Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος μετά… τζίρου στο Χρηματιστήριο

Στις παρυφές των 860 μονάδων ο ΓΔ με στήριξη από δεικτοβαρείς μετοχές και τον τζίρο στα 108 εκατ. ευρώ. ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Lamda Development, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ στο προσκήνιο. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ανοδος μετά… τζίρου στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση υψηλού ενδιαφέροντος και σχετικά αυξημένου τζίρου, στο Χ.Α., καθώς η προσέγγιση των 860 μονάδων και η πιθανότητα καταγραφής νέων υψηλών 13μηνου, έφερε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από αρκετά χαρτοφυλάκια, που συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη, υψηλότερα των 850 – 860 μονάδων, παραμένει εγχείρημα υψηλού βαθμού δυσκολίας.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε δύο όψεις, καθώς οι Τράπεζες ανέλαβαν να “οδηγήσουν την κούρσα” και όταν αυτές “έμειναν από δυνάμεις” πήραν σημαντικές πρωτοβουλίες τα μη Τραπεζικά blue chips, έστω και αν έλειψαν οι βοήθειες από ΔΕΗ (-3,44%) και ΕΕΕ (-0,14%).

Να σημειωθεί ότι συνεχίστηκε το “rotation” για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με το ενδιαφέρον να παραμένει αυξανόμενο, ενώ όλα τα παραπάνω συντελέστηκαν εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κυριότερων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και ουδέτερων μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων (στο 2,487% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο πρόλογος της σημερινής αναφοράς για την συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε, αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι τελικές δημοπρασίες που όχι μόνο άλλαξαν την εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο και έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά ημέρας, αλλά τον “ανάγκασαν” να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σε νέα υψηλά 16 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/2/2018 (875,38 μονάδες).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Το θετικό momentum επέστρεψε και ο Γενικός Δείκτης ίσως δοκιμάσει ξανά τα πρόσφατα υψηλά έτους στη σημερινή συνεδρίαση. Στη σημερινή ατζέντα, η Τράπεζα Αττικής δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ενώ η ΔΕΗ έχει γενική συνέλευση και η ΕΥΑΘ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα”, ανέφερε η Beta Sec.

“Περιμένουμε η Αγορά να δοκιμάσει τα πρόσφατα υψηλά, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στις διεθνείς εξελίξεις, λόγω απουσίας σημαντικών εγχώριων ειδήσεων”, ήταν οι εκτιμήσεις της Euroxx Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 0,66% στις 852,27 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 860 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης στις 840. H γενική συνέλευση της ΔΕΗ πραγματοποιείται σήμερα, ενώ η μετοχή της ΕΥΑΘ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος (€0.126/μετοχή)” επεσήμαινε η Merit Sec.

“H επάνοδος της αγοραστικής διάθεσης για Τράπεζες και επιλεγμένους Δεικτοβαρείς τίτλους, σε συνδυασμό με τη σταδιακή διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, εδραιώνει την εκτίμηση ότι το σενάριο ανοδικής κίνησης του ΓΔ είναι σε εξέλιξη, με στόχο την περιοχή των 890 - 900 μονάδων. Η Τράπεζα Αττικής ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καθαρά ανοδική συνεδρίαση, η χθεσινή, με δυνατές Τράπεζες και την υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά και χαμηλό όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 819 και αντίσταση στις 855. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2115 και αντίσταση στις 2174. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 743 μονάδες και αντίσταση στις 807. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, με μοναδικό προβληματισμό τον χθεσινό χαμηλό όγκο συναλλαγών, κινείται διαγραμματικά υποδειγματικά… επόμενος στόχος οι 863 μον. με πρώτη αντίσταση τις 855 μον. και προς τα κάτω, βασική στήριξη τις 810 μον. με ενδιάμεση στήριξη τις 824 μον.”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, για πολλοστή συνεδρίαση και οι τέσσερις τίτλοι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να είναι μικτή και να δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές.

Η ίδια χρηματιστηριακή συμπεριφορά, όπως ήταν αναμενόμενο και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος αφού αναρριχήθηκε μέχρι τις 787,95 μονάδες (+2,11%), στη συνέχεια βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 761,29 (-1,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 772,55 (+0,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 773,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,26%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 807 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 743 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 778 – 788 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “η συμφωνία Pimco - Eurobank προβλέπει ότι θυγατρική της Pimco (Celidoria) αγοράζει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής διαβάθμισης (junior notes), της τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου ‘κόκκινων’ στεγαστικών δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (Project ‘Pillar’). Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes), καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Η Pimco προσφέρει τίμημα της τάξης των 110 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 95% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης, ενώ ελήφθη η απόφαση να εισέλθει η Τράπεζα σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μαζί της, για την πώληση του 80% της FPS και το project ‘Cairo”.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (-1,81%), ΔΕΗ (-3,44%), ΕΕΕ (-0,14%), Τιτάν (-1,05%), Motor Oil (-1,55%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα, ΕΧΑΕ και Jumbo.

Από εκεί και πέρα, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή του ΟΤΕ (+2,06%) που δείχνει να παίρνει ανοδικά “καύσιμα” και από την είδηση σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών ανέθεσε στην Barclays το θέμα της πώλησης της Ρουμανικής Θυγατρικής. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ διέθεσε 800 εκατ. ευρώ, νωρίτερα φέτος, για να τονώσει τα κεφάλαια της Telekom Romania.

Με τη σημερινή κίνηση η μετοχή του ΟΤΕ γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 12,17 ευρώ και επόμενες τεχνικές αντιστάσεις στα 13,10 και 13,70 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, μετά από εισήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, με διάταξη που περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, αναστέλλεται η αύξηση διοδίων της Αττικής Οδού Α.Ε. μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε από αύριο αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των μετοχών των Ελλάκτωρ (0%) και Άβακα (-2,62%), που είναι οι βασικοί Μέτοχοι (!)

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΥΑΘ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,126 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1134 ανά μετοχή).

Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση για επικείμενη είσοδο στην Κινητή Τηλεφωνία της Forthnet (+20%), είχε την αναμενόμενη αντίδραση στο ταμπλώ, με “καύσιμα” από την χαμηλή κεφαλαιοποίηση κινείται ο Λεβεντέρης (+10%), συνέχισε ανοδικά η Moda Bagno (+9,88%) αλλά η προσφορά μόνο ευκαταφρόνητη δεν μπορεί να θεωρηθεί, ενώ σημαντικό “bid” εμφανίστηκε σήμερα στην Frigoglass (+7,94%).

Επιστροφή αγοραστών σε Γενική Εμπορίου (+2,55%), Intralot (+3,69%) και Newsphone (+6,80%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντρακόμ (+8,53%), ενώ με αυξημένες συναλλαγές κινήθηκαν Quest (+3,42%) και Audiovisual (+4,10%).

Απίστευτη “ψυχρολουσία” για τον Κέκροπα που αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,19 ευρώ (+5,98%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 2,86 ευρώ (-4,98%), στις 18/6 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Εβροφάρμα (+6,07%), νέα ιστορικά υψηλά για την Κρι Κρι (+5,56%), ενώ η ΕΥΔΑΠ (+2,34%) συμπλήρωσε πέντε κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η στήλη απευθύνθηκε στον μόνιμο συνεργάτη της στήλης Απόστολο Μάνθο (AENAON MARKETS) και έλαβε “τεχνικές οδηγίες “για όλα τα γούστα”:

ΛΑΜΔΑ: Πλησιάζει γρήγορα προς την άνω πλευρά του μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού στα 8,90€. Εκεί θεωρητικά θα τα βρει λίγο σκούρα, καθώς εάν πάει και καταστρατηγήσει το κανάλι, τότε θα τεθεί θέμα ανοδικής συνέχειας με πρώτο στόχο τα 10,50 και δεύτερο τα ..13€.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Θα πρέπει να μπει με καλύτερο “καύσιμο” μέσα στη ζώνη αντίστασης των 1,90 με 2,00 ευρώ, για να τη διασπάσει και να προσεγγίσει μετά τα 2,20€, όπου και θα κριθούν πολλά για τη μετέπειτα πορεία.

ΕΧΑΕ: Εάν πάει και τμήσει ανοδικά τη ζώνη των 4,90 με 5,00 ευρώ, τότε θα γράψει αρχικά τα 5,25€, για να τεστάρει μετά την αντίσταση των 5,60 ευρώ.

ΕΛΠΕ: Λίγο προσοχή εδώ, καθώς έχει διασπάσει ανοδικά το χείλος του σχηματισμού στα 8,90€ και πάει να αλλάξει επίπεδο με πρώτο στόχο τα 10€. Το έχει ξανακάνει το ίδιο pattern το Μάιο του 2017. Μετά, αλλάζουν τα δεδομένα.

ΠΡΟΦ: Μετά από μια έντονη ανοδική πορεία έχει κάνει ανοδικό “χάσμα” πάνω από τα 3,25€, έχουν γίνει από εκεί και πάνω χιλιάδες κομμάτια και έχουν σημειωθεί νέα ιστορικά υψηλά. Στέκεται “στεγνώνοντας” τους πωλητές πέριξ του 3,50. Ξεκινάει ειδικός διαπραγματευτής από 1/07.

ΚΕΚΡ: Κλασική περίπτωση ανοδικής “δραπέτευσης” από στενά μακροπρόθεσμα πλαίσια διακύμανσης. Έτσι όπως φαίνεται το μηνιαίο candlestick θα έχει συνέχεια και στον επόμενο μήνα. Παραμένει ο στόχος των 4,40€.

ΚΛΜ: Ωραίος σχηματισμός με διάσπαση πολλά κομμάτια και συνέχεια. Πρώτος διαγραμματικός στόχος τα 1,23 με 1,30 ευρώ. Φθηνή η αποτίμηση της εταιρείας.

ΒΥΤΕ: Έχουν μαζέψει πολλά τεμ. από 1,00 έως τα 1,20 ευρώ με αποτέλεσμα λίαν συντόμως να τη σπρώξουν ανοδικά πάνω από το 1,40. Στοιχείο που θα ανοίξει το δρόμο για τα 2€.

ΕΛΓΕΚ: Πρώτος σταθμός τα 0,30€ και μετά ανοίγει για τα επίπεδα του 2014, στα 0,46€.

ΕΛΛ: Έχει κάνει ανοδική διάσπαση των 14€, θέλοντας να πάρει λίγο από την ανοδική “αύρα” των τελευταίων εβδομάδων. Διακράτηση των 14€, δίνει το επόμενο σκαλοπάτι στα 15,45€.

ΙΑΤΡ: Καθαρή ανοδική τμήση της σφήνας. Ο δρόμος είναι ανοικτός έως τα 2,480€. Το θέμα όμως είναι μη πάει και ισοπεδώσει τα 2,5000, καθώς η επόμενη ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στα …3.5000€.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να δείχνει δυσκολίες υπέρβασης της ζώνης 850 – 860, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 835 μονάδες.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 824 μονάδες, ενώ η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 860 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 888 - 891 και 895 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 824 μονάδων, θα ενεργοποιήσει κινήσεις μείωσης θέσεων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 818 - 815, 809 και 790 - 785 μονάδες.

Εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητη δείχνει η ζώνη 2170 – 2200, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στις 2120 μονάδες.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 2112 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2200 μονάδων, δίνει νέο ανοδικό momentum και κίνηση προς τις 2226 - 2230 και 2275 μονάδες.

Αντίθετα, “pullback” με κλείσιμο χαμηλότερα των 2115 μονάδων, θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2074, 2034 και 1980 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αργά αλλά σταθερά, συνεχίζει την προδιαγεγραμμένη πορεία της μέχρι τις Εθνικές εκλογές και παρά τις κατά καιρούς μικροδιορθώσεις, οδεύει σε υψηλότερα επίπεδα, προεξοφλώντας ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, βάσει των κριτηρίων των Αγορών”, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Αν και μπορεί να διαφοροποιείται ελαφρώς το τελευταίο διάστημα, λόγω της προεξοφλούμενης αυτοδύναμης πολιτικής αλλαγής, θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές, για να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται, τόσο από τους Ξένους, όσο και Εγχώριους “opinion financial makers”.

Στο διεθνές οικονομικό & γεωπολιτικό περιβάλλον, οι κεντρικοί τραπεζίτες λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη που ανακοινώθηκε σήμερα, βρίσκεται σε χαμηλά τριετίας, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αγγίζει τα χαμηλά 8 ετών.

Έτσι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ανοικτά Ευρωπαϊκά μέτωπα (“Brexit” – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής Οικονομίας) και τα Παγκόσμια (Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, κρίση στον Περσικό Κόλπο), οι Αγορές χρήζουν αυξημένης επιφυλακής, παρά την προσέγγιση των πρόσφατων ιστορικών υψηλών τους, εναποθέτοντας τις ελπίδες στην επικείμενη Σύνοδο των “G20”, για μείωση των εντάσεων.

Η Ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να κινείται σε ιστορικά χαμηλά πολλών ετών, με την 5ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 1,37% και την 10ετη πέριξ του 2,48%. Όμως ο οικονομικός ανορθολογισμός που παρατηρείται στα Κρατικά ομόλογα διεθνώς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις, αφού έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να πληρώνουμε αρνητικά επιτόκια σε σειρά 10ετων Κρατικών τίτλων (Γερμανικά – Γαλλικά – Ελβετικά – Ολλανδικά), ενώ η Ελλάδα με χρέος 355,3 δισ. (στοιχεία ΟΔΔΗΧ 4/19), δανείζεται χαμηλότερα από τις ΗΠΑ στην 5ετια (έστω και σε διαφορετικό Νόμισμα).

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σήμερα μετά από καιρό η 4αδα της αξίας συναλλαγών δεν έχει μόνο Τράπεζες, αν και το 33% της συνολικής αξίας συναλλαγών επικεντρώθηκε και σήμερα στον Τραπεζικό κλάδο. Ο ΟΤΕ αντιπροσωπεύοντας το 15,5% των συναλλαγών προσπαθεί να διασπάσει το σημαντικό τεχνικό επίπεδο των 13,20€, δημιουργώντας προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα. Αντίστοιχα ο ΟΠΑΠ αντιπροσωπεύοντας το 9% των συναλλαγών, χωνεύει την χθεσινή αποκοπή μερίσματος.

Ο Γενικός Δείκτης, με κοντινή στήριξη τις 810 μονάδες, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 862 & 890 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 790 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765, 740 & 715 μονάδες.

Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2118 & 2082 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2200, 2240 & 2280 μονάδες. Χαμηλότερα των 2082 μονάδων εντοπίζονται στηρίξεις στις 2125, 2080, 2050 & 2025 μονάδες.

Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδα τους με αυξημένους όγκους, συνεχίζεται και αυξάνεται, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών. Χρήζει όμως προσοχή από τους επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζεται μόνο στην φημολογία, αφού το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.

Συμπερασματικά διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας (volatility) η πιθανότητες είναι αυξημένες υπέρ των αγοραστών.

Διασφαλίζουμε όμως τις κερδοφόρες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, χρησιμοποιώντας στρατηγικές κυλιομένων “profit taken” σε συνεργασία με τους Οικονομικούς μας Συμβούλους.

“Προσδοκίες & πραγματικότητα συχνά δεν ταυτίζονται απόλυτα, ενώ τα άλματα (που προεξοφλούνται) από την νέα Κυβέρνηση της 7ης Ιουλίου, είναι πολύ δυσκολότερα από τα εφικτά βήματα προς τα εμπρός (που έχουν ήδη τιμολογηθεί)”, επισημαίνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Προς χαμηλότερα επίπεδα υποχωρούν Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσός.

Τα κέρδη για τις μεγαλύτερες Βιομηχανίες της Κίνας κατέγραψαν ετήσια μείωση 2,3% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου, σύμφωνα με την Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία (NBS). Τα μικτά κέρδη των Βιομηχανιών με ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 20 εκατ. γουάν ($2,91 εκατ.) καταγράφηκαν στα 2,3 τρισ. γουάν, για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τους δασμούς, ενόψει της συνάντησης των Ηγετών των δύο Χωρών στη συνεδρίαση της ‘G20’ το Σαββατοκύριακο”, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “South China Morning Post”.

Όπως μετέδωσε το Reuters, “οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που θα ακυρώνει τον επόμενο γύρο επιπλέον Αμερικανικών δασμών σε Κινεζικά Προϊόντα αξίας $300 δισ., θα παρατεθούν σε ξεχωριστά δελτία Τύπου και όχι σε κοινή ανακοίνωση”, ανέφερε η εφημερίδα.

“Οι ΗΠΑ θα πρέπει αμέσως να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Κινεζικής εταιρείας Τηλεπικοινωνιακού Εξοπλισμού Huawei”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ.

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό κλίμα στις 19 Χώρες του Ευρώ υποχώρησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ότι ο βασικός δείκτης οικονομικού κλίματος διολίσθησε στις 103,3 μονάδες, από 105,2 ένα μήνα νωρίτερα. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Αύγουστο του 2016. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της Αγοράς, που ανέμενε να φτάσει στις 104,6 μονάδες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη επίσης υποχώρησε κατά 0,7 μονάδες. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διολίσθησε στο 0,17, από 0,30 τον Μάιο, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία αρνητική κίνηση.

Στο 1,3%, όσο και τον Μάιο και όπως αναμενόταν, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, τον Ιούνιο, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Είναι η πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Φεβρουάριο του 2018.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,1%, όσο και αναμενόταν, από 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

“Η Ιταλική Κυβέρνηση ευθυγραμμίζει τη δημοσιονομική της πολιτική με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία, προσθέτοντας ότι “υπάρχει η βάση για την επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου να αποφευχθούν τα πειθαρχικά μέτρα από την ΕΕ”.

Η τρίτη μέτρηση του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έδειξε ότι η Οικονομία “έτρεξε” με ρυθμό 3,1%, σε ευθυγράμμιση με τη δεύτερη μέτρηση. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί στο 3,1%.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 227.000 την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ, ενώ αναμένονταν να φτάσουν τις 220.000. Σύμφωνα με το CNBC, σημειώθηκε άνοδος σε σύγκριση από τις 216.000 της προηγούμενης μέτρησης, ενώ είναι το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Όπως επισημαίνει η Citi, “η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από διακυμάνσεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ των Ξένων Επενδυτών, με τους τελευταίους να είναι, ουσιαστικά, η κύρια πηγή χρηματοδότησης της Οικονομίας. Η βιωσιμότητα χρέους εξαρτάται κυρίως από την πολιτική. Με το 80% του χρέους να κατέχεται από τον Επίσημο τομέα, η σχέση Αθήνας - Εταίρων ορίζει περισσότερο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, απ’ ότι η Οικονομία. Οι εκλογές είναι ‘θετικό ρίσκο’. Η ΝΔ είναι πιθανό να κερδίσει την αυτοδυναμία και σε αντίθεση με τις προηγούμενες δυο εκλογές, το 2015, τα αρνητικά ρίσκα είναι πολύ πιο περιορισμένα, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειονότητα των Κομμάτων είναι υπέρ της συνεργασίας με τους Εταίρους”.

Στα 16 από 12 ευρώ ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy".

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ΟΠΑΠ εκτιμώνται στα 291 εκατ. ευρώ για φέτος και στα 337 εκατ. ευρώ το 2020. Η IBG προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα διανείμει μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή για τη φετινή χρήση και 0,90 ευρώ για το 2020.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 858,94 (+0,78%) και 850,87 μονάδων (-0,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 857,42 (+0,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 859,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,80%.

Ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων) αναρριχήθηκε στα 107,8 εκατ., από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημοι οι ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο υψηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Cenergy.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αυξητικές διαθέσεις τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.366 συμβόλαια).

Στα 14.959 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.699 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.434, 2.054 για τον Ιούλιο και 380 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.179,75) κινήθηκε μεταξύ 2.145 και 2.184 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Jumbo, 44.738 Εθνική, 39.581 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.123), Alpha Bank (6.218), Πειραιώς (3.905), ΔΕΗ (2.279), Εθνική (5.817), Ελλάκτωρα (416), Μυτιληναίο (347), ΟΠΑΠ (692), MIG (1.350), Τρ. Αττικής (446), ΑΔΜΗΕ (144), Cenergy (876), Viohalco (508), ΕΧΑΕ (273), ΓΕΚ (175), Lamda Development (226), Ελ. Πετρέλαια (156), ΟΤΕ (249), Intralot (606).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.904, Alpha Bank 63.420, Εθνική 62.191, MIG 83.672, Πειραιώς 25.846, ΔΕΗ 17.123, Μυτιληναίος 10.270.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                            Name of Issuer                        NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 35.705.133 τεμ., (από 35.705.133 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.790.041 τεμ. (23.790.041), ΔΕΗ 6.714.192 τεμ. (6.809.192),Eurobank 84.933.732 τεμ. (86.530.567), Εθνική 31.000.300 τεμ. (31.143.670), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v