Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς άλλαξε… ταχύτητα το χρηματιστήριο

Με οδηγούς ΕΤΕ και Πειραιώς ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,2%. Η συμβολή δεικτοβαρών blue chips οδήγησε τον ΓΔ στις 667 μονάδες. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα τεχνικά δεδομένα. Νέα αποκλιμάκωση αποδόσεων στα ομόλογα.

Πώς άλλαξε… ταχύτητα το χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να πετυχαίνει το τεχνικά ζητούμενο, που ήταν ένα κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 660 – 664.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η σχετική αύξηση του τζίρου, παρά την σημερινή αργία στην Wall Street (Presidents' Day), ενώ οι σημερινοί αγοραστές έδειξαν να αγνοούν την επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και τις σημερινές ανακοινώσεις από τον Οίκο FTSE.

Πιο συγκεκριμένα, τη μεταφορά της μετοχής της Τρ. Πειραιώς στον Emerging Europe Small Cap και την παράλληλη διαγραφή της από τον Mid Cap ανακοίνωσε ο Οίκος FTSE. Επίσης, η Πειραιώς διαγράφεται και από τον FTSE Αll World, με τις αλλαγές να ισχύουν από τη λήξη της συνεδρίασης της 5ης Μαρτίου.

Παράλληλα, ο FTSE ανακοίνωσε ότι οι μετοχές των Attica Bank (λόγω κεφαλαιοποίησης), Ιασώ (λόγω εμπορευσιμότητας) και Υγεία (λόγω διασποράς) διαγράφονται από τον FTSE Emerging Europe Micro Cap.

Από εκεί και πέρα, υπέρ της ψυχολογίας των αγοραστών και η νέα μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,74% (-4 μονάδες βάσης).

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης και το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας, κίνηση που επιχορηγήθηκε και από σχετικό κλείσιμο “short” θέσεων, όταν έγινε αντιληπτό ότι ο Γενικός Δείκτης είχε τις τεχνικές προϋποθέσεις να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα από την ζώνη 660 – 664 και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλότερα των 1750 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί υψηλά 4μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/10/2018 (676,36 μονάδες).

Από την άλλη, το τελικό +6,20% του Τραπεζικού δείκτη, μάλλον δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που ηγήθηκε της σημερινής ανοδικής κίνησης.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το σκηνικό αναμονής στις Τράπεζες, ενόψει της οριστικοποίησης των σχεδίων διευθέτησης των ‘κόκκινων’ δανείων, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί τις επόμενες ημέρες συντηρώντας χαμηλές συναλλακτικά ταχύτητες και στρέφοντας την προσοχή σε άλλους τίτλους, υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που με τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία τους μαγνητίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Την Πέμπτη o ΟΤΕ ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά του, ενώ η σημερινή αργία στις αγορές των ΗΠΑ θα επηρεάσει και το Χ.Α.” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ κινήθηκε εντός ενός στενού εύρους τιμών, ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να διαφοροποιηθεί η τεχνική του εικόνα. Άλλωστε, η συναλλακτική δραστηριότητα έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως εμφανίζουν και οι κινητοί μέσοι όροι 5 και 20 ημερών του ημερήσιου τζίρου. Υπενθυμίζουμε εκ νέου ότι ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα 2018 και ενημερώνει τους αναλυτές αυτή την Πέμπτη” επεσήμαινε η Merit Sec.

“Παρά τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, η Εγχώρια Αγορά είναι σε καλό δρόμο, με τα νέα υψηλά έτους να απορροφούν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη αποτελεσματικά. Περιμένουμε η τάση της ήπιας ανόδου, σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης, να συνεχιστεί και στη σημερινή συνεδρίαση” εκτιμούσε η Beta Sec.

“Παρά τη άνοδο των Ξένων Αγορών και το κλείσιμο των Παραγώγων, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο ΓΔ κινήθηκε, σχετικά αδιάφορος, σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, με ελάχιστο τζίρο και χωρίς ιδιαίτερη διάθεση ανόδου. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 652 και αντιστάσεις στις 664 – 681. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1702 και αντίσταση στις 1742. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 413 μονάδες και αντιστάσεις στις 425 - 435. Συμπερασματικά: Η εικόνα της Αγοράς δεν έχει αλλάξει, παραμένουμε βραχυπρόθεσμα θετικοί, χωρίς όμως τις απαραίτητες δυνάμεις για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις αντιστάσεις στις 660 - 664. Στα τρέχοντα επίπεδα παρατηρείται μια συσσώρευση, λείπει όμως ο καταλύτης που θα δώσει στην Αγορά την απαραίτητη ώθηση. Ίσως μια αποδεκτή λύση στο Τραπεζικό πρόβλημα, ή η ανακοίνωση πρόωρων εκλογών να είναι ένα τέτοιο γεγονός. Πρώτη στήριξη στις 652 – 650 μονάδες”, σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 450,41 μονάδες (+6,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 449,72 (+6,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 450,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,20% και στο υψηλό ημέρας.

Να σημειωθεί πως είναι ιδιαίτερα θετική ένδειξη το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 425 μονάδων και η τάση θα γίνει ακόμα θετικότερη, αν σημειωθεί ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 456 μονάδων, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 485 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 387 μονάδες, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ενίσχυση των εσόδων της, περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου ρευστότητάς της και μείωση του κόστους χρηματοδότησης αναμένεται να εμφανίσει η Εθνική Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελληνική Δημοκρατία, με την οποία απαλλάσσεται από το πρόγραμμα ‘Titlos’. Για να ακυρώσει τη συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (πρόγραμμα Titlos), που συνάφθηκε με το Δημόσιο στις 31/12/2008, η Εθνική θα λάβει ως αντάλλαγμα Κρατικά ομόλογα 5ετους, 7ετους και 8ετους διάρκειας, ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ. Το ποσό αντιπροσωπεύει την παρούσα αξία του προγράμματος ‘Titlos’. Με δεδομένο ότι η τράπεζα έχει συσσωρευμένες προβλέψεις για το ‘Τitlos’, που ξεπερνούν τα 730 εκατ. ευρώ, από τη συναλλαγή θα εγγράψει μικρό κεφαλαιακό κέρδος, ενώ η Ελληνική Δημοκρατία θα μειώσει το χρέος της κατά 724 εκατ. ευρώ”.

Από την άλλη, σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το υπό διαμόρφωση τελικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το Νόμο Κατσέλη, που παύει να ισχύει από τα τέλη Φεβρουαρίου, θα έχει ως αποτέλεσμα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των “κόκκινων” δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία, να πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον νέο Νόμο, ενώ ιδιαίτερα θετικό κρίνεται για τους Δανειολήπτες το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από αυτά που θα ενταχθούν στον νέο Νόμο σχεδόν όλα θα είναι επιλέξιμα για επιδότηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αντιμέτωπες με ένα ακόμη πρόβλημα αναμένεται να βρεθούν εφεξής οι διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών. Αυτή τη φορά το ζήτημα αφορά τις σχέσεις με τους Εργαζόμενους. Εκτός από τα νέου τύπου και φτωχότερα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, στο κάδρο προστίθεται και η μετακίνηση αρκετών Τραπεζοϋπαλλήλων στις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV), στις οποίες θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs). Σύμφωνα με τα πλάνα μείωσης του προσωπικού, οι Τράπεζες εξετάζουν την αποχώρηση 5.000 Εργαζόμενων κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση”.

Εν τω μεταξύ, “κόκκινα’ δάνεια ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ, ‘κουβαλάνε’ οι Ελληνικές Τράπεζες στους ισολογισμούς τους από τις Θυγατρικές τους στο εξωτερικό” σύμφωνα με την ΤτΕ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, είναι εμφανής η βελτιωμένη ψυχολογία από το σύνολο των ενεργών παικτών, κάτι που διατηρεί τον πλαγιοανοδικό βηματισμό, όμως εκτός από το “short covering” θα χρειαστεί και συνεχής αύξηση του τζίρου, προκειμένου να απορροφηθεί η αυξανόμενη προσφορά από τους εν δυνάμει πωλητές, αλλά και από αυτούς που θα προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που και αυτός πρόσθεσε “ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της σημερινής ανόδου”, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσα την συνεδρίαση, μόνο οι ΟΛΠ (-0,12%), Motor Oil (-1,42%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Από την άλλη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε μόνο ο τίτλος της ΔΕΗ (+2,11%), καθώς σημειώθηκε επιστροφή των αγοραστών.

Η πρώτη αντίσταση στα 1,422 και η αμέσως επόμενη στην ζώνη 1,45 – 1,48 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 1,294 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lamda Development (+3,39%), με την μετοχή να κινείται σήμερα χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση σε υψηλά 5μηνου.

Επόμενες αντιστάσεις στα 6,54, 6,63, 6,93 και 7,08 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 6,30 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 6,09 ευρώ.

Κατεβαίνοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 2.063.600 νέες μετοχές της Creta Farm που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 31.543.600.

Από εκεί και πέρα, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κορδέλλου (+6,28%, αλλά σήμερα βγήκε προσφορά), ενώ αξιοσημείωτο “bid” εμφανίστηκε στην Ελγέκα (0%), μετά την είδηση για χρηματοδότηση ύψους 6,4 εκατ. ευρώ από το Επενδυτικό Κεφάλαιο “Southbridge Europe Mezzanine SICAR” που εξασφάλισε ο όμιλος.

Επιστροφή αγοραστών σε Σελόντα (+5,76%), Τρ. Αττικής (+3,30%) και Ιντρακάτ (+2,08%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Intralot (+6,22%), Άβακας (+1,02%), Ιντρακόμ (+4,34%), ΚΛΜ (+2,87%) και Ελινόιλ (+2,87%, με πονταρίσματα για τουλάχιστον ικανοποιητική κερδοφορία).

Τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις για τον Μουζάκη (+2,37%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Forthnet (+20%), που απαιτούν αυξημένη εγρήγορση, ενώ και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, βασικός Μέτοχος και ανώτερα διοικητικά στελέχη, συνεχίζουν τις τοποθετήσεις στην Epsilon Net (+0,55%).

Βαίνει βελτιούμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του την δύσκολη ζώνη 660 – 664 και η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 681 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υπερκέρασε τις 1750 μονάδες, αφήνοντας περιθώριο κίνησης προς τις 1791.

Τα ημερήσια “stop long” στις 642 και 1696 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για να μπορέσει να μας πείσει”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Στα θετικά ο Τραπεζικός κλάδος, που υπολειπόταν από την υπόλοιπη Αγορά μιας και κατάφερε να κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα με κέρδη της τάξεως του 5,91%, με την Αγορά να περιμένει λύσεις πιο γρήγορα χρονικά.

Η συμφωνία με το Κράτος, σε σχέση με τον Νόμο Κατσέλη στα θετικά. Τεχνικά η κατοχύρωση του 430, μπορεί να τις οδηγήσει στις 470 μονάδες.

Οι Ξένοι φαίνεται να συνεχίζουν να είναι διστακτικοί, ενώ το σύνολο των Επενδυτών περιμένει την ανακοίνωση των εκλογών, γεγονός που μπορεί να δώσει, βραχυπρόθεσμα, σοβαρή ώθηση στην Αγορά.

Αντίθετα, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που μπορεί να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην ήδη τραυματισμένη Ελληνική Οικονομία.

Η συνταγματική αναθεώρηση προχώρησε θετικά στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ απομακρύνθηκε και ο κίνδυνος νέας εκλογικής αναμέτρησης λόγω Προεδρικής εκλογής το 2020.

Το 10ετες συνεχίζει να κινείται πτωτικά, κάτι που θα μας δώσει την άνεση να χρηματοδοτήσουμε και τις υπόλοιπες ανάγκες του 2019 με ένα 10ετες ομόλογο.

Η πολιορκία του επιπέδου 663, για τον γενικό δείκτη συνεχίζεται, θυμίζοντας ότι είναι εβδομαδιαίο “stop” στο “short”. Η Αγορά περιμένει νέα σε σχέση με τις Αποκρατικοποιήσεις, τον Αναπτυξιακό Νόμο και μία σοβαρή Τραπεζική λύση για να κινηθεί πιο επιθετικά. “Ουσιαστικά αυτό που παρατηρούμε είναι η συντήρηση δυνάμεων μέχρι να έρθουν καλά νέα, μιας και οι πωλητές είναι σχετικά αδύναμοι ξέροντας ότι αργά, ή γρήγορα θα προκηρυχτούν εκλογές με αρκετά κεφάλαια που δεν βιάζονται να παίρνουν σταδιακά θέσεις”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη “κόκκινη παραφωνία” τον Ινδικό Sensex, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αργία στο NYSE.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για τον Χρυσό και ακόμα μικρότερα για το Ευρώ.

Για την περίπτωση του Χρυσού και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “σε περίπτωση κλεισίματος υψηλότερα των $1339 ανά ουγκιά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Πολύτιμο Μέταλλο θα σταματήσει στην επόμενη αντίσταση των $1500”.

“Θα συνεχίσει τον ‘αγώνα’ της η Γερμανική Οικονομία στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς του 2019, αλλά οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση θα μπορούσε να είναι προσωρινή, με πιθανή την ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο”, σημειώνει η Bundesbank, στη μηνιαία οικονομική της έκθεση.

Οι αδύναμες παραγγελίες στον τομέα της Μεταποίησης, οι απαισιόδοξοι δείκτες κλίματος και οι υποτονικές επενδύσεις, δείχνουν ότι η Οικονομία δεν αναμένεται να κερδίσει δυναμική κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων έχουν αρχίσει να ομαλοποιούνται, η Αγορά Εργασίας παραμένει υγιής και η ισχυρή ανάπτυξη μισθών, υποδηλώνουν ότι η Ιδιωτική κατανάλωση θα ενισχυθεί”, υπογραμμίζει η Κεντρική Τράπεζα.

Σε ένα πρωτοφανές βήμα προχώρησε η Γερμανική Χρηματοοικονομική Ρυθμιστική Αρχή της Γερμανίας (BaFin), απαγορεύοντας την ανοικτή πώληση μετοχών της “Wirecard” για δύο μήνες. Η BaFin σημείωσε ότι οι Επενδυτές, Παγκοσμίως, απαγορεύεται να παίρνουν “short” θέσεις, ή να αυξάνουν τις υπάρχουσες στον τίτλο μέχρι τις 18 Απριλίου. Είναι η πρώτη φορά που έχει απαγορευθεί το “short-selling” σε μία μετοχή.

Οι μετοχές της “Wirecard” έχουν δεχθεί πλήγμα τον τελευταίο μήνα, μετά από δημοσιεύματα των Financial Times, σύμφωνα με τα οποία φέρεται να έχει υπάρξει απάτη στη Μονάδα πληρωμών της εταιρείας στη Σιγκαπούρη. Από την πλευρά της η “Wirecard” αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία.

“Καθώς η 29η Μαρτίου πλησιάζει και δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για συντεταγμένη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, Ε.Ε. και Λονδίνο επεξεργάζονται σχέδιο για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο Τραπεζικού χάους, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας”, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τη σύσταση "buy" για τη μετοχή της ΕΕΕ επιβεβαιώνει η Citi σε έκθεσή της στην οποία σημειώνει ότι η εξαγορά της Σερβικής “Bambi” αναμένεται να βελτιώσει την κερδοφορία της. Ειδικότερα, σημειώνει ότι η Σερβική εταιρεία, με περιθώριο EBIT σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με την CCH, στο 10,2% το 2018, αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη της εισηγμένης κατά περίπου 3%.

“Ενδεχόμενη ανακοίνωση ενός έκτακτου μερίσματος θα οδηγούσε σε ισχυρή ανάκαμψη τις επόμενες εβδομάδες”, αναφέρει ο Οίκος.

Την τιμή - στόχο των 11,8 ευρώ και τη σύσταση "accumulate" για τη μετοχή του ΟΤΕ διατηρεί η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία καταθέτει τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα δ' τριμήνου του Οργανισμού.

Για το σύνολο της χρήσης 2018, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα EBITDA θα ανέλθουν στα 1,32 δισ. ευρώ, με αύξηση 1,5% με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 255 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 667,87 μονάδες (+1,95%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 667,32 (+1,87%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 667,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,89%.

Ο τζίρος στα 44,1 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Αεροπορία Αιγαίου και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.669 συμβόλαια).

Στα 4.388 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.114 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.715, 1.696 για τον Μάρτιο και 19 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.751,25) κινήθηκε μεταξύ 1.722,25 και 1.757 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 Εθνική, 5.000 Jumbo, 6.224 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.957), Alpha Bank (11.408), Πειραιώς (6.316), ΔΕΗ (337), Εθνική (11.944), Ελλάκτωρα (943), ΟΤΕ (659), MIG (816), Viohalco (282), Cenergy (279), Intralot (196), Lamda Development (214), ΑΔΜΗΕ (103), ΓΕΚ (270), Ελ. Πετρέλαια (145), Μυτιληναίο (399), ΟΠΑΠ (113).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 67.137, Alpha Bank 30.615, Εθνική 38.973, Πειραιώς 22.545, MIG 48.623, ΔΕΗ 11.322, Ελλάκτωρα 10.237.

Ας σημειωθούν τα 20 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,20 ευρώ, τα 20 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 0,80 ευρώ και τα 20 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,80 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                 Name of Issuer                          NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2019-02-13

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,60%

2019-02-04

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,50%

2019-02-07

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.514.980 τεμ., (από 38.424.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.109.296 τεμ. (26.059.296), ΔΕΗ 6.533.103 τεμ. (6.533.904), Eurobank 53.471.780 τεμ. (48.393.780), Εθνική 11.247.920 τεμ. (11.247.920), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v