Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ, γιατί ενισχύεται το σενάριο κίνησης προς τις 880-890 μονάδες. Τα πονταρίσματα «ισχυρών χεριών» σε Coca Cola, Alpha Bank, ΟΤΕ και επιλεγμένα mid caps. Προσοχή στα σινιάλα από τον τζίρο.

Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Ενδιαφέρουσα η χθεσινή κόντρα κίνηση του ΧΑ, ακριβώς επειδή επιτεύχθηκε σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, γιατί η χθεσινή συνεδρίαση εκ προοιμίου εθεωρείτο «πονηρή» και λόγω του ότι το τελευταίο διάστημα ομάδα funds «κλειδώνει» μέρος των θέσεών της κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Παρ' όλα αυτά, παρά και το αρχικά μουδιασμένο ξεκίνημα, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, ο ΓΔ από τις 837,03 σταδιακά μετά τις 13:45 άρχισε να παίρνει τα... πάνω του, φτάνοντας έως τις 852,27, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Ακόμη ένα «κλείσιμο» στο γνωστό κρίσιμο εύρος των 850-860, με πειστική υπέρβαση της δεύτερης τιμής να ενισχύει το σενάριο κίνησης προς τις 880-890 μονάδες. Θα δείξει σήμερα από το αν ο ΓΔ μπορεί να περάσει κατ' αρχάς τις 856 μονάδες, σημείο που από μερίδα αναλυτών θεωρείται κομβικό (σε εβδομαδιαία μέτρηση).

Παρά το «κόψιμο» μερίσματος για δεικτοβαρείς μετοχές (Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ), τις αρχικές, αναμενόμενες όμως, πωλήσεις και τη δοκιμασία της περιοχής 835-825 μονάδων που δεν χρειάστηκε καν, οι αγοραστές ανέλαβαν μεθοδικά τα ηνία ενεργώντας κυρίως στον κλάδο-κλειδί, με τον ΔΤΡ από τις 745,86 προς τις 772,06, για να κλείσει οριακά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας. Το 37% της αξίας συναλλαγών (συνολικά στα 67,203 εκατ.) στις τράπεζες και συγκριτικά ενισχυμένη σε μετοχές των ΟΠΑΠ (πρώτος στη σχετική κατάταξη με 7,756 εκατ.), Μυτιληναίος, Motor Oil και Jumbo, Coca Cola. Και θα σταθούμε στην τελευταία, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης φάνηκε πως οι άμυνες των long θα εστίαζαν στην Coca Cola και στον ΟΤΕ, δεδομένου ότι από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης ανέκαμψαν οι τραπεζικές και δη η Αlpha Βank, που -πλέον- είναι η τρίτη «βαρύτερη» μετοχή στη διαμόρφωση της στάθμισης του ΓΔ.

Ο ΟΤΕ κινήθηκε στα 12,40-12,65 με τελική τιμή στα 12,60 με 0,80%, συνεπώς το βάρος έπεφτε στην Coca Cola. Εξαιρετική εμφάνιση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, για τον όμιλο, με αποτίμηση που πλησιάζει τα 13 (!) δισ. (υπολείπεται 550 εκατ. από την αποτίμηση της Deutsche Bank, έτσι για την... ιστορία, που λένε) και με συναλλαγές στα 33,41-33,49, που ήταν και το υψηλό ημέρας και το «νέο υψηλό» για τη μετοχή που από την αρχή του έτους δίνει ένα 27,22% στους βασικούς μετόχους (Δαυίδ-Λεβέντη) στη... μητρική TCCC, και σε όσα hyper funds (κυρίως αμερικανικά) είναι τοποθετημένα στη μετοχή.

Με Coca Cola, Αlpha Βank και δευτερευόντως με ΟΤΕ φάνηκε, για ακόμη μία συνεδρίαση, ποιοι ελέγχουν την αγορά αλλά και την πρόθεσή τους να τη διαφυλάξουν ως αυτή που με τη μεγαλύτερη απόδοση διεθνώς τους επιβεβαιώνει το λεγόμενο "Greek Risky Bet" (για το οποίο το Euro2day.gr έχει αναφερθεί σχεδόν από την αρχή αυτής της θεαματικά ανοδικής κίνησης (να... ευλογάμε και λίγο τα... γένια μας, μας επιτρέπεται, νομίζω...).

Με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στο συν, άλλο που δεν ήθελαν όσοι -και είναι αρκετοί πλέον- ενεργούν στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Στις 71/38, σχεδόν στο 2/1, η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με διψήφιο ποσοστό για 3Απ, Χαϊδεμένος, Mevaco, Frigoglass, ΚΛΜ, για να ακολουθήσουν από 9,94% και χαμηλότερα EpsilonNet, Audiovisual, Moda Bagno, Καμπάς, Καραμολέγκος, Περσεύς, Μοτοδυναμική, ΚΕΚΡΟΨ (με συναλλαγές 269.048 ευρώ).

Στραμμένη στην Ιαπωνία και στο ενδεχόμενο να προκύψει αποτέλεσμα από τις συναντήσεις ΗΠΑ - Κίνας, στραμμένη παράλληλα και εντός, στις πολιτικές εξελίξεις και στην εμφανή αλλά επιφυλακτική και χωρίς βιασύνη προεξόφληση του αποτελέσματος της «επόμενης ημέρας».

Εάν σήμερα-αύριο και από Δευτέρα δούμε σταδιακή ενίσχυση του τζίρου πάνω από τα χθεσινά 67,203 (ενισχυμένος σε σχέση με την Τρίτη...), με εστίαση στον τραπεζικό κλάδο (που έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή μεταβλητότητας, προς τα πάνω και προς τα κάτω), τότε θα μπορούμε να πούμε πως κάποια funds, ορισμένα «ισχυρά χέρια» επανέρχονται για να «τρέξουν» ένα στοίχημα προεξόφλησης. Να το δούμε και από τη στιγμή που όντως επιβεβαιωθεί η εκτίμησή μας, εδώ είμαστε. Και από τη στήλη και (κυρίως, όσον αφορά στα πιο... kinky, από τον Εκηβόλο και τις δικές μας εκτιμήσεις, προτάσεις, παρεμβάσεις). Πάντως μέχρι τώρα πηγαίνουμε by the book και όσο η «αγορά των αγορών» δεν δίνει σήμα σημαντικής υποχώρησης, μένουμε «εντός παιδιάς».

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v