Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «στοιχήματα» του δεύτερου εξαμήνου στο ΧΑ

Με προίκα τις υπεραποδόσεις του πρώτου εξαμήνου εισέρχεται στον «καυτό» Ιούλιο η αγορά. Οι κινήσεις «ωραιοποίησης» των χαρτοφυλακίων, το κλίμα στις διεθνείς αγορές και τα σινιάλα. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

Τα «στοιχήματα» του δεύτερου εξαμήνου στο ΧΑ

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η προτελευταία προεκλογική εβδομάδα, με υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου και κινήσεις window dressing προς το κλείσιμο της Παρασκευής.

Πλέον από νέα τοπικά υψηλά των 868,48 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, από την περιοχή των 2.225 ο FTSE25 και πάνω από τις 800 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών. Αυξημένος ο τζίρος, ειδικά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με 124,4 εκατ., ενδεικτικός των κινήσεων «ωραιοποίησης» θεσμικών και επενδυτικών χαρτοφυλακίων λόγω λήξεως μηνός, τριμήνου και εξαμήνου. Ένα πρώτο εξάμηνο, που βρήκε τον τραπεζικό κλάδο στη θέση του οδηγού, με συνολική απόδοση 83% αλλά χωρίς ακόμη οι τρέχουσες τιμές των μετοχών των τεσσάρων συστημικών ομίλων να πιάσουν αυτές της τρίτης αύξησης κεφαλαίου (2015), κλείνοντας έτσι ένα αρνητικό κεφάλαιο για τον κλάδο και το χρηματιστήριο.

Πρώτη συνεδρίαση για τον Ιούλιο και αρχή ενός δεύτερου εξαμήνου, με το ΧΑ να έχει φτιάξει μία καλή... προίκα από το πρώτο για το σύνολο των δεικτών και πλειάδα μετοχών τόσο από τη μεγάλη όσο όμως και από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Για τον Γενικό Δείκτη, η αντίδραση της Παρασκευής τον φέρνει αντιμέτωπο με τις 895 μονάδες, που είναι και το υψηλό για το 2018.

Πρακτικά οι traders, έχοντας ως άμυνα τη στήριξη στις 853 μονάδες, λογικό είναι να επιδιώξουν να κατακτήσουν τη συγκεκριμένη κορυφή, να οδηγήσουν σε επαναφορά το ΧΑ προς υψηλά πέραν των 16 μηνών. Θα δείξει, σήμερα-αύριο, ποιες είναι οι διαθέσεις τους, εάν δηλαδή θα συνεχίσουν τις κινήσεις window dressing -του κλεισίματος της Παρασκευής-, με ανάλογες κινήσεις προεξόφλησης των πολιτικών εξελίξεων.

Ενα στοίχημα που έχει τους κινδύνους και τις παγίδες του -εκτός και εντός συνόρων-, με τον S&P 500 σε ακόμη μία... μάχη στην περιοχή των 2.965-2.970 μονάδων, υπέρβαση της οποίας θα προσέδιδε έξαρση στον «δείκτη των δεικτών» προς τις 3.022 μονάδες, που είναι και ο φιλόδοξος στόχος των long στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, οι εκτός εξελίξεις θέλουν την προσοχή τους κυρίως λόγω της μεταβλητότητας, που χαρακτηρίζει τις αγορές.

Οι εντός είναι αυτές που τροφοδοτούν και τους αγοραστές και τους πωλητές σε έναν τελευταίο προεκλογικό κύκλο προεξόφλησης του αποτελέσματος της προσεχούς Κυριακής και όσων αυτό θα δρομολογήσει.
Το σημαντικό για τους πρώτους/long είναι πως ο FTSE25 ενισχύθηκε 3,5% την προηγούμενη εβδομάδα, για να διαμορφωθεί πάνω στην αντίσταση των 2.230. Στόχος τους, με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις, οι 2.275 μονάδες, που είναι και υψηλό για το 2018. Για τους traders, η κοντινή στήριξη είναι στις 2.188 ενώ το stop για τους long έχει ανέβει στις 2.112 μονάδες.

Πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και σήμερα θα αποτιμήσει η αγορά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, με τη μετοχή στο 1,89 ευρώ και αρκετούς ριψοκίνδυνους να προεξοφλούν πως οι εξελίξεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της προβληματικής επιχείρησης. Από τα πολύ risky αλλά... δημοφιλή στοιχήματα του πρώτου εξαμήνου, που απέδωσε ένα 46%, με την αποτίμηση να διαμορφώνεται στα 438,48 εκατ. ευρώ.

Στα επιμέρους, από ένα ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο μετοχών long τάση έχουν Alpha Bank, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Sarantis, Jumbo, Viohalco, Aegean, Eurobank, EXAE, αλλά και από χαμηλότερες κατηγορίες Entersoft, ΟΛΘ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ElvalHalcor.

Πρόκειται για ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο και μόνο, ενώ όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας της Κυριακής, η εβδομάδα θέλει προσοχή και λόγω της αποκοπής μερισμάτων «βαριών» εισηγμένων του χρηματιστηρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v