Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά τη διόρθωση

Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα στο χρηματιστήριο. Ο κομβικός ρόλος των τραπεζών και τα blue chips που συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Πτωτικά το ξεκίνημα, αλλά αντίδραση στη συνέχεια.

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά τη διόρθωση

Αφορμές για διόρθωση, μετά και την τελευταία ανοδική φάση των αγορών. Στη Νέα Υόρκη, το εμπόριο ήταν που προβλημάτισε τους μέχρι τη Δευτέρα long, με συνέπεια να αναλάβουν και λίγο οι short, με συνέπεια ο S&P 500 να διαμορφωθεί οριακά χαμηλότερα, στις 2.832,57 μονάδες. Στην Αθήνα, η αφορμή δόθηκε από το... αδιέξοδο της τηλεδιάσκεψης για την πρώτη κατοικία, εξέλιξη που είχε άμεσο αντίκτυπο στο «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου, συνακόλουθα της πλειονότητας των blue chips.

Από τις 593,58 έως τις 561,88 και κλείσιμο στις 562,02 μονάδες ο ΔΤΡ, με συναλλαγές αξίας 13 εκατ. ευρώ και συνολικότερα «άδειασμα» και στις 4 μετοχές του κλάδου, με την Εθνική να παρουσιάζει τη συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά.

Πρακτικά, με αφορμή το... αδιέξοδο στις τράπεζες, επιχειρήθηκε μία μικρής έκτασης κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, ένα μερικό «κλείδωμα» σημαντικών υπεραξιών ως μία απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη κίνηση, μετά από αντίδραση σχεδόν 25% του κλάδου σε διάστημα μηνός. Τόσο ο τζίρος όσο η ροή των εντολών σε συνδυασμό με τη διόρθωση προς την ευρύτερη περιοχή των 550 μον. (ΔΤΡ) εξηγούν τη μη ανησυχία των traders για τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί συμφωνία δανειστών - Αθήνας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπου διακυβεύονται πολλά περισσότερα από όσα... φαίνονται. Σε κινητοποίηση Μαξίμου για την πρώτη κατοικία αναφέρεται η Μαρίνα Μάνη και η θέση μας παραμένει σταθερή, πως συμφωνία θα επιτευχθεί (δεν γίνεται αλλιώς...), μόνο που θα απέχει πολύ από τον αρχικό σχεδιασμό και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Θέση μας πως όσο πιο αυστηρό είναι το διάδοχο πλαίσιο τόσο καλύτερο για την οικονομική κατάσταση των τραπεζών, κάτι που προεξόφλησαν αρκετά funds στη σχεδόν μηνιαία ανοδική αντίδραση του κλάδου.

Το ερώτημά μας είναι εάν αυτή η συμφωνία (δηλαδή η αποδοχή από την Αθήνα των όρων των δανειστών) θα έχει επιτευχθεί πριν το EwG της Δευτέρας (το αν θα ψηφιστεί από τη Βουλή είναι δευτερεύον...), καθώς από τον χρόνο πιθανόν να εξαρτηθεί η έκταση της διόρθωσης.

Για τον ΔΤΡ η ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων είναι ένα σημείο αναφοράς, μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθεί ως στήριξη ή θα τείνει να αποτελέσει εκ νέου αντίσταση. Πρακτικά ο λόγος αφορά σε ένα retest της τελευταίας ανοδικής κίνησης, που είχε αναφερθεί αναλυτικά και ξεκάθαρα στο προσυνεδριακό σχόλιο της Δευτέρας.

Στις 714,44 μονάδες ο ΓΔ, ακριβώς στο εύρος του 38,2% της όλης ανόδου, σύμφωνα με αναλυτές, στις 1.865,25 ο FTSE25 καθώς τις πωλήσεις στις τράπεζες ακολούθησαν ανάλογες εντολές στα περισσότερα blue chips.

Θα σταθώ σε δύο μετοχές-πυλώνες της αγοράς, Coca Cola και ΟΤΕ, καθώς αθροιστικά «βαραίνουν» σχεδόν 20% στη διαμόρφωση του ΓΔ. Συνεχίζεται η θεαματική κίνηση της πρώτης προς νέα υψηλά με αυξημένες συναλλαγές και πλεονέκτημα έναντι του Λονδίνου, στα 30,83 ευρώ (με την αποτίμηση πλέον στα 11,46 δισ.) ενώ ανθεκτική η δεύτερη με συναλλαγές στα 11,21-11,07 και κλείσιμο στα 11,15 ευρώ με συναλλαγές 7,234 εκατ. (σε σύνολο 41,220 εκατ.) και αποτίμηση στα 5,35 δισ.

Οι αυξημένες συναλλαγές της Πέμπτης-Παρασκευής έως τα επίπεδα των 727,27 μον. και των 596 (ΔΤΡ) παραπέμπει σε μία μικρής έκτασης «διανομή θέσεων» σε τοπικά υψηλά. Αφορμής δοθείσης χθες τερματίστηκε το 5άρι ανοδικό σερί, με τους traders να δοκιμάζουν λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μετοχές που θα μπορούσαν σήμερα να δώσουν αφορμή για μόχλευση: J&P ΑΒΑΞ, ΚΛΜ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Παπουτσάνης, BriQ και από τη μεγάλη κατηγορία ΔΕΗ καθώς όπως σημειώνει ο Χρήστος Κολώνας, μπαίνει «ψαλίδι» στις εκπτώσεις των καταναλωτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v