Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χτίζει απόσταση από τις 850 μονάδες

Ανοδικό το ξεκίνημα στο χρηματιστήριο, με στήριξη από τις ανακοινώσεις της Eurobank αλλά και τις ανοδικές τάσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ελαφρά καλύτερη η εικόνα σε ό,τι αφορά τον όγκο συναλλαγών.

ΧΑ: Χτίζει απόσταση από τις 850 μονάδες

Kαλό ξεκίνημα για τους long, σήμερα Πέμπτη και προτελευταία συνεδρίαση Ιουνίου. Ενας μήνας με θετικό πρόσημο για τις αγορές από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και με την Αθήνα να πρωταγωνιστεί για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Στη Σύνοδο των G20 στραμμένη η προσοχή των traders, στις επαφές ΗΠΑ - Κίνας και στο ενδεχόμενο ενός... παραθύρου προς την κατεύθυνση των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων του πλανήτη.

Σε αυτό το περιβάλλον, η εικόνα της συνεδρίασης στο ΧΑ διαμορφώνεται ακριβώς αντίθετα απ' ό,τι η χθεσινή. Ανοιγμα από τις 852,50 μονάδες, διερευνητικές κινήσεις έως λίγο χαμηλότερα των 860, αλλά με ενθαρρυντική την ένδειξη πως δοκιμάσθηκαν οι 856 μονάδες. Ενδεχόμενο «κλείσιμο» πάνω από αυτή την τιμή ενισχύει τη θέση των long και την προσπάθειά τους να οδηγήσουν την αγορά προς τις 880 μονάδες. Αυτά όσον αφορούν στον δείκτη, γιατί πλειστάκις υποστηρίζουμε πως αγορά δεν είναι δείκτες που μπορεί να χειραγωγηθούν εύκολα μέσω ενός «καλαθιού» 3-5 βαριών χαρτιών αλλά τα όσα εκτυλίσσονται στο προσκήνιο και κυρίως όσα εξυφαίνονται στο παρασκήνιο. Και αυτό αφορά πλέον, εδώ και 3-4 μήνες, ένα ολοένα ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, που εκτείνεται και προς τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία. Τάση που θα ισχυροποιείται όσο Wall Street και FTSE25 δεν μας δίνουν σήμα/ένδειξη αλλαγής στάσης.

Με προσεκτικές κινήσεις ο ΔΤΡ προς την περιοχή των 780 μονάδων, με τη θετική έκπληξη της ημέρας να έρχεται από την πλευρά της Eurobank. O τραπεζικός όμιλος είναι σε αποκλειστικές συζητήσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου με την PIMCO, για την πώληση του 80% της FPS και του project Cairo. Επειδή FPS είναι... μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα και από τη στιγμή που το όλο deal αφορά από πωλήσεις ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης μέχρι την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων, το όφελος για τη Eurobank, από τη στιγμή που οριστικοποιηθεί και ο... γάμος, είναι προφανές.

Στο 0,8275 η μετοχή της Eurobank, στο 1,695 της Alpha Bank, στα 2,364 της Εθνικής και στα 2,98 ευρώ της Πειραιώς.

Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Eurobank με πάνω από 2,8 εκατ. (στις 11:25), δεύτερο τον ΟΤΕ (με σχεδόν 2) και τρίτη την Πειραιώς, με 1,6 εκατ. Υψηλότερη αντίδραση, με σχεδόν 3%, για την Πειραιώς (ξανα)θυμίζοντας πως έχει τον μεγαλύτερο «συντελεστή βήτα» και σε ανοδικές και σε πτωτικές συνεδριάσεις. Η Πειραιώς «μετρά» ένα 34,96% στον μήνα, απόδοση 145,87% στο τρίμηνο και σαν η... χαρά των traders ένα 253,57% (!) από την αρχή του έτους.

Στην περιοχή των 2.175-2.196 πλησιάζοντας, και πάλι, τις 2.200 μονάδες, με τράπεζες και συγκεκριμένα βαριά χαρτιά.  Με την Coca Cola σήμερα λίγο χαμηλότερα, προς τα 34,27 ευρώ, είναι η σειρά των ΟΤΕ, Μυτιληναίος και άλλων δυνάμεων της πρώτης γραμμής να λειτουργήσουν εξισορροπητικά. Στα 12,74 ο ΟΤΕ, με υψηλό νωρίτερα στα 12,77, που είναι και νέα «τοπική κορυφή» για τον τίτλο του Οργανισμού.

Νέο υψηλό για την Coca Cola χθες, νέο υψηλό σήμερα για τον ΟΤΕ, μια χαρά λειτουργεί το σύστημα εντολών, το rotation σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς εισηγμένες/μετοχές που συντηρούν τον δείκτη και την τάση στα μεγάλα. Γιατί στα μεσαιο-μικρά επικρατεί ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, εκτός του monitoring των ξένων funds, κάτω από το σκανάρισμα των μεγάλων χρηματιστηριακών και μέχρι πρότινος εκτός παιδιάς από τα περισσότερα ΜΜΕ.

Ομως η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 56/20, σχεδόν στο 3/1, θυμίζοντας πως χθες ήταν στο 2/1 στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Συνεπώς με ένα 2/1 τελικό θα πρέπει να είμαστε και σήμερα ικανοποιημένοι.

Υπεραπόδοση έναντι της αγοράς για σχεδόν 40 μετοχές, με υψηλότερη απόδοση για τίτλους των Moda Bagno, Καρέλια, ΚΛΜ, ΚΕΚΡΟΨ, Intralot, ΕΚΤΕΡ, Καμπάς, Μουζάκης, Profile, Ιντρακόμ, Αλουμύλ, Attica Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v