Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανάσες για τον Γενικό Δείκτη από MSCI

Με τις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank που επέστρεψαν στον MSCI Standard αλλά και βοήθειες από Πειραιώς, Alpha Bank και Βιοχάλκο, ο ΓΔ επέστρεψε στις 732 μονάδες. Στα 85 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών χάρις και σε «πακέτα».

ΧΑ: Ανάσες για τον Γενικό Δείκτη από MSCI

Ακόμα μία συνεδρίαση που ήλθε να επιβεβαιώσει τις γνωστές παθογένειες της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, η σημερινή, σύμφωνα με τις οποίες το Χ.Α. μπορεί να υποχωρεί με το σύνολο, σχεδόν, του χρηματιστηριακού ταμπλώ, όμως η αντίδραση που ακολουθεί γίνεται με λίγα, Δεικτοβαρή, “χαρτιά” και πάντα πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απασχόλησαν σήμερα το 60%, της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Έτσι στη σημερινή συνεδρίαση όπου στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, ήταν τουλάχιστον επιφυλακτική, έστω και αν ωραιοποιήθηκε προς το τέλος και σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, επιεικώς απαράδεκτη.

Όλα τα παραπάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, να κρατήσουν την πρωτοκαθεδρία από αρχής μέχρι τέλους και η αναλογία άλλαξε υπέρ των “πράσινων”, μόνο μετά τις τελικές δημοπρασίες (!)

Από εκεί και πέρα, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των Διεθνών Οίκων που είχαν ασχοληθεί με το θέμα και οι μετοχές των Εθνική και Eurobank αναβαθμίστηκαν χθες (13/5) το βράδυ και από τον MSCI Global Small Cap, προστέθηκαν στον MSCI Global Standard. Το rebalancing θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου.

Πλέον το Ελληνικό Χρηματιστήριο διαθέτει οκτώ μετοχές στον MSCI Global Standard και πιο συγκεκριμένα τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν και Motor Oil.

Σημειώνεται πως δεν αντικαταστάθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών οι οποίες αφαιρέθηκαν από τον Small Cap.

Εισροές που θα φτάσουν τα 80 εκατ. ευρώ για την Eurobank και τα 56 εκατ. ευρώ για την Εθνική, προβλέπει η Morgan Stanley, μετά την απόφαση του MSCI να επαναφέρει στους δυο τίτλους στον βασικό δείκτη MSCI Standard. Σύμφωνα με την εκτίμηση των Αναλυτών του Οίκου, η στάθμιση για την μετοχή της Eurobank θα είναι 0,18% και για αυτή της Εθνικής 0,15%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, συνετελέσθη εν μέσω θετικών προσήμων για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ ουδέτερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 3,54% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Αναβαθμίστηκαν οι μετοχές των Τραπεζών Eurobank και Εθνικής, εισερχόμενες στον δείκτη MSCI Greece Index, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στην Ελληνική Αγορά (οι αλλαγές θα ισχύσουν από 28 Μαϊου). Ωστόσο, οι πιέσεις στις ΗΠΑ ήταν διευρυμένες, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και νομοτελειακά δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες και τις Ευρωπαϊκές Αγορές. Εκτιμούμε ότι η εκτόνωση της κατάστασης ενδέχεται να ξεκινήσει και πριν από την Σύνοδο των G20 στις 28 - 29 Ιουνίου, όπου θα συναντηθούν οι δύο Ηγέτες. Άλλωστε, οι νέοι δασμοί δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν πριν τα τέλη του επόμενου μήνα, σύμφωνα με Αξιωματούχους των ΗΠΑ. Επιπλέον, αξίζει να επισημάνουμε ότι το 90% των εταιρειών του S&P500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το Α΄ τρίμηνο, αυτά ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων, σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, κατά 76%, κάτι το οποίο είναι πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετιας (Πηγή: Factset). Στο μεσοδιάστημα, σε αυτό το περιβάλλον πιθανότατα να δοκιμαστούν οι στηρίξεις του ΓΔ, με την επόμενη να εντοπίζεται στις 710 μονάδες. Βασιζόμενοι στα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων, εξετάζουμε περιπτώσεις τίτλων που οι αποδόσεις εμφανίζονται ελκυστικές σε σχέση με το ρίσκο που αναλαμβάνουμε” τόνιζε η Leon Depolas Sec.

“H επάνοδος των μετοχών της Eurobank και της Εθνικής στο δείκτη MSCI Standard Greece, συμπίπτει με την επιδείνωση του κλίματος σε όλα τα Χρηματιστήρια του Πλανήτη, λόγω του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επομένως, δύσκολα θα αποφύγει άλλη μια πτωτική συνεδρίαση”, εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μία ήπια άνοδος συγκεντρώνει πιθανότητες, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Στη σημερινή ατζέντα, η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ενώ η Cenergy και η Flexopack έχουν προγραμματίσει τις ετήσιες παρουσιάσεις τους στους Θεσμικούς Επενδυτές”, επισήμαινε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 1,54% στις 724,65 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 730 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 720 μονάδες. Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου σήμερα μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χ.Α. Ο MSCI προχώρησε στην προσθήκη των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας στον δείκτη MSCI Global Standard, στην εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών. Το rebalancing θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου. Οι δυο τίτλοι αφαιρούνται από τον MSCI Global Small Cap”, ανέφερε η Merit Sec.

“Στα χαμηλά της ημέρας, έκλεισε χθες ο ΓΔ, σαφώς επηρεασμένος από κακό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, με υψηλές πιέσεις και πάλι στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και πωλητές στον υπόλοιπο 25αρη. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 710 και αντίσταση 744. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1844 και αντίσταση στις 1970. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 550 μονάδες και αντίσταση στις 604. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ κινείται ακόμη στο ανοδικό κανάλι, που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, όπου το κάτω όριο σε αυτό το σημείο βρίσκεται στις 700 μονάδες. Η Αγορά σαφέστατα επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα και πρώτο μέλημα είναι να διατηρήσει τις 703 μονάδες. Σε περίπτωση που βοηθήσουν τα νέα, ο ΓΔ μπορεί να συνεχίσει ανοδικά, έχοντας όμως χάσει την αρχική δύναμη”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας, ως είθισται, την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+4,55%) “είδε” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική (+3,33%), Eurobank (+2,47%) και Πειραιώς (+3,49%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 611,27 μονάδες (+4,83%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 606,34 (+3,99%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 603,82 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,56%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, πρώτο ζητούμενο είναι η υπέρβαση των 613 μονάδων, επόμενη αντίσταση στις 646 και το “stop short” στις 670 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, η Κοινοπραξία Elliott-Centerbridge θα ανακηρυχθεί, όπως όλα δείχνουν, Προτιμητέος Επενδυτής για το project “Symbol”, την πρώτη πώληση από την Εθνική Τράπεζα, χαρτοφυλακίου με ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινοπραξία έχει δώσει τιμή που προσεγγίζει το 30% του οφειλόμενου κεφαλαίου. Αν η περίμετρος του χαρτοφυλακίου δεν έχει μεταβληθεί, πρόκειται για υψηλό τίμημα που συνιστά επιτυχία για την Εθνική. Η συναλλαγή αναμένεται να είναι κεφαλαιακά θετική για την Τράπεζα, καθώς η καθαρή λογιστική αξία των απαιτήσεών της ανέρχεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 220 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και παρά τη σημερινή ανοδική αντίδραση, οι περισσότεροι από τους Εγχώριους Αναλυτές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας το επιβαρυνόμενο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, αλλά και την διαφαινόμενο σκεπτικισμό των Ξένων χαρτοφυλακίων, για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων και την διαφορά των δύο πρώτων Κομμάτων.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που ασφαλώς και δεν έδειξε να “συμμερίζεται” τον “ενθουσιασμό” των αγοραστών στο Τραπεζικό ταμπλώ, προς νέα υψηλά 11ετιας δείχνει να κινείται ο ΟΛΠ (+1,65%), έστω και αν υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 22,60 ευρώ (+6,60%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος δοκίμασε, για πρώτη φορά μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τιμές υψηλότερα των 22,00 ευρώ (τιμή εξαγοράς του πλειοψηφικού “πακέτου” από το Ελληνικό Δημόσιο, στην Cosco), ενώ απόλυτα θεωρητική είναι η επόμενη ζώνη αντίστασης στα 25,00 – 27,00 ευρώ.

Σε πλήρη εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,94%), παρά την σημερινή καθυστερημένη ανοδική αντίδραση, που έχει ξεκινήσει από τα 5,44 ευρώ (κλείσιμο 5/4).

Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 5,28 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση τα 5,08 ευρώ. Σε περίπτωση που οι πωλητές συνεχίσουν να δείχνουν κινητικότεροι, απόλυτα αποφασιστική η στήριξη στα 4,55 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα των 5,28 ευρώ, τεχνικά, δίνει minimum κίνηση στα 5,45 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών στον Μυτιληναίο (+1,86%) και προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 9,72 ευρώ (κλείσιμο 15/4). Και εδώ το ημερήσιο γράφημα έχει δώσει σήμα εξόδου, που αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 9,90 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 9,42 ευρώ, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 9,08 ευρώ, θα αυξήσει τις πιθανότητες για υποχώρηση προς τα 8,67 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της CNL Capital ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,13 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από εκεί και πέρα, εμφάνιση πωλητή σε Revoil (-4,29%) και Επίλεκτο (-17,33%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 2,86 ευρώ (κλείσιμο 18/4) η Τεχν. Ολυμπιακή (-4,23%) και από τα 1,072 ευρώ (κλείσιμο 8/4) η Ιντρακόμ, όλο και χαμηλότερα η Intralot (-3,75%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Τρ. Αττικής (+1,32%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Cenergy (+2,23%) και ΣΙΔΜΑ (+18,02%), ενώ δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για Centric (+6,84%, είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και Autohellas (+2,88%).

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (-0,26%), επιστροφή αγοραστών στον Παπουτσάνη (+9,52%), ενώ αίσθηση συνεχίζει να προκαλεί η παρουσία πωλητή στον Περσέα (-7,96%). Ο τίτλος συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση υποχώρησε στα 17,9 εκατ., όταν η καθαρή θέση, στις 31/12/2018, ήταν στα 24,4 εκατ. και το ταμείο στα 9,2 εκατ. (!)

Η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 785 μονάδες, όπως παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772. Θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 730 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 741, 752 – 759 και 780 – 785 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2020. Θετικό γεγονός η υπέρβαση των 1888 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1913, 1940 – 1950, 1968, 1993 και 2020 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η επανένταξη των μετοχών της Eurobank και της Εθνικής στον δείκτη MSCI Standard Greece, ήταν αναμφισβήτητα θετική είδηση εν μέσω ενός σκηνικού ανομβρίας από πλευράς σημαντικών οικονομικών ειδήσεων”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όμως η Κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, έχει επικεντρωθεί σε εξαγγελίες που συνδέονται με τα χειμαζόμενα εισοδήματα των Νοικοκυριών, που όμως δεν υποβοηθούν την αναπτυξιακή διαδικασία. Παράλληλα, το πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων τελεί υπό αναστολή, χωρίς να είναι σαφής ο χρόνος επανέναρξης των σχετικών διαδικασιών, στερώντας το επενδυτικό περιβάλλον από ένα βασικό μεταρρυθμιστικό καταλύτη.

Έτσι, η επίδραση των εξωτερικών αναταράξεων βρίσκει το Ελληνικό Χρηματιστήριο χωρίς γραμμές άμυνες. Είναι επομένως φυσιολογικό ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη μετά τα αντίποινα που εξήγγειλε το Πεκίνο (δασμοί 25% σε Αμερικανικά Προϊόντα αξίας $60 δισ.) σε συνέχεια εκείνων της Ουάσιγκτον (δασμοί 25% σε Κινεζικά Προϊόντα αξίας $200 δισ.).

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη μείωση του Εμπορίου, με πιθανότερο αποτέλεσμα την επιτάχυνση της εισόδου της Παγκόσμιας Οικονομίας σε επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης και ίσως και σε ύφεση.

Εξέλιξη που θα πλήξει την Παγκοσμιοποίηση, τα εταιρικά μεγέθη και τελικά τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις όλων των Αγορών του Πλανήτη.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα είναι δυνατό να εξαιρεθεί, αν δεν υπάρξει επάνοδος σε υιοθέτηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα εκείνων που θα αναδιαμορφώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον επί το φιλικότερο.

Μέχρι τότε, οι κινήσεις του ΓΔ θα περιορίζονται σε μικρό εύρος (710 - 758 μονάδες) με το ύψος των συναλλαγών να μη είναι επαρκές για θεαματικότερες διακυμάνσεις, ενόσω το σκηνικό δεν διαφοροποιείται.

Στο μεταξύ στο διεθνές περιβάλλον οι “μαύροι κύκνoι” συνεχίζουν να συγκεντρώνονται. Οι αψιμαχίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συμπληρώνονται από: τις απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν, που εγκυμονούν το ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του Πετρελαίου προς τα $100/βαρέλι. Τη διαδικασία για το “Brexit” που παραμένει σε στασιμότητα. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, που είναι ενδεχόμενο να αυξήσει τη δύναμη του Κομμάτων που επιθυμούν λιγότερη Ευρώπη και περισσότερη περιχαράκωση στα Εθνικά σύνορα κάθε Χώρας και την επιδείνωση της Τουρκικής Οικονομίας που οδηγεί σε διαρκή υποτίμηση της Λίρας, από κοινού με ένα Πρόεδρο απρόβλεπτης συμπεριφοράς. “Εξελίξεις που εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας στις Διεθνείς Αγορές, οδηγώντας τους Διαχειριστές σε επενδυτικές στρατηγικές ολοένα και πιο συντηρητικές”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη η επικράτηση των πωλητών, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιχείρηση ανοδικής αντίδρασης στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες, αυξήθηκαν κατά 1% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο και 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως επιβεβαίωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσίας.

Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τη Eurostat. Η παραγωγή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ κινήθηκε καθοδικά κατά 0,3%, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες. Σημείωσε πτώση 0,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο πιο χαμηλό σημείο από το 1974 υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 3,8%, από 3,9% που ήταν το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο.

Επιδεινώθηκε η διάθεση των Γερμανών Επενδυτών τον Μάιο. Η μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου ερευνών ZEW, έδειξε ότι το επενδυτικό κλίμα διολίσθησε στις μείον 2,1 μονάδες, από 3,1 τον Απρίλιο. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση στις 5 μονάδες.

“H Ιταλία είναι έτοιμη να παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της απασχόλησης. Αν χρειαστεί να υπερβούμε κάποια όρια, όπως το 3% (για το λόγο του ελλείματος προς το ΑΕΠ), ή το 130% με 140% (για το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ), είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε”, ανέφερε ο Ιταλός Αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι σε Δημοσιογράφους.

O δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Απρίλιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι τιμές εισαγωγών κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, μετά την αναθεωρημένη αύξηση 0,6% του Μαρτίου. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα κάνουν άλμα κατά 0,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν εμφανίσει ισχυρές επιδόσεις τους τελευταίους μήνες, παρά την έλλειψη θετικής ροής ειδήσεων”, σχολιάζει σε νέα έκθεσή της η HSBC, η οποία διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “Buy” και για τις τέσσερις Τράπεζες, ενώ προχωρά σε προσαρμογή των τιμών - στόχων και των εκτιμήσεων για τα κέρδη τους.

Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή - στόχο για τις μετοχές της Alpha Bank στο 1,93 ευρώ, από 1,95 ευρώ προηγουμένως και της Εθνικής Τράπεζας στα 2,29 ευρώ, από 2,40 ευρώ προηγουμένως. Αντιθέτως, για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή - στόχος αυξάνεται στο 1,91 ευρώ ανά μετοχή, από 1,14 προηγουμένως και για τη Eurobank στο 0,80 ευρώ, από 0,79 ευρώ.

Αισιόδοξη στάση στη μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας διατηρεί η Morgan Stanley, όπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή της, στην οποία προβλέπει ανάπτυξη 1,3% φέτος.

Σύμφωνα με τον Οίκο, “η Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,7% τη διετία 2019 - 2020”. Ενώ η πρόβλεψη είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις της, σημειώνει ότι αυτό σχετίζεται κυρίως με την αδυναμία που παρουσιάστηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

“Το ζήτημα των μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης”, σύμφωνα με Ανώτερο Αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, “υπάρχει αίσθημα ανησυχίας για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 724,44 (-0,03%) και 735,49 μονάδων (+1,50%), στις 17.00 βρέθηκε στις 734,42 (+1,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 732,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,02%.

Ο τζίρος στα 85 εκατ., από τα οποία τα 17 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το “πράσινο” οι ΑΡΑΙΓ και ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΕΕΕ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Jumbo.

Κρίθηκε στο τέλος και θα μπορούσε να είναι σημαντικά καλύτερη η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων που και λόγω συνέχισης της μετακύλισης θέσεων, συνοδεύτηκε με αισθητή αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (52.955 συμβόλαια).

Στα 6.702 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.183 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.568, 2.225 για τον Μάιο, 1.717 για τον Ιούνιο και 626 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.897) κινήθηκε μεταξύ 1.873,5 και 1.905 μονάδων.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.827 Εθνική, 76.123 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (16.585), Alpha Bank (9.241), Πειραιώς (8.045), ΔΕΗ (211), Εθνική (13.860), MIG (2.238), Intralot (282), ΑΔΜΗΕ (160), ΟΤΕ (213), Ελλάκτωρα (603), Viohalco (202), Μυτιληναίο (206), ΓΕΚ (104), Ελ. Πετρέλαια (113), ΟΠΑΠ (390).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 68.795, Alpha Bank 43.451, Εθνική 30.796, MIG 71.386, ΔΕΗ 13.521, Πειραιώς 23.483.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                     Name of Issuer                     NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,80%

2019-05-07

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.264.259 τεμ., (από 43.264.259 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.575.329 τεμ. (25.575.329), ΔΕΗ 6.683.510 τεμ. (6.683.510), Eurobank 83.859.920 τεμ. (84.364.607), Εθνική 19.214.463 τεμ. (16.893.288), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v