Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε εξέλιξη η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης

Κόντρα στο καθοδικό ρεύμα των ευρωπαϊκών αγορών κινείται το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να βάζει πλώρη για τις 740 μονάδες. Ηγείται της ανοδικής πορείας ο τραπεζικός κλάδος, μεικτή η εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Σε εξέλιξη η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης
Κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών προσπαθεί να κινηθεί το Χ.Α., με τον Γενικό του Δείκτη να επιδιώκει τη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και, ει δυνατόν, το κλείσιμο υψηλότερα των 741 μονάδων.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες, αυτοί, προς το παρόν, δεν δείχνουν διάθεση να ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση των ασιατικών αγορών, καθώς όλα δείχνουν ότι το «σίριαλ»  της εμπορικής κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα έχει ακόμα πολλά «επεισόδια».

Μπορεί χθες, σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να δήλωσε ότι «οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα δεν έχουν καταρρεύσει», χαρακτηρίζοντας «καβγαδάκι» την κλιμάκωση της έντασης και δίνοντας έτσι ανοδική ανάσα στη Wall Street, όμως από την άλλη σημείωσε πως «εξετάζει πολύ σοβαρά την επιβολή δασμών σε επιπλέον εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας $325 δισ.». Από την άλλη, ακόμα και σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει απόφαση με την οποία θα απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό έχει κατασκευαστεί από τη Huawei, καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί την κινεζική εταιρεία ότι ασκεί κατασκοπία για την κινεζική κυβέρνηση.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να έχουν κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να έχει καταγράψει, μέχρι στιγμής, υψηλό στις 740,55 μονάδες (+1,16%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς και το +1,45% του τραπεζικού δείκτη δείχνει τον κλάδο που ηγείται, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, της συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο και οριακές απώλειες, παραμένουν μόνο οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,31%), Motor Oil (-0,10%), Fourlis (-0,31%), Μυτιληναίος (-0,11%), ΟΠΑΠ (-0,12%) και Σαράντης (-0,69%).

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25, που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+1,67%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,25%), ΔΕΗ (+1,40%), ΕΕΕ (+1,55%), Jumbo (+1,10%), ΟΛΠ (+2,09%), ΟΤΕ (+1,22%) και Τιτάνα (+1,98%).

Ουδέτερα τα, μέχρι στιγμής, μηνύματα από την αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,56%, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια Μαΐου στην Αγορά Παραγώγων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v