Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση προς νέο υψηλό έτους για τον γενικό δείκτη

Σε θετικό έδαφος κινείται το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να οδεύει προς νέο υψηλό έτους. Στις τράπεζες το 35% των συναλλαγών. Νέα κορυφή για τον ΟΤΕ, που κερδίζει 35,28% σε διάστημα εξαμήνου. Υψηλές αποδόσεις για Μυτιληναίο και Βιοχάλκο.

ΧΑ: Κίνηση προς νέο υψηλό έτους για τον γενικό δείκτη

Θετικό το κλίμα στα κύρια χρηματιστήρια, ανοδικά ακολουθεί και το ΧΑ.

Τελευταία συνεδρίαση Ιουνίου αλλά και 3μήνου και 6μήνου, με τους traders να «δοκιμάζουν» νέες τιμές, υψηλότερες και των 860 μονάδων. Στις 859,12 μονάδες το μέχρι τώρα υψηλό 52 εβδομάδων για τον ΓΔ, έως τις 864,10 οι πρώτες διερευνητικές βολές από την πλευρά των long, προφανώς σε συνέχιση της προσπάθειάς τους να δουν κατά πόσο είναι εφικτό ένα στοίχημα προεξόφλησης των πολιτικών εξελίξεων, με αφορμή το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου.

Άλλωστε η σημερινή και άλλες 5 συνεδριάσεις έμειναν, με τη σημερινή να έχει -επιπλέον- την ιδιαιτερότητα πως είναι η τελευταία Ιουνίου και 3μήνου και 6μήνου, συνεπώς εύλογα ορισμένα funds, κάποιοι traders θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» μέρος των διψήφιων αποδόσεών τους. Διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά της προηγούμενης Παρασκευής, από τα χαμηλά των 824,68 μονάδων, αλλά με την όποια προσφορά να απορροφάται χωρίς να αλλάζει η τάση -που παραμένει ανοδική και αυτή την εβδομάδα- και με τις συναλλαγές/τζίρους σταδιακά να ενισχύονται από τις συνεδριάσεις της Τρίτης-Τετάρτης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως ναι μεν ενεργοποιείται μία ομάδα επενδυτών, που κατοχυρώνει -και ορθώς- μέρος των αποδόσεών της, αλλά εντέλει υπερισχύουν οι αγοραστές προσβλέποντας -το πιθανότερο- σε ένα στοίχημα προεξόφλησης στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ο αυξανόμενος τζίρος σε ανοδική αγορά είναι ένδειξη «μη διανομής χαρτιών» (άρα επικείμενης διόρθωσης) αλλά αναζήτησης υψηλότερων τιμών. Υψηλότερα επίπεδα, όπου συν τω χρόνω θα έχει προσελκυσθεί επιπλέον ρευστότητα, συνεπώς για διόρθωση θα αρχίσουμε να μιλάμε από τις 880 μονάδες και πάνω.

Κλάδος-κλειδί σταθερά ο τραπεζικός, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να μας δίνει, από νωρίς, τη... στοχοθεσία των τραπεζικών μετοχών.

Στην περιοχή των 780 και άνω ο ΔΤΡ, με το 35% της αξίας των συναλλαγών να πραγματοποιείται, κατά σειρά, στις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και Eurobank, Πειραιώς. Ωστόσο μπροστά σε τζίρο είναι η Jumbo, με δύο πακέτα, για 45.000 και 67.000 μετοχές στα 16,75 και 16,70 ευρώ αντίστοιχα, ενώ... παρεμβάλλονται και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil. Ακολουθούν Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Fourlis, Lamda και Coca Cola, EXAE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Τουλάχιστον στην πρώτη ώρα συνεδρίασης δίνεται η αίσθηση πως funds και traders ενεργούν ώστε να «τραβήξουν» τον ΓΔ σε νέο υψηλό έτους, εξέλιξη που θα μπορούσε να προσελκύσει επιπλέον ρευστότητα.

Πάνω από τις 2.200 μονάδες ο FTSE25, με βοήθειες από τον τραπεζικό αλλά και από βαριά χαρτιά που «αναζητούν» νέα υψηλά.

Ενδεικτική η περίπτωση του ΟΤΕ, που νωρίτερα «έγραψε» νέα κορυφή στα 13,08 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές αξίας που ξεπερνά το 1,6 εκατ. Ανοδική... διαφυγή για τη μετοχή του Οργανισμού, που αποδίδει 35,28% σε διάστημα 6μήνου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόδοση για μετοχή θυγατρικής του ομίλου Deutsche Telekom και την υψηλότερη από κάθε άλλον ευρωπαϊκό όμιλο του κλάδου. Γεγονός που δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο από τα κάθε λογής funds. Επίσης, μόλις χθες σημειώθηκε νέα υψηλή τιμή για την Coca Cola στα 34,60 ευρώ, με την αποτίμηση του Ομίλου όλο και εγγύτερα προς τα 13 δισ. (!).

Αναφέρομαι σε αυτές τις δύο περιπτώσεις για να ενισχύσω την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η άνοδος δεν περιορίζεται στις τράπεζες ή σε μετοχές εταιρειών της... περιφέρειας. Αφορά ομίλους πρωταγωνιστές της οικονομίας, του χρηματιστηρίου, όπου τοποθετούνται κυρίως πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Υψηλή απόδοση για 6μηνο «γράφουν» και η Μυτιληναίος (38,32%) και η Viohalco (71,29%), δηλαδή η... εμπροσθοφυλακή της ελληνικής βιομηχανίας. Σε ανάλογο momentum μετοχές των Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy, Sarantis κ.α., δηλαδή για εταιρείες από διάφορους κλάδους και τομείς του εγχώριου επιχειρείν.

Στις 50/25, στο 2/1, όπως την Τετάρτη, η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με υπεραπόδοση για τίτλους των Moda Bagno, IntraKat, Intralot, Καμπάς, Δρομέας, Quality, ΚΛΜ κ.α.

Στα 19,5 εκατ. ο τζίρος λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, με τον ΓΔ στις 863,11 μονάδες, με τον ΔΤΡ στις 777,54 και τον FTSE25 στις 2.205,63 μονάδες. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v