν Κορδέλλου, Σελόντα, ΚΛΜ, AsCo, MIG, Intralot κ.α.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v