Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρησε από τα ρεκόρ ο S&P 500

Διέγραψαν τα κέρδη οι δείκτες στην αμερικανική αγορά καθώς ο Πάουελ δεν έστειλε «σήμα» για πιθανή μείωση επιτοκίου. Ράλι για το δολάριο, πτώση για τον χρυσό μετά τη Fed. Ανέκαμψαν οι αποδόσεις των treasuries. Άλμα 4,9% για την Apple.

Υποχώρησε από τα ρεκόρ ο S&P 500

Mε απώλειες έκλεισαν την Τετάρτη οι αμερικανικές μετοχές, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ προβλημάτισαν τους επενδυτές.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,61% ή 160 μονάδες στις 26.430 μονάδες. O S&P 500 βούτηξε 0,75% στις 2.923 μονάδες, υποχωρώντας από τα χθεσινά επίπεδα ρεκόρ. Ο Nasdaq κινήθηκε 0,57% χαμηλότερα στις 8.049 μονάδες. 

Η ανακοίνωση της Fed ότι άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια και η υπόσχεση της να διατηρήσει υπομονετική στάση, παράλληλα με την αναγνώριση πως ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος, έδωσαν αρχικά ώθηση στους δείκτες, με τον Dow Jones να κερδίζει περίπου 100 μονάδες και τον S&P 500 να διευρύνει το ρεκόρ του. 

Ωστόσο, η δήλωση του κ. Πάουελ ότι ο αδύναμος πληθωρισμός οφείλεται σε «παροδικές δυνάμεις» και ότι η Fed δεν βλέπει αυτή τη στιγμή ισχυρούς λόγους να προχωρήσει σε μείωση ή αύξηση του επιτοκίου, απογοήτευσε τος επενδυτές που προεξοφλούσαν «σήμα» για πιθανή μείωση του επιτοκίου. 

«Η αγορά είχε προεξοφλήσει αυτή τη μείωση επιτοκίου. Θέλουν μείωση επιτοκίου και ο Πάουελ τους είπε ουσιαστικά "συγγνώμη, αλλά δεν πρόκειται να το κάνουμε". Ο χρυσός έπεσε, το δολάριο έκανε ράλι και είχαμε sell off στα treasuries» δήλωσε στο CNBC ο Πίτερ Μπούκβαρ, αναλυτής στην Bleakley Advisory Group.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η ADP δημοσίευσε στοιχεία που έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 275.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο. Η μέτρηση ήταν πολύ υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Econoday, οι οποίοι ανέμεναν 180.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης μεταποίησης διολίσθησε στις 52,8 μονάδες τον περασμένο μήνα από 55,3 τον Μάρτιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2016.Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 54,7 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της CVS Health ενισχύεται 3,9%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τα οποία ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Άλμα 4,9% σημείωσε η Apple μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν καλύτερα από αυτά τα οποία ανέμεναν οι αναλυτές. Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 2,46 δολάρια και έσοδα στα 58 δισ. δολάρια έναντι 2,36 δολ. και 57,5 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές.Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ο τεχνολογικός κολοσσός είχε γνωστοποιήσει κέρδη ανά μετοχή στα 2,73 δολ. και έσοδα στα 61 δισ. δολάρια.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολίσθησε 0,5% στα 63,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινήθηκε 0,5% χαμηλότερα στα 1.277 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε μετά τη Fed, γυρνώντας σε θετικό έδαφος έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ περιόρισε τις απώλειες έναντι της βρετανικής λίρας.

Στα ομόλογα, οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς και 2ετούς τίτλου σημείωσαν άλμα μετά τη δήλωση Πάουελ για τον πληθωρισμό. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο 2,51% από 2,47% που βρισκόταν προηγουμένως. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v