Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υπέρβαση των 740 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για πιο ψηλά

O τραπεζικός κλάδος έδειξε χθες πως μπορεί να στηρίξει το Χρηματιστήριο σε μία αιφνιδιαστική διόρθωση της αγοράς, όπως συνέβη τη Δευτέρα. Ο ρόλος των βαριών χαρτιών και οι τάσεις για σήμερα, όπως αποτυπώνονται στα futures της Wall Street.

ΧΑ: Υπέρβαση των 740 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για πιο ψηλά

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street, μετά τις αποφάσεις Τραμπ, η Μέι ανοίγει... παράθυρο για δεύτερο δημοψήφισμα.

Και στο ΧΑ, οι long άδραξαν την ευκαιρία και αντεπιτέθηκαν, επαναφέροντας την αγορά προς τις 733 μονάδες με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, βοήθειες από το «γύρισμα» της Coca Cola σε Λονδίνο, συνακόλουθα σε Αθήνα και ικανοποιητικές επιλεκτικές κινήσεις κυρίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αλλά δευτερευόντως και σε μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στις 733,18 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, επιβεβαιώνοντας χθες τη στήριξη του εύρους 720-710 μονάδων και -πλέον- ενισχύοντας το ενδεχόμενο της δοκιμασίας της αντίστασης των 740 μονάδων. Ενδεχόμενη υπέρβασή της θα έδινε τη δυνατότητα στους βραχυπρόθεσμους να διερευνήσουν υψηλότερες τιμές προς τις 750 μονάδες μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Αυτό γιατί στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα «μετρηθούν» όσοι αναλαμβάνουν το ρίσκο της προεξόφλησης του αποτελέσματος της Κυριακής καθώς στην αγορά είναι κοινό μυστικό πως η διακύμανση τη Δευτέρα θα είναι μεγάλη. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με μεταβολές μεγαλύτερες του 2% (είτε συν είτε μείον).

Κλάδος αιχμής, χθες, ο τραπεζικός, δείχνοντάς μας πως, όντως, μπορεί να βάλει... πλάτη σε μία αιφνιδιαστική διόρθωση της αγοράς, εν προκειμένω λόγω Coca Cola τη Δευτέρα. Ο κλάδος και με αφορμή την επίσπευση της επαναφοράς της Eurobank στον MSCI Global Greece βρέθηκε στο επίκεντρο, πραγματοποιώντας το 33% του υψηλού τζίρου, παραπέμποντας ευθέως σε εισροές/εκροές rebalancing.

Στα 99,978 εκατ. ο τζίρος, από τα οποία τα 40,501 στη μετοχή της Eurobank και 23,700 εκατ. στον τίτλο της Alpha Bank. Με υπεραπόδοση ο ΔΤΡ υπερέβη με σχετική άνεση το όριο των 600 μονάδων, κλείνοντας στις 608 και «βλέποντας» προς τις 620 μονάδες.

Προφανώς βοήθειες δόθηκαν και από το άμεσο «γύρισμα» των μετοχών της Coca Cola, με επίκεντρο το Λονδίνο και φτάνοντας μέχρι την... περιφέρεια της Αθήνας. Ενδιαφέρον το γεγονός της άμεσης (υπο)στήριξης ισχυρών ξένων οίκων στη μετοχή της CCH (εισηγμένης στον FTSE100), που έφερε αντίδραση και στην Coca Cola/HBC.
Τράπεζες και Coca Cola συνέβαλαν στο να ενεργοποιηθούν κυρίως μετά τις 14:00-14:30 περισσότεροι long, κινούμενοι κυρίως από το Λονδίνο, στην πλειονότητα των blue chips, με αποτέλεσμα την επαναφορά αρκετών μετοχών με short σε long τάση. Η αλλαγή σκηνικού στη χθεσινή συνεδρίαση, με το «γύρισμα» βαριών μετοχών, όπως των ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Viohalco, Aegean κ.α., ξαναδίνει το προβάδισμα στους long. Ολα αυτά βέβαια μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής και με γνώμονα τις κινήσεις trading που γίνονται.

Στις 69 οι μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 22 με αρνητικό και με αρκετές μετοχές και από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδουν. Πέραν των μετοχών του δείκτη, ισχυρή αντίδραση σημειώθηκε για μετοχές των Δρομέα, Ευρ. Πίστη, Centric, ΚΕΚΡΟΨ, ΕΚΤΕΡ κ.α. από αυτές τις κατηγορίες.
Εξελίξεις σε δύο μέτωπα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μόχλευσης -το πρώτο αφορά στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και το δεύτερο στον διαγωνισμό για το «Θριιάσιο ΙΙ».

Νωρίτερα τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε οριακά αρνητικό άνοιγμα από τις 2.864 μονάδες, ενώ το συμβόλαιο της CCH στο Λονδίνο «έδειχνε» στα 31,60 (σε ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v