Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κόπωση στις τράπεζες, κινητικότητα στα μη τραπεζικά blue chips

Παραμένει σε κλοιό πιέσεων ο Γενικός Δείκτης, λόγω της αποκοπής μερισμάτων σε δεικτοβαρείς μετοχές και της υποτονικής κίνησης στις τραπεζικές μετοχές. Παραμένει ζητούμενο η συνέχιση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων. Σε χαμηλά επίπεδα ο όγκος των συναλλαγών.

ΧΑ: Κόπωση στις τράπεζες, κινητικότητα στα μη τραπεζικά blue chips

Παρά το γεγονός ότι οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να έχουν μαζέψει τις αρχικές απώλειες και να έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζουν να κινούνται σε «κόκκινο φόντο», ενώ ο τζίρος παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Έτσι, λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να έχει ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά των 837,03 μονάδων (-1,14%) και να κινείται υψηλότερα των 840 μονάδων, αλλά παραμένει με μικρές απώλειες, ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 21 εκατ., από τα οποία το ένα εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές στην Τέρνα Ενεργειακή.

Κύριος «υπαίτιος» για τη διστακτικότητα των βασικών δεικτών, εκτός από τις αποκοπές μερισμάτων σε δεικτοβαρείς μετοχές (ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ), είναι η εικόνα κόπωσης στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -0,07% του τραπεζικού δείκτη και οι όποιες προσδοκίες για γύρισμα της Αγοράς εναπόκεινται στα μη τραπεζικά blue chips, που δεν υφίστανται πτωτικούς «κραδασμούς» από τις αποκοπές μερισμάτων.

Σύμφωνα με αναλυτές, «ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να έχει χάσει momentum, στο εσωτερικό λείπουν οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση και πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από την εικόνα των Διεθνών Αγορών».

Από την άλλη, συνεχίζεται, έστω και με πιο μειωμένους ρυθμούς, το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με τους traders να αναζητούν διακαώς τους τίτλους που έχουν υποαποδώσει, πάντα με το ρίσκο των εγκλωβισμών να ελλοχεύει, σε περίπτωση ξαφνικής απόσυρσης των αγοραστών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν θετικά οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,48%), Ελλάκτωρ (+2,43%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,66%), Cenergy (+1,33%) και Lamda Development (+2,88%), ενώ πιέζονται οι ΟΛΠ (-2,22%), ΟΠΑΠ (-5,56%) και Motor Oil (-2,81%) (οι δύο τελευταίοι και λόγω αποκοπής μερίσματος).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης και όσον αφορά το τελικό πρόσημο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ιδιαίτερα σε περίπτωση μικρής ενεργοποίησης των αγοραστών στο τραπεζικό ταμπλό.

Παραμένει ζητούμενο η συνέχιση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, προκειμένου να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρων των ενεργών παικτών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v