Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντέχει στις πιέσεις ο Γενικός Δείκτης

Σε ήπιο τόνο κινούνται οι συναλλαγές στην εγχώρια αγορά. Αρνητικά πρόσημα για ΟΠΑΠ, Μότορ Όιλ και Μυτιληναίο, λόγω μερισμάτων. Ανοδικά κινούνται Ελλάκτωρ, Lamda Development. Μεικτή η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Αντέχει στις πιέσεις ο Γενικός Δείκτης

Το επιφυλακτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών σε συνδυασμό με τις αποκοπές μερισμάτων σε δεικτοβαρείς μετοχές έχουν δημιουργήσει σκηνικό ελεγχόμενης υποχώρησης στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν έχουν ανακάμψει αισθητά από τα πρωινά χαμηλά.

Συγκεκριμένα, το χθεσινό μήνυμα του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν υποκύπτει σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις»  -απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου Trump, ο οποίος έχει ζητήσει επανειλημμένως να μειωθούν τα αμερικανικά επιτόκια-, ασφαλώς και αύξησε τους προβληματισμούς στις Αγορές μετοχών, που περίμεναν κάποια πιο επιθετική κίνηση από την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και τώρα όλες οι ελπίδες των επενδυτών εστιάζουν στην κρίσιμη συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ το Σάββατο στη Σύνοδο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες δύο ώρες συνεδρίασης, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να παραμένει με αρνητικό πρόσημο, όμως έχει ανακάμψει αισθητά από το πρωινό χαμηλό των 837,03 μονάδων (-1,14%), ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος, ο οποίος πλησιάζει τα 13 εκατ.

Με μικρές μεταβολές κινούνται οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, ενώ σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στον μη τραπεζικό 25άρη, όπου δείχνουν να ξεχωρίζουν θετικά οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,11%), Ελλάκτωρ (+2,43%), Viohalco (+1,35%), Lamda Development (+2,28%), Fourlis (+1,01%) και Ελ. Πετρέλαια (+1%).

Από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Motor Oil (-2,90%), Μυτιληναίο (-1,09%) και ΟΠΑΠ (-4,76%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2018, €0,60 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,54 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα οι μετοχές της Μυτιληναίος είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,36 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,324 ανά μετοχή).

Τέλος, από σήμερα οι μετοχές της Motor Oil είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2018, €0,95 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,855 ανά μετοχή).

Να σημειωθεί η κίνηση της Lansdowne Partners που μείωσε τη “short” θέση της στην Eurobank από 1,09%, σε 1%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v