Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι short θα έχουν μεν πλεονέκτημα αλλά και οι long θα έχουν ευκαιρίες επαναφοράς. Κινητικότητα στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία και ανοδικό ξεκίνημα με αιχμή Πειραιώς και Εθνική.

Ανοδικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο

Αντέδρασε, εν μέρει, η Wall Street, πήραν «ανάσες» τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στις 2.834,41 μονάδες ο S&P 500, πλην όμως απαιτούνται 1-2 συνεδριάσεις με ανάλογη φορά, προκειμένου να επανέλθει η αγορά σε μία σχετική ισορροπία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι short θα έχουν μεν πλεονέκτημα, αλλά και οι long θα έχουν ευκαιρίες επαναφοράς. Το σίγουρο; Η συντήρηση της μεταβλητότητας σε υψηλά επίπεδα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις trading κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Στο ΧΑ, αντίδραση... δια χειρός MSCI, καθώς η επάνοδος των Eurobank και Εθνικής στον «μεγάλο δείκτη» MSCI Standard ενεργοποίησε εντολές αγορών κατ' αρχήν σε αυτές τις δύο μετοχές, παράλληλα όμως και σε Πειραιώς, Alpha Bank λόγω των σταθμίσεων, αλλαγών στους δείκτες εισροών-εκροών όπως αναλυτικά σημείωσε στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Ενθαρρυντικό για τους long, το γεγονός πως τουλάχιστον για τη χθεσινή συνεδρίαση, λόγω MSCI απορροφήθηκαν οι όποιοι κίνδυνοι κραδασμών από τη διόρθωση της Wall Street το βράδυ που είχε προηγηθεί.

Για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι εξελίξεις από το μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας θα εξακολουθήσουν να διαμορφώνουν στάση και τάση, με τον DAX χθες να αντιδρά στις 11.991,62 μονάδες. Η ενδεχόμενη επαναφορά του δείκτη πάνω από το όριο των 12.000 μον. θα ήταν μία εξέλιξη υπέρ των αγοραστών, με την προϋπόθεση πως και ο S&P 500 θα επανερχόταν προς τις 2.850 plus μονάδες.

Συνεδρίαση τραπεζών η χθεσινή, καθώς με το 51% της αξίας συναλλαγών, δηλαδή περί τα 42-43 εκατ. ευρώ, ο κλάδος αντέδρασε, σε κλείσιμο, κατά 3,56% στις 603,82 μονάδες, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την ευρύτερη περιοχή των 580 μονάδων ως στήριξη για τον Δείκτη Τραπεζών. Αυξημένες οι συναλλαγές/τζίρος και στις 4 συστημικές τραπεζικές, με την Εθνική σε θέση οδηγού. Πράγματι με το σχεδόν 1/4 της αξίας συναλλαγών, η μετοχή της ΕΤΕ αντέδρασε 3,33% στα 2,078, με υψηλό ημέρας στα 2,147 και σημείο αναστροφής τα 2,2 ευρώ.

Η επαναφορά της μετοχής στον δείκτη, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (μετά τη συνεδρίαση), η επικείμενη παρουσίαση των σχεδιασμών του ομίλου στο Λονδίνο ενεργοποίησαν ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Κυρίως βραχυπρόθεσμα επιθετικά χαρτοφυλάκια «έτρεξαν» χθες στη μετοχή. Μένει να φανεί ποια θα είναι σήμερα η στάση τους αλλά και μέχρι την Παρασκευή οι κινήσεις των πιο μεσοπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.

Στο 1,265 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank, στο 0,706 της Eurobank και στο 1,455 ευρώ της Πειραιώς. Μετά την χθεσινή συνεδρίαση, σε long τάση -σε μέτρηση εβδομάδας- «γύρισαν» Εθνική και Αlpha Βank, παρέμειναν σε short Eurobank και Πειραιώς.

Η τραπεζική αντίδραση προφανώς διευκόλυνε τις κινήσεις traders που ενεργούν σε blue chips, καθώς σε άλλα συνεχίστηκε η προσεκτική μείωση θέσεων μετά τα τελευταία υψηλά και σε άλλα τις ενίσχυσαν. Στις 1.897 με υψηλό ημέρας στις 1.905 μονάδες ο δείκτης, που σε εβδομαδιαίο παραμένει short, όπως και ο ΓΔ, σε αντίθεση με τον ΔΤΡ που «γύρισε» και πάλι σε long.

Στο επίκεντρο ο κλάδος-κλειδί, με την HSBC να αναλύει το γιατί «τρέχουν» οι τράπεζες και η Αναστασία Παπαϊωάννου να καταγράφει όλες τις κινήσεις και προτεραιότητες της διοίκησης της Εθνικής και ενόψει του Investment Day, που θα γίνει αύριο Πέμπτη, στο Λονδίνο.

Επίσης όμως στο επίκεντρο μετοχές με τάση επαναφοράς, τουλάχιστον όπως διαφάνηκε χθες σε Coca-Cola, Viohalco, Μυτιληναίος, Grivalia κ.α.

Αφορμής δοθείσης, κινητικότητα και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με τις μετοχές στο συν να υπερτερούν αυτών που υποχώρησαν. Στο monitoring μερίδας εγχώριων παικτών η μόχλευση που θα δημιουργηθεί από την επικείμενη... έξοδο της μετοχής της Grivalia από τον FTSE25 και της εισόδου στη θέση της μίας από τον FTMid Cap. Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις από τις αρμόδιες αρχές, θα τις καταγράψουμε όπως και τις κινήσεις που προοιωνίζονται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v