Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο τέλος μαζεύτηκε η… ζημιά

Συνεδρίαση με πολλά πρόσωπα και εκ νέου περιορισμένο όγκο συναλλαγών, έκλεισε με οριακές απώλειες για τον ΓΔ. Ρευστοποίηση κερδών στις τράπεζες, πιέσεις και στη ΔΕΗ. Εβαλαν πλάτη Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

ΧΑ: Στο τέλος μαζεύτηκε η… ζημιά

Με τις Τράπεζες και την ΔΕΗ να κινούνται στο “τρενάκι της μεταβλητότητας”, ακόμα μία συνεδρίαση, η σημερινή, ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το Χ.Α. και ο Γενικός του Δείκτης, για να διεκδικήσουν και να υπερκεράσουν νέα υψηλότερα επίπεδα, χρειάζονται νέο και μη προεξοφλημένο μίγμα ειδήσεων.

Σε άλλη περίπτωση και μέχρι νεωτέρας, ο Γενικός Δείκτης θα κοντοστέκεται μπροστά από την ζώνη αντίστασης των 850 – 860 μονάδων και θα περιμένει τις εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές, με τις τελευταίες να παρακολουθούν το εντυπωσιακό ράλι του Χρυσού, που έρχεται να δικαιώσει το σύνολο των Κεντρικών Τραπεζών, που έχουν “φορτωθεί” Πολύτιμο Μέταλλο (!).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί ο Δείκτης να φαίνεται διστακτικός, όσον αφορά την επόμενη κίνησή του, όμως αυτή η διστακτικότητα των βασικών δεικτών, μπορεί να αφαιρεί τζίρο, αλλά δεν μειώνει το ημερήσιο ενδιαφέρον και στην λογική αυτή δεν είναι λίγοι οι Επαγγελματίες του χώρου που αναζητούν νέες “επενδυτικές ιδέες” για τους Πελάτες τους, διερευνώντας τίτλους εταιρειών που έχουν υποαποδώσει και βάσει θεμελιωδών δικαιούνται υψηλότερης χρηματιστηριακής αποτίμησης.

Θέμα στα χρηματιστηριακά γραφεία και η ευδιάκριτη επιστροφή των “short”, οι οποίοι σύμφωνα με τις τελευταίες καταστάσεις της Επ. Κεφαλαιαγοράς, αύξησαν τις θέσεις τους σε Εθνική και ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές Αγορές (ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε ότι θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν, προκειμένου να εμποδίσει τη Χώρα να αποκτήσει πρόσβαση σε Πυρηνικά Όπλα, ενώ υπέγραψε εκτελεστική εντολή που άνοιξε το δρόμο για νέες κυρώσεις τη Δευτέρα), ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν και οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 2,514% η απόδοση του 10ετους).

Σύμφωνα με Αναλυτές, “μένει να φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αν την διστακτικότητα των traders αύξησε και η ανακοίνωση για το πρωτογενές πλεόνασμα α΄ 5μηνου 2019”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η έλλειψη πωλητών συντηρεί τα θετικά πρόσημα για τον ΓΔ, ενώ η Επενδυτική Κοινότητα στο εσωτερικό αναμένει την εκλογική αναμέτρηση, προς ένα περισσότερο προβλέψιμο τοπίο στην Οικονομία. Βασικοί χρηματοοικονομικοί αριθμοδείκτες εμφανίζονται φυσιολογικά υψηλότερα από το πρόσφατο παρελθόν (βλ. Universe Leon Depolas), αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε τον παράγοντα της ανάπτυξης που αλλάζει τα δεδομένα. Η Αγορά είναι πιθανό να διατηρήσει, εν πολλοίς, τα κέρδη της, έως ότου ξεκινήσει να αξιολογεί το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων της επόμενης ‘αυτοδύναμης’ Κυβέρνησης. Ενδιάμεση στήριξη, σε μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση, αποτελεί η περιοχή των 830 - 820 μονάδων. Ομοίως στο εξωτερικό τηρείται στάση αναμονής, αν και καταγράφονται πιέσεις στους Κινεζικούς δείκτες σήμερα το πρωί”, ενημέρωνε η Leon Depolas Sec.

“Η επάνοδος του Τραπεζικού κλάδου στο προσκήνιο, με την Εθνική Τράπεζα να παίρνει τη σκυτάλη από την Πειραιώς, στη διαδικασία έκδοσης Τραπεζικού ομολόγου, επαναφέρει τη θετική ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Επέρχεται έτσι βελτίωση της τεχνικής εικόνας, με τον ΓΔ να ‘βλέπει’ ψηλότερες επιδόσεις και τις 860 μονάδες να είναι ο πρώτος στόχος. Το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να έχει αβεβαιότητες, με τις Αγορές να διατηρούν στάση αναμονής, ενόψει του κρίσιμου ‘G20”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 1,27% στις 849,35 μονάδες, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 850 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης στις 820. Οι γενικές συνελεύσεις των Intralot, Lamda Development και Quest Holdings πραγματοποιούνται σήμερα. Οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Motor Oil διαπραγματεύονται αύριο χωρίς το δικαίωμα μερίσματος”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Η Αγορά μπορεί να συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα μετακυλώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Intralot, Lamda και Quest έχουν γενική συνέλευση σήμερα, ενώ η Autohellas διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στις δωρεάν μετοχές (4 νέες για κάθε 1 παλιά)”, ήταν οι πρωινές αναφορές της Beta Sec.

“Σήμερα περιμένουμε πως η Αγορά θα είναι αδύναμη, λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών στο εξωτερικό, οι οποίες επηρεάζουν τις Διεθνείς Αγορές. Σημειώνεται πως σήμερα το βράδυ ο MSCI θα ανακοινώσει την ετήσια κατάταξη των Χρηματιστηριακών Αγορών, με την Ελλάδα να είναι στις Αναδυόμενες Αγορές από τον Νοέμβριο του 2013” σημείωνε η Eurobank Eq.

“Καθαρά ανοδική συνεδρίαση, η χθεσινή, με δυνατές Τράπεζες και την υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά και χαμηλό όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 819 και αντίσταση στις 855. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2115 και αντίσταση στις 2174. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 743 μονάδες και αντίσταση στις 807. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, με μοναδικό προβληματισμό το χθεσινό χαμηλό όγκο συναλλαγών, κινείται διαγραμματικά υποδειγματικά. Επόμενος στόχος οι 863 μον., με πρώτη αντίσταση τις 855 μον. και προς τα κάτω, βασική στήριξη τις 810μον. με ενδιάμεση στήριξη τις 824 μον.”, ήταν οι εκτιμήσεις της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μπορεί οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως τις εντυπώσεις τις κέρδισαν οι πωλητές.

Για τις επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, η στήλη απευθύνθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και πήρε τις κάτωθι “οδηγίες”:

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, Alpha Bank (-1,73%), Eurobank (-1,59%) και Πειραιώς (-1,30%), παραμένουν “long” με τα “stop” να έχουν κατέβει στα 1,576 ευρώ, 0,778 ευρώ και 2,852 ευρώ.

Αντίθετα σε ημερήσιο “short” παραμένει η Εθνική (-1,92%), με “stop” στα 2,507 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 777,26 (+0,94%) και 745,97 μονάδων (-3,12%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 750,94 (-2,48%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 757,23 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,66%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 807 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 743 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 778 – 783 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε δύο άξονες και με διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι άμεσες, έως τις αρχές Αυγούστου, αποφάσεις που δρομολογούν οι Διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Ο ένας άξονας αφορά στην εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης με Ξένους υποψήφιους Επενδυτές για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία βαίνουν προς πώληση, τιτλοποίηση, ανάθεση της διαχείρισης και ο άλλος άξονας στηρίζεται στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω των εκδόσεων ομολόγων Tier II”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, σχεδόν, απόλυτα μοιρασμένη.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Cenergy (+1,21%). Το ημερήσιο “stop long” στα 1,37 ευρώ, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 1,60 ευρώ, αλλάζει δραματικά τα τεχνικά δεδομένα, επί το θετικότερον.

Επιστροφή αγοραστών και κίνηση χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο για τον Ελλάκτωρα (+3,50%), στον απόηχο της αύξησης των διοδίων στην Αττική Οδό, αλλά και μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 1,958 – 2,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 1,832 ευρώ.

Κατηφορίζοντας χαμηλότερα, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Autohellas (+4%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,08 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split των μετοχών της, στα πλαίσια του οποίου εκδίδονται και διανέμονται 36.641.250 νέες μετοχές, σε αναλογία αντικατάστασης 4 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 36.641.250 νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίστηκε η 28/06/2019. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €6,0000.

Επίσης από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Παπουτσάνης (+1,26% ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,59 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,02 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 1,5850.

Από εκεί και πέρα, επέστρεψαν οι αγοραστές σε Q&R (+16,98%), ΑΕΓΕΚ (+1,69%), Βιοκαρπέτ (+5,67%) και Byte (+5,69%), από τις 11/6 έχουν να “δουν” αρνητικό κλείσιμο οι Αττικές Εκδόσεις (+6,61%) και από τις 18/6 η Εβροφάρμα (+2,91%), ενώ συνεχίζεται η κινητικότητα στην Epsilon Net (+6,87%), όπως και οι επιλεκτικές αγορές από Υψηλόβαθμα Στελέχη (το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/6).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Λύκο (+14,54%), ξαφνικό “bid” στους Ευρωσυμβούλους (+16,55%), επιμένουν πλαγιοανοδικά Ιατρικό (+4,67%) και Ελγέκα (+5,63%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την AS Company (+2,06%), δεν βρίσκουν προσφορά οι αγοραστές στον Λεβεντέρη (0%), ενώ δεν πρέπει να ξεγελά το σημερινό θετικό πρόσημο για την Moda Bagno (+2,07%), καθώς υπάρχουν σημαντικοί πωλητές και σε υψηλότερα επίπεδα.

Δεν θα μπορούσε η σημερινή συνεδρίαση να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Γενικός Δείκτης και FTSE25 παραμένουν σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 824 και 2115 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Οι θετικές εξελίξεις στην Αγορά ομολόγων, με τους Επενδυτές να ‘ανακαλύπτουν’ τα Ελληνικά ομόλογα, οδηγεί ολοένα και ψηλότερα τις τιμές τους και χαμηλώνει τις αποδόσεις που διαμορφώνονται, πλέον, στην ζώνη 2,40% - 2,50%”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Παρά τη μερική αποκόμιση κερδών της περασμένης Παρασκευής, η διαδικασία τοποθετήσεων συνεχίζεται αδιάλειπτα, καθώς οι προσδοκώμενες θετικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα (αναβαθμίσεις του Αυγούστου από Fitch και Moody’s), θα οδηγήσουν σε νέο κύκλο τοποθετήσεων, με στόχο την κατάταξη των Ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, στις αρχές του 2020. Εξέλιξη που ήδη έχει συντελεστεί στα αντίστοιχα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Κύπρου, που αποδίδουν λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα !

Οι εξελίξεις αυτές ευεργετούν πολλαπλά τις Τράπεζες, που κατέχουν ομόλογα και μπορούν να εκδώσουν τα δικά τους με στόχο να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους, διαδικασία αναγκαία για να επιταχύνουν τη μείωση των “κόκκινων” δανείων από το ενεργητικό τους, στο βαθμό που το άθροισμα “εξασφαλίσεις και προβλέψεις” είναι ανεπαρκές.

Έτσι, η Πειραιώς εξέδωσε ήδη Τραπεζικό ομόλογο αντλώντας 400 εκατ. ευρώ και σύντομα ακολουθεί η Εθνική και ενδεχομένως και οι άλλες συστημικές Τράπεζες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κεφαλαιακή επάρκεια βελτιώνεται και οι σχετικοί δείκτες αναβαθμίζονται. Παράλληλα, η κεφαλαιακή βελτίωση αναβαθμίζεται και από την άνοδο των τιμών των ακίνητων, που όπως είναι γνωστό συνιστά το βασικό στοιχείο στις εξασφαλίσεις των υφιστάμενων δανείων.

Επομένως, ο συνδυασμός της ανόδου των τιμών των ομολόγων και των ακινήτων, βελτιώνει τη χρηματοοικονομική υγεία των Τραπεζών και ανοίγει την προοπτική για την έναρξη της περιόδου που θα εγκρίνονται περισσότερα νέα δάνεια, επιχειρηματικά και Ιδιωτών (στεγαστικά και καταναλωτικά), εξέλιξη που θα διαμορφώσει και την προοπτική εισόδου σε βελτιωμένη κερδοφορία, λόγω ενισχυμένων αποτελεσμάτων από καθαρούς τόκους.

Έτσι, στο Χρηματιστήριο επανέρχεται η διάθεση για τοποθετήσεις σε Τραπεζικούς τίτλους, σε συνέχεια της καταγραφής μέρους των υψηλών κερδών που έχουν αποτυπωθεί στα χαρτοφυλάκια των Ξένων, κυρίως, χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται.

Το αποτέλεσμα είναι, αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 850 μονάδες, να “βλέπει” σαν κοντινότερη περιοχή αντίστασης των 860 - 865 μονάδων, με την προσδοκία μιας σύντομης αναρρίχησης στις 895 μονάδες (επίδοση της 1/2/2018), στο βαθμό που οι εκλογές επιβεβαιώσουν την αυτοδυναμία του 1ου Κόμματος.

Παράλληλα, το “έξυπνο χρήμα” αναζητεί επιλογές στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, για τις οποίες συντρέχουν λόγοι τοποθετήσεων.

Στο μεταξύ, στο διεθνές περιβάλλον οι σοβαρές αβεβαιότητες παραμένουν. Η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, με την τιμή του Πετρελαίου να κινείται με νευρικότητα. Η αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στην Πρωθυπουργία, αυξάνει την πιθανότητα ενός άτακτου “Brexit” για τη Βρετανία. Και η Σύνοδος Κορυφής του “G20” το διήμερο 28 - 29/6, στρέφει τα βλέμματα στον Πρόεδρο Trump που θα συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Xi για τα ζητήματα του Εμπορίου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, λίγες μέρες μετά την απώλεια του Δήμου της Κων/λης.

“Δεν είναι λοιπόν παράδοξη η αναρρίχηση και των τιμών του Χρυσού εντός του Ιουνίου, καθώς αρκετοί Διαχειριστές είναι σε αναζήτηση ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, ενόψει της εκτίμησης για περισσότερες αναταράξεις στις Αγορές”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, επιφυλακτικό το ξεκίνημα στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Ευρώ και Πετρέλαιο, νέα κέρδη για τον Χρυσό.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει στην Ιταλία να αυξήσει το έλλειμμά της αν αυτό θα βοηθήσει την Οικονομία της Χώρας”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Il Corriere della Sera”, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Πρόσθεσε πως “είναι αισιόδοξος ότι η Λέγκα έχει ξεκάθαρη ιδέα, ως προς το πώς θα καλύψει το σχέδιο περικοπών στη φορολογία” και εκτίμησε πως “η Κυβέρνηση θα συνεχίσει για άλλα τέσσερα χρόνια, ενώ νέες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια Κυβέρνηση Τεχνοκρατών”.

Ο Υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας εμφανίστηκε σήμερα βέβαιος για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον προϋπολογισμό της Ρώμης και δήλωσε ότι “οι νέοι στόχοι για το έλλειμμα θα καταδείξουν μια περισσότερο συνετή δημοσιονομική πολιτική”.

Ο Υπουργός επιβεβαίωσε, ότι “ο νέος στόχος για το έλλειμμα φέτος θα μειωθεί στο 2,1%, από το 2,4%”.

“Η κερδοφορία του Τραπεζικού τομέα στην Ευρωζώνη είναι χαμηλή και η εξασθένηση της ανάπτυξης θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τις προοπτικές του”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκουίντος.

“Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ δεν είναι η αιτία της αδυναμίας, καθώς η εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική μέχρι στιγμής είχε ουδέτερη επίπτωση στα Τραπεζικά κέρδη”, πρόσθεσε, μιλώντας σε Συνέδριο στη Ρώμη.

Λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γάλλοι Επιχειρηματίες τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι το κλίμα στη Μεταποίηση κινείται καθοδικά, υποχωρώντας στις 102 μονάδες αυτόν τον μήνα, από το υψηλό εξαμήνου και τις 104 μονάδες που είχε ανέλθει τον Μάιο. Η ανάγνωση του Ιουνίου ήταν η χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ οι Αναλυτές ανέμεναν να διατηρηθεί αμετάβλητη.

“Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνα, μακροπρόθεσμα, δεν θα ωφελήσει καμία Πλευρά”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

Τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε πτώση στις 121,5 μονάδες, από 131,1 τον προηγούμενο μήνα. Αυτή ήταν η χειρότερη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 2012. Σημειώνεται ότι οι Αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη πτώση στις 130,4 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Για την HSBC, η εκτίμηση είναι ότι οι εξελίξεις στη Χώρα και η αισιοδοξία για τη μείωση των NPEs, ήταν ο λόγος που οδήγησε στο μεγάλο έως τώρα, Τραπεζικό ράλι. Η HSBC εξακολουθεί να πιστεύει στην ικανότητα του κλάδου να παράγει κέρδη και να αντιμετωπίσει το θέμα της ομαλοποίησης των ισολογισμών. Με τους κινδύνους περισσότερο ισορροπημένους, πάντως, η βασική υπόθεση του Οίκου είναι ότι τα περιθώρια ανόδου είναι τώρα περιορισμένα.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 855,11 (+0,68%) και 841,51 μονάδων (-0,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 843,59 (-0,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 846,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,32%.

Ο τζίρος στα 62,8 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο Ελλάκτωρας και με το θετικό οι ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΛΠ και Σαράντης και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος και Fourlis.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αξιοπρόσεκτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.902 συμβόλαια).

Στα 15.044 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.855 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.366, 2.176 για τον Ιούλιο και 190 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.105) κινήθηκε μεταξύ 2.088 και 2.145 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.881), Alpha Bank (9.458), Πειραιώς (4.387), ΔΕΗ (1.551), Εθνική (10.428), Intralot (418), Ελλάκτωρα (638), Μυτιληναίο (121), ΟΠΑΠ (233), MIG (1.921), Τρ. Αττικής (227), ΑΔΜΗΕ (731), Cenergy (972), Viohalco (494), Ελ. Πετρέλαια (171), ΓΕΚ (2.338), Τέρνα Ενεργειακή (409).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 39.547, Alpha Bank 64.001, Εθνική 62.684, MIG 82.330, Πειραιώς 24.297, ΔΕΗ 17.024, Μυτιληναίος 10.207.

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Αυγούστου, με τιμή εξάσκησης τα 1,90 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                  Name of Issuer                      NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 35.769.726 τεμ., (από 35.769.726 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.747.776 τεμ. (23.749.576), ΔΕΗ 6.809.192 τεμ. (6.939.692), Eurobank 90.367.572 τεμ. (90.367.572), Εθνική 30.557.154 τεμ. (30.025.154), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v