Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επικράτησαν κατά κράτος οι πωλητές

Με οδηγό τις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας στη σκιά των διαφωνιών για την προστασία της α’ κατοικίας. Πιέσεις σε Motor Oil, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα. Πόσο «επηρεάστηκε» η τεχνική εικόνα από τη διόρθωση.

ΧΑ: Επικράτησαν κατά κράτος οι πωλητές

Μπορεί το Χ.Α., κατά τη σημερινή συνεδρίαση να μην ακολούθησε τον θετικό βηματισμό των Ευρωπαϊκών Αγορών και στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών οι βασικοί δείκτες να κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο, όμως η όλη διορθωτική κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί “εντός προγράμματος”, αν συνυπολογιστεί ότι οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έρχονταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει κέρδη 4,14% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 10,79%.

Αντίθετα με την απόλυτα αναμενόμενη διόρθωση, εκείνο το οποίο δείχνει να προβληματίζει και μάλιστα έντονα τους αναλυτές, είναι η επιστροφή της Εγχώριας Αγοράς σε σαφώς χαμηλότερους τζίρους, έστω και αν ο σημερινός τζίρος παρουσίασε μικρή βελτίωση σε σχέση με χθες και αποτελεί κοινό μυστικό πως τέτοιες συναλλαγές, το Χ.Α. δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο.

Προβληματισμός και για την επιστροφή του μη Τραπεζικού 25αρη, στην γνωστή αδύναμη εικόνα, αλλά και για την απόσυρση των αγοραστών από τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κίνηση που είχε σαν αποτέλεσμα, στα χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές να είναι υπερδιπλάσιες των ανοδικών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Από την άλλη, ασφαλώς και οι τελευταίες ανοδικές κινήσεις δεν πτόησαν τα γνωστά Ξένα Funds, που αύξησαν έτι περαιτέρω τις “short” θέσεις τους στον Τραπεζικό κλάδο (ΑΛΦΑ).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η διατήρηση του θετικού momentum στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, διαμορφώνει προϋποθέσεις για συνέχιση της νηοπομπής των ανοδικών συνεδριάσεων. Ωστόσο, το δέλεαρ για αποκόμιση κερδών στον Τραπεζικό κλάδο και η επικείμενη έξοδος της μετοχής της Εθνικής από τη Wall Street, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπεροπλία των πωλητών και σε ‘νότια’ κατεύθυνση τον ΓΔ. Ο Fourlis ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά του και τα της σύστασης ΑΕΑΑΠ”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μία ήπια διόρθωση είναι πιθανή σήμερα, λόγω των βραχυπρόθεσμων κερδών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Motor Oil και ΕΧΑΕ θα ενημερώσουν σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, τους αναλυτές, ενώ η Fourlis θα δημοσιεύσει αποτελέσματα για το σύνολο της χρήσης μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“Πέμπτη ανοδική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 725 μονάδες. Το momentum παραμένει θετικό, με το πρώτο σημείο αντίστασης στις 730 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 720 μονάδες” τόνιζε η Merit Sec.

“Πέμπτη θετική συνεδρίαση στη σειρά, χωρίς όμως την δυναμική των τελευταίων ημερών και με μειωμένο όγκο συναλλαγών, η χθεσινή. Η συνεδρίαση ξεκίνησε δυνατά, έχασε όμως γρήγορα την δυναμική της κλείνοντας, μεν θετικά, κοντά όμως στα χαμηλά της ημέρας. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 713 και αντιστάσεις 743 – 764. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1849 και αντίσταση στις 1894. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 572 μονάδες και αντιστάσεις στις 618 - 671. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ εδώ και τρεις συνεδριάσεις κάνει νέα υψηλά και κινείται στο πάνω όριο του ανοδικού καναλιού, προς τις 743 μονάδες. Η Αγορά όμως δείχνει κουρασμένη, μια που ο Τραπεζικός δείκτης κάπου εδώ δείχνει τα όριά του και χρειάζεται βοήθεια από τις υπόλοιπες μετοχές. Οι ταλαντωτές, αν και δεν βρίσκονται σε ακραία σημεία, δείχνουν αρχές διόρθωσης, με στηρίξεις στην περιοχή 710 - 700. Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά, ως συνήθως, από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο Τραπεζικός δείκτης, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο τελευταίος κινήθηκε μεταξύ 593,58 (+1,04%) και 562,78 μονάδων (-4,21%), στις 17.00 βρέθηκε στις 563,17 (-4,14%) μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 561,88 (-4,36%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 562,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,33%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, που απευθύνονται σε παίκτες με πιο αργά αντανακλαστικά, για τον ΔΤΡ η πλησιέστερη αντίσταση στις 604 και η αμέσως επόμενη στις 623 μονάδες. Για την υπέρβαση των 650 μονάδων, θα χρειαστεί καταλυτική είδηση και σημαντικά αυξημένες συναλλαγές.

Οι στηρίξεις στις 547, 458 και 424 μονάδες (gap), όμως κλείσιμο χαμηλότερα των 547 μονάδων, αναμένεται να βάλει σε εγρήγορση του traders, που θα μειώσουν θέσεις.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το ‘λίφτινγκ’ που κάνουν οι Τράπεζες στα 3ετη πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία πρέπει να εγκριθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) στο τέλος Μαρτίου, ενώ παράλληλα ‘χτίζονται’ και οι στόχοι μείωσης των ακινήτων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Ελληνικών Τραπεζών”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην πώληση χαρτοφυλακίου με 187 ιδιόκτητα και ανακτηθέντα ακίνητα, εκ των οποίων το 80% βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προχωρά η Eurobank, προσαρμοζόμενη στη γραμμή που έχει δώσει ο Επόπτης (SSM) για μείωση των ακινήτων στους ισολογισμούς των Εγχώριων Τραπεζών. Ο σχετικός διαγωνισμός (project ‘Opus’) ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με τους Επενδυτές να λαμβάνουν ‘teaser’ και συμβάσεις επιστευτικότητας (NDAs) που καλούνται να υπογράψουν. Η Eurobank υπολογίζει την αξία του χαρτοφυλακίου στα 88 εκατ. ευρώ και προσφέρει χρηματοδότηση ως 50 εκατ. ευρώ στον Αγοραστή”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία αναφορικά με το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας, ολοκληρώθηκε η πολύωρη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Θεσμούς, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορίζοντα το EwG της 25ης Μαρτίου”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω είδηση οδήγησε τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να καταγράψει νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΕΕΕ (+0,26%), ΟΠΑΠ (+1,02%), Σαράντης (+1,14%), Fourlis (+0,60%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Jumbo.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “σε νέα μετάθεση του χρόνου υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, φαίνεται ότι οδηγείται το ΤΑΙΠΕΔ. Αν και ο προγραμματισμός έδειχνε το τέλος του Μαρτίου, με πιθανή ημερομηνία την 29η, νεότερες πληροφορίες θέλουν η σχετική διαδικασία να οδηγείται στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου”.

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-0,83%, με ενδοσυνεδριακές απώλειες έως και 2,24%) σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Στα 8,58 ευρώ η πρώτη αντίσταση, στα 8,07 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Motor Oil (-4,36%), καθώς τα αποτελέσματα χρήσης 2018 έτυχαν επιφυλακτικής υποδοχής από την Αγορά.

Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short”, με το “stop” να εντοπίζεται στα 22,10 ευρώ. Αν ο τίτλος συνεχίσει “νότια”, η επόμενη και απόλυτα σημαντική στήριξη, στα 20,50 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, χωρίς αμφιβολία τις εντυπώσεις συνεχίζει να κερδίζει ο Μουζάκης (+5,94%), ο τίτλος του οποίου συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Άβακα (+3,51%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Κρι Κρι (+1,79%), επιστροφή αγοραστών στην ΚΛΜ (+4,55%), με “ανοιχτές” εντολές αγορών προσπάθησε να αντιδράσει η Audiovisual (+8,33%), ενώ μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση ο Παπουτσάνης (+5%), με αισθητή αύξηση των συναλλαγών.

Επιστροφή αγοραστών και στην Mermeren (+9,56%), καθώς η ικανοποιητική μερισματική απόδοση (μικτό μέρισμα 4,869 ευρώ), δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 690 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα υποστηρίζουν ότι τα ηνία της τάσης τα διατηρούν οι αγοραστές.

Πρώτη στήριξη στις 715 – 705, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 690 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει προς τις 673 – 655 και με αυστηρό “stop” στις 635 μονάδες.

Για τα θεωρούμενα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 660 μονάδων.

Άνω όριο κίνησης οι 736 – 738, 744 και 759 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρώτη σημαντική στήριξη στις 1863 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και αμέσως επόμενες στις 1833, 1790, 1750, 1715 – 1700 και 1650 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 1912 και 1963 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η νηοπομπή των 5 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων του Μαρτίου, σε συνέχεια του εξαιρετικού Φεβρουαρίου που οδήγησε στις υπεραποδόσεις των Τραπεζικών μετοχών κυρίως (+33% μέχρι χθες ο Τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους), ήταν αναμενόμενο να κλείσει τον κύκλο της. Αυτό διαφάνηκε ήδη από την Παρασκευή οπότε η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των συναλλαγών που έγιναν στις δημοπρασίες ελέω του mini rebalancing των δεικτών FTSE. Έτσι, ήδη από τη χτεσινή συνεδρίαση, οι συναλλαγές επανήλθαν στα συνήθη επίπεδα που δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, επίπεδα που είναι ανεπαρκή για να οδηγήσουν το Γ.Δ. πάνω από τις 730 μονάδες” σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Το θετικό momentum για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που προεξοφλούσε τη θετική έκβαση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν για το αμέσως προσεχές διάστημα (ψήφιση νέου πλαισίου για την προστασία της 1ης κατοικίας, καταβολή δόσης στο Eurogroup του Απριλίου, υψηλό τίμημα για τα ΕΛΠΕ, ολοκλήρωση της πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ), ολοκληρώνει τον κύκλο του και η Επενδυτική Κοινότητα θα διαμορφώσει τη στάση της προς θετική κατεύθυνση, όταν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα προαναφερθέντα ζητήματα.

Από την άλλη πλευρά, παραμένει σε εκκρεμότητα ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, με το ενδεχόμενο της αιφνιδιαστικής προκήρυξης να μην έχει ακόμη αποκλειστεί. Ωστόσο, η ψήφιση της διάταξης που οδηγεί σε δυνατότητα εκλογής ΠτΔ με 151 ψήφους, έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τη Επενδυτική Κοινότητα, καθώς εξάλειψε τα σενάρια πολιτικής αστάθειας μετά τη διεξαγωγή των Εθνικών εκλογών, όποτε αυτές λάβουν χώρα, επιτρέποντας την εκτροφή της συνέχισης των βημάτων προόδου της Χώρας, σε σχέση με την επάνοδο στην κανονικότητα.

Επί του παρόντος, ορόσημο είναι η 26η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία είναι ενδεχόμενη η νέα αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P, στο βαθμό που έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις, όπως, μεταξύ άλλων, η μερική αποπληρωμή του υψηλότοκου δανεισμού προς το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, που αναμένεται να έχουν πολλαπλό ενδιαφέρον. Τόσο σε σχέση με την προσδοκώμενη βελτίωση της κερδοφορίας και των διανεμόμενων μερισμάτων που θα φορολογηθούν με χαμηλότερο συντελεστή (10% έναντι 15%), όσο και σε σχέση με τις λοιπές εταιρικές ανακοινώσεις για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους, ιδιαίτερα εκείνων με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Ασφαλώς δε και των Τραπεζών, που καλούνται να πείσουν ότι είναι δυνατό να εμφανίσουν θετική πιστωτική επέκταση εντός του 2019, σε συνέχεια της επιτάχυνσης της διαδικασίας μείωσης των “κόκκινων” δανείων.

Στο διεθνές περιβάλλον, τα βλέμματα στρέφονται προς τη Federal που καλείται να αποφασίσει για τα παρεμβατικά της επιτόκια, με το ενδεχόμενο να τα αφήσει αμετάβλητα να είναι το επικρατέστερο, καθώς γίνεται συνεχώς εμφανές ότι και η Αμερικανική Οικονομία κατεβάζει ταχύτητα, με το σενάριο της ύφεσης να είναι υπαρκτό, μάλλον προς το 2020.

Το σίριαλ περί το “Brexit” καταγράφει συνεχώς νέα επεισόδια, με το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου παραμονής και νέας διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. να είναι το επικρατέστερο.

Στη Γερμανία επίσης, η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη ενοποίηση της Deutsche Bank με την Commerzbank δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη Εταιρειών - Εθνικών Πρωταθλητών και στην Ευρώπη, εξέλιξη που την επιβάλλει η διαδικασία της Παγκοσμιοποίησης, με τους Τεχνολογικούς Κολοσσούς να αυξάνουν συνεχώς την ισχύ τους.

“Ενόψει αυτών των δεδομένων και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας, η συντηρητική στάση των Διαχειριστών παραμένει αδιατάρακτη, καθώς οι πολλαπλές απειλές συνεχίζουν να παραμένουν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των Αγορών”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Βελτιώθηκε η διάθεση των Γερμανών Επενδυτών τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα από το Γερμανικό Ινστιτούτο ZEW. H μηνιαία έρευνα έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα μεταξύ των Επενδυτών αυξήθηκε στο μείον 3,6, από μείον 13,4 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο στις μείον 11 μονάδες.

Ακόμη μία υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη στη Γερμανία δημοσιεύθηκε σήμερα. Σύμβουλοι της Γερμανικής Κυβέρνησης περιέκοψαν την εκτίμησή τους για φέτος στο 0,8%. Η ομάδα που συμβουλεύει τη Γερμανική Κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, είχε προβλέψει τον Νοέμβριο ότι η Γερμανική Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,5% το 2019. Για το 2020, προβλέπει ότι η Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,7%.

“Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες σχεδιάζουν να δώσουν μία, υπό όρους, παράταση στο Λονδίνο στη Σύνοδο της Πέμπτης. Υπό αυτό το κλίμα, δεν αναμένεται να οριστικοποιήσουν την καθυστέρηση του ‘Brexit’ στη Σύνοδο αυτής της εβδομάδας. Aντ’ αυτού θα προσφέρουν μία πρόταση που θα αφήνει περιθώριο στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό να έχει ακόμη μία ευκαιρία, για να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, πριν τις 29 Μαρτίου”, σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους Αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν οριακή άνοδο 0,1% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, αρκετά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν κέρδη 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες δίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της, στην οποία καταθέτει τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου. Ο Οίκος διατηρεί τη σύσταση “buy” για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας. Για την πρώτη ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 1,9, από 1,5 ευρώ. Για την ΕΤΕ δίνει νέο στόχο στα 2,1 ευρώ, από 1,4 ευρώ. Παράλληλα, δίνει νέα τιμή - στόχο στα 1,5 ευρώ, από 0,7 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ διατηρεί σύσταση “hold”.

Η DB δεν εκδίδει σύσταση για την Eurobank.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά ανοδικά, αναρριχόμενος μέχρι τις 727,16 μονάδες (+0,24%), όμως από εκεί και μετά την τάση ανάλαβαν να την καθοδηγήσουν οι εν δυνάμει πωλητές, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 715,10 μονάδες (-1,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 715,13 (-1,42%), μέσω των δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 714,38 (-1,52%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 714,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,51%.

Ο τζίρος έφθασε στα 41,2 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό οι Eurobank, Grivalia, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με αρνητικά πρόσημα και ευδιάκριτη υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σχετική αύξηση σημείωσαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.436 συμβόλαια).

Στα 5.724 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.595 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.149, 1.133 για τον Απρίλιο, 14 για τον Μάιο και 2 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.865,5) κινήθηκε μεταξύ 1.862,25 και 1.895,75 μονάδων.

Αυξήθηκε αισθητά ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΑΔΜΗΕ, 50.000 Eurobank, 199.765 Alpha Bank, 1.500.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.305), Alpha Bank (4.972), Πειραιώς (5.623), ΔΕΗ (1.384), Εθνική (5.076), Ελλάκτωρα (660), ΟΤΕ (379), ΑΔΜΗΕ (350), Μυτιληναίο (162), Viohalco (126), MIG (1.451), Ελ. Πετρέλαια (105), ΟΠΑΠ (166), Jumbo (106), Ιντρακόμ (171).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 64.739, Alpha Bank 36.917, Εθνική 35.133, MIG 62.177, ΔΕΗ 17.714, Πειραιώς 21.814, Ελλάκτωρα 10.713.

Έκλεισαν μικρές “long” θέσεις σε ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                   Name of Issuer                    NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,62%

2019-03-08

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,31%

2019-03-12

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,81%

2019-03-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.208.359 τεμ., (από 39.763.668 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.512.942 τεμ. (25.772.185), ΔΕΗ 6.461.016 τεμ. (6.461.016), Eurobank 93.184.431 τεμ. (93.302.058), Εθνική 12.139.056 τεμ. (12.139.056), ΟΠΑΠ 1.357.639 τεμ. (1.317.639), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v