Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήραν κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα, ο γενικός δείκτης πέρασε σε αρνητικό έδαφος. Πιέσεις καταγράφονται στις περισσότερες από τις μετοχές του δείκτη FTSE25. Σε θέση οδηγού παραμένει η Εθνική. Πιέσεις για τη μετοχή της Intralot.

Πήραν κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται το επιφυλακτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, έστω και αν έχουν ελαφρώς περιοριστεί οι αρχικές απώλειες, όμως οι περισσότεροι από τους ξένους διαχειριστές παραμένουν έκδηλα προβληματισμένοι, καθώς στους ήδη υπάρχοντες «μαύρους κύκνους» -οι εμπορικές αψιμαχίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συμπληρώνονται από τις απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν, που εγκυμονούν το ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του πετρελαίου-, φαίνεται να επιστρέφουν και οι ανησυχίες για την οικονομία της Ιταλίας, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Ιταλών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το τελευταίο φαίνεται να έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου αναρριχάται στο 2,78%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., οι βασικοί του δείκτες κινήθηκαν αρχικά με θετικό πρόσημο, εν συνεχεία όμως εκδηλώθηκαν πιέσεις. Στο ταμπλό του FTSE25 οι «πράσινες» μετοχές αρχικά ήταν σαφώς περισσότερες από αυτές με αρνητικό πρόσημο, όμως εκείνο που προβλημάτισε ιδιαίτερα τους επαγγελματίες του χώρου είναι η σημαντική συρρίκνωση του τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος προϊδέασε για τη σημερινή σημαντική του υποχώρηση από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς στο πρώτο ημίωρο μόλις και μετά βίας έφθασε στα 4,3 εκατ., η πρώτη ώρα συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 8,5 εκατ., η δεύτερη με τζίρο 14,1 εκατ. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος έφτασε στα 19 εκατ και επιτάχυνε μετά τις 15:00 για να φτάσει λίγο πριν τις 16:00 τα 42 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών του δικαιώματος (ΜΟΤΟΔ) της εταιρείας Μοτοδυναμική, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 17/05/2019.

Απώλειες 7,92% σημειώνει η μετοχή της Intralot στον απόηχο της υποβάθμισής της σε CCC+ από την Fitch Ratings.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο η αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, όμως για την επίτευξη του εν λόγω στόχου απαιτείται η αυξημένη συμμετοχή μετοχών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v