Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μοιρασμένο» το ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Μέσω ΟΤΕ στήνονται οι άμυνες στην εγχώρια αγορά, μετά το αρνητικό γύρισμα στον τραπεζικό κλάδο. Μεγαλύτερες πιέσεις στην Alpha Bank. Περιορίζονται οι κινήσεις προεξόφλησης στα blue chips. Ανοδος για Lamda, ΕΛΠΕ.

«Μοιρασμένο» το ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε αναμονή του αποτελέσματος των επαφών ΗΠΑ-Κίνας στη Σύνοδο των G20.

Ενδεικτικά, στη Φρανκφούρτη ο DAX οριακά στο συν και στις 12.250 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE100 οριακά στο μείον και στις 7.389 μονάδες. Στο μείον και από τις 2.913 μονάδες τα futures του S&P 500, με σήμα αρχής sell.

Σε αυτό το κλίμα, στο ΧΑ, οι κινήσεις των traders περιορίζονταν νωρίτερα στα περίπου 50 εκατ. ευρώ, με την αγορά να βγάζει μία μικρή αντίδραση από τα χαμηλά της Παρασκευής (824,68 μονάδες) έως τις παρυφές των 860 μονάδων, στα πρώτα 10'-15' της συνεδρίασης.

Το αρχικά ανοδικό ξεκίνημα (σε άκρως αντίθετη κατεύθυνση απ' ό,τι το χθεσινό, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας) έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένους να «κλειδώσουν» μέρος των θέσεών τους, κυρίως σε τραπεζικές και λιγότερο σε blue chips.

Εύλογη κίνηση, καθότι αύριο, 28 Ιουνίου, ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά ο μήνας, το δεύτερο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο έτους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για funds και επενδυτικά σχήματα που κάνουν... λογαριασμό αυτές τις ημέρες. Αυτό αποτυπώνεται, ειδικά από τα χαμηλά της Παρασκευής στη σχέση ροής συναλλαγών πώλησης-αγοράς (όπως δίνονται μέσω των... δισκετών), μέχρι και τη σημερινή συνεδρίαση, με εμφανή ωστόσο την προσπάθεια των «ισχυρών χεριών» να διαφυλαχθεί η long τάση σε όλα τα χρονικά διαστήματα (από εβδομαδιαίο μέχρι από αρχή έτους).

Στις 854,28 μονάδες ο ΓΔ, με ζητούμενο για τους long ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 856 μονάδες, στην περιοχή των 765 μονάδων και αρνητικό «γύρισμα» από τις αρχικά υψηλές 787,95 έως τις προ ολίγου χαμηλές στις 763,60 μονάδες. Διακύμανση/πορεία ακριβώς αντίθετη απ' ό,τι χθες, ένδειξη που ενισχύει την εκτίμησή μας για «κλείδωμα κερδοφόρων θέσεων» και λόγω τέλους 6μήνου.

Το «γύρισμα» του κλάδου-κλειδιού, του τραπεζικού, είχε ως εύλογη συνέπεια το... κράτει όσων ενεργούν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Από την εικόνα των πρώτων δύο ωρών είναι εμφανής η μεταστροφή και στα blue chips, με τους traders να περιορίζουν τις κινήσεις προεξόφλησης σε επιμέρους μετοχές. Για παράδειγμα από την αρχική ευρύτερη ενεργοποίηση σε μη τραπεζικά χαρτιά, αυτές περιορίστηκαν λ.χ. στη Lamda Development (4,41%), σε ΟΤΕ (2,86%), Viohalco (2,97%), Μυτιληναίος (1,09%), Sarantis (2,50%) Fourlis (2%).

Αντιθέτως «γύρισαν» μετοχές, όπως Motor Oil -από 23,26 στα 22,64-, ΔΕΗ -από 1,922 στο 1,78 ευρώ-, ΟΠΑΠ - από 9,63 στα 9,42 ευρώ κ.α. Ολα ανεξαιρέτως τα «γυρίσματα» επουδενί αλλάζουν την τάση των μετοχών που διορθώνουν by the book.

Στις 67/42 η σχέση ανοδικών/πτωτικών (θυμίζω πως χθες διαμορφώθηκε στο 2/1), με αρκετές μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδουν. Frigoglass, Moda Bagno, Intralot, Ιντρακόμ, ΙντραΚατ, Καρέλιας, μεταξύ αυτών με απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v