Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα σινιάλα για τη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τις δυνάμεις της μετρά η αγορά, μετά την κατάληψη των κρίσιμων 663 μονάδων. Τα μέτωπα που δίνουν τάση και ποιες μετοχές έχουν «μείνει πίσω». Γιατί χαρακτηρίζεται «πονηρή» η ημέρα.

ΧΑ: Τα σινιάλα για τη σημερινή συνεδρίαση

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες Δευτέρα, καθώς η Wall Street ήταν κλειστή για να δώσει κατεύθυνση. President's Day στη Νέα Υόρκη και μικρή υποχώρηση σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, άνοδος σε Παρίσι, Μιλάνο.

Και στο ΧΑ, όλα by the book για τους long, καθώς εκπληρώθηκαν και οι 4 βασικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί. Σε κλείσιμο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 663 μονάδες, Δείκτης Τραπεζών πάνω από τις 440, FTSE25 πάνω από τις 1.750 και αξία συναλλαγών μεγαλύτερη των 40 εκατ. ευρώ. Καταρχήν στόχος επιτεύχθηκε για τους traders και όσους κινήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αποκομίζοντας σε διάστημα εβδομάδας και μήνα σημαντικές υπεραξίες. Ενδεικτικά για τον ΓΔ στο συν 1,89% και 8,11% και για τον ΔΤΡ στο 7,89% και 17,71%, αντίστοιχα σε εβδομάδα και μήνα.

Και τώρα τα δύσκολα, με τη σημερινή συνεδρίαση ίσως και την πιο πονηρή αυτής της φάσης ανοδικής αντίδρασης της αγοράς, και επειδή στηρίζεται στην ανοδική διόρθωση των τραπεζικών, από τα σχεδόν ιστορικά χαμηλά του κλάδου έως και κατά 100 μονάδες υψηλότερα και λόγω της γενικότερης εικόνας των blue chips.

To να θεωρήσει κάποιος πως η βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθεί κυρίως από τη συνέχιση (ή όχι) της τραπεζικής κίνησης και από την ισχύ της, δεν θα ήταν υπερβολή. Μη επενδύσιμος ο τραπεζικός κλάδος, ει μη μόνον για trading, η πάγια θέση μου, αλλά ο κλάδος που μπορεί να δώσει τάση στη μεγάλη κατηγορία, στην αγορά ευρύτερα.

Στο 1,31 ευρώ με αντίδραση 10,31% και τζίρο 10,180 εκατ. η Εθνική (κερδισμένη κυρίως από τη συμφωνία για το Titlos), στο 0,755 με 8,79% και τζίρο 1,893 εκατ. η Πειραιώς (στον FTSE Small Cap από τον FTSE All World), οι δύο μεγάλες κερδισμένες του κλάδου. Στις 450,54 μονάδες ο ΔΤΡ και πολλά θα εξαρτηθούν από το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, το αν το «υψηλό ημέρας» επιδιωχθεί να καταγραφεί στα πρώτα 15'-30', το επιβεβλημένο πέρασμα από το... ταμείο όσων βραχυπρόθεσμων εύλογα σχεδιάζουν να «κλειδώσουν» ένα μέρος των υπεραξιών τους. Αποδόσεις που επιμέρους για τις μετοχές των 4 συστημικών μόνο αμελητέες δεν είναι, ενδεικτικά -σε διάστημα εβδομάδας- για την Alpha Bank στο 10,55%, για την Εθνική στο 11,31%, για τη Eurobank στο 2,57% και στο 5,15% για την Πειραιώς.

Στο ερώτημα εάν έχει περιθώρια άμεσης συνέχισης η κίνηση των τραπεζικών, η απάντηση είναι μεν θετική καθώς εκτείνεται έως τις 466 μονάδες, αλλά όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής «... αν η ανοδική αντίδραση τερματίσει ΑΚΡΙΒΩΣ στις 466 μον., τότε ΔΕΝ αγοράζουμε πριν τις 415 μον...», που αντιστοιχεί σε μία υποχώρηση σχεδόν 50 μονάδων (για τον ΔΤΡ), που το πιθανότερο θα αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό και για τα blue chips. Σε μικρότερο βαθμό, καθώς ο FTSE25 έχει υποαποδώσει έναντι του ΔΤΡ αλλά μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων θα γίνει και στα blue chips, εάν και εφόσον υποχωρήσει ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί.

Στις 1.751,18 μον. ο FTSE25 με ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 1.790 μον,. αλλά δύσκολα άμεσα και χωρίς μία τεχνικής μορφής υποχώρηση προς επιβεβαίωση των 1.730-1.720 μον. σε ορίζοντα 2-3 συνεδριάσεων.

Αυτά με βάση τα όσα ισχύουν και γνωρίζουμε μέχρι σήμερα Τρίτη το πρωί και περιμένοντας την τάση (αργότερα) από τα futures στη Wall Street.

Ενδεχομένως μία συνδυαστική τακτική μερικής κατοχύρωσης και επιλεκτικών κινήσεων να ήταν η πιο λογική σήμερα, καταρχήν για να «μετρηθούν» σε κλείσιμο οι ΓΔ, ΔΤΡ και μετοχές-σηματωροί.

Πάντως ο Γιώργος Α. Σαββάκης από νωρίς αναλύει τα νέα δεδομένα και εκτιμά το πόσο δρόμο έχει η ανοδική τάση, επισημαίνοντας αυτό που η πλειονότητα των αναλυτών σημειώνει, ότι δηλαδή «... απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί η κίνηση ως αλλαγή πορείας...».

Μετοχές του δείκτη, κάποιες από αυτές, που έμειναν πίσω χθες, ίσως σήμερα βγουν μπροστά (Aegean, Viohalco, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis).

Για τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, Cenergy, Intralot, MIG, Ιντρακόμ αλλά και Σελόντα, Καμπάς έχουν το περιθώριο να συνεχίσουν τη χθεσινή αντίδραση.

Το ενδεχόμενο η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα να μην εγκριθεί τον Μάρτιο (Eurogroup στις 11/3) θα μπορούσε να είναι μία αφορμή για να «κλειδώσουν» μέρος των θέσεών τους όσοι traders είχαν τοποθετηθεί από την αρχή της κίνησης, δηλαδή από τα επίπεδα των 642 μονάδων, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου.

Ο λόγος; οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Από αυτή την άποψη ίσως να εξηγείται και η έγκριση του κειμένου διακήρυξης για τον διαγωνισμό για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό, από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης.

Σχετική αναφορά για τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα και μέτρηση της μετοχής της Lamda Development «ανέβηκε» χθες στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v