Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Το ράλι που έφερε την αγορά άνω των 660 μονάδων και τα δεδομένα σε όρους τεχνικής ανάλυσης. Τι έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση και γιατί κάποιοι φοβούνται bull trap. Κομβικός ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Εμπόριο και Walmart στήριξαν τη Wall Street, με ενδεικτική την νέα άνοδο του S&P 500 κατά 0,15% στις 2.779,76 μονάδες. Θυμίζοντας πως το ιστορικό υψηλό για τον «δείκτη των δεικτών» έχει καταγραφεί στις 2.940,91 μονάδες.

Προφανές πως για τη Νέα Υόρκη, καταλυτικής σημασίας θέμα είναι αυτό που αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, την εξέλιξή τους, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η διορία για το «τελεσίγραφο» της Ουάσιγκτoν στο Πεκίνο.

Θα επαναλάβω, για πολλοστή φορά, την προσωπική εκτίμησή μου πως αυτοί οι δύο πανίσχυροι παίκτες θα πάνε σε μία win win συμφωνία -διακρατικού χαρακτήρα-, με το mega deal να κλίνει περισσότερο προς το μέρος εκείνου που «τυπώνει» το μοναδικό αποθεματικό νόμισμα διεθνώς. Αυτό στα υπόψη, από τη στιγμή που αναλυτές «βλέπουν» συνέχιση της τάσης και επαναφορά λ.χ. του S&P 500 προς την «κορυφή των κορυφών». Θα δείξει.

Στα δικά μας τώρα, μία συνεδρίαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα όσων κινούνται με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση και πρωτίστως, με βάση τα προγράμματα εντολών συναλλαγών. Σχεδόν όλα όσα είχαν προαναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιο επιτεύχθηκαν -(σχεδόν) μέχρι κεραίας. By the book, που λένε... και με το υψηλό της ημέρας στα πρώτα 45', με τον Γενικό Δείκτη έως τις 675,06 και με τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 470,03 μονάδες. Η μόνη προϋπόθεση που δεν επιβεβαιώθηκε ήταν αυτή της αξίας συναλλαγών, με τον τζίρο να σταματάει στα 36,014 εκατ. ευρώ. Ομως η σύνθεση του τζίρου ήταν καταλυτική, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το σχεδόν 60% πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο, και από εκεί και πέρα μία ξεχωριστή κατηγορία ήταν μόνη της η Coca Cola και όλοι οι άλλοι/υπόλοιπο της αγοράς, μία τρίτη.

Είναι προφανές πως το περιεχόμενο της συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζιτών (ειδικότερα η... λεπτομέρεια που προσδιορίζει το όριο του υπόλοιπου δανείου στις 130.000 ευρώ) ενεργοποίησε «βραχυπρόθεσμα κεφάλαια», εισροές που έκαναν τη διαφορά και έδωσαν ένα 8,48% σε διάστημα εβδομάδας και 18,34% σε μηνιαίο.

Σύμφωνοι, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει προβληματικότατος, μετρά απώλειες μεγαλύτερες του 95% (από τα υψηλά του φθινοπώρου 2007), έχει «κάψει» απίστευτα κεφάλαια, ωστόσο αυτή η αντίδραση «δείχνει» τι περιθώρια αντίδρασης κρύβει, από τη στιγμή που φανεί μία πειστική λύση/διέξοδος στη... βόμβα των NPLs.

Ενδεικτικά τα όσα αναφέρει ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου για το ισχυρό ενδιαφέρον ξένων funds για την αγορά «κόκκινων» δανείων. Από αυτή την άποψη, έχει σημασία το ότι χθες η Αθήνα έστειλε στις Βρυξέλλες το σχέδιο ΤΧΣ/JP Morgan, με παράγοντα ο οποίος συμμετέχει στη διαδικασία να εκτιμά πως η DG Comp θα μπορούσε να απαντήσει μέχρι τα μέσα-τέλη Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση, διαμορφώνονται ενδιαφέροντα δεδομένα για τον κλάδο, από τη στιγμή που το έτερο σχέδιο, της ΤτΕ, είναι ήδη σε γνώση της Φρανκφούρτης.

Επιμένω στον τραπεζικό κλάδο, ακριβώς επειδή είναι ξεκάθαρη και κρυστάλλινη η θέση μου από το φθινόπωρο του 2015 καθώς θεωρώ ότι είναι αυτός που ΕΑΝ βρει λύσεις και διέξοδο στο μείζον πρόβλημα, μπορεί να δώσει ισχυρότατες ανοδικές διορθώσεις. Η τελευταία προεξόφληση είναι δείγμα μόνον, θαρρώ, των όσων μπορεί να συμβούν. Με την προϋπόθεση που ανέφερα...

Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης καθώς υπολείπονται 6+1 -η σημερινή- για το κλείσιμο του Φεβρουαρίου, μήνας που, σε αντίθεση με το 2018, δίνει 8,03% (σε μηνιαίο) και 8,75% από την αρχή του έτους. Με κλάδο αιχμής τον τραπεζικό, με τα blue chips σε στοχευμένο rotation, έτσι ώστε να παραμένει σε πλαγιοανοδικό κανάλι ο FTSE25 και η μόχλευση στα χαμηλότερα της αγοράς να έχει αποφέρει αποδόσεις που λ.χ. για τη Revoil φθάνουν στο 61,76% (!).

Τεχνικά για τον ΓΔ, όπως μετρά έμπειρος αναλυτής «... η υπέρβαση των 660 μονάδων αποτελεί αναμφίβολα μία θετική εξέλιξη. Ομως είναι πολλές οι περιπτώσεις που μία τέτοια κίνηση εξελίχθηκε σε bull trap. Το πιθανότερο είναι πως ο ΓΔ μετά από ένα retest ή ένα pullback να συνεχίσει την ανοδική πορεία του. ΟΜΩΣ ένας σχηματισμός αναστροφής τάσης, λ.χ. διπλή κορυφή ή ακόμη χειρότερα, ένας H&S με γραμμή λαιμού στις 660 μον. θα πρέπει να μας προβληματίσει. Συνεπώς ένα pull back θα ήταν αποδεκτό μέχρι το σημείο των 635-6 μονάδων, στη χειρότερη περίπτωση...». Πρακτικά η σημερινή είναι η πρώτη από έναν μίνι κύκλο τριών συνεδριάσεων, όπου θα φανεί εάν το ΧΑ μπορεί να κινηθεί με αξιώσεις ακόμη και πέραν των 700 ή θα δοκιμασθεί με «γύρισμα» αρκετά χαμηλότερα, προς τις 610 μονάδες.

Για τον FTSE25, ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο χαμηλότερα των 1.750 μονάδων θα αποτελούσε αρνητική ένδειξη για την επόμενη εβδομάδα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα δοκιμάζονταν αντοχές χαμηλότερων περιοχών, λ.χ. των 1.720 μον. (το 23,6% της κίνησης).

Με την Coca Cola να εξισορροπεί σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση 5-6 μετοχών του δείκτη, από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ μέχρι Viohalco, Motor Oil, παραμένει κλειδί και για σήμερα, αν και θα πρέπει σήμερα-αύριο να βγει κίνηση από τον ΟΤΕ προς τα 10,80 ευρώ, ειδάλλως θα αρχίσει να χαλάει η εικόνα της βαρύτερης μετοχής της αγοράς.

Σε αναμονή για την πλειονότητα των blue chips, Jumbo, Motor Oil, Viohalco προβλημάτισαν χθες, λιγότερο Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά πρέπει σε αυτές τις τρεις συνεδριάσεις να δούμε κάτι περισσότερο.
Στη σχέση ανοδικών/πτωτικών: 38/56 αποτυπώνεται η απόλυτα φυσιολογική χθες στάση traders να κλειδώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων αποδόσεών τους, από τη μεγάλη μέχρι και τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Δύο παράμετροι για σήμερα, η άνοδος της κερδοφορίας για την Εθνική μετά την ακύρωση του Titlos, όπως την αναλύει ο Χρήστος Κίτσιος, και η αρνητική από το μέτωπο της διαμάχης Cosco-Δημοσίου για το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ, που όπως αναφέρει από νωρίς ο Φώτης Κόλλιας, οδηγείται στα άκρα. Ειδικά η δεύτερη παράμετρος και η πρόθεση της Cosco να προσφύγει στη διαιτησία, μετά την απόφαση της ΕΣΑΛ λειτουργεί ανασταλτικά. Στα 16,46 με υψηλό ημέρας στα 16,50 η μετοχή του ΟΛΠ, με άνοδο 4,05% και με τις χθεσινές εξελίξεις να θέτουν σε δοκιμασία την προσέγγιση που είχαμε επιχειρήσει στις 7 Φεβρουαρίου (ανάρτησή μας στον Εκηβόλο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v