Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγήκε «αντίδραση» στο Χρηματιστήριο

Κλείσιμο στις 852 μονάδες για τον ΓΔ κόντρα στις αποκοπές μερισμάτων (ΟΠΑΠ, MΟΗ, ΜΥΤΙΛ) και τις πρωινές ρευστοποιήσεις. Ανοδος στις τραπεζικές μετοχές και επιπλέον στήριξη από Lamda Development και Βιοχάλκο.

Βγήκε «αντίδραση» στο Χρηματιστήριο

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης και όσον αφορά το τελικό πρόσημο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ιδιαίτερα σε περίπτωση μικρής ενεργοποίησης των αγοραστών στο Τραπεζικό ταμπλώ”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ενδοσυνεδριακό σχόλιο και αυτό έγινε στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, στο Χ.Α.

Παρά την ευδιάκριτη εικόνα κόπωσης στις Τραπεζικές μετοχές, κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και τις αποκοπές μερισμάτων σε μη Τραπεζικά blue chips, οι λίγοι, σύμφωνα με τον τζίρο, αγοραστές, μπόρεσαν και τράβηξαν από τα πρωινά χαμηλά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, “παίχτηκε” και το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

Στην σημερινή “ανάδυση” βοήθησε η προσπάθεια αντίδρασης των Ευρωπαϊκών Αγορών από τα πρωινά χαμηλά, μετά τις δηλώσεις Μνούτσιν, ενώ ουδέτερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 2,473% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, οι Αγορές σήμερα ξεκίνησαν σε Ευρώπη και Χ.Α. με αξιοσημείωτες απώλειες μετά τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Fed, Jerome Powell, ο οποίος υπογράμμισε ότι “η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν υποκύπτει σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις", "απαντώντας" στις δηλώσεις του Προέδρου Trump οποίος έχει ζητήσει επανειλημμένως να μειωθούν τα Αμερικανικά επιτόκια.

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί σημαντικά τις τελευταίες 6 - 8 εβδομάδες”, τόνισε ο επικεφαλής της Fed. Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις, σχολίασε πως τα τρέχοντα επίπεδα των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ δεν αποτελούν απειλή για την Οικονομία, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη, ή τις Αγορές και τώρα όλες οι ελπίδες των Επενδυτών εστιάζονται στην κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Κινέζο Ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, το Σάββατο, στη Σύνοδο της “G20” στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις Μνούτσιν στο CNBC. Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, “είναι σίγουρος πως ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Κινέζος Ομόλογός του μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες, κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο της G-20, το Σάββατο. Είμαστε στο 90% του δρόμου, όσον αφορά τη συμφωνία με την Κίνα και πιστεύω ότι υπάρχει το μονοπάτι για την ολοκλήρωσή της”.

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο “Fox” σημείωσε ότι είχε συζητήσεις με την Κίνα τις τελευταίες ημέρες για το θέμα του Εμπορίου, καθώς και ότι το Πεκίνο επιθυμεί να κλείσει εμπορική συμφωνία περισσότερο από την Ουάσιγκτον.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά την κίνηση του Γενικού Δείκτη, από την αυξημένη κινητικότητα των αγοραστών στο “φίνις” της συνεδρίασης, αλλά και από το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-5,65%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2018, €0,60 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,54 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα οι μετοχές της Μυτιληναίος (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,36 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,324 ανά μετοχή).

Τέλος από σήμερα οι μετοχές της Motor Oil (-0,94%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2018, €0,95 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,855 ανά μετοχή).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση για τον ΓΔ δεν καταγράφηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση και το μοτίβο αυτό περιμένουμε να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Το πρόσημο φυσιολογικά θα επηρεαστεί σήμερα από τις αποκοπές μερισμάτων των εισηγμένων ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ. Βραχυπρόθεσμα δεν αποκλείουμε μια ελεγχόμενη διόρθωση τιμών. Ελαφρώς αρνητική ήταν εικόνα στο εξωτερικό χθες. Συγκεκριμένα για την Αμερική, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πρόδρομου δείκτη CCI καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο 121,5 (Conference board Consumer Confidence), μέτρηση που ήταν χαμηλότερη των εκτιμήσεων των Οικονομολόγων, αλλά και η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2017. Επισημαίνουμε ότι υπάρχει αυξημένη συσχέτιση του εν λόγω δείκτη με τον S&P 500 σε επίπεδο τριμήνου, γεγονός που μας οδηγεί να δώσουμε αυξημένη βαρύτητα στις επόμενες μηνιαίες ανακοινώσεις. Προς το παρόν, τα φώτα παραμένουν στην συνάντηση των ‘G-20’ την Παρασκευή - Σάββατο και σε πιθανές εξελίξεις σχετικά με την εμπορική διαμάχη”, τόνιζε η Leon Depolas Sec.

“Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Τραπεζικό κλάδο, σε συνέχεια της προοπτικής έκδοσης ενός ακόμη Τραπεζικού ομολόγου δεν το συμμερίζονται αρκετοί, με το σενάριο της μεταβλητότητας να είναι το επικρατέστερο στη σημερινή συνεδρίαση. Σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιδόσεις της Wall Street, προϊδεάζουν για καθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α. Η Τράπεζα Αττικής ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο”, επεσήμαινε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών παραπέμπουν σε συσσώρευση για τη σημερινή συνεδρίαση. ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lavipharm, Byte, Alpha Αστικά Ακίνητα, Creta Farms, ΟΛΠ, Ελγέκα, Άβαξ και Καρέλιας έχουν σήμερα γενική συνέλευση και Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Motor Oil διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα”, σημείωνε η Beta Sec.

“Περιμένουμε οι Διεθνείς Αγορές να δώσουν τον τόνο, ενώ χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματεύονται τρεις μετοχές με βαρύτητα στους δείκτες και ίσως προκληθεί πίεση” σημείωνε η Euroxx Sec.

“Περιμένουμε η Αγορά να παραμείνει κάπως ασταθής σήμερα, λόγω της πορείας των Διεθνών Αγορών και της προφανής απώλειας του εγχώριου momentum”, ήταν οι εκτιμήσεις της Eurobank Eq.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με Εγχώριους Αναλυτές, “ο Τραπεζικός κλάδος δείχνει να έχει χάσει momentum, στο εσωτερικό λείπουν οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση και πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από την εικόνα των Διεθνών Αγορών. Από την άλλη, συνεχίζεται, έστω και με αυξομειώσεις στους ρυθμούς, το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με τους traders να αναζητούν διακαώς τους τίτλους που έχουν υποαποδώσει, πάντα με το ρίσκο των εγκλωβισμών να ελλοχεύει, σε περίπτωση ξαφνικής απόσυρσης των αγοραστών”.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, για μία ακόμα συνεδρίαση και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 745,86 (-1,50%) και 772,06 μονάδων (+1,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 771,51 (+1,89%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 771,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,91%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 807 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 743 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 778 – 783 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, να σημειωθεί η κίνηση της Lansdowne Partners που μείωσε την “short” θέση της στην Eurobank από 1,09%, σε 1%.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Σαράντης (-0,36%), Ελ. Πετρέλαια (-0,33%), Motor Oil (-0,94%), ΟΠΑΠ (-5,65%), ΟΛΠ (-1,11%), Τιτάν (-0,12%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Μυτιληναίος.

Μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ήπια διόρθωση η μετοχή του Σαράντη (-0,36%). Κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 8,45 – 8,50, τεχνικά, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 9,70 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 8,00 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 7,35 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνο λίγες δεν είναι οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Lamda Development (+3,36%), με την μετοχή να κινείται προς νέα υψηλά 11ετιας. Προσοχή στην ζώνη αντίστασης των 9,00 – 9,50 ευρώ. Στα 7,91 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Mevaco (+15,18%), Επιστροφή αγοραστών στην Frigoglass (+14,55%) μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος στον Καραμολέγκο (+8,33%), αύξησε συναλλαγές ο Χαïδεμένος (+15,58%), ενώ με “ανοιχτές” εντολές αγορών κινήθηκαν Audiovisual (+9,91%) και Ναύπακτος (+5,45%).

Εντοπίστηκε εγκαίρως από την στήλη η Epsilon Net (+9,94%), προς νέα υψηλά η Byte (+2,31%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την AS Company (+4,04%), ενώ αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,26 ευρώ (κλείσιμο 7/6) ο Περσέας (+6,61%), αλλά χωρίς πειστικό “bid”.

Εμφατική επιστροφή αγοραστών στον Κέκροπα (+6,36%), καθώς η απόφαση του τελευταίου Δικαστηρίου μπορεί να κρύβει θετικές εκπλήξεις για την εισηγμένη και να χρειάζεται αυξημένο ενδιαφέρον αν υπερκεράσει τα 3,15 ευρώ σε κλείσιμο, ενώ κάποιοι “καθυστερημένοι” αγοραστές εμφανίστηκαν στην Moda Bagno (+9,46%), που εντόπισαν ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (6,1 εκατ.) είναι σημαντικά χαμηλότερα της καθαρής θέσης στις 31/12/2018 (15,2 εκατ.).

Επιστροφή αγοραστών στην ΕΚΤΕΡ (+3,23%), σε υψηλό 10ετιας και πλέον η ΚΛΜ (+12,47%), δεύτερη μέρα αυξημένων συναλλαγών για τους Ευρωσυμβούλους (+3,09%), ενώ επιμένουν πλαγιοκαθοδικά από τα 2,19 ευρώ (κλείσιμο 18/6) τα Πλ. Θράκης (-1,47%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Γενικός Δείκτης και FTSE25 παραμένουν σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 824 και 2115 μονάδες, αντίστοιχα και πρώτες αντιστάσεις τις 853 – 860 και 2170 – 2188 μονάδες.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

“Συνεδρίαση ουδέτερης συναλλακτικής δραστηριότητας, με την πίεση στους δείκτες από την αποκοπή των μερισμάτων Δεικτοβαρών μετοχών (ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ) να απορροφάται από την Αγορά με ιδιαίτερη ευκολία, για ακόμη μία φορά”, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Η επιφυλακτικότητα των Αγορών ενόψει της Συνόδου G20 είναι εμφανής, με την Ελληνική να διατηρείται εντός του στενού εύρους 830 – 855, τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις.

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις Αμερικανικές Αγορές, όπου μετά το πρόσφατο ράλι, δυσκολεύτηκαν, προς το παρόν, να ξεπεράσουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Η άνοδος τροφοδοτήθηκε από την προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, όπως και από την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο που συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στους τίτλους. Η σημερινή δήλωση του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Steven Mnuchin, ότι η συμφωνία των δύο Χωρών είναι/ήταν κατά 90% ολοκληρωμένη παρότι επιδρά θετικά στους δείκτες, δεν φαίνεται να αποτιμάται ανάλογα του μεγέθους της, με τους Επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί επί του θέματος.

Επιστρέφοντας στα ενδότερα, η τεχνική εικόνα για τρίτη εβδομάδα παραμένει σταθερή. Η συσσώρευση τιμών βοηθάει στην αποφόρτιση των ταλαντωτών, απομακρύνοντάς τους από τα υπεραγορασμένα επίπεδα, με τα σημάδια κόπωσης όμως να παραμένουν έντονα.

Η νέα ισορροπία που διαμορφώθηκε, διευκολύνει το έργο της διαγραμματικής ανάγνωσης της εικόνας, με τον “θόρυβο” να έχει απομακρυνθεί. Σε αυτή τη φάση τα τεχνικά όρια για την επόμενη κίνηση, ορίζονται από το εύρος της συσσώρευσης, δηλαδή τις 855 και τις 830 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Σε περίπτωση διάσπασης των 855 μονάδων η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 895, ενώ με την απώλεια των 830 μονάδων, η βραχυπρόθεσμη στήριξη των 810 θα κρίνει την ενδεχόμενη κρούση, με την μεσοπρόθεσμη στήριξη των 786 μονάδων του Δείκτη.

Διαγραμματικά, ο δείκτης Τραπεζών φαίνεται να βρήκε “ταβάνι” στις 800 μονάδες, με την υπέρβαση αυτών να “βλέπει” τις 850 μονάδες σε πρώτη φάση. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι 715 μονάδες φαίνονται το ισχυρότερο επίπεδο εισόδου για τον κλαδικό δείκτη.

Μόλις 7 συνεδριάσεις απομένουν μέχρι την κάλπη και ελάχιστος χρόνος για κάποια έκπληξη στην Αγορά, με τις αποτιμήσεις να έχουν αφομοιώσει εξολοκλήρου το αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

“Το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα και πώς τα πιθανά αποτελέσματα των εκλογών θα επηρεάσουν την Αγορά, κάτι που θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε την ερχόμενη εβδομάδα”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ, διορθώνει ο Χρυσός.

Χαμηλότερα κινήθηκε η διάθεση των Γερμανών Καταναλωτών, καθώς μπαίνουμε στον Ιούλιο. Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας πτώσης του κλίματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερευνητικού Οργανισμού “GfK”. Ο δείκτης του καταναλωτικού κλίματος που αφορά τον επόμενο, πάντα, μήνα, αναμένεται να υποχωρήσει στις 9,8 μονάδες, από 10,1 τον Ιούνιο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal προέβλεπαν μικρότερη πτώση, στις 10 μονάδες.

“Βασικός παράγοντας πίσω από την καθοδική κίνηση, είναι η πτώση του δείκτη που αφορά τις προσδοκίες εισοδήματος για τον τρέχοντα μήνα”, σημειώνει το “GfK”, καθώς έφτασε στις 45,5 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Μάρτιο του 2017.

Ενισχυμένο καταγράφεται το κλίμα μεταξύ των Καταναλωτών στη Γαλλία αυτόν τον μήνα, οδηγώντας το δείκτη της Στατιστικής Υπηρεσίας υψηλότερα. Όπως μετέδωσε το MarketWatch, έφτασε στις 101 μονάδες, από 99 τον Μάιο, ξεπερνώντας τις 100 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal, εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στις 98 μονάδες.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι “η Τράπεζα θα συμπεριλάβει την πιθανότητα ενός ‘Brexit’ χωρίς συμφωνία στις οικονομικές προβλέψεις της, εάν ο επόμενος Πρωθυπουργός της Χώρας αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς μεταβατική συμφωνία”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 837,03 (-1,14%) και 850 μονάδων (+0,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 849,43 (+0,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα νέα υψηλά των 852,27 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 0,66%.

Ο τζίρος στα 67,2 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΑΡΑΙΓ και με το θετικό οι ΜΟΗ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό έκλεισαν τα Ελ. Πετρέλαια και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Jumbo.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 77 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και τελικής επικράτησης των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, όμως παρά το volatility οι συναλλαγές παρουσίασαν κάμψη τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.263 συμβόλαια).

Στα 14.699 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.044 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.635, 1.342 για τον Ιούλιο και 293 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.154,25) κινήθηκε μεταξύ 2.095 και 2.164 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.659), Alpha Bank (4.972), Πειραιώς (2.527), ΔΕΗ (540), Εθνική (3.744), Ελλάκτωρα (275), Μυτιληναίο (398), ΟΠΑΠ (477), MIG (1.478), Τρ. Αττικής (662), ΑΔΜΗΕ (320), Cenergy (106), Viohalco (131), ΕΧΑΕ (196), ΓΕΚ (183), Lamda Development (154).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 40.942, Alpha Bank 61.283, Εθνική 59.896, MIG 82.707, Πειραιώς 24.796, ΔΕΗ 17.257, Μυτιληναίος 10.222.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                             Name of Issuer                            NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 35.705.133 τεμ., (από 35.769.726 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.790.041 τεμ. (23.747.776), ΔΕΗ 6.809.192 τεμ. (6.809.192), Eurobank 86.530.567 τεμ. (90.367.572), Εθνική 31.143.670 τεμ. (30.557.154), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v