Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ρόλο… διαβόλου το «profit taking»

Σε μια ανοδική συνεδρίαση η αποκόμιση των υψηλών βραχυπρόθεσμων κερδών οδήγησε σε οριακή μείωση του Γενικού Δείκτη στις… 666 μονάδες. Στο χαμηλό ημέρας το κλείσιμο της αγοράς. Ποια είναι τα «ασφαλή» όρια κίνησης.

ΧΑ: Σε ρόλο… διαβόλου το «profit taking»

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, όπου και γύρισε σε απόλυτα οριακές απώλειες, όμως η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς ήταν σήμερα πτωτική, καθώς στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης οι πτωτικές μετοχές ήταν σημαντικά περισσότερες των ανοδικών.

Το τελευταίο ήταν αποτέλεσμα της εμφανούς απόσυρσης των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και αυτό μόνο αισιόδοξη ένδειξη για την συνέχεια δεν είναι (!).

Από την άλλη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν “δύο ταχυτήτων”, καθώς στην αρχή “οδήγησε την κούρσα” ο Τραπεζικός κλάδος και όταν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές άρχισαν να “μένουν από δυνάμεις”, πέρασε επικεφαλής ο τίτλος τη ΕΕΕ (+3,25%), προκειμένου το θετικό πρόσημο του Δείκτη να διατηρηθεί μέχρι τέλους.

Δυστυχώς για το συνεχιζόμενο “rotation” των λίγων αγοραστών, οι τελικές δημοπρασίες είχαν “διαφορετική άποψη” κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας 10 μετοχές του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), ήλθε, σαν απόλυτα φυσιολογικό αποτέλεσμα, το κλείσιμο του Δείκτη στα χαμηλά ημέρας.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων για το ενδεχόμενο μη εκταμίευσης των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα το Μάρτιο, είναι πιθανό να αντιρροπήσει το κλίμα ευφορίας της χθεσινής συνεδρίασης. Η αντιπαράθεση των πωλητών με τους αγοραστές αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη” επεσήμαινε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με την στήριξη του Τραπεζικού δείκτη, η Αγορά διέσπασε ανοδικά τις 660 μονάδες, ενώ παράλληλα καταγράφηκε και αύξηση του όγκου συναλλαγών. Υπενθυμίζουμε ότι η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των 680 - 690 μονάδων, όπου έχουμε ορίσει και το άνω εύρος για τον μήνα Φεβρουάριο. Ως κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά των Τραπεζών τις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς ο ΔΤΡ προσεγγίζει τα πρώτα επίπεδα σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων στην ζώνη των 460 - 480 μονάδων. Για να υπάρχουν ελπίδες βιώσιμης ανοδικής κίνησης πάνω από τις 690 μονάδες, του ΓΔ, θα απαιτηθούν και οι ανάλογοι θετικοί καταλύτες που θα την τροφοδοτήσουν. Συνεχίζουμε σταθερά προσηλωμένοι στην στρατηγική του ‘stock picking’. Σήμερα ανακοινώνεται και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Δεκεμβρίου από την ΤτΕ” ανέφερε η Merit Sec.

“Το δυνατό κλείσιμο χθες στις δημοπρασίες, με αύξηση του όγκου συναλλαγών, ίσως να παραπέμπει σε μία συνέχεια στο σημερινό άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς οι Επενδυτές σταδιακά αναθεωρούν τη στάση τους στον πολύ σημαντικό Τραπεζικό τομέα. Οι Τράπεζες θα καθορίσουν τον τόνο της ημέρας, ενώ οι Επενδυτές θα παρακολουθούν την πορεία της Αγοράς ομολόγων και των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών τίτλων” εκτιμούσε η Beta Sec.

“Καθαρά ανοδική η χθεσινή συνεδρίαση, παρά τις αδιάφορες Ευρωπαϊκές Αγορές, με πρωταγωνιστές τις Τράπεζες (+6.20%) και κλείσιμο στα υψηλά της ημέρας. Αυξημένος και ο όγκος συναλλαγών (με την Αγορά των ΗΠΑ, κλειστή) ο ΓΔ ξεπέρασε με άνεση τις αντιστάσεις. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 656 και αντιστάσεις στις 673 – 680. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1725 και αντίσταση στις 1813. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 426 μονάδες και αντιστάσεις στις 468 - 485. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ με νέο βραχυπρόθεσμο υψηλό, ξεπερνώντας με άνεση την ζώνη αντίστασης που τον ταλαιπωρούσε έως τώρα. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη σοβαρή ανοδική αντίδραση του ΓΔ εδώ και καιρό, φτάνει μόνο να επιβεβαιώσει αυτά τα επίπεδα στην σημερινή συνεδρίαση. Σε αυτή την περίπτωση, επόμενος στόχος οι 709 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τον ΚΜΟ 200 ημερών, που αυτή τη στιγμή περνάει από τις 680 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης έχουμε στήριξη στη ζώνη 656 – 642 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η διάσπαση του 663 έδωσε ‘short squeeze’ στην Αγορά, μιας και τα ‘short’ αναγκάζονται να κλείσουν θέσεις. Ο σχηματισμός του ‘διαμαντιού’ αλλά και τα αγοραστικά σήματα σε ωριαίο και σε ημερήσιο, έδωσαν την ευκαιρία για κέρδη, σε μία Αγορά η οποία τους τελευταίους μήνες είχε κινηθεί πτωτικά. Κλείσιμο εβδομάδας πάνω από το 663 μας δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα. Το 668, βραχυπρόθεσμα, είναι επιθετική στήριξη, που μόνο κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το κύριο 658. Στην παρούσα τα ‘stops’ σε ωριαίο και ημερήσιο είναι στο 642, με πολλές πιθανότητες να ανέβουν αισθητά. Από εδώ και πέρα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, χρειάζεται αυξημένη προσοχή” τόνιζε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Το Χ.Α. θα προσπαθήσει να δοκιμάσει την επόμενη τεχνική αντίσταση των 680 μονάδων με κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να είναι πιθανές, λόγω του ότι η Αγορά είναι σε τεχνικά υπεραγορασμένα επίπεδα” σημείωνε η Euroxx Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως όλες ανεξαιρέτως οι Τραπεζικές μετοχές, υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+0,45% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,16 ευρώ (+5,45%), της Εθνικής (+1,38%) μέχρι τα 1,278 ευρώ (+3,90%), της Eurobank (-0,54%) μέχρι τα 0,5775 ευρώ (+3,22%) και της Πειραιώς (+3,58%) μέχρι τα 0,815 ευρώ (+7,95%).

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 60% του τζίρου.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 470,03 μονάδες (+4,33%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 454,5 (+0,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 452,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο ΔΤΡ δύσκολα θα υπερκεράσει την αντίσταση στις 472 μονάδες, χωρίς να μεσολαβήσει σχετική διόρθωση. Η τελευταία, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα της ζώνης 435 – 415.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “το υψηλό επίπεδο ‘κόκκινων’ δανείων στην Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο ζήτημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η Ελληνική Οικονομία”, δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

“Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέχρι το 2021, κατά 50 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση της Πειραιώς, ο στόχος είναι να μειωθούν τα NPLs κατά 15 δισ. ευρώ το 2021. Το 2018 τα ‘κόκκινα’ δάνεια είχαν μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ”, όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Εν τω μεταξύ, “η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τον επόμενο μήνα τη δόση των 750 εκατ. ευρώ (σ.σ. 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ), τα οποία έχει λαμβάνειν με βάση τη συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου, γιατί δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις”, ανέφεραν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι στο Reuters.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “στους κόλπους της Κυβέρνησης επικρατεί αισιοδοξία ότι η έκθεση η οποία αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου θα είναι θετική, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί, ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο, αυξάνουν τις πιθανότητες για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Σύμφωνα με τους ίδιους, δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί υψηλότερα των 680 μονάδων, με “μονομπλόκ” κίνηση και χωρίς να μεσολαβήσει η απαιτούμενη διόρθωση.

Εννοείται ότι αν η Εγχώρια Αγορά κινηθεί απνευστί προς υψηλότερα επίπεδα τιμών, θα αναγκάσει σε άμεσες επανατοποθετήσεις, όσους ρευστοποιούν προσδοκώντας να επαναγοράσουν σε σχετικά χαμηλότερες τιμές (!)

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 10.211.070 ίδιες μετοχές του ΟΤΕ (-0,28%). Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 479.939.319.

Από εκεί και πέρα, η τελευταία ανοδική κίνηση που είχε σαν αποτέλεσμα τα κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, έφεραν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,78%), ο τίτλος της οποία κινήθηκε σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στα 4,04 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 5,12 – 5,28 η επόμενη ζώνη αντίστασης.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Motor Oil (-1,44% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και τρίτη πτωτική στις τελευταίες τέσσερις. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 22,40 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 21,50 ευρώ. Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ζώνη στήριξης στα 20,35 – 19,96 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών στην Τεχν. Ολυμπιακή (+1,40%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κορδέλλου (+0,91%), τρεις για την ΚΛΜ (+1,67%), ενώ από χθες η στήλη είχε εντοπίσει την εμφάνιση “bid” στην Ελγέκα (+9,60%).

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν το σημερινό -6,56% της Epsilon Net είναι αποτέλεσμα εμφάνισης πωλητή, ή από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ξαφνικός πωλητής στην Ελτράκ (-0,83%) που ώθησε τον τίτλο έως και -8,26%, αλλά με την προσφορά να απορροφάται, ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Revoil (+10%).

Η περίπτωση της τελευταίας απαιτεί αυξημένη προσοχή, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση και στην ζώνη μεταξύ 0,585 και 0,605 ευρώ, άλλαξαν χέρια εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια.

Τεχνικά, το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δεν είναι και η πιο αισιόδοξη παρακαταθήκη για την συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση και αν έλθει η διόρθωση που περιμένουν οι περισσότεροι αναλυτές, αυτή δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και χαμηλότερα των 1740 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες από το Κυβερνητικό Επιτελείο, σε σχέση με την εκπλήρωση των προπαιτούμενων που θα επιτρέψουν την έγκριση της επιστροφής ποσού 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη Ελληνικών ομολόγων, που κατείχε κυρίως η ΕΚΤ, στο Eurogroup του Μαρτίου”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις διαμορφώθηκε το νέο καθεστώς προστασίας Δανειοληπτών - Κατόχων 1ης κατοικίας, που αποτελεί την εξασφάλιση του δανείου. Υποβλήθηκαν στις Βρυξέλλες προς έγκριση τα σχέδια διευθέτησης των “κόκκινων” δανείων, σύμφωνα με την πρόταση της ΤτΕ (Φορέας Ειδικού Σκοπού) και εκείνη του ΤΧΣ (τιτλοποιήσεις δανείων με Κρατική εγγύηση). Επιταχύνονται οι διαδικασίες που αφορούν στοχευμένες διαδικασίες Αποκρατικοποιήσεων (Εγνατία, ΔΑΑ. Περιφερειακά Λιμάνια, ΔΕΠΑ), ή αξιοποίησης (Ελληνικό - διαγωνισμός Καζίνο).

Η Εθνική απηλλάγη από το διαβρωτικό για τα κεφάλαιά της προϊόν με την ονομασία “Titlos”, με μια νέα συμφωνία με οφέλη τόσο για εκείνη όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο. Και η υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων, διαμορφώνει προϋποθέσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοση 10ετους ομολόγου, σε συνέχεια της έκδοσης του 5ετους του Ιανουαρίου.

Οι εξελίξεις, επομένως, διαμορφώνουν βελτίωση κλίματος και τη βούληση να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις. Ο τρόπος δε που αντιδρά το Χρηματιστήριο, με τη μικρή έστω συναλλακτική βελτίωση και την αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, τόσο για τις Τράπεζες, όσο και για άλλες μετοχές υψηλής αλλά και μεσαίας ως μικρής κεφαλαιοποίησης, δίνει μήνυμα ότι “κάτι πάει να αλλάξει”. Χωρίς ωστόσο η ανοδική κίνηση να αποκτά δυναμική που να συμβάλει σε δραστηριοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των Επενδυτών.

Με το Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 660 μονάδες, θετική εξέλιξη καθαυτή, αλλά να αδυνατεί να κινηθεί ψηλότερα, καθώς απαιτούνται αυξημένες συναλλαγές και μετουσίωση των κινήσεων του Οικονομικού Επιτελείου σε χειροπιαστά αποτελέσματα, σε σχέση με την ευόδωση της έγκρισης του υπό εκταμίευση ποσού εντός του Μαρτίου, διαδικασία που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τους Οίκους (υπό αναμονή η Moody’s 1/3).

Στο διεθνές περιβάλλον, το σκηνικό παραμένει ομιχλώδες. Η Bundesbank αναφέρεται πλέον στην επιβράδυνση της Γερμανικής Οικονομίας, προβλέποντας φετινό ρυθμό μεγέθυνσης μόλις 1%.

Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Trump κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με τους Δημοκρατικούς, σε σχέση με τη δαπάνη για το τείχος, κηρύσσοντας τη Χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση για εμπορικά ζητήματα ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ και το ενδεχόμενο για άτακτο “Brexit”, πλήττουν πολλούς κλάδους με εξωστρεφή χαρακτηριστικά, με την Αυτοκινητοβιομηχανία να αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση.

“Έτσι, οι Διαχειριστές διατηρούν τη στάση χαμηλού βαθμού έκθεσης σε επενδυτικούς κινδύνους, με την επιλογή του αυξημένου βαθμού διακράτησης μετρητών να συνιστά κοινή συνισταμένη στη στρατηγική τους” επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές διαθέσεις δείχνουν οι δείκτες στην Wall Street.

Ήπια διόρθωση στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη στο Ευρώ και σημαντικά μεγαλύτερα για τον Χρυσό, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι αν διακρατήσει, ή αυξήσει τα σημερινά κέρδη, είναι θέμα χρόνου η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των $1350, ανά ουγκιά.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει το outlook για τον Τραπεζικό δανεισμό τον επόμενο μήνα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι Τράπεζες να συσφίξουν την προσφορά πίστωσης και να διογκώσουν την τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση”, υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, στη Γερμανική εφημερίδα “Boersen-Zeitung”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε με περισσότερη σαφήνεια παρά ποτέ σήμερα, ότι είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να καθυστερήσει την αποχώρησή του, εάν το ζητήσει το Λονδίνο”, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το ‘Brexit’. Μέι και Γιούνκερ θα συναντηθούν στις 18.30 (τοπική ώρα, 19.30 ώρα Ελλάδας) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, επεσήμανε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Το προσαρμοσμένο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των 19 Χωρών που μοιράζονται το Ευρώ μειώθηκε στα 16 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, από 23 δισ. τον Νοέμβριο, υποχωρώντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο, το πλεόνασμα ήταν 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πτώση από το 3,2% της προηγούμενης 12μηνης περιόδου, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε ακόμη περαιτέρω.

Ανοδικά κινείται το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο “ZEW”. Ο δείκτης του Γερμανικού Ινστιτούτου έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα ενισχύεται, φτάνοντας στις -13,4 μονάδες, από -15 τον προηγούμενο μήνα. Δημοσκόπηση του πρακτορείου προέβλεπε ότι θα φτάσει χαμηλότερα, στις -14. Την ίδια ώρα, ο δείκτης που αφορά την τρέχουσα συγκυρία στη Γερμανία έκανε βουτιά στις 15 μονάδες, από 27,6 τον προηγούμενο μήνα. Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε να φτάσει στις 23 μονάδες.

Υποχώρησε κατά 0,4% η παραγωγή στον Κατασκευαστικό τομέα της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο του 2018, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η πτώση ήταν 0,9% στην ΕΕ των 28 Κρατών - Μελών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το Γαλλικό Δημόσιο έλαβε προσφορές ύψους 33,5 δισ. ευρώ κατά την έκδοση 30ετους Κοινοπρακτικού ομολόγου. Όπως μεταδίδει το Reuters, o Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Χώρας, αναμένεται να τιμολογήσει το ομόλογο επτά μονάδες βάσης επί της υπάρχουσας έκδοσης λήξης 2048. Η τιμολόγηση αναμένεται σήμερα μέσω των BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC, JP Morgan and Societe Generale.

Επιστροφή στο ΧΑ

Θετικές για τις Ελληνικές Τράπεζες χαρακτηρίζει τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη η Deutsche Bank, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τον κλάδο.

Ο Οίκος διατηρεί τις συστάσεις "buy" για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής, με τις τιμές - στόχους στα 1,5 ευρώ και 1,4 ευρώ αντίστοιχα, ενώ διατηρεί "hold" για την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο τα 0,70 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης μέχρι και τις 17.00 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και με υψηλό ημέρας στις 675,06 μονάδες (+1,14%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 667,89 (+0,06%), μετά τις 17.00 σημείωσε νέο χαμηλό στις 666,83 (-0,09%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 666,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,07%.

Ο τζίρος στα 36 εκατ. από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Viohalco, Motor Oil, Jumbo, Fourlis, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τιτάν.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.518 συμβόλαια).

Στα 4.578 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.388 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.662, 1.581 για τον Μάρτιο και 81 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.757) κινήθηκε μεταξύ 1.751 και 1.768 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.861 Εθνική, 14.371 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.118), Alpha Bank (7.174), Πειραιώς (7.788), ΔΕΗ (599), Εθνική (7.967), Ελλάκτωρα (845), ΟΤΕ (398), MIG (1.058), Viohalco (155), Cenergy (119), Intralot (199), Ελ. Πετρέλαια (159), Μυτιληναίο (287).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 67.137, Alpha Bank 30.615, Εθνική 38.973, Πειραιώς 22.545, MIG 48.623, ΔΕΗ 11.322, Ελλάκτωρα 10.237.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                               Name of Issuer                     NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2019-02-13

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,60%

2019-02-04

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,50%

2019-02-07

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.619.980 τεμ., (από 38.514.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.155.396 τεμ. (26.109.296), ΔΕΗ 6.533.103 τεμ. (6.533.904), Eurobank 54.022.780 τεμ. (53.471.780), Εθνική 11.497.920 τεμ. (11.247.920), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v