Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις με χαμηλό όγκο και τζίρο

Υποαποδίδει το Χρηματιστήριο Αθηνών έναντι των ξένων αγορών, καθώς επικρατούν πιο συντηρητικές κινήσεις. Σε μέτρια επίπεδα κυμαίνονται ο τζίρος και ο όγκος των συναλλαγών. Κινητικότητα στη μετοχή της ΔΕΗ.

ΧΑ: Πιέσεις με χαμηλό όγκο και τζίρο

Ούριος άνεμος στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η συνάντηση Τραμπ-Σι και η συμφωνία για επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών συντηρεί το πλεονέκτημα που έχουν οι long παίκτες.

Εως τις 12.598 μονάδες νωρίτερα, με αντίδραση 1,63%, ο DAX, την ώρα που τα futures στη Wall Street «βλέπουν» προς νέα υψηλά. Από τις 2.977 μονάδες, με άνοδο 1,15%, τα συμβόλαια του S&P 500, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ επικρατούν πιο συντηρητικές κινήσεις, με τους traders να επιχειρούν να διασφαλίσουν τις άμυνες της αγοράς, τα κεκτημένα των προηγούμενων συνεδριάσεων και δη την ανοδική αντίδραση, στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, στο πλαίσιο και ενός φυσιολογικού window dressing.

Έτσι η υποαπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων αγορών θεωρείται από μερίδα χρηματιστών ως εύλογη αντίδραση των traders, μετά και την τελευταία φάση του ανοδικού ράλι, που έφερε τον ΓΔ στην κομβική περιοχή των 868 μονάδων. 

Έως τις 874,13 μονάδες νωρίτερα ο ΓΔ, έως τις 815,77 ο ΔΤΡ και έως τις 2.241,53 μονάδες ο FTSE25. Συναλλαγές μέτριες και τζίρος ανάλογος σε σχέση με τα μεγέθη της προηγούμενης εβδομάδας, με το 50% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο η μετοχή που φαίνεται να ελκύει το ενδιαφέρον risky traders είναι αυτή της ΔΕΗ, καθώς λίγο πριν την ολοκλήρωση μίας ώρας συνεδρίασης, η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε το 1,5 εκατ., όταν σε Αlpha Βank και Εθνική είχε ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο. 

Από τον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερος τζίρος σε Αlpha Βank και Εθνική, με Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν. Ωστόσο, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, παρά τη θεαματική ανοδική διόρθωση του κλάδου (83% στο πρώτο εξάμηνο) υπολείπεται των επιπέδων τιμών της τρίτης αμκ (του 2015). 

Στο 1,764 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank, στα 2,447 της Εθνικής, στο 0,868 της Eurobank και στα 3,084 της Πειραιώς. Πλέον η κεφαλαιοποίηση των συστημικών ομίλων διαμορφώνεται στα 9,54 δισ., με τη Eurobank στα 3,22 δισ. (συμπεριλαμβανόμενης της απορρόφησης της Grivalia). 

Με λίγες πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola, με την τελευταία να «βαραίνει» οριακά σε αρνητικό έδαφος τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα 12,96 ευρώ ο ΟΤΕ, που νωρίτερα κατέγραψε «νέα υψηλή τιμή» στα 13,10 ευρώ. Εως τα 9,89 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, έως τα 35 ευρώ της Coca Cola, «ισοφαρίζοντας» το υψηλό της 28 Ιουνίου.

Μεταξύ των blue chips επικρατούν οι αγοραστές, με τη ΔΕΗ στο επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος. Εως τα 2,002 ευρώ νωρίτερα η μετοχή, με τους traders να «τρέχουν» επιχειρώντας να προεξοφλήσουν την «επόμενη ημέρα» για την εταιρεία. 

Στα 22,52 η μετοχή της Motor Oil, στα 10,18 της Μυτιληναίος, στα 4,33 της Viohalco.

Στις 51/21 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Μεγαλύτερη άνοδος, πέραν της ΔΕΗ, για μετοχές των IntraKat, MIG, Byte, Attica Bank, Ιντρακόμ, Intralot, Autohellas, Καμπάς.

Σε οριακά αρνητικό πρόσημο, στις 867,96 μονάδες ο ΓΔ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v