Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια είναι τα όπλα στα χέρια των short

Η επιβάρυνση της εικόνας στις μεγάλες διεθνείς αγορές και ο ρόλος της αποκοπής μερισμάτων για τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου. Η στρατηγική πριν το κλείσιμο του μήνα. Σε ποιους τίτλους επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΧΑ: Ποια είναι τα όπλα στα χέρια των short

Jerome Powell και Ιράν οδήγησαν σε διόρθωση τη Wall Street. Χαμηλότερα των 2.920 ο S&P 500, διατηρώντας τη long τάση του σε διάστημα μηνός, χάνοντάς την όμως σε εβδομαδιαία μέτρηση. Και δεδομένου ότι η εβδομάδα, ο Ιούνιος και το 6μηνο κλείνουν μεθαύριο Παρασκευή, η σημερινή και οι επόμενες δύο χρήζουν της μεγαλύτερης δυνατής προσοχής μας.

Ηδη τόσο εκτός όσο και εντός έχουν πληθύνει οι ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ των short, για μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη. Επί της ουσίας, η μεσοπρόθεσμη τάση δεν έχει μεταβληθεί (στο 18,22% ο S&P 500 σε 6μηνη μέτρηση), αλλά μία σύντομη διολίσθηση προς τις 2.890 μπορεί να θεωρηθεί εντός παιδιάς. Για αυτό σήμερα-Παρασκευή alert... και βλέπουμε.

Στα καθ' ημάς, από το σχόλιο της Κυριακής είχαμε «μετρήσει» την Τετάρτη ως... πονηρή ημέρα. Συγκεκριμένα σημειώναμε πως πιο... πονηρή συνεδρίαση είναι αυτή της Τετάρτης, καθώς Motor Oil, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος «κόβουν» 0,95 ευρώ, 0,60 ευρώ και 0,36 ευρώ και θα είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς το μέρισμα χρήσης. Δεδομένου ότι ο συντελεστής βαρύτητας στη στάθμιση του ΓΔ είναι σημαντικός για τις 3 αυτές εισηγμένες, η Τετάρτη είναι μία συνεδρίαση που εκ προοιμίου πληροί προϋποθέσεις για εκκίνηση με καθοδικό gap. Να δούμε πρακτικά τη «βαρύτητα» για Μυτιληναίος στο 5,12%, για ΟΠΑΠ στο 4,60% και στο 4,16% για τη ΜΟΗ, συνολικά ένα 13,88% πλεονέκτημα (discount) για όσους short παίκτες επιλέξουν να «χτυπήσουν» την Τετάρτη.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους traders, για όσους κινούνται σε χρονικό ορίζοντα Τ+2; Πως στο ξεκίνημα της συνεδρίασης είτε οι δείκτες θα επηρεαστούν ανάλογα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας περαιτέρω διόρθωσης χαμηλότερα των 840 μονάδων, είτε θα πρέπει σταδιακά μετά το αρχικό ημίωρο να ενεργοποιηθούν δυνάμεις εξισορρόπησης της τάσης, και αυτές είθισται να είναι (κυρίως) εκ των Coca Cola, ΟΤΕ ή δευτερευόντως από ΕΛΠΕ, Jumbo, TITAN κ.α. 

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ σε εβδομαδιαία διόρθωση (-5,45%), απόρροια της διακριτικής, σταθερής μείωσης θέσεων από αρκετά ξένα funds. Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στο ότι αυξήθηκαν οι short θέσεις στην Εθνική, έτσι κι αλλιώς συνήθως τα ΣΜΕ περισσότερο παραπλανούν παρά διευκολύνουν έναν trader να έχει πλήρη εικόνα της αγοράς, αλλά στο γεγονός πως εδώ και ορισμένες συνεδριάσεις συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια «κλειδώνουν» μέρος των διψήφιων αποδόσεών τους. Λογικό, θα πείτε, από τη στιγμή που σε διάστημα μηνός ο ΔΤΡ ενισχύεται 25,33% και 76,44% στο 6μηνο, με κορυφαία την Πειραιώς (με 66,19% και 258,66% αντίστοιχα) και γι' αυτό θέλει προσοχή το ενδεχόμενο αυτές οι πωλήσεις να συνεχιστούν στις επόμενες 7 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την 7η Ιουλίου. 

Πέραν των τραπεζικών, ανάλογες κινήσεις, πιο περιορισμένες όμως σε έκταση και... βάθος πωλήσεων, γίνονται όλο αυτό το διάστημα και σε αρκετά blue chips, χωρίς να ακυρώνεται η long τάση τους -σε μηνιαίο- αλλά «γυρίζοντας» αρνητικά σε εβδομαδιαίο.

Τουλάχιστον κρατά με ένα 3,14% (στην εβδομάδα) η Coca Cola, απορροφώντας πλήρως τη μικρή... κοιλιά που κάνει ο ΟΤΕ (-0,79%). 

Από τις μετοχές του δείκτη, ισχυρός ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κυρίως λόγω της προοπτικής της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, που θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία, ο ΟΛΠ αλλά και οι Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, EXAE και ΕΛΠΕ.

Ωστόσο πέραν του δείκτη, για όσους εστιάζουν σε μετοχές (και όχι στην πορεία του ΓΔ) η χθεσινή συνεδρίαση είχε, τελικά, οριακά θετικό πρόσημο για τη σχέση ανοδικών/πτωτικών. Στις 51/49, με αρκετές και πάλι από τις... χαμηλότερες κατηγορίες.

Εικόνα που θα διατηρείται όσο τα... μεγάλα δεν πηγαίνουν σε σημαντική διόρθωση (λ.χ. με υποχώρηση του ΓΔ χαμηλότερα των 825 προς τις 805 μονάδες), με μετοχές από διάφορους κλάδους να υπεραποδίδουν έναντι της αγοράς. 

Quality, Inform Lykos οι κορυφαίες χθες, με προοπτική συνέχισης της κίνησης, με την Byte να συνεχίζει, την Epsilon να... πλασάρεται, τις Ιατρικό και Autohellas (εδικά η δεύτερη, μετά την... ελάφρυνσή της) να έχουν περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης αλλά και αρκετών από αυτές τις κατηγορίες που διαθέτουν τις προϋποθέσεις να ελκύσουν το ενδιαφέρον της αγοράς. Σήμερα αποφασίζει η γενική συνέλευση της Ικτίνος για split στα 4 και διανομή μερίσματος 0,15/μτχ. 

Στα ομόλογα, το 10ετές μπορεί να «τσίμπησε» λίγο (στο 2,524% η απόδοσή του), πλην όμως, όπως σημειώνει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με γνώμονα την έκθεση της HSBC, με τον οίκο να εστιάζει στους κρατικούς τίτλους και στην επιστροφή στην κανονικότητα. Αναλυτική η έκθεση της HSBC και χρήσιμη η συνεισφορά του Γιώργου για ένα θέμα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να καταστήσει μαχητό μέχρι και την υποχρέωση για την επίτευξη των θηριωδών πλεονασμάτων του 3,5%. Αυτό όμως συν τω χρόνω και από τη στιγμή που την επομένη της 7ης Ιουλίου θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πολιτικές εξελίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v