Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ήρθαν τα πάνω… κάτω στο Χρηματιστήριο

Το κοκτέιλ εσωτερικών και εξωτερικών ειδήσεων που ανέτρεψε τα δεδομένα και κοκκίνησε τον Γενικό Δείκτη. Τι σηματοδοτεί η επιτάχυνση των συναλλαγών. Οι ταυτόχρονες ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips και η τεχνική εικόνα.

Γιατί ήρθαν τα πάνω… κάτω στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση δύο όψεων η σημερινή, που ξεκίνησε με διαθέσεις συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης, όμως σταδιακά οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο και ελεγχόμενες απώλειες, επιτάχυνε κάπως ο τζίρος και η εικόνα των δεικτών θα ήταν σαφώς χειρότερη, αν ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,60%) δεν πετύχαινε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Σημαντικά χειρότερη από τους δείκτες, η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, όπου στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν τριπλάσιες των ανοδικών, επιβεβαιώνοντας, για μία ακόμα συνεδρίαση, την συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Τα αίτια του σημερινού γυρίσματος και της επανεμφάνισης των πωλητών, θα πρέπει να αναζητηθούν στο επιφυλακτικό κλίμα των Διεθνών Αγορών, στα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, στις δηλώσεις Στουρνάρα, αλλά και στην έκθεση – προειδοποίηση από την Goldman Sachs.

Πιο συγκεκριμένα και ξεκινώντας από την Αγορά ομολόγων, μόνο τα Ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα (μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Ιταλών Κυβερνητικών Αξιωματούχων), δείχνουν διαθέσεις αύξησης των αποδόσεων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,57% και αυτή του αντίστοιχου Ιταλικού στο 2,75%.

Την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά δεν θα υπερβεί αυτή την επίδοση, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον ίδιο “αυτό σημαίνει, πως με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πέρα εκείνων που περιλαμβάνονται ήδη στον Προϋπολογισμό”.

“Η Κομισιόν αναμένεται να προειδοποιήσει την Ελλάδα για δημοσιονομικά ρίσκα στην αποτίμηση των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων της Ευρωπεριφέρειας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου”, αναφέρει η Goldman Sachs σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με την GS, “η Κομισιόν αναμένεται να υπογραμμίσει τα ρίσκα για χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις, τόσο λόγω των δικαστικών αποφάσεων που ενδέχεται να ανατρέψουν υλοποιημένες περικοπές κόστους, αλλά και λόγω της αύξησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, των μισθών στο Δημόσιο και των υψηλότερων Κρατικών δαπανών που υιοθετεί η Ελληνική Κυβέρνηση”.

Όσον αφορά τις Διεθνείς Αγορές, στους ήδη υπάρχοντες “μαύρους κύκνους” (οι εμπορικές αψιμαχίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συμπληρώνονται από τις απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν, που εγκυμονούν το ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του Πετρελαίου), φαίνεται να επιστρέφουν και οι ανησυχίες για την Οικονομία της Ιταλίας.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Οι Διεθνείς Αγορές ‘χωνεύουν’, για την ώρα, τις εξελίξεις του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο να επωφεληθεί και με εμπροσθοφυλακή τον Τραπεζικό κλάδο, να επιδιώξει μια ακόμη μια ανοδική συνεδρίαση ενόψει του rebalancing της 28ης Μαΐου”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε συνέχεια της αντίδρασης, μετά και την δημοσίευση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων από την Εθνική Τράπεζα και τη μείωση της μεταβλητότητας των Διεθνών Αγορών”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“Ανοδικά αντέδρασε χθες το Χ.Α., με πρωταγωνιστές και πάλι τις Τράπεζες, έχοντας ως σύμμαχο, την εισαγωγή των δυο Τραπεζών στον δείκτη MSCI, καθώς και το θετικό κλίμα στις Ξένες Αγορές. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 710 και αντίσταση στις 744. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1844 και αντίσταση στις 1939. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 585 μονάδες και αντίσταση στις 628. Συμπερασματικά: Η εικόνα του ΓΔ δεν έχει αλλάξει, η τάση παραμένει ανοδική, κινείται πλέον όμως στο κάτω μέρος του ανοδικού καναλιού, αφού έχει χάσει την αρχική δυναμική του. Όσο κρατάει η ζώνη 720 - 700, ο στόχος για περεταίρω άνοδο παραμένει. Η παραβίαση αυτής της ζώνης, αλλάζει την μεσοπρόθεσμη τάση”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ όλες ανεξαιρέτως υποχώρησαν από τα πρωινά υψηλά.

Στα υψηλά ημέρας ο τίτλος της Alpha Bank (-3,32% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,285 ευρώ (+1,58%), της Εθνικής (-1,78%) μέχρι τα 2,146 ευρώ (+3,27%), της Eurobank (+1,27%) μέχρι τα 0,7205 ευρώ (+2,05%) και της Πειραιώς (-2,41%) μέχρι τα 1,512 ευρώ (+3,92%).

Ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας στις 616,63 μονάδες (+2,12%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 593,35 (-1,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 596,88 (-1,15%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 594,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,59%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει σαν πρώτο ζητούμενο την επιστροφή, με κλείσιμο υψηλότερα των 613 μονάδων, με αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 646 και 670 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Η εικόνα θα επιδεινωθεί, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 555 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για το “mega deal” που επιδιώκει η Eurobank, προκειμένου να μειώσει κατά 9,5 δισ. ευρώ, φέτος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures), αναλαμβάνοντας προϋπολογισμένη ζημία έως 1,4 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι από τους Επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη φάση του project “Pillar” (τιτλοποίηση “κόκκινων” στεγαστικών 2,1 δισ. ευρώ) καλούνται σήμερα στις 18.00 (ώρα Λονδίνου) να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Την ίδια ώρα θα υποβληθούν και μη δεσμευτικές προσφορές για το project “Cairo” και την πώληση τουλάχιστον του 70% της FPS.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή επιστροφή των πωλητών, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αιφνιδίασε τους περισσότερους Αναλυτές, που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο την συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, με “πάτημα” και στα ικανοποιητικά αποτελέσματα της Εθνικής, για το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι μετοχές των ΕΕΕ (+0,60%) και ΕΧΑΕ (+0,49%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Grivalia.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “για μετά και τις Εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, μετατίθενται οι αποφάσεις για την τύχη της Αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τοποθετείται χρονικά για το τέλος Μαΐου, με αρχές Ιουνίου. Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές του ‘Euro2day.gr’ που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις των Αρμοδίων Παραγόντων, γύρω από τα θέματα των συγκεκριμένων Αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ”.

Σε πλήρη εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση στον τίτλο των ΕΛΠΕ (-4,27% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που έχει ξεκινήσει από τα 8,53 ευρώ (κλείσιμο 17/4). Το κλείσιμο χαμηλότερα των 7,85 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για minimum υποχώρηση προς τα 7,50 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 8,00 και 8,53 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Σε πλήρη εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση και στην μετοχή της ΔΕΗ (-0,16%), που έχει ξεκινήσει από τα 1,811 ευρώ (κλείσιμο 12/4). Στα 1,83 ευρώ το ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, με πρώτες αντιστάσεις στα 1,32, 1,45 – 1,47 και 1,65 ευρώ.

Αν χαθεί η στήριξη στα 1,28 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,13 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών του δικαιώματος (ΜΟΤΟΔ) της εταιρείας Μοτοδυναμική (+2,60%), συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 17/05/2019.

Στην υποβάθμιση της Intralot (-8,18%) σε “CCC+” από “B“ προχώρησε η Fitch, εδράζοντας την απόφασή της στους αυξημένους κινδύνους ρευστότητας και αναχρηματοδότησης. Ο Οίκος σημειώνει την αρνητική πορεία των ταμειακών διαθεσίμων, που εν μέρει προκαλείται από κεφαλαιουχικές δαπάνες για νέες συμβάσεις.

Η Fitch εκτιμά επίσης πως η σταδιακή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Intralot στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι αρκετή για να καλύψει την πρόσφατη απώλεια του Ποδοσφαιρικού Στοιχήματος στην Τουρκία και τη διάλυση της συνεργασίας στο Αζερμπαϊτζάν.

Από εκεί και πέρα, ξαφνικός πωλητής στην Fieratex (-29,71%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Παπουτσάνη (+5,07%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Byte (+0,73%) και Frigoglass (+10,47%).

Προς νέα υψηλά 11ετιας και πλέον η Profile (+6,83%), ενώ ξαφνικά “στέγνωσε” η προσφορά στον Κέκροπα (+6,45%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 785 μονάδες, όπως παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772. Αρνητική εξέλιξη η επιστροφή χαμηλότερα των 730 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 716 – 713, 700 και 689 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2020. Αν συνεχίσουν οι πωλητές να δείχνουν πιο δραστήριοι, οι επόμενες στηρίξεις στις 1850, 1823 και 1758 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Αναιμική θα χαρακτηριζόταν η σημερινή πρωινή κίνηση της Αγοράς, μετά τη χθεσινή, τεχνικής φύσεως, αντίδραση από την στήριξη των 728 μονάδων” αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Ο τόνος δόθηκε από τους Αμερικανικούς δείκτες, που κατάφεραν να μαζέψουν μέρος από τις απώλειες του “sell off” της Δευτέρας, με την μεταβλητότητα να βρίσκεται στα ύψη.

Ανεξαρτήτως όμως της προσπάθειας του διημέρου, τα αίτια της πτώσης παραμένουν ακόμα στην επικαιρότητα. Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται να μην τελειώνει άμεσα, αλλά και η παροχολογία της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την άνοδο των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων, να συνεχίζουν να προκαλούν πονοκέφαλο στους Εμπλεκομένους.

Το σήμα πώλησης της περασμένης εβδομάδας βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, παρά την αντίδραση τεχνικής φύσεως. Ο μόνος τρόπος να ακυρωθεί το σήμα πώλησης, είναι ο Γενικός Δείκτης να δώσει καθαρό κλείσιμο πάνω από τις 760 μονάδες, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένων των συνθηκών. Επικρατέστερο σενάριο θα βλέπαμε, σε πρώτη φάση, μια κίνηση προς τις 714 μονάδες και εν συνεχεία τις 689 μονάδες του Δείκτη.

Αντιστοίχως, το σήμα πώλησης του δείκτη Τραπεζών βρίσκεται και αυτό σε ισχύ, με μοναδική διαφοροποίηση τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Ο πτωτικός σχηματισμός ανοδικής σφήνας του κλαδικού δείκτη, φαίνεται να ‘βλέπει’ και αυτός χαμηλότερα επίπεδα, προς τις 550 και 515 μονάδες, ενώ ακυρώνεται μόνο με κλείσιμο πάνω από το πρόσφατο τοπικό υψηλό των 670 μονάδων.

Υπενθυμίζουμε ότι στην δημοπρασία της Τρίτης 28/5 θα επανεισαχθούν οι μετοχές της ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ στον δείκτη MSCI.

Καταλήγοντας, οι διεθνείς συνθήκες έδωσαν την ευκαιρία για μια ανοδική αντίδραση στην Αγορά, που όμως διατηρεί το πτωτικό momentum για δεύτερη εβδομάδα.

“Τεχνικά η εικόνα των Ξένων Αγορών συνεχίζει να εμφανίζει μεγάλα περιθώρια διόρθωσης, με τον κύριο καταλύτη της πτώσης, δηλαδή τον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγάλων Δυνάμεων, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να μας απασχολεί το προσεχές διάστημα”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ανοδική αντίδραση, εμπεριείχε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Δείχνουν να ανακάμπτουν από τα αρχικά χαμηλά και να γυρίζουν σε θετικό πρόσημο Ευρωπαϊκές Αγορές και Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Χρυσό, Ευρώ και Πετρέλαιο.

Μένοντας στο τελευταίο, “ο Κόσμος θα χρειαστεί πολύ λίγο επιπλέον Πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ φέτος, καθώς η αύξηση της Αμερικανικής παραγωγής θα αντισταθμίσει τη μείωση των εξαγωγών από το Ιράν και τη Βενεζουέλα”, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Μικρότερη αύξηση των λιανικών πωλήσεων είχε η Κίνα τον Απρίλιο. Συνολικά, το Λιανεμπόριο ενισχύθηκε κατά 7,2% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας τον πιο αδύναμο ρυθμό από τον Μάιο του 2003, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η Γερμανική Οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, βάζοντας τέλος στην επιβράδυνση που είχε το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Γερμανία είχε ανάπτυξη 0,4% τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες), σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Στην κατάργηση 3700 θέσεων εργασίας στην Ισπανία και στο κλείσιμο 1150 υποκαταστημάτων προσανατολίζεται η Stantander. “Το προς απόλυση προσωπικό αντιστοιχεί στο 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού της τράπεζας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ισπανικό συνδικάτο Comisiones Obreras, ενώ σύμφωνα με το Reuters η ίδια η Santander αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή της, η Stantander στο τέλος Μαρτίου είχε 32.366 απασχολούμενους και 4,336 υποκαταστήματα.

“Η Βουλή των Κοινοτήτων θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εβδομάδα που ξεκινάει στις 3 Ιουνίου”, ενημέρωσε ο Υπουργός αρμόδιος για το “Brexit”, Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Πρόσθεσε ότι “προφανώς υπάρχει και η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ εκείνες τις ημέρες (3 – 5/6), οπότε θα είναι μία ενδιαφέρουσα εβδομάδα”.

Ερχόμενοι στις ΗΠΑ, όλα δείχνουν ότι το “σήριαλ” της εμπορικής κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα έχει ακόμα πολλά “επεισόδια”.

Μπορεί χθες, σε Δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να δήλωσε ότι “οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα δεν έχουν καταρρεύσει”, χαρακτηρίζοντας “καβγαδάκι” την κλιμάκωση της έντασης, δίνοντας ανοδική ανάσα στην Wall Street, όμως από την άλλη σημείωσε πως “εξετάζει πολύ σοβαρά την επιβολή δασμών σε επιπλέον εισαγωγές Κινεζικών Προϊόντων αξίας $325 δισ.”. Ο ίδιος τόνισε πως δεν ξαφνιάστηκε από τα αντίμετρα του Πεκίνου.

Από την άλλη, ακόμα και σήμερα αναμένεται να υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ απόφαση με την οποία θα απαγορεύει στις Αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό έχει κατασκευαστεί από την Κινεζική εταιρεία “Huawei”, λίγες μόνο μέρες αφότου ολοκληρώθηκαν οι εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο, χωρίς συμφωνία, καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Κινεζική εταιρεία ότι ασκεί κατασκοπεία για την Κινεζική Κυβέρνηση.

Αρνητικά κινήθηκε το Λιανεμπόριο στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο, σημειώνοντας αναπάντεχη πτώση 0,2%. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv εκτιμούσαν ότι θα κινηθεί ανοδικά κατά 0,2%.

Υποχώρησε 0,5% η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Σύμφωνα με το Reuters, για τη μεταποίηση ήταν ο τρίτος μήνας πτώσης και ενώ οι Οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα είχε ανοδική πορεία κατά 0,1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη”, σχολιάζει η Deutsche Bank, προσθέτοντας πως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν επίσης καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων. Η Γερμανική Τράπεζα διατηρεί τη σύσταση “buy” για τη μετοχή της Εθνικής με τιμή - στόχο τα 2,10 ευρώ.

Σύσταση “overweight” για την Εθνική, με τιμή - στόχο τα 3,10 ευρώ διατηρεί η Morgan Stanley, που σημειώνει πως “οι επιδόσεις της Ελληνικής Τράπεζας, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ήταν σε γενικές γραμμές εντός των εκτιμήσεων”.

Σύσταση “overweight” με τιμή - στόχο για τη μετοχή της Εθνικής στα 2,30 ευρώ, διατηρεί η Παντελάκης Χρηματιστηριακή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 740,55 (+1,16%) και 721,91 μονάδων (-1,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 724,26 (-1,07%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 722,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,25%.

Ο τζίρος στα 61,1 εκατ., ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, απασχόλησαν το 58% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Κακή η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακύλισεις θέσεων, διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.719 συμβόλαια).

Στα 5.642 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.702 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.985, 4.052 για τον Μάιο, 1.575 για τον Ιούνιο και 358 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.888) κινήθηκε μεταξύ 1.877 και 1.918,75 μονάδων.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (35.000 Εθνική, 94.292 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.758), Alpha Bank (6.281), Πειραιώς (4.945), ΔΕΗ (491), Εθνική (14.481), MIG (499), Intralot (236), Τρ. Αττικής (205), ΟΤΕ (516), Ελλάκτωρα (678), Viohalco (274), Μυτιληναίο (575), ΓΕΚ (133), Ελ. Πετρέλαια (163), ΟΠΑΠ (505).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 79.411, Alpha Bank 46.552, Εθνική 31.629, MIG 71.991, ΔΕΗ 13.661, Πειραιώς 26.709.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                   Name of Issuer                    NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,80%

2019-05-07

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.513.300 τεμ., (από 43.264.259 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.650.720 τεμ. (25.575.329), ΔΕΗ 6.683.510 τεμ. (6.683.510), Eurobank 83.224.663 τεμ. (83.859.920), Εθνική 18.454.463 τεμ. (19.214.463), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v