Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Αύριο ανοίγει το βιβλίο για το Tier II

Στόχος η άντληση 300 με 350 εκατ. ευρώ. Το υψηλό ενδιαφέρον συμμετοχής και το στοίχημα της τιμολόγησης.  Ο θετικός απόηχος από τη συμφωνία με Intrum και πόσο ενισχύεται ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

Πειραιώς: Αύριο ανοίγει το βιβλίο για το Tier II

Για αύριο, Τετάρτη, μετατέθηκε το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) της Τράπεζας Πειραιώς, λόγω εκδήλωσης υψηλού ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές ενημερώθηκαν ότι η προγραμματισμένη για σήμερα έκδοση μετατίθεται κατά ένα 24ωρο, λόγω των πολλών κλεισμένων συναντήσεων μεταξύ funds με τη διοίκηση της τράπεζας και τους αναδόχους της έκδοσης.

Στόχος της Πειραιώς είναι η άντληση 300 με 350 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μεταξύ 9% με 10%. Η έκδοση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο καθώς εκδότης είναι η Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς.  Η αξιολόγηση της έκδοσης από Moody’s και S&P αναμένεται να είναι Caa3 και CCC, αντίστοιχα.

Από την περασμένη Πέμπτη, η διοίκηση της Πειραιώς διενεργεί, ενόψει της έκδοσης, σειρά παρουσιάσεων, ενώ Goldman Sachs και UBS έτρεξαν το pre-marketing της έκδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλότερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από αμερικανικά χαρτοφυλάκια, ενώ μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρό μέρος της έκδοσης θα καλύψει ο σουηδικός όμιλος Intrum.

Το υψηλό ενδιαφέρον ενδέχεται να οδηγήσει και στην αύξηση του ποσού, που επιδιώκεται να αντληθεί (σ.σ. από 300 σε 350 εκατ. ευρώ), αν και προτεραιότητα για την Πειραιώς αποτελεί η εξασφάλιση καλής τιμολόγησης.

Αν το επιτόκιο πέσει κάτω του 9%, η εξέλιξη θα συνιστά θετική έκπληξη, με δεδομένο ότι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες του Νότου με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό NPEs εξέδωσαν Tier IΙ τίτλους με επιτόκιο της τάξης του 8%.

Η έκδοση διενεργείται στον θετικό απόηχο της συμφωνίας ανάθεσης διαχείρισης στην Intrum του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και των ανακτηθέντων ακινήτων της Πειραιώς. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής (σ.σ. Οκτώβριος 2019), η τράπεζα θα ενισχύσει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 80 με 85 μονάδες βάσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση στη Eurobank της θυγατρικής στη Βουλγαρία, κίνηση από την οποία το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της Πειραιώς μειώνεται κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, ενισχύεται ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 13,7%.

Με ενδεχόμενη άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ, ο παραπάνω δείκτης θα ενισχυθεί κατά περίπου 65 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας την ελάχιστη εποπτική απαίτηση (14%).  Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Intrum, ο δείκτης θα διαμορφωθεί πέριξ του 15% με 15,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v