Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το… σημειωτόν επιλέγει το Χρηματιστήριο

Οριακές οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, με τους επενδυτές σε αναζήτηση καταλύτη που θα δείξει την τάση. Πιέσεις για τις μετοχές του ΟΛΠ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανοδικά Σαράντης και Motor Oil. Σε χαμηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

Το… σημειωτόν επιλέγει το Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε θετικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street. Στο επίκεντρο, διεθνώς, οι συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας, στην έδρα των πρώτων και με τον Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθεί μία ευέλικτη τακτική που διευκολύνει τη συντήρηση της long τάσης. Τουλάχιστον για σήμερα έως Παρασκευή.

Στα καθ' ημάς, περιορισμένης έκτασης οι συναλλαγές στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, με τους traders να επηρεάζονται από «εσωτερικά» ζητήματα. «Κίτρινη κάρτα» από HSBC στα σχέδια ΤΧΣ-ΤτΕ για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, λίγες πωλήσεις στις μετοχές του κλάδου, που παραπέμπουν περισσότερο σε... ουρά χθεσινών εντολών παρά σε επηρεασμό από την έκθεση του ξένου οίκου. Τουλάχιστον στα πρώτα 30' αυτό συνάγεται από την ταχύτητα εντολών στο σύστημα, τη σύνθεση των πρώτων πωλήσεων και το βάθος των πωλητών, που φθάνει έως 0,76% χαμηλότερα για τον κλαδικό δείκτη.

Ξεκινώ από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς με το 37% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στις μετοχές των συστημικών ομίλων παραμένει στο προσκήνιο και στην προτεραιότητα των κινήσεων των traders.

Μεγαλύτερες οι πιέσεις για Alpha Bank, Πειραιώς, μικρότερες για Εθνική, Eurobank, με λίγες αγορές να ενεργοποιούνται από τις χαμηλές τιμές στην αρχή της συνεδρίασης.

Πέριξ των 665 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, σε στενό εύρος διακύμανσης και «σφικτές» εντολές από πωλητές-αγοραστές που δεν ακυρώνουν το βραχυπρόθεσμο -ημερήσιο- ανοδικό momentum. Ακόμη είναι νωρίς, αλλά το ενθαρρυντικό είναι πως η εικόνα των διεθνών αγορών διευκολύνει τους long. Μένει να δούμε εάν θα επικρατήσουν και στο ΧΑ, σήμερα-αύριο.

Οριακά χαμηλότερα των 1.760 μονάδων ο FTSE25, με την Coca Cola και σήμερα σε ρόλο υποστηρικτικό των long, συνεπικουρούμενη από ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil. Ειδικότερα για τις δύο τελευταίες περιμέναμε σήμερα-αύριο «γύρισμα» σε θετικό έδαφος με κρίσιμες τιμές στα 14,80 και 20,90 ευρώ αντίστοιχα. H Motor Oil «δείχνει» πιο έτοιμη για την υπέρβαση. Ερωτηματικό ο ΟΤΕ, με πωλήσεις-αγορές στο εύρος των 10,55-10,72 και ζητούμενο για τους αγοραστές η υπέρβαση των 10,80 ευρώ (σήμερα-αύριο, σε κλείσιμο). 

Με απώλειες η Aegean/μεγαλύτερες, ο Μυτιληναίος/μικρότερες, κινητικότητα και σε Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ. Στη μετοχή του Οργανισμού, απόρροια των χθεσινών εξελίξεων (στο μέτωπο Cosco- Δημοσίου), οι πωλήσεις που βγαίνουν στα πρώτα 35' της συνεδρίασης.

Στις 2.132 μετοχές, αξίας 34.778 ευρώ σε τιμές έως 1,22% χαμηλότερα, στα 16,26 ευρώ.

Στις 30/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, αποτυπώνοντας την ισορροπία δυνάμεων, πωλητών-αγοραστών, την επιφυλακτικότητα και την προσοχή αμφοτέρων των πλευρών. Από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, Σελόντα, Revoil, MIG, ΕΚΤΕΡ, ΕλβάλΧαλκόρ, Quest ξεχωρίζουν.

Τα μόλις 3,6 εκατ. ευρώ συνολικού τζίρου στις 11:25, ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην αρχή της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v