Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες το Χρηματιστήριο

Η στρατηγική των «ισχυρών χεριών» τις επόμενες συνεδριάσεις. Η υπεραπόδοση της αγοράς, οι προσδοκίες και οι κινήσεις προεξόφλησης για το δεύτερο εξάμηνο. Η «πονηρή» ατζέντα της εβδομάδας με τις αποκοπές μερισμάτων.

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες το Χρηματιστήριο

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 7 Ιουλίου το ΧΑ. Το "τράβηγμα" των traders προς το "κλείσιμο" της συνεδρίασης της Παρασκευής ενίσχυσε την εκτίμηση όσων περίμεναν έναν γύρο προεξόφλησης των πολιτικών εξελίξεων και των όσων, πιθανόν, να δρομολογηθούν από την συνεδρίαση της 8 Ιουλίου στη συνέχεια.

"Προίκα" για τους long το θεαματικό 6μηνο, που χρηματιστηριακά ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με αποτελέσματα που εξέπληξαν ευχάριστα ακόμη και τους πιο αισιόδοξους. Πράγματι στα χαμηλά της αγοράς, πέριξ των 600 μονάδων, λιγοστοί ήταν αυτοί, οι οποίοι...έβλεπαν αυτό που ερχόταν στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 41,61% από την αρχή του έτους, με τον FTSE25 38,31%, με οδηγό τον Δείκτη Τραπεζών που έβγαλε αντίδραση της τάξεως του 83,40% (μακράν η μεγαλύτερη από κάθε άλλο χρηματιστήριο διεθνώς). Ανοδική αντίδραση, που ως κλάδο-οδηγό και κλειδί είχε τον τραπεζικό αλλά και με τα blue chips να ακολουθούν με μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη. Μοναδική εξαίρεση η μετοχή της ΤΙΤΑΝ καθώς "μέτρησε" απώλειες 11,46% από την αρχή του έτους.

Στην κορυφή των αποδόσεων οι τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να "γράφει" 264,8% ποσοστό ενδεικτικό της δυναμικής ανατροπής που διαμορφώθηκε από κάποια στιγμή και μετά για τον κλάδο. Και, κατά γενική εκτίμηση, το κομβικό σημείο για το "γύρισμα" του κλάδου ήταν η πρώτη-ουσιαστική- προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα σχήμα δραστικής μείωσης/διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Ηταν το σημείο, που η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε το...προσχέδιο του project της (το οποίο στην συνέχεια κάπου...καταχωνιάστηκε) κίνηση που έδωσε το έναυσμα για να ενεργοποιηθούν οι πρώτες εντολές αγοράς από την πλευρά των funds, κυρίως αμερικανικών.

Στον σχετικό πίνακα (που έχει επεξεργαστεί ο Μάνος Χατζηδάκης/υπεύθυνος ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) περιλαμβάνεται η απόδοση και των 25 μετοχών του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κατηγορία εισηγμένων/μετοχών που εκμεταλλεύτηκε την συγκυρία (και τα χαμηλά επίπεδα τιμών του 2018), για να φέρει το ΧΑ στην κορυφαία θέση σε όλη την Ευρώπη ανάγοντας το GreekRiskyBet στο πιο αποδοτικό στοίχημα στην "γηραιά ήπειρο" (και όχι μόνο).

Ο Ιούνιος ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας με θετικό πρόσημο για τον ΓΔ, κάτι που είχε να σημειωθεί από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 διάστημα στο οποίο είχαν φτάσει στα επτά οι συνεχόμενοι μήνες στο συν. Ο Ιούνιος ήταν επίσης ο μήνας κατά τον οποίο η καθαρή αξία συναλλαγών (χωρίς πακέτα, OTC συναλλαγές, πράξεις λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών κ.α. ) ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς διαμορφώθηκε στα 86 εκατ. (κατά μέσο όρο) ενώ ανάλογη τάση υπήρξε από τα...καλάθια τύπου ETF, Lyxor μέχρι τα μετοχικά Α/Κ κατηγορία αμοιβαίων όπου εισέρρευσαν περί τα 41 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν το...ράλυ 6μηνου, κυρίως όμως για την κορύφωση του Ιουνίου στην εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας, στην επίσπευση των εθνικών εκλογών και στις εξαγγελίες για ενέργειες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πλέον το δεύτερο 6μηνο ξεκινά, από αύριο, με διαφορετικό μείγμα προσδοκιών και διαθέσεων προεξόφλησης καθώς από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά τις εκλογές θα πρέπει να αρχίσουν να δίνονται απτά δείγματα γραφής για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια. Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο, τα blue chips μέχρι τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία που και αυτή είχε μία αξιοσημείωτη ανοδική διόρθωση φέρνοντας αρκετές εταιρείες στο επενδυτικό προσκήνιο.

Στον σχετικό πίνακα αναφέρεται αναλυτικά η απόδοση όλων των μετοχών του FTMidCap.

Τεχνικά για τον ΓΔ ο βασικός στόχος, που είχε τεθεί από τιμές οριακά χαμηλότερα των 600 μονάδων επιτεύχθηκε, με την καταγραφή του υψηλού 16 μηνών- στις 868 μονάδες- με τον ΔΤΡ να υπολείπεται της τοπικής κορυφής (869,87) αλλά με τον FTSE25 να δοκιμάζεται στην περιοχή των 2.200 μονάδων.

Στα 3 στοιχήματα των long αναφερόταν εχθές το Euro2day.gr, επιχειρώντας μία προσέγγιση των εκλογών, της στάσης των οίκων αξιολόγησης ("μάχη" FTSE και MSCI), των εισροών σε ελληνικά ETFs κ.λ.π.

Βραχυπρόθεσμα η εβδομάδα θέλει προσοχή και για τον πρόσθετο λόγο της αποκοπής μερίσματος "βαριών χαρτιών", δοκιμασία που πέρασε χωρίς απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα ("πονηρή" ήταν η Τετάρτη, με τον ΓΔ να ενισχύεται 0,66% στις 852,27 μονάδες).

Η σχετική διαδικασία ξεκινά την Τρίτη με την αποκοπή 0,50 ευρώ για τα ΕΛΠΕ, χωρίς μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου 3,5 ευρώ για την Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, με αποκοπή μερίσματος 0,57 για τον ΟΛΘ αλλά και 9,5 για τον Καρέλια. Την Τρίτη είναι η τελευταία ημέρα για την αποδοχή (ή όχι ) της δημόσιας προσφοράς της Κανάκης (στα 4,36), του ΙΑΣΩ (στα 1,50 ) και της Σφακιανάκης (στα 0,34).

Την Πέμπτη οι μετοχές του ΟΤΕ είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς το μέρισμα 0,46 ευρώ, ενώ την Πέμπτη η Coca Cola θα είναι χωρίς μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου συνολικά 2,57 ευρώ/μετοχή.

Για τον ΓΔ μετά την επίτευξη του στόχου των 860 μονάδων ο πήχης των προσδοκιών και των...στοιχημάτων ανεβαίνει, για τους long, προς τις 895 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v