Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δασμοί πλήγωσαν και το ελληνικό χρηματιστήριο

Στις 724 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης στη σκιά των ισχυρών κραδασμών σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια. Σε Πειραιώς, ΕΧΑΕ οι μεγαλύτερες απώλειες. Αντιστάσεις από ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. Στον MSCI τώρα η προσοχή των επενδυτών.

Οι δασμοί πλήγωσαν και το ελληνικό χρηματιστήριο

Μπορεί το πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης να χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων, όμως από εκεί και πέρα οι πωλητές πήραν τον έλεγχο της τάσης και με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο (απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα και στον μη Τραπεζικό 25αρη), πίεσαν τους βασικούς δείκτες του ελληνικού Χρηματιστηρίου προς χαμηλότερα επίπεδα.

Οι λίγοι αγοραστές, έστησαν μία «γραμμή άμυνας» στις 730 μονάδες, όμως και αυτή κατέρρευσε με χαρακτηριστική ευκολία, αυξάνοντας τους ήδη υφιστάμενους προβληματισμούς, για τους τεχνικούς αναλυτές.

Η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, απλά, είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), η διακοπή των όποιων πονταρισμάτων, εν όψει MSCI και η απόλυτα προβληματική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, περισσότερο αποτέλεσμα απόσυρσης των αγοραστών και πολύ λιγότερο αποτέλεσμα επιθετικών κινήσεων, από πλευράς πωλητών.

Μένοντας στον MSCI, αξίζει αναφοράς η εκτίμηση από χρηματιστηριακά γραφεία, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί η μείωση της στάθμισης για τις έξι Ελληνικές μετοχές στον MSCI Greece Standard (Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν και Motor Oil), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από εκεί και πέρα, η απόσυρση των αγοραστών είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να «οδηγήσουν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους», στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν τριπλάσιες των ανοδικών, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα, να κάνουν «κράτει οι μηχανές» στο Χ.Α., περιμένοντας τα αποτελέσματα και τον πολιτικό απόηχο τον εκλογών της 26ης Μαΐου.

Έτσι, εμφανίστηκαν νεότεροι εγκλωβισμοί σε κωδικούς λιανικής, που είχαν την «αφέλεια» να εκτιμήσουν ότι η διαφαινόμενη, εδώ και μέρες, κόπωση στα «βαριά χαρτιά» του Χ.Α., θα μπορούσε να μεταφέρει μέρος του αγοραστικού ενδιαφέροντος, σε υποτιμημένους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Όλα τα παραπάνω εν μέσω αρνητικών μηνυμάτων από την αγορά ομολόγων (στο 3,575% η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς τίτλου), τα οποία, όπως δείχνουν, αναβάλλουν την σχεδιαζόμενη έξοδο, με 7ετη τίτλο, στις Αγορές μέσα στον Μάιο, αλλά και επιφυλακτικού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, για το εμπόριο και την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

Η τεχνική εικόνα της αγοράς αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση, προϊδεάζοντας για υπέρβαση της περιοχής των 740 μονάδων και προσέγγιση εκείνης των 750 για το ΓΔ. Θα χρειαστεί να επιβεβαιωθεί η ένταξη της Εθνικής, από κοινού με τη Eurobank στον MSCI Standard Greece απόψε το βράδυ, να εκδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα την Τρίτη και να ικανοποιήσει το 3ετες πλάνο που θα αναγγείλει η διοίκηση της ΕΤΕ την Πέμπτη. Με αυτά τα δεδομένα, η μετοχή μπορεί να αρχίσει να θυμίζει την ‘παλιά Εθνική’, που είχε ρόλο πρωταγωνιστή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο», ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

«Παρά την αντίδραση στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η Εγχώρια Αγορά θα λάβει τάση από τις Διεθνείς Αγορές, κάποιες από τις οποίες ξεκίνησαν με απώλειες τη σημερινή συνεδρίαση. Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ», επεσήμαινε η Beta Sec.

«O Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 4,95%, ενώ αντέδρασε την Παρασκευή με κέρδη (1,01%) και έκλεισε στις 736,01 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 740 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 720 μονάδες. ΟΙ καταλύτες της εβδομάδας είναι η ανακοίνωση των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece σήμερα, τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Εθνικής και το ‘investors day’ της ΕΤΕ την Πέμπτη», τόνιζε η Merit Sec.

«Ανοδικά αντέδρασε την Παρασκευή ο ΓΔ, μετά τις πιέσεις των τελευταίων ημερών, με πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο και συναλλαγές στα 50 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 710 και αντίσταση στις 750. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1844 και αντίσταση στις 1970. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 550 μονάδες και αντίσταση στις 610. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ βραχυπρόθεσμα πτωτικός, μεσοπρόθεσμα κινείται σε ανοδικό κανάλι, το οποίο έχει εύρος περίπου 100 μονάδες, αυτή τη στιγμή 700 - 800. Πρώτη αντίσταση οι 767 και στήριξη στις 703. Αναμονή για, δείκτη MSCI, εξελίξεων στον εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ και φυσικά προεκλογικών εξελίξεων», σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank (-2,02%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (-1,42%), Eurobank (-2,61%) και Πειραιώς (-8,52%).

Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε ο Τραπεζικός δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 601,06 μονάδες (+0,35%), για να ακολουθήσει “κατηφορικός δρόμος” μέχρι τις 581,35 (-2,94%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 565,34 (-2,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 583,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,65%.

Αν συνεχίσουν οι πωλητές να είναι κινητικότεροι, πάρα πολλά για τον ΔΤΡ θα κριθούν στην στήριξη των 555 μονάδων. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα κρατήσει η επόμενη στήριξη στις 515 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 670 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, σε τρία σημαντικά μέτωπα, πλην αυτού της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), επιχειρεί να δράσει το 3ετές πλάνο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας το οποίο θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση στο ‘investment day’ της Πέμπτης 16 Μαίου στο Λονδίνο.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, σήμερα, κατατίθενται οι μη δεσμευτικές προσφορές για χαρτοφυλάκιο με 186 ιδιόκτητα και ανακτηθέντα ακίνητα, τα οποία πουλάει η Eurobank ( project ‘Opus’), εκ των οποίων το 80% βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η αξία του χαρτοφυλακίου έχει εκτιμηθεί από την Τράπεζα και το Σύμβουλο στα 87,6 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank προσφέρει χρηματοδότηση ως 50 εκατ. ευρώ στον Αγοραστή.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες “η διαμόρφωση της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης, περνάει από τις Διεθνείς Αγορές και σε περίπτωση συνέχισης της αστάθειας στο διεθνές κλίμα, δύσκολα το Χ.Α. θα επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά”.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

«Oι Πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι ανοιχτοί στην επιβολή κυρώσεων στη Χώρα, σε περίπτωση που παραβιάσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος, μετά την πρόταση για μείωση του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πηγές, «οι Πιστωτές εκτιμούν πως η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ, θα συνιστά παραβίαση της συμφωνίας που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%».

Η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στο Bloomberg.

Ο Οίκος Scope Ratings αναβάθμισε το Ελληνικό αξιόχρεο σε “ΒΒ-“, από “Β+”, διατηρώντας το θετικό outlook για την αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει, «η αναβάθμιση λαμβάνει χώρα λόγω της ενισχυμένης ρευστότητας, της βελτίωσης στη βιωσιμότητα του χρέους, στην ικανότητα της Αθήνας να το αποπληρώνει, αλλά και λόγω της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υποσημείωσης ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΔΕΗ (+0,54%) και Ελ. Πετρέλαια (+0,51%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ, αλλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, αμετάβλητος. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τίτλος, ήταν ο μοναδικός, από το σύνολο του FTSE25, που δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο”.

Ιδιαίτερα απαιτητική δείχνει η ζώνη αντίστασης 1,766 – 1,834 ευρώ, με το άνω εύρος της οποίας να συμπίπτει με το ημερήσιο “stop short”.

Είχε κάποιες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ο Τιτάνας (-1,90%), αναρριχόμενος μέχρι τα 18,16 ευρώ (+1,34%) αλλά προς το τέλος υπέκυψε στο γενικότερα αρνητικό κλίμα, συμπληρώνοντας και όγδοη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση (!)

Το ημερήσιο “stop short” στα 19,40 ευρώ και η ενδιάμεση αντίσταση στα 18,60 ευρώ. Η παραμονή του τίτλου χαμηλότερα των 18,22 ευρώ, διατηρεί αυξημένες τις πιθανότητες να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 17,43 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να “αισθάνονται” την απόσυρση των αγοραστών, μετά από επτά πτωτικές και 2 αμετάβλητες, στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, σήμερα αντέδρασε η Flexopack (+3,17%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Mermeren (+0,31%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για Cenergy (+1,62%), Profile (+1,82%), Lavipharm (+5%), ΣΙΔΜΑ (+19,44%) και Ελτράκ (+2,52%), αλλά και για την Quest (+0,61%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντίδραση για τον Κέκροπα (+1,17%), μετά από έξι πτωτικές για την Centric (+0,26%) και μετά από πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, για την AS Company (+1,55%).

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 0,551 ευρώ (κλείσιμο 15/4) η Intralot (-6,54%) και από τα 1,21 ευρώ (κλείσιμο 7/5) ο Περσέας (-1,31%), ενώ μετά από εννέα πτωτικές και μία ανοδική, στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η μετοχή του Ιατρικού (+3,33%).

Σταθερά επιδεινούμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Για τον Γενικό Δείκτη χάθηκε και η στήριξη των 730 μονάδων σαν αμέσως επόμενη δείχνει η ζώνη 716 – 713, πριν την υποχώρηση προς τις 702 - 689 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 785 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάθηκε η στήριξη στις 1888 – 1885 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1850 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 2020 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Έχουμε ημερήσιο σήμα πώλησης σε όλους τους δείκτες και στους περισσότερους τίτλους” επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Είναι λογικό τις επόμενες μέρες να δούμε σημαντικές διακυμάνσεις, που δύσκολα θα δώσουν, σύντομα, αγοραστικό σήμα, καθώς η Αγορά θα χρειαστεί λίγο χρόνο πριν μας δώσει την επόμενη σοβαρή κίνηση.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες έμειναν για τις εκλογές, που με βάση το αποτέλεσμα μπορεί να δώσουν επιπλέον volatility.

Ο MSCI θα “ταράξει τα νερά” με την Eurobank να έχει σίγουρη την είσοδο στον “μεγάλο δείκτη” και όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει και η Εθνική.

Φαίνεται ότι η διόρθωση, που ήταν επιβεβλημένη, βοηθάει σημαντικά την Αγορά, μιας και προσελκύει Επενδυτές που περίμεναν με αυξημένη ρευστότητα για να πάρουν θέσεις. Τα Ξένα funds, το τελευταίο διάστημα, ψάχνουν και μικρότερες υγιείς εταιρείες για να τοποθετηθούν μεσοπρόθεσμα, κάτι που είχαμε να το δούμε καιρό. Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την Αγορά, με τον Μάιο, ακόμα και στατιστικά, να “δείχνει τα δόντια του”, μιας και ήδη έδωσε σημαντική διόρθωση, κάτι που θα βοηθήσει για την συνέχεια.

Το πιο σημαντικό γεγονός που έχουμε μπροστά μας είναι οι εκλογές, ενώ είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν οι χρηματιστηριακές “συγκινήσεις”.

“Η ζώνη του 775 - 800 είναι σημαντικότατο επίπεδο, που μπορεί να μας ταλαιπωρήσει, παρόλα αυτά μια κατοχύρωσή του, όποτε έλθει, θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα σε μεγαλύτερη εικόνα” εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.

“Η Γαλλική Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο”, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλική Οικονομία έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Οι επιδόσεις των Ελληνικών Τραπεζών, στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο, αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των Επενδυτών”, αναφέρει η Deutsche Bank σε έκθεσή της στην οποία επισημαίνει ότι διατηρεί την προτίμησή της στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι ο Οίκος διατηρεί σύσταση “buy” για τις δυο Τράπεζες, με στόχο τα 2,1 ευρώ για την ΕΤΕ και τα 1,9 ευρώ για την Alpha, ενώ διατηρεί σύσταση “hold” για την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο τα 1,5 ευρώ.

H Deutsche Bank επισημαίνει ότι αναμένει μείωση στα επαναλαμβανόμενα έσοδα για τον κλάδο το Q1, κυρίως λόγω εποχιακών παραγόντων, ενώ εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των Τραπεζών, με πτώση 3% σε τριμηνιαία βάση.

Στα 28 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 55% σε ετήσια βάση, αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων το πρώτο τρίμηνο, εξαιρουμένης της επίπτωσης από την αποτίμηση των αποθεμάτων, όπως υπολογίζει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 10,3 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 737,86 (+0,25%) και 726,22 μονάδων (-1,33%), στις 17.00 βρέθηκε στις 726,76 (-1,26%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νεότερα χαμηλά στις 724,53 (-1,56%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 724,65 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,65%.

Ο τζίρος στα 45,9 εκατ., από τα οποία τα 7,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 55,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο ο ΑΔΜΗΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Jumbo, Fourlis και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 10/05/2019 και κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της Σελόντα (-20%) μεταφέρθηκαν στην Κατηγορία Επιτήρησης.

---ΧΠΑ

Με υποχώρηση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει σχετική αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και λόγω μετακύλισης θέσεων και αισθητή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.678 συμβόλαια).

Στα 7.183 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.294 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.634, 1.177 για τον Μάιο, 335 για τον Ιούνιο και 122 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.875,25) κινήθηκε μεταξύ 1.875 και 1.911,25 μονάδων.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (39.000 Εθνική, 18.726 ΟΤΕ, 161.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.893), Alpha Bank (3.987), Πειραιώς (5.372), ΔΕΗ (829), Εθνική (5.769), MIG (661), Intralot (167), ΑΔΜΗΕ (130), ΟΤΕ (212), Ελλάκτωρα (313), Viohalco (299), Μυτιληναίο (401).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 67.468, Alpha Bank 43.770, Εθνική 29.869, MIG 71.796, ΔΕΗ 13.314, Πειραιώς 23.483.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                              Name of Issuer                           NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,80%

2019-05-07

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.264.259 τεμ., (από 43.037.625 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.575.329 τεμ. (25.375.329), ΔΕΗ 6.683.510 τεμ. (6.663.510), Eurobank 84.364.607 τεμ. (83.955.214), Εθνική 16.893.288 τεμ. (16.193.288), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v