Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με όπλο τον MSCI απέναντι στους δασμούς το ΧΑ

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ζητείται φρένο στην... κατηφόρα, στον απόηχο της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Το βαρύ κλίμα στις αγορές που δοκιμάζει τις αντοχές των traders, οι ζώνες άμυνας και τα «καύσιμα» από MSCI.

Με όπλο τον MSCI απέναντι στους δασμούς το ΧΑ

Σε βαθύ... κόκκινο η Wall Street, με βαριές απώλειες 2,41% ο S&P 500 στις 2.811,47 μονάδες. Τα... προοίμια της διόρθωσης λόγω «απάντησης» του Πεκίνου στην επιβολή δασμών από την Ουάσιγκτον είχαν οδηγήσει σε σημαντική διόρθωση το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να χάνει 1,52% και να διορθώνει προς τις 11.877 μονάδες. Ωστόσο η έκταση της διόρθωσης στη Νέα Υόρκη αναπόφευκτα θα επιβαρύνει περισσότερο το κλίμα στην Ευρώπη, παρασύροντας χαμηλότερα τις αγορές, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Σε αυτό το βαρύ διεθνές περιβάλλον και μέχρις ότου διαφανεί σύγκλιση -μέσα από την όξυνση της σύγκρουσης- μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, οι αγορές θα δοκιμαστούν περισσότερο, συνακόλουθα η... ρηχή ελληνική, όπου κυρίως επιθετικά χαρτοφυλάκια το πιθανότατο θα επιχειρήσουν να μειώσουν περαιτέρω τις θέσεις τους. Θέσεις σε τράπεζες και blue chips, που όπως υποστηρίζουμε εδώ και καιρό μειώνουν προσεκτικά πριν από τις εορτές (του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων) παράλληλα με το... κράτει άλλων funds την επαύριο των πρώτων εξαγγελιών Τσίπρα.

Στις 724,65 μονάδες με απώλειες 1,54% και συναλλαγές αξίας 46,201 εκατ. η χθεσινή διόρθωση, με υποχώρηση των τραπεζικών -κατά 2,65% στις 583,08 μον.- αλλά και των blue chips, με τον FTSE25 κατά 1,50% στις 1.876,83 μονάδες. Το 53% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, το 10% στον ΟΤΕ και από ένα 6% σε ΟΠΑΠ και Motor Oil και έχουμε την εικόνα της επικέντρωσης των χθεσινών συναλλαγών. Εκεί όπου και σήμερα -πολύ δύσκολα- δεν θα επικεντρωθεί το βάρος των traders, δηλαδή των πωλήσεων που θα ενεργοποιηθούν από την προσυνεδρίαση.

Εκ προοιμίου σημαντική η σημερινή συνεδρίαση, λόγω MSCI και Εθνικήςόπως και η αυριανή λόγω ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, θα δοκιμαστούν τα περιθώρια άμυνας των long, η επιθετικότητα των short και το ενδεχόμενο να διαφανεί σύγκλιση μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.

Σημειώνεται ότι στον MSCI Standard θα υπάρχουν πλέον οκτώ μετοχές: Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν και Motor Oil Hellas.

«Το βαθύτερο σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή...» έλεγε παλαιότερα θυμόσοφα ο λαός, και χρηματιστηριακά στη Wall Street μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά η νομοτελειακή διόρθωση θα δοκιμάσει τις αντοχές αγορών και traders.

Μία σύντομη ματιά στα ξένα χρηματιστήρια μας «δείχνει» πως για τον S&P 500 η απώλεια των 2.825 ενισχύει το σενάριο της περαιτέρω διόρθωσης προς τις 2.780 μον., σημείο όπου θα φανούν -πιθανότατα σήμερα το βράδυ- οι ισορροπίες πωλητών vs αγοραστών.

Προηγούμενα θα έχει δοκιμασθεί -και κατά πάσα πιθανότητα χαθεί- το σημείο των 11.865 μον. για τον DAX, δεδομένης της ευκολίας με την οποία χάθηκαν χθες οι 11.963 σε «κλείσιμο».

Αναπόφευκτα στο ΧΑ, με καθοδικό χάσμα το ξεκίνημα, με τις 710 μον. πρώτη αρκετά σημαντική ζώνη άμυνας για τον ΓΔ και με τις 1.850 για τον FTSE25. Αρκετά θα κριθούν από την έκταση των πωλήσεων, κατά πόσον δηλαδή θα υπερβεί σήμερα ο τζίρος τον χθεσινό των 46 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι αρκετά είναι τα hedge funds που σε διάστημα 3μήνου «μετρούν» διψήφιες υπεραξίες.

Θα επικεντρωθώ στον τραπεζικό, καθώς στον κλάδο έγινε το σχεδόν 50% του παιχνιδιού στη διάρκεια της ανοδικής διόρθωσης από τα επίπεδα των 370 μον. (για τον ΔΤΡ) αρχές Φεβρουαρίου έως τις 670 μον. στις 23 Απριλίου, οπότε και φαίνεται ότι κορυφώθηκε ο κύκλος. Σε διάστημα 3μήνου, ο ΔΤΡ καταγράφει θετική απόδοση 38,84%, με την Αlpha Βank να έχει 18,63%, την Εθνική 82,16%, τη Eurobank 26,42% και 98,03% η Πειραιώς. Αυτές οι αποδόσεις σε διάστημα 3μήνου και εύλογο το ερώτημα, εσείς τι θα κάνατε; Δεν θα κλειδώνατε μέρος των θέσεών σας, με τη βεβαιότητα πως σε εύλογο χρόνο θα βρείτε χαμηλότερες τιμές; Αλλωστε και τα «ισχυρά χέρια» μάς έδειξαν τον δρόμο ακόμη και μόλις την Παρασκευή, όταν σημειώθηκε μείωση θέσεων τόσο στο «αμερικανικό» GREK όσο στο «γαλλικό» Lyxor. 

Εθνική και Eurobank, Eurobank και Εθνική επιστρέφουν στον μεγάλο δείκτη, εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί και αφομοιωθεί από τους traders, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κινήσεις τους σε αυτό τον χρόνο. Για τον... δεύτερο χρόνο, που πιθανότατα θα σηματοδοτηθεί από τη σύγκλιση ΗΠΑ - Κίνας, θέσεις σε αυτές τις δύο μετοχές ενδέχεται να δώσουν τις επόμενες υψηλές αποδόσεις. Ομως όχι τώρα, όχι σήμερα.

Και κάτι τελευταίο, τώρα, μετά και τη χθεσινοβραδινή... βουτιά στη Wall Street, θα φανεί το πόσο ορθά έπραξε εκείνη η πλευρά της κυβέρνησης που άκουσε τις αιτιάσεις των ξένων και δεν πίεσε για την έκδοση ενός νέου κρατικού ομολόγου. Ενδειξη πως η πλευρά των νουνεχών της κυβέρνησης εξακολουθεί να εισακούγεται από τον πρωθυπουργό και -ευτυχώς- στη λογική του μικροκομματισμού να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να... γκρεμίσουν σε λίγα 24ωρα ότι με τόσο κόπο μεθοδικά «χτίζεται» από την εποχή του swap.

Και ο νοών νοείτω... μετά λόγου γνώσεως αυτό που έχω ως επίλογο του σχολίου μου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v