Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πατάει γκάζι το Χρηματιστήριο

Ισχυροποιείται η ανοδική αντίδραση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν και την Εθνική σε θέση οδηγού. Στην περιοχή των 1.900 μονάδων επέστρεψε ο δείκτης της μεγάλης κατηγορίας, κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Πατάει γκάζι το Χρηματιστήριο

Συντηρείται η ήπια ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, καθώς η εικόνα των futures στη Wall Street εμφανίζεται πιο βελτιωμένη από την προηγούμενη (νωρίτερα στις 11:00 ώρα Ελλάδος).

Η προσεκτική επάνοδος των αγοραστών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. με το βλέμμα βεβαίως στη Νέα Υόρκη λειτουργεί καταλυτικά υπέρ όσων long ενεργούν στο ΧΑ. Έτσι, την ώρα που ο DAX αντιδρούσε 0,48% προς τις 11.935 μονάδες, στην Αθήνα η ενεργοποίηση των αγοραστών οδηγούσε σε υπεραπόδοση την αγορά μας. Πάνω από τις 730 μονάδες με αντίδραση κατά 1,15% για τον Γενικό Δείκτη, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και την Εθνική στην θέση του οδηγού (*).

Κατά 3,88% υψηλότερα, στις 605 μον. ο Δείκτης Τραπεζών, με την Εθνική να υπεραποδίδει και με 5,22% να υπερβαίνει τα 2,15 ευρώ. Στον τραπεζικό κλάδο, το κυριότερο μέρος του intraday/trading, καθώς το 65% της αξίας συναλλαγών είναι επικεντρωμένο στον κλάδο, με την Εθνική να πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου. Ακολουθεί επίσης με υψηλό τζίρο η Alpha Bank και έπονται Πειραιώς, Eurobank.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη... στόχευση των traders στον κλάδο αφενός στη θέση που λαμβάνουν οι ξένοι οίκοι (τελευταία η HSBC παραμένει buy για τον κλάδο), στις προσδοκώμενες εισροές σε Εθνική και Eurobank -μετά την επανένταξή τους στον δείκτη-, συνεκτιμώντας τη νέα στάθμιση (0,18% για τη Eurobank και 0,15% για την Εθνική), αλλά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (μετά τη συνεδρίαση η ΕΤΕ ανοίγει την... αυλαία) όπως και των επιμέρους ενεργειών των ίδιων των τραπεζικών ομίλων (λ.χ. καλυμμένο ομόλογο 200 εκατ. από την Αlpha Βank Romania).

Με τον τραπεζικό κλάδο μοχλό για τους long και την Εθνική σε θέση οδηγού, η εικόνα για τα blue chips δεν θα μπορούσε παρά να διαμορφωθεί ανάλογα. Μετά τις 13:30 και σταδιακά οι κινήσεις καταρχήν των βραχυπρόθεσμων σε μετοχές του δείκτη, τάση που πιθανόν να ισχυροποιηθεί μετά τις 14:30 (εάν βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και τα futures στη Νέα Υόρκη).

Επαναφορά του δείκτη της μεγάλης κατηγορίας προς την περιοχή των 1.900 μονάδων, εξέλιξη που -τουλάχιστον- για σήμερα επιβεβαιώνει τη στήριξη του δείκτη. Με αγοραστές σε τίτλους των Viohalco, Grivalia, Coca Cola, Lamda Development, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Sarantis.

Κινητικότητα και στη μεσαία κατηγορία, με τη Cenergy να είναι μία από τις μετοχές της... επικαιρότητας λόγω της βεβαιότητας ένταξής της στον FTSE25, στη θέση της Grivalia. Με αποτίμηση στα 245,65 εκατ. η Cenergy είναι μακράν η μεγαλύτερη -με όρους αποτίμησης- από την 5άδα των μετοχών που είχαν επιλεγεί ως επιλαχούσες στην προηγούμενη αναδιάρθρωση των δεικτών. Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία (καθώς αυτή λαμβάνεται ως βασικό κριτήριο μεταξύ των 5), η κατάταξη είναι Cenergy στα 245 εκατ., με τη δεύτερη ΚΡΙ ΚΡΙ αρκετά μακριά με 174 εκατ. Το ενδιαφέρον είναι πως σε σχέση με την προηγούμενη αναδιάρθρωση (Δεκεμβρίου), η ΚΡΙ ΚΡΙ από την 4η ανεβαίνει στη 2η θέση, αφήνοντας πίσω της ΕΛΤΕΧ Άνεμος (στα 160 εκατ.), Ικτίνο (141 εκατ.) και Intralot (στα 64 εκατ.).

 (*) πανηγυρική απάντηση στην ανάρτησή μας/ερώτημα την Παρασκευή (στον Εκηβόλο) κατά πόσον η Εθνική μπορεί να γίνει οδηγός. Το... ταμπλό «μιλά» με τον καλύτερο τρόπο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v