Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χρυσό τραπεζικό εξάμηνο με κέρδη 83%!

Εξι σερί ανοδικούς μήνες συμπλήρωσε το χρηματιστήριο, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ 7ετίας. Στο 41,6% η άνοδος για τον Γενικό Δείκτη. Οι τράπεζες οδήγησαν στη σημερινή συνεδρίαση τον ΓΔ στις 868 μονάδες.

ΧΑ: Χρυσό τραπεζικό εξάμηνο με κέρδη 83%!

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια των αγοραστών να πετύχουν κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 860 μονάδων, κάτι που φαινόταν μάλλον εύκολο στο ανοδικό ξεκίνημα και πριν οι Τραπεζικές μετοχές, για μία ακόμα συνεδρίαση, “μείνουν από δυνάμεις”.

Όμως οι αγοραστές δεν είχαν “πει την τελευταία τους λέξη” και τιμώντας την παράδοση που θέλει τον παραδοσιακό “καλλωπισμό” των αποτιμήσεων, λόγω λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου, έκλεισαν στο υψηλό ημέρας το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και τον ΟΠΑΠ και μαζί τους και τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Να σημειωθεί ότι οι μετοχές των ΑΛΦΑ (+5,39%), ΕΤΕ (+2,47%), ΕΥΡΩΒ (+4,22%) και ΠΕΙΡ (+3,86%), απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι πιο ήπιες τοποθετήσεις σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και η έλλειψη διάθεσης “window dressing”, σε σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, όμως αυτό μπορεί να δικαιολογείται, καθώς η διεύρυνση του ενδιαφέροντος που έχει προηγηθεί, έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα “χαρτιά” να έχουν “τρέξει” λιγότερο, ή περισσότερο.

Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 16 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/2/2018 (875,38 μονάδες).

Όλα τα παραπάνω εν μέσω επιφυλακτικά θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με φόντο τις ρήξεις μεταξύ των Ηγετών των μεγαλύτερων Οικονομιών του Πλανήτη, ειδικά για το Εμπόριο και για το κλίμα, καθώς ξεκίνησε η σύνοδος των 20 ισχυρότερων Κρατών του Κόσμου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Όπως σημειώνουν Αναλυτές, “το ‘G20’ της Οσάκα είναι η Σύνοδος των εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών. Οι εν μέρει διαμετρικά αντίθετες θέσεις των συμμετεχουσών Χωρών σε μια σειρά ζητημάτων, κυρίως δε στα θέματα ελευθέρου Εμπορίου και κλιματικής αλλαγής, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την εξεύρεση κοινού παρονομαστή”.

Από την άλλη, διακριτική επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρήσει στο 2,457%.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 3,55% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 7,36%

Ο Ιούνιος αποδείχθηκε έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη (είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενοι αρνητικοί μήνες), με μηνιαία κέρδη 4,61% Στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,49%, που οφείλονται καθαρά και μόνο στο σημερινό “window dressing”.

Να σημειωθεί ότι οι έξι συνεχόμενοι ανοδικοί μήνες, αποτελούν ρεκόρ επταετίας για το Χ.Α., καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., έξι συνεχόμενους ανοδικούς μήνες είχε πιστωθεί ο Γενικός Δείκτης στην περίοδο Αύγουστος 2012 – Φεβρουάριος 2013, όταν και είχε συμπληρώσει επτά συνεχόμενους ανοδικούς μήνες.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 41,61% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 83,4%

Μετοχή του χρηματιστηριακού εξαμήνου η Αλουμύλ, με απόδοση 418,23% (!)

Η Διοίκηση της Αλουμύλ ανακοίνωσε την παράταση της συμφωνίας αναστολής (standstill agreement) με τις πιστώτριες Τράπεζες μέχρι την 12/9/2019. Ως εκ τούτου, η καταληκτική ημερομηνία κάθε δανειακής σύμβασης μετατίθεται κατά την ημερομηνία λήξης του standstill agreement, καθιστώντας έτσι το σύνολο του Τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας μη ληξιπρόθεσμο.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, “η ως άνω παράταση αποφασίσθηκε προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι ενδεικτικοί όροι της αναδιάρθρωσης του Τραπεζικού δανεισμού”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε η Αγορά να διατηρήσει το ανοδικό momentum και να λήξει θετικός ο μήνας για έκτη συνεχόμενη φορά. Στη σημερινή ατζέντα οι νέες μετοχές της Autohellas, λόγω split, εισάγονται προς διαπραγμάτευση και η ΔΕΗ θα ανακοινώσει αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Μαΐου και η Entersoft διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα” ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό, περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αναζητώντας κατεύθυνση από τις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες εμφανίζουν μικτές τάσεις, με το ενδιαφέρον των Επενδυτών να στρέφεται στη συνάντηση των ‘G20’ στην Ιαπωνία”, εκτιμούσε η Eurobank Eq.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες, για δεύτερη ημέρα, με κέρδη 0,80% στις 859,12 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 870 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης στις 850. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα εξαμήνου, ενώ η ΔΕΗ ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χ.Α. Τέλος, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος (€0.27/μετοχή)”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Η αυτόνομη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστήριου, ενόσω στο διεθνές περιβάλλον οι αβεβαιότητες θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα του ‘G20’ που ξεκινά, θα τεσταριστεί σήμερα. Ευλόγως λοιπόν, τα βλέμματα των Επενδυτών στρέφονται στην Οσάκα. Το απόγευμα, η ΔΕΗ ανακοινώνει το ύψος των ζημιών για το 1ο τρίμηνο”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά θυμίζει 2014 - 2015 από την ανάποδη. Κεφάλαια σπεύδουν να τοποθετηθούν για το αύριο. Ο ΓΔ ψάχνει σε πρώτη φάση το υψηλό του 2018”, ήταν οι εκτιμήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Συνεδρίαση με διακυμάνσεις, η χθεσινή, καθώς ξεκίνησε με αγοραστικό ενδιαφέρον στις Τράπεζες, οι οποίες όμως στη συνέχεια έβγαλαν πωλητές. Αντιθέτως, τα υπόλοιπα Blue Chips ξεκίνησαν επιφυλακτικά και τελικά τράβηξαν τον ΓΔ ως τα υψηλά ημέρας. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 833 και αντίσταση στις 863. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2115 και αντίσταση στις 2223. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 761 μονάδες και αντίσταση στις 807. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, συνεχίζει την ανοδική πορεία, με νέα υψηλά και επόμενο στόχο τις 863 – 868 μονάδες. Οι ταλαντωτές κινούνται πάλι σε ακραίες περιοχές και το ανοδικό κανάλι έχει όριο τις 868 μονάδες. Εκεί έχουμε και την πρώτη, σημαντική αντίσταση του ΓΔ, ενώ πρώτη στήριξη έχουμε στις 835 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πώς κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Και στη σημερινή συνεδρίαση, τόσο οι επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο κλαδικός τους δείκτης, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια των συναλλαγών, με τους αγοραστές να είναι, τουλάχιστον, εντυπωσιακοί στο “φίνις”, επιβεβαιώνοντας το πόσο εύκολα “καθοδηγείται” η “ρηχή” Αγορά του Χ.Α.

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 764,37 (-1,20%) και 799,58 μονάδων (+3,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 796,36 (+2,94%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 806,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,22% και οριακά χαμηλότερα από το ημερήσιο “stop long” στις 807 μονάδες.

Επειδή τα σημερινά “επιτεύγματα” θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “ειδικών συνθηκών”, ασφαλέστερα συμπεράσματα θα εξαχθούν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στον αστερισμό των μεγάλων συμφωνιών ανάληψης διαχείρισης, οι οποίες εξασφαλίζουν όχι μόνο κρίσιμη μάζα αλλά ηγετικά μερίδια, έχει εισέλθει η Δευτερογενής Αγορά απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ενώ την ίδια στιγμή κάποιες από τις αδειοδοτημένες εταιρείες εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Οι αποφάσεις Eurobank και Πειραιώς να αναθέσουν τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών τους ανοιγμάτων (NPEs), αποτέλεσε τον καταλύτη για την αλλαγή σελίδας. Μόνο από την παραπάνω απόφαση θα αλλάξει χέρια, μέχρι το τέλος του έτους, η διαχείριση απαιτήσεων αξίας περίπου 53 με 54 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα χαρτοφυλάκια που πωλούνται, η ‘πίτα’ προσεγγίζει τα 60 δισ. ευρώ”.

Εν τω μεταξύ, η “Carval” αναδείχθηκε προτιμητέος Επενδυτής για το project “Mirror” της Εθνικής Τράπεζας, που αφορά σε πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και δάνεια μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων), ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά το 7% επί του οφειλόμενου κεφαλαίου. Η Εθνική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι η πώληση του χαρτοφυλακίου θα ολοκληρωθεί εντός του β' τριμήνου 2019.

“Θεωρούμε ότι η δυναμική που αναπτύσσει η Οικονομία, θα οδηγήσει σύντομα σε περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους Ξένους Οίκους αξιολόγησης”, τόνισε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου.

Σε ό,τι αφορά τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επεσήμανε ότι “το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα είναι στον σωστό δρόμο, για την επίτευξη των στόχων αυτών”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Jumbo (+1,80%), έστω και αν υποχώρησε σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 17,28 ευρώ (+3,47%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του τίτλου, σηματοδοτεί νέα ιστορικά υψηλά (!)

Απόλυτα θεωρητική η επόμενη αντίσταση στα 17,30 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop long” εντοπίζεται στα 15,30 ευρώ, αλλά θα ανέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Συνεχίζει να αλλάζει πρόσημα, σχεδόν, επί καθημερινής βάσεως η μετοχή της ΔΕΗ (+3,68%), ενώ με την λήξη της συνεδρίασης είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2019.

Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 1,943 ευρώ, ενώ ανοδική διαφυγή θα δώσει κίνηση προς τα 2,16 – 2,25 ευρώ. Σημαντική η στήριξη στην ζώνη 1,78 – 1,73 ευρώ.

Συμπλήρωσε έξι κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, η μετοχή της Viohalco (-2,16%).

Η πρώτη στήριξη στα 4,10 ευρώ και οι αμέσως επόμενες στα 3,53 και 3,30 ευρώ (ημερήσιο “stop long”)

Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,29 – 4,38 ευρώ, η τάση είναι επιθετική, με πρώτο στόχο τα 5,00 και αμέσως επόμενο τα 5,70 ευρώ.

Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-1,21%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,27 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,243 ανά μετοχή).

Επίσης οι μετοχές της Entersoft (+5,04%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,18 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,162 ανά μετοχή).

Τέλος εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 36.641.250 νέες μετοχές της Autohellas (-1,95%), που προέκυψαν από το πρόσφατο split μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 48.855.000.

Από εκεί και πέρα, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ναύπακτο (+3,28%) και τέσσερις για την Moda Bagno (+2,81%), όμως και στις δύο περιπτώσεις το “bid” δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικό, ενώ με σαφώς πιο πυκνές εντολές, από πλευράς αγοραστών, “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις Ιντρακάτ (+5,86%) και Intralot (+3,56%).

Επιστροφή αγοραστών σε Άβακα (+5,58%) και Lavipharm (+6,74%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (+0,41%), Αλουμύλ (+4,45%) και MIG (+5,76%), “ρεπετισιόν” στις ανοδικές συνεδριάσεις για την Forthnet (+5,56%), αποσύρθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα οι αγοραστές στην Epsilon Net (0%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελλάδος (+1,84%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και τα ημερήσια διαγράμματα, το “stop long” στις 824 μονάδες και οι απόμενες αντιστάσεις στην ζώνη 876 – 895.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 2112 μονάδες και οι επόμενες αντιστάσεις στις 2226 και 2276 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Την εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν ιδιαίτερα ‘συνεσταλμένο’. Την Παρασκευή, μια βδομάδα προ των Ευρωεκλογών (κάτι αντίστοιχο με σήμερα), δεν έκανε καθόλου διακύμανση, ενώ όλη την προεκλογική βδομάδα ήταν απόλυτα σταθεροποιητικό. Τη Δευτέρα μετά το αποτέλεσμα, άνοιξε με ανοδικό ‘gap’ και πολύ γρήγορα έδωσε μεγάλες αποδόσεις στους Επενδυτές που το είχαν εμπιστευτεί προεκλογικά” υπενθυμίζει ο Κώστας Φέγγος.

Η κίνηση των τιμών τις τελευταίες μέρες και η ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 850 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, δίνει την αίσθηση ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο. Η Αγορά φαίνεται να προεξοφλεί θετικό σενάριο για τις Εθνικές εκλογές και να κινείται ανάλογα. Αυτό σημαίνει πως η επόμενη βδομάδα μπορεί να δώσει διακυμάνσεις, καθώς κινούμαστε ήδη σε ψηλά επίπεδα τιμών.

Εκτιμάται πως για την Αγορά, θετική θα θεωρηθεί η εκλογή μιας Κυβέρνησης με μεγάλη αυτοδυναμία, που θα μπορέσει να εφαρμόσει άνετα και χωρίς δικαιολογίες το πρόγραμμά της.

Μέτριο θα είναι το σενάριο εκλογής μιας Κυβέρνησης με οριακή αυτοδυναμία, που θα δώσει δικαιολογίες στην Κυβέρνηση για να εφαρμόσει με συμβιβασμούς το πρόγραμμά της, στο βωμό του να μην δυσαρεστήσει κανέναν από όσους τη στηρίζουν.

Αρνητικό θα είναι το σενάριο έλλειψης αυτοδυναμίας, που θα σηματοδοτήσει ευρείας κλίμακας συμβιβασμούς για το σχηματισμό Κυβέρνησης.

Αν τη Δευτέρα μετά τις εκλογές δεν έχουμε κάποιου είδους Κυβέρνηση, το μόνο σίγουρο είναι πως το χρηματιστήριο θα ανοίξει με καθοδικό “gap”. Αν απειληθεί νέα προσφυγή στις κάλπες μέσα στο Καλοκαίρι, πιστεύω πως θα μπούμε σε περιπέτειες που θα μας θυμίσουν το παρελθόν.

Όσον αφορά την τεχνική ανάλυση, όσο πλησιάζουμε τα επίπεδα των 880 μονάδων, σε επίπεδο Δείκτη, η Αγορά γίνεται ακριβή και μια διάσπασή τους θα απαιτήσει σημαντικά νέα, ή πολύ αυξημένο τζίρο. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει τη βδομάδα προ των εκλογών Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμάται ότι θα δούμε διακυμάνσεις.

Τέλος, έχουμε αρκετά νέα σε εταιρικό επίπεδο, με τον ΟΠΑΠ να προχωρά σε επανεπένδυση μερισμάτων, τη ΔΕΗ να βρίσκεται στα φώτα των προβολέων με τις έντονες διακυμάνσεις της, με δημόσιες προτάσεις κλπ.

“Πάντως την πρωτοκαθεδρία έχουν οι εκλογές και ίσως κάποιο trading με βάση την τεχνική ανάλυση, για τη δημιουργία θέσεων για την επόμενη μέρα”, εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Έχοντας ακούσει το ‘καμπανάκι του τελευταίου γύρου’ προς τον εκλογικό τερματισμό, ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τις δυνάμεις του να περάσει μπροστά από το επίπεδο αντίστασης των 850 με 860 μονάδων”, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Επιτυχής ανοδική διάσπαση, με τουλάχιστον 2 με 3 ημερήσια κλεισίματα πάνω από τις 860 μονάδες, θα δώσει ανοδικό “ντοπάρισμα” προς το όριο των 900 μονάδων. Το ενδιαφέρον στην αρχή της άλλης εβδομάδος και του μήνα, από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης, θα εστιαστεί στη καταστρατήγηση, ή μη του μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού, στις 875 μονάδες περίπου, καθώς το πλάτος του υπό διάσπαση σχηματισμού αποκαλύπτει και τεχνικά, τον ανηφορικό δρόμο προς το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Τη πορεία του μέσα στο μεσοπρόθεσμο ανοδικό δίαυλο συνεχίζει και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, “φλερτάροντας” πλέον με τις 2200 μονάδες. Ανοδική αρπαγή της εν λόγω περιοχής θα σπρώξει τον δείκτη προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 2275 μονάδων. Σημαντικές είναι οι ενδείξεις που λαμβάνουμε από ορισμένες επιμέρους μετοχές, καθώς έχουν “διαλύσει” ανοδικά ισχυρές αντιστάσεις, όπως για παράδειγμα της Coca Cola HBC, του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, της Viohalco, του Σαράντη, του ΑΔΜΗΕ κ.α.

Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει το “χώνεμα” στα υψηλά της βίαιης κίνησης των τελευταίων ημερών του Μαΐου, έχοντας όμως ως “μπαμπούλα” το σημείο των 800 μονάδων.

“Πέρασμα πάνω από εκεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ‘ανάψει το φως’ για μια επίσκεψη προς την περιοχή των 860 μονάδων”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Ο Ιούνιος ήταν ο έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για το Γενικό Δείκτη, φαινόμενο το οποίο είχε να εμφανιστεί από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013, όταν είχαν σημειωθεί 7 συνεχόμενα θετικά μηνιαία κλεισίματα”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο μήνας που τελείωσε είχε ουσιαστική αύξηση στον συναλλακτικό όγκο, καθώς δεν μεσολάβησαν “πακέτα”, ή αναδιαρθρώσεις δεικτών που να επηρέασαν την φυσιολογική ροή της Αγοράς. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές για τον Ιούνιο έκλεισαν κοντά στα 86 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισροές στα Μετοχικά Αμοιβαία ήταν αρκούντως ικανοποιητικές, φθάνοντας κοντά στα 41 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 έκλεισε στο υψηλό των προσδοκιών των Επενδυτών, όπως αυτές εκφράζονται στην απόλυτη τιμή του Γενικού Δείκτη. Δεν είναι τυχαίο που η Ελληνική Αγορά κόβει το νήμα πρώτη Παγκοσμίως, σε επίπεδο απόδοσης με κέρδη 41,6%.

Τρεις λόγοι ήταν οι βασικοί φορείς αυτής της χρηματιστηριακής ευφορίας:

Η εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας, ενόψει της Προεδρικής εκλογής το 2020, η επίσπευση των Εθνικών εκλογών μετά την εκλογική ήττα του Κυβερνώντος Κόμματος στις πρόσφατες Ευρωπαϊκές εκλογές και η ανακοίνωση προθέσεων και εξαγγελιών που ευνοούν το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και από τα δύο μεγάλα Κόμματα.

Το δεύτερο εξάμηνο ξεκινάει με διαφορετικό μίγμα προσδοκιών. Βραχυπρόθεσμα η Αγορά αναμένει την ερχόμενη Δευτέρα να προκύψει ένα Κυβερνητικό Σχήμα που θα έχει προοπτική ολοκλήρωσης της τετραετίας, απόρροια των πολιτικών συσχετισμών και της δύναμης που θα συγκεντρώσει.

Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να συμβάλουν στην συντήρηση του θετικού επενδυτικού κλίματος:

Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις του Αυγούστου, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων των Τραπεζών, η έναρξη έργων που βρίσκονται σε διαρκή αναστολή, ή καθυστέρηση και η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων των Τραπεζών, συνθέτουν τους βασικότερους καταλύτες για την μετεκλογική περίοδο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε ακάθεκτος σε νέα υψηλά 16 μηνών, κατακτώντας το “οροπέδιο” των 850 μονάδων, παρά τα τεχνικής φύσεως εμπόδια των αποκοπών των μερισμάτων.

Η συμπεριφορά του Δείκτη θα ήταν θετικότερη κατά 1,4% σε σταθμισμένο επίπεδο και παρόλα αυτά ο Γενικός Δείκτης έδειξε με άνεση να διατηρεί την θετική δυναμική, ξεπερνώντας μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις τιμών στις οποίες προηγήθηκε συσσώρευση 12 ημερών.

Η μεγάλη χρονική συσσώρευση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα του στόχου των 895 μονάδων, έφερε ωστόσο σε θέση πώλησης τον MACD μετά από ένα μήνα ανοδικής διάθεσης. Η αλλαγή οφείλεται περισσότερο στην ατασική βραχυπρόθεσμη εικόνα της Αγοράς και στην φυσιολογική φθορά της δυναμικής. Επισημαίνεται πάντως ότι ο MACD είθισται να αντιστρέφει τις τάσεις μετά από κάποια ικανή χρονική συσσώρευση και η ένταση αυτών των σημάτων δεν αποτελεί κάποια ισχυρή ένδειξη αντιστροφής της τάσης.

Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσεγγίσει τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2018 (895 μονάδες), τα οποία αποτελούν και την ισχυρότερη μεσοπρόθεσμη αντίσταση που έχει μπροστά του ο Γενικός Δείκτης.

Ο Ιούλιος ξεκινάει έχοντας στην… πλάτη του την Σύνοδο του “G-20” η οποία θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Στα προγραμματισμένα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν οι αποκοπές μερισμάτων:

Την Τρίτη 2 Ιουλίου, χωρίς το συνολικό μέρισμα των 50 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, χωρίς το συνολικό μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου των 3,5 λεπτών η μετοχή της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας, χωρίς το μέρισμα των 0,57 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται ο ΟΛΘ ενώ την ίδια ημέρα κομμένη θα είναι και η μετοχή της Καρέλιας η οποία θα διανείμει 9,5 ευρώ ανά μετοχή.

Ακόμα Τρίτη 2 Ιουλίου είναι τελευταία ημέρα αποδοχής των δημόσιων προσφορών της Κανάκης (€4,36), Ιασώ (€1,50) και Σφακιανάκης (€0,34).

Την Πέμπτη οι μετοχές του ΟΤΕ θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα των 46 λεπτών ανά μετοχή, ενώ στις 22 Ιουλίου οι Μέτοχοι θα εισπράξουν άλλα 6 λεπτά από την ολοκλήρωση της πώληση της Αλβανικής Θυγατρικής.

Την ερχόμενη Πέμπτη οι μετοχές της Coca Cola HBC θα διαπραγματεύονται επίσης χωρίς το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου των 2,57 ευρώ.

“Την ίδια ημέρα η μετοχή της Space θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 6 λεπτών ανά μετοχή, ενώ η μετοχή της Βογιατζόγλου θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 0.103 ευρώ” σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, οριακά κέρδη στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Στο 1,2% και στο πιο χαμηλό σημείο του τελευταίου έτους, από τον Απρίλιο του 2018, παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, όπως επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα δεν είναι καλή είδηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει στόχο για κοντά, αλλά λίγο κάτω από το 2%.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύεται στο trading της Παρασκευής, αφότου η μεγαλύτερη Γερμανική Τράπεζα πέρασε το ετήσιο “stress test” από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Christian Sewing, τόνισε ότι “η απόφαση της Fed ήταν εξαιρετική είδηση”, σε memo του προς τους Εργαζομένους.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τη διενέργεια δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων την ερχόμενη Τετάρτη 3 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Στόχος είναι η συγκέντρωση 1,25 δισ. ευρώ.

Αναπροσαρμόζει προς τα επάνω η Euroxx την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή στα 9,20 ευρώ, από 7,20 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση “Overweight”.

Σε “hold” υποβάθμισε η Eurobank Equities την αξιολόγηση της Σαράντης, από “buy” προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη στα 9,10 ευρώ ανά μετοχή την τιμή - στόχο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 856,62 (-0,29%) και 866,09 μονάδων (+0,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 865,06 (+0,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 868,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,09%.

Ο τζίρος στα 124,4 εκατ., από τα οποία τα 17,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο Ελλάκτωρας και με το αρνητικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Cenergy και στο υψηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.462 συμβόλαια).

Στα 15.625 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.959 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.361, 917 για τον Ιούλιο και 444 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.194) κινήθηκε μεταξύ 2.175 και 2.197 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.621), Alpha Bank (6.963), Πειραιώς (3.588), ΔΕΗ (1.406), Εθνική (7.579), Ελλάκτωρα (242), Μυτιληναίο (170), ΟΠΑΠ (343), MIG (2.798), Τρ. Αττικής (242), Cenergy (188), Viohalco (319), Ιντρακόμ (118), ΓΕΚ (205), Lamda Development (346), Ελ. Πετρέλαια (190), ΟΤΕ (207), Intralot (285), Jumbo (120), Motor Oil (106), Τιτάνα (110).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.556, Alpha Bank 65.095, Εθνική 62.842, MIG 83.446, Πειραιώς 27.553, ΔΕΗ 18.117, Μυτιληναίος 10.164.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

   Position Holder                                     Name of Issuer                   NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 35.705.133 τεμ., (από 35.705.133 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.680.410 τεμ. (23.790.041), ΔΕΗ 6.714.192 τεμ. (6.714.192), Eurobank 84.647.561 τεμ. (84.933.732), Εθνική 31.950.300 τεμ. (31.000.300), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v