Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης για τον ΓΔ

Με τις Εθνική και Eurobank σε ρόλο οδηγού λόγω MSCI και το 86% του τζίρου σε μόλις... έξι τίτλους, συντελείται η ανοδική κίνηση. Βοήθειες στον FT 25 από την άνοδο Coca-Cola και ΔΕΗ. Πιέσεις για ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης για τον ΓΔ

MSCI vs... Δασμών, σημειώνουμε 1, καταρχήν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε προσπάθεια αντίδρασης, συνεπικουρούμενα από την εικόνα των futures στη Wall Street, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι traders εστίασαν στην επιστροφή Eurobank και Εθνικής στον MSCI Global Standard για να... πετύχουν όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Με τον DAX να ανακάμπτει κατά 0,45% στις 11.936 μονάδες και τα futures του S&P 500 να παραπέμπουν σε «άνοιγμα» κατά 0,57% υψηλότερα, από τις 2.823 μονάδες και στο ΧΑ οι long είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν έως τις 723 μονάδες.

Πρακτικά, στο ξεκίνημα και στα πρώτα 30' της συνεδρίασης αποφεύγονται το καθοδικό χάσμα και οι πιεστικές πωλήσεις σε μετοχές του δείκτη, καθώς οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα ήταν από την πλευρά των αγοραστών για Εθνική και Eurobank.

Με «όπλο» την επαναφορά αυτών των δύο τραπεζικών μετοχών στον «μεγάλο δείκτη» πλέον ο κλάδος εκπροσωπείται με 3 συστημικούς ομίλουςAlpha Bank είχε μείνει ως η μόνη...), ο τραπεζικός κλάδος σταθερά στο επίκεντρο των κινήσεων των βραχυπρόθεσμων παικτών ξεκίνησε από χαμηλά, στα πρώτα 2'-3' έφτασε έως τις 602,45, για να ξαναγυρίσει σχεδόν άμεσα προς τις 585, που ήταν και το σημείο εκκίνησης.

Το 70% (!) της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο (στις 11:00), με τη μερίδα του λέοντος σε Εθνική και Eurobank.

Με 2,8 εκατ. ευρώ και στο εύρος των 2,022-2,10 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, με 1,3 εκατ. και στο εύρος των 0,698-0,725 για την Eurobank, συνεκτιμώντας πως τα «τοπικά υψηλά» καταγράφηκαν στο... φουριόζικο πρώτο 5λεπτο, στην αρχή της συνεδρίασης. Αυτό σημαίνει πως για τη συνέχεια τα «υψηλά αρχής» αποτελούν το άνω όριο και τα «χαμηλά» (λίγο πριν τις 10:50) το κάτω όριο, με τη βεβαιότητα πως στη συνέχεια θα δοθούν ευκαιρίες για αντιπαράθεση πωλητών - αγοραστών σε αυτό το εύρος διακύμανσης. Βέβαια σαφέστερη εικόνα θα έχουμε όταν μετά τις 14:00-14:30 ενεργοποιηθεί το κυρίως... μενού των traders, που προφανώς θα είναι ανάλογο της εικόνας των futures στη Wall Street και της Φρανκφούρτης (από) εκείνη την ώρα και προς το κλείσιμο.

Συνεδρίαση με ικανοποιητική μεταβλητότητα, με ενεργή τη συμμετοχή των traders κυρίως σε Εθνική και Eurobank και ενθαρρυντικό, για τους long, πως έντεχνα απορροφάται η προσφορά και διαφυλάττονται οι στηρίξεις για βασικούς δείκτες, μετοχές. Δείγμα πως τα «ισχυρά χέρια» μπορούν να διαμορφώσουν την τάση στο... ρηχό χρηματιστήριο.

Στις 1.879-1.893 ο FTSE25, με βοήθειες από τις δύο τραπεζικές μετοχές, η ανοδική αντίδραση των οποίων συνέβαλε στο να είναι ενεργοί οι αγοραστές και σε αρκετά blue chips. Συντονισμένη η προσπάθειά τους και σε δεικτοβαρείς μετοχές (Coca Cola, Motor Oil, Μυτιληναίος κ.α.) συμβάλλουν στη διαμόρφωση θετικού προσήμου για τον δείκτη.

Με το 70% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο και δη σε Εθνική-Eurobank και με άλλα από 8% σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, δηλαδή ένα 86% σε 4+2 μετοχές, η συνεδρίαση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διεύρυνση των κινήσεων σε περισσότερες μετοχές.

Στις 42/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις δύο τραπεζικές να σημειώνουν σημαντική ανοδική αντίδραση, ευκαιρία που δεν αφήνεται ανεκμετάλλευτη από Πειραιώς, Viohalco, αλλά και Cenergy, Intralot, MIG.

Να σημειωθεί πως στις 11:10 ο τζίρος ήταν στα 8,5 εκατ. ενώ στο... ντέρμπι Εθνικής vs Alpha Bank η πρώτη με 1,89 δισ. έπαιρνε, μετά από καιρό, βραχύ έστω προβάδισμα από τη δεύτερη, που είχε αποτίμηση 1,88 δισ., «κλείνοντας» έτσι μία «ψαλίδα» που πριν ένα μήνα είχε μεγάλη απόκλιση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v