Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζουν ακάθεκτες οι τράπεζες

Πάνω από τις 670 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του «οδηγού». Ανοδος άνω του 7% για την Πειραιώς, 5% για την Alpha. Στήριξη από ΟΤΕ και Coca Cola. Η είσοδος νέου χρήματος και το ρίσκο «παγίδας».

ΧΑ: Συνεχίζουν ακάθεκτες οι τράπεζες

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακά χαμηλότερα τα futures στη Wall Street.
Στο ΧΑ, άμεση ήταν η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, με τους long να ωθούν υψηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές.

Πάνω από τις 670 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και τον ΔΤΡ να συνεχίζει την υπεραπόδοσή του έναντι των blue chips και του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την προσυνεδριακή προσέγγισή μας, εάν για τον ΔΤΡ η κίνηση φθάσει έως τις 466 μονάδες, τότε θα πρέπει οι traders να προσέξουν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μίας «παγίδας» στα «τοπικά υψηλά».
Στο πρωινό σχόλιό μας επιχειρήθηκε αναλυτική προσέγγιση της βραχυπρόθεσμης τάσης, με εστίαση στον κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό.

Εως τις 464,03 μονάδες ο ΔΤΡ, φθάνοντας το 11,15% σε διάστημα εβδομάδας και έχοντας «γυρίσει» από τη χθεσινή συνεδρίαση σε θετικό πρόσημο και από την αρχή του έτους. Πλέον στο 5,76% η απόδοση από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 2 Ιανουαρίου έναντι 9,71% του ΓΔ, που πρακτικά περιθώριο σύγκλισης (σε ορίζοντα Παρασκευής) υπάρχει.

Το γεγονός ότι στα πρώτα 35'-40' η όποια κατοχύρωση μέρους θέσεων έγινε σε άνοδο των δεικτών, μετοχών με συναλλαγές και τζίρο μεγαλύτερα σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις σημαίνει πως το τελευταίο διάστημα έχει ενεργοποιηθεί και «νέο χρήμα». Οχι πολύ, όχι τόσο όσο χρειάζεται για να θεωρηθεί προοίμιο αλλαγής τάσης, ωστόσο είναι ένα καινούργιο στοιχείο που συνεκτιμάται.

Επίσης το γεγονός πως παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο και μάλιστα αναλογικά περισσότερο απ' ό,τι και χθες παραπέμπει σε είσοδο «νέου αλλά πολύ βραχυπρόθεσμου χρήματος», που πολύ εύκολα μπορεί να δώσει τη σειρά του σε πωλήσεις (αυτών που είχαν τοποθετηθεί από την αρχή και στην εξέλιξη της αντίδρασης). Γι' αυτό προσοχή στον ΔΤΡ και στο ενδεχόμενο προσέγγισης των 466 μον. και σε «κλείσιμο».

Για Πειραιώς και Εθνική, η μεγαλύτερη απόδοση με αυξημένες συναλλαγές και μεγαλύτερο τζίρο για Eurobank και Εθνική, με το 75% (!) του συνολικού τζίρου (*) να πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί. Προφανώς πρόκειται για intraday χρήμα, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να υποχρεώσει τους short σε κινήσεις κάλυψης των θέσεών τους, αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο θα έχουμε σαφέστερη εικόνα από τις 14:00-14:30 και μετά.

Εμφανής η υπερίσχυση των αγοραστών και στα blue chips, με ΟΤΕ και Coca Cola υψηλότερα, στα 10,73 και 29,45 ευρώ αντίστοιχα να στηρίζουν τον δείκτη.

Στο συν 16 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, με αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ και Jumbo.

Στις 46/21 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις Minoan Lines, MIG, Σελόντα, Ανεμος κ.α. να ξεχωρίζουν από τις μικρότερες κατηγορίες.

(*) στα 8,1 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στις 11:10 (χωρίς να έχει γίνει πακέτο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v