Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση σε νέα υψηλά στο Χρηματιστήριο

Συνέχισε προς τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης παρά τις πρωινές πιέσεις. Μεικτά πρόσημα για τράπεζες, ξεχώρισαν ανοδικά ΔΕΗ, Lamda, MOH, Μυτιληναίος. Πιέσεις για Coca Cola. Περιορισμένος ο τζίρος. Τι βλέπουν οι αναλυτές.

Κίνηση σε νέα υψηλά στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση εμφανώς επιφυλακτική, με τον Γενικό Δείκτη να αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων και το Χ.Α. να υποαποδίδει των Ευρωπαϊκών Αγορών, προσπαθώντας να “χωνέψει” τις “ακρότητες” που έλαβαν χώρα στην συνεδρίαση της Παρασκευής, κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών και τις τελικές δημοπρασίες, με κύριο εκφραστή του επιχειρούμενου “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, τον Τραπεζικό κλάδο.

Παρά την νευρικότητα και τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, το θετικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές και πολύ περισσότερο η νέα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 2,350% η απόδοση του 10ετους), αποδείχθηκαν ικανά να δώσουν στον Γενικό Δείκτη την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και το κλείσιμο σε νέα υψηλά 17 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/2/2018 (875,38 μονάδες).

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, αυτές απλά “εξαργύρωσαν” τα νέα από την Οσάκα της Ιαπωνίας και τη συμφωνία του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump και του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping να αναβάλλουν την επιβολή πρόσθετων δασμών, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Στο θετικό κλίμα βοήθησε και η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, σύμφωνα με την οποία “οι Αμερικανικές εταιρείες μπορούν να πωλούν εξοπλισμό τους στην ‘Huawei’. Μιλάμε για εξοπλισμό για τον οποίο δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την Εθνική ασφάλεια”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος της πρώτης ώρας (11 εκατ.), δημιούργησε προσδοκίες για κάτι, συναλλακτικά, καλύτερο (ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), ενώ οριακά ηπιότερες, αλλά πάντα ενδιαφέρουσες, ήταν οι διαθέσεις, όσον αφορά τις τοποθετήσεις σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Μία ανάσα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών βρίσκεται ο ΓΔ, παραβιάζοντας ανοδικά και το εβδομαδιαίο όριο των 860 μονάδων. Για την προεκλογική εβδομάδα αναμένουμε ελεγχόμενη διακύμανση εντός στενού εύρους τιμών, γύρω από τις 850 - 860 μονάδες, με μικτά πρόσημα κατά περίπτωση. Τηρούμε στάση αναμονής λόγω των υψηλότερων αποτιμήσεων, παρόλο που η μη επίτευξη αυτοδυναμίας από την ΝΔ αποτελεί την βασική αφορμή μιας ευρύτερης διόρθωσης. Από την άλλη, στο εξωτερικό, αυξήθηκε η διάθεση για ανάληψη ρίσκου, μετά και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο, αν και η κόντρα φεύγει από το προσκήνιο, δεν σημαίνει ότι έκλεισε το κεφάλαιο αυτό. Στο επίκεντρο μπαίνουν τα προς ανακοίνωση μακροοικονομικά στοιχεία” ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Η ενισχυμένη αισιοδοξία, σχετικά με τις προοπτικές της Οικονομίας μετά τις εκλογές, οι οποίες υποδηλώνουν αλλαγή της Κυβέρνησης, μαζί με την καλή ψυχολογία που επικρατεί στις Ξένες Αγορές, θα δώσουν στήριξη σε μία συνέχεια την ανοδικής κίνησης, στη σημερινή συνεδρίαση”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με κέρδη 3,55%. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 880 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης στις 850. Η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα μερίσματος (€0.50/ μετοχή). Το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank, αποφάσισε στις 28/6/2019 την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης του κλάδου Τραπεζικών εργασιών της Eurobank και τη μεταβίβασή του σε νέα Εταιρεία - Πιστωτικό Ίδρυμα που θα συσταθεί. Κατόπιν της απόσχισης, η Διασπώμενη θα παύσει να είναι Πιστωτικό Ίδρυμα και θα διατηρήσει δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορούν την κύρια Τραπεζική δραστηριότητα. Ως ημερομηνία μετασχηματισμού ορίστηκε η 30η Ιουνίου 2019. Για την ΔΕΗ, τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ήταν μικτά με αρνητικά EBITDA και μεγάλες ζημίες, όμως ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €119,5 εκατ., σε σχέση με το 2018”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Στην εβδομάδα που ξεκινά ολοκληρώνονται οι περίοδοι αποδοχής για τις δημόσιες προσφορές των Κανάκη - Ιασώ και Σφακιανάκη, ενώ αποκόπτουν μερίσματα τα ΕΛΠΕ (0,50 ευρώ/μετχ), ο ΟΛΘ (0,57 ευρώ/μετχ), ο ΟΤΕ (0,46 ευρώ/μετχ) και ο Καρέλιας (9,5 ευρώ/μετχ). Η διατήρηση του αισιόδοξου momentum στο Χ.Α. και ενώ απομένει 1 εβδομάδα για τη διεξαγωγή των εκλογών, δημιουργεί προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης του Γ.Δ. με στόχο πλέον τις 900 μονάδες”, ήταν η εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Νέα υψηλά, για τον ΓΔ που έβγαλε αγοραστές το τελευταίο μισάωρο και έκλεισε στο +1,09% με ταυτόχρονη εκτίναξη του όγκου συναλλαγών, την Παρασκευή. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 833 και αντίσταση στις 863. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2172 και αντίσταση στις 2225. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 767 μονάδες και αντίσταση στις 807. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, με νέα υψηλά έφτασε στο άνω όριο του ανοδικού καναλιού, ξεπερνώντας τον βασικό του στόχο στις 863 μονάδες. Οι ταλαντωτές, έχουν μπει σε υπεραγορασμένη περιοχή, δεν έχουν όμως δώσει ακόμη σήμα αντιστροφής. Η προσδοκία του εκλογικού αποτελέσματος και το καλό κλίμα μεταξύ Trump και Διεθνών Ηγετών, πιθανόν να συντηρήσει το θετικό momentum. Επόμενος στόχος οι 896 μονάδες, στήριξη στις 835”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Για αυτή την εβδομάδα, πιστεύουμε ότι η αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, μαζί με τις Εθνικές εκλογές, είναι πιθανό να στηρίξουν περαιτέρω άνοδο στην Ελληνική Αγορά”, εκτιμούσε η Eurobank Eq.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και σήμερα το σύνολο των μετοχών “είδε” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική, μικτή, εικόνα να δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, που μπόρεσαν και απορρόφησαν την όποια προσφορά.

Η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών που κινήθηκε μεταξύ 815,77 (+1,18%) και 798,64 μονάδων (-0,95%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 809,68 (+0,42%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 808,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,23%.

Με το σημερινό κλείσιμο ο ΔΤΡ γύρισε σε ημερήσιο “long”, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 829 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “πράσινο φως’ έχει ανάψει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να ξεκινήσει την προεργασία μετάβασης στο τυποποιημένο μοντέλο υπολογισμού του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού. Η μετάβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα οδηγήσει αύξηση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού (Risk-weighted asset -RWA), με αποτέλεσμα ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να υποχωρήσει κατά περίπου 120 μονάδες βάσης. Ο παραπάνω λογαριασμός εκτιμάται ότι θα αντισταθμισθεί, εν μέρει, από τις πωλήσεις Θυγατρικών εξωτερικού, που θα μειώσουν το σταθμισμένο ενεργητικό κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας κατά 50 με 55 μονάδες βάσης τους κεφαλαιακούς δείκτες. Πρακτικά, η Εθνική φέρνει τη… ζημιά μπροστά, προκειμένου να διευκολύνει την ταχύτερη εξυγίανση του ισολογισμού της”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “περαιτέρω μείωση, κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ, κατέγραψαν στη διάρκεια του Α’ τριμήνου της φετινής χρονιάς τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs), με τις εισπράξεις, όμως, από οργανικές δράσεις να παραμένουν χαμηλές και μεγάλο μέρος των ρυθμισμένων δανείων να ‘ξανασκάει’ μόλις ένα τρίμηνο μετά τη ρύθμιση. Σύμφωνα με την έκθεση νομισματικής της Τράπεζας της Ελλάδος, τα NPEs ανήλθαν, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, στα 80 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ, συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 27,2 δισ. ευρώ, έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδό τους”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η κερδοφορία των Τραπεζών, πριν από φόρους και προβλέψεις παραμένει αδύναμη, όπως φαίνεται τόσο από τα αποτελέσματα του 2018, όσο και από τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών το α’ τρίμηνο του 2019’, όπως επισημαίνεται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα των Τραπεζών το 2018 υποχώρησαν σε σύγκριση με το 2017, ενώ, αν ληφθούν υπόψη και τα αποτελέσματα από διακοπτόμενες δραστηριότητες, οι Τράπεζες κατέγραψαν ζημίες”.

Εν τω μεταξύ, τον Μάιο του 2019, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της Εγχώριας Οικονομίας διαμορφώθηκε σε 0,1%, από μηδενικός που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 529 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 98 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 5,2%, από 5,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 844 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 889 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “στο 2,9% του ΑΕΠ θέτει τον πήχη των προβλέψεων για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της έκθεσης νομισματικής πολιτικής, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας θα είναι φέτος 1,9%. Στην έκθεση επισημαίνονται καθυστερήσεις στην ενεργητική διαχείριση ‘κόκκινων’ δανείων (80 δισ. ευρώ), οπισθοδρομήσεις στις μεταρρυθμίσεις και μια σειρά προκλήσεων στη βάση εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της αναγκαίας μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνεννόηση με τους Θεσμούς, ενώ ασκεί, εμμέσως, κριτική στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων (-1,95%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,50 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,45 ανά μετοχή).

Εκτός των Ελ. Πετρελαίων, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΕΕΕ (-1,44%), ΟΠΑΠ (-0,51%), ΟΤΕ (-0,85%), Σαράντης (-0,90%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΔΕΗ (+5,50%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, παρά τις σημαντικές ζημιές α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Επιχείρηση. Συνεχίζονται τα υψηλού ρίσκου πονταρίσματα, σύμφωνα με τα οποία η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα μπορέσει να βελτιώσει την εικόνα και την αποτελεσματικότητα της Επιχείρησης, ενώ κάποιοι από τους Αναλυτές εκτιμούν ότι με την τελευταία πτωτική κίνηση, η μετοχή της ΔΕΗ είχε προεξοφλήσει τα άσχημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.

Το σημερινό κλείσιμο του τίτλου υψηλότερα των 1,922 ευρώ, έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 2,16 ευρώ.

Από την άλλη, την ώρα που ο τίτλος της Jumbo (+1,47%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά, οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Lamda Development (+4,55%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μέσα στην ζώνη αντίσταση των 9,20 – 9,50 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,15 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 8,50 – 8,35 ευρώ. Ο τίτλος σε νέα υψηλά 11 ετών.

Επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,25%), που ήλθαν να επιβεβαιώσουν ότι η υπέρβασης της ζώνης 5,40 – 5,50 ευρώ, άλλαξε επίπεδο στον τίτλο. Στα 5,70 και 5,98 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις. Πρώτες στηρίξεις στα 5,45, 5,23 και 5,02 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Κατεβαίνοντας στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Γενικής Εμπορίου (+0,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,015 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0135 ανά μετοχή). Επίσης, μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,02 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: €0,7800.

Τέλος από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της Καρέλιας (+0,72%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €9,50 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €8,55 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Ιντρακάτ (+3,11%) σημειώθηκε στις 20/6, ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Mermeren (+4%), Ελγέκα (+1,43%), Byte (+1,57%), Autohellas (+0,99%) και Audiovisual (+9,84%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (+5,69%), Ικτίνο (+1,51%) και MIG (+7,98%), “παλεύει” την κρίσιμη ζώνη αντίστασης 14,50 – 14,70 ευρώ η Ελλάδος (+0,69%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Τρ. Αττικής (+2,42%) και Κτήμα Λαζαρίδη (+2,14%).

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Άβαξ (+5,46%) και Lavipharm (+19,42%), με την δεύτερη να εντυπωσιάζει με την επιθετικότητα των σημερινών αγοραστών, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Intralot (+10,09%) και Forthnet (+18,95%), με το σημερινό μάζεμα να είναι λιγότερο διακριτικό, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+2,12%), ενώ ξαφνικά ανέβηκε το “bid” στα Πλ. Κρήτης (+7,62%) και αν αυτό έχει και συνέχεια, θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή (!).

Συνεχώς βελτιούμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών. Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μέσα στην ζώνη αντίστασης των 872 – 876 μονάδων και αν την υπερκεράσει, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 895 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 853, 841 και 824 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες αντιστάσεις στις 2226 – 2230 και 2275 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 2188, 2162 και 2112 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η προτελευταία προεκλογική εβδομάδα έκλεισε και πάλι με σημαντικά κέρδη, ενώ επανέκαμψε και ο Τραπεζικός, ειδικά στην συνεδρίαση της Παρασκευής”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

O Τραπεζικός κλάδος έκλεψε την παράσταση στο κλείσιμο του 6μηνου με κέρδη της τάξεως του 83%, όμως παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα απέχει αισθητά από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2016, με τους υπόλοιπους τίτλους να έχουν σημαντικά κέρδη από εκείνη την περίοδο. Εδώ να σημειώσουμε πως οι τιμές του ΓΔ είναι πλασματικές, λόγω του Τραπεζικού κλάδου που έχει αλλάξει βαρύτητα αρκετές φορές, έχοντας αλλοιώσει τον ΓΔ και τον FTSE25.

Από την άλλη, οι Τράπεζες είναι ο κλάδος που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Αγορά μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Η ρευστότητα είναι διάχυτη, με το Χ.Α. να ποντάρει στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, περιμένοντας να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που τόσο πολύ ανάγκη έχει η Χώρα.

Να θυμόμαστε ότι μετά τα εκλογικά αποτελέσματα θέλει προσοχή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ανεξάρτητα αν είναι θετικά, μιας και πολλοί έχουν σπεύσει να τοποθετηθούν με σκοπό να ρευστοποιήσουν στο γεγονός.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι και πλέον μένει να δούμε αν το “μεγάλο καλάθι” που κρατάμε για το μέλλον, σε σχέση με την Οικονομία, πάρει σάρκα και οστά με την νέα Κυβέρνηση.

“Ήδη τα σημάδια δείχνουν ότι τα πράγματα βαίνουν καλύτερα στο κομμάτι των επενδύσεων, μιας και πολλά κεφάλαια σπεύδουν να τοποθετηθούν τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και στην πραγματική Οικονομία”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Κλειστός, λόγω αργίας, ο δείκτης Hang Seng.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τον S&P 500 να διεκδικεί νέα ιστορικά υψηλά.

Ελεγχόμενη υποχώρηση για το Ευρώ, σαφώς μεγαλύτερη η διόρθωση για τον Χρυσό, κέρδη για το Πετρέλαιο.

“Τα Μέλη του Πετρελαϊκού Καρτέλ συμφώνησαν τη Δευτέρα να παρατείνουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά εννιά μήνες”, δήλωσε στο Reuters Αξιωματούχος.

Απότομη επιβράδυνση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Ιούνιο, φτάνοντας στο πιο αδύναμο σημείο από τον Ιανουάριο. Ο ΡΜΙ της εταιρείας Caixin/Markit υποχώρησε στις 49,4 μονάδες, ενώ Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να φτάσει στις 50.

Η Deutsche Bank προγραμματίζει την περικοπή 15.000 - 20.000 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο μίας ευρείας αναδιοργάνωσης την οποία συζήτησαν κορυφαία Στελέχη της Τράπεζας. Σχετικό δημοσίευμα της “Wall Street Journal” αναφέρει πως τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ενώ το Bloomberg σημειώνει πως οι περικοπές θα αφορούν κυρίως τα τμήματα χρηματιστηριακών συναλλαγών. Σύμφωνα με το Reuters “η Deutsche Bank σχεδιάζει εκτεταμένες περικοπές στις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα μείνει μόνο μια μικρή ομάδα Εργαζομένων για την εξυπηρέτηση μεγάλων Πελατών”.

Με πιο γρήγορο ρυθμό από ότι αναμενόταν, συρρικνώθηκε η δραστηριότητα στα Εργοστάσια της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο τελικός δείκτης Μεταποίησης της IHS Markit υποχώρησε στις 47,6 μονάδες, χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 47,8 και το 47,7 του Μαΐου, καταγράφοντας τον πέμπτο μήνα που κυμαίνεται πιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ελαφρώς χαμηλότερα διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Μάιο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, υποχώρησε στο 7,5%, από 7,6% έναν μήνα νωρίτερα. Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε ότι θα παραμείνει σταθερή.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερήσει την απόφασή της για το χρέος της Ιταλίας, λόγω της νέας Συνόδου των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο, με θέμα τα Πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στα κορυφαία πόστα του Μπλοκ”, σύμφωνα με Αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters. Η Κομισιόν αναμενόταν να αποφασίσει την Τρίτη, για το αν θα προτείνει πειθαρχική δράση κατά της Ρώμης, για το αυξημένο χρέος της. Σύμφωνα με τον Αξιωματούχο, “δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία συνεδρίασης για το συγκεκριμένο θέμα”.

Ο δείκτης μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 51,7 μονάδες τον Ιούνιο, από 52,1 τον Μάιο στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο δείκτης είχε υποχωρήσει στις 52,1 μονάδες.

Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα βουτήξει στις 51 μονάδες.

Εν τω μεταξύ σε ξεχωριστή έκθεση που δημοσιεύτηκε, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες διολίσθησαν 0,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, σε συνέχεια της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, θα βρεθεί στην ατζέντα του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 8 Ιουλίου”, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ η εν λόγω πηγή, “παρόλο που οι Υπουργοί Οικονομικών γνωρίζουν ότι το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί μόλις μία ημέρα μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, αποφάσισαν να συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα, προκειμένου να στείλουν το ‘σωστό μήνυμα’ σε όποια Κυβέρνηση προκύψει”.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που εκπονεί το ΙΟΒΕ ενισχύθηκε οριακά τον Ιούνιο, στις 101,0 μονάδες (από 100,8), επίδοση ωστόσο που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (102,1).

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσιάζει ενίσχυση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Αν και η ενίσχυση αυτή είναι σχετικά μικρής έκτασης, φέρνει το σχετικό δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9,5 ετών.

Η έρευνα του Ιουνίου ενσωματώνει την επίδραση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και των Περιφερειακών εκλογών, καθώς και την προκήρυξη των Εθνικών εκλογών.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας σε “hold”, από “buy” και αύξηση της τιμής - στόχου τόσο της ΕΤΕ, στα 2,30 ευρώ ανά μετοχή, από 2,10 ευρώ προηγουμένως, όσο και της Alpha Bank (2 ευρώ, από 1,90 ευρώ, “buy”) και της Τράπεζας Πειραιώς (2,70 ευρώ, από 1,50 ευρώ, “hold”), προχώρησε η Deutsche Bank, ενώ για την Eurobank δίνει σύσταση "hold" με τιμή - στόχο τα 0,80 ευρώ ανά μετοχή.

Αναφερόμενη στα NPEs, η Deutsche Bank θεωρεί πως οι στόχοι μείωσής τους για φέτος είναι επιτεύξιμοι, όμως θεωρεί πως οι στόχοι του 2021 είναι πιο δύσκολοι, καθώς οι πωλήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων θα είναι οπισθοβαρείς.

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,86 (-0,19%) και 876,24 μονάδων (+0,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 874,77 (+0,72%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 874,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,68%.

Ο τζίρος στα 58,7 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο τα ΕΛΠΕ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Cenergy, Motor Oil και Τιτάν.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.976 συμβόλαια).

Στα 15.741 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.625 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.702, 1.440 για τον Ιούλιο και 262 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.223) κινήθηκε μεταξύ 2.200 και 2.230 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.637), Alpha Bank (3.974), Πειραιώς (1.815), ΔΕΗ (2.752), Εθνική (4.080), Ελλάκτωρα (538), Μυτιληναίο (507), ΟΠΑΠ (188), MIG (5.807), Τρ. Αττικής (1.017), Cenergy (251), ΕΧΑΕ (153), Τέρνα Ενεργειακή (102), ΓΕΚ (134), Lamda Development (339), Ελ. Πετρέλαια (137), Intralot (597), Τιτάνα (196).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.689, Alpha Bank 66.294, Εθνική 66.451, MIG 83.032, Πειραιώς 26.490, ΔΕΗ 18.057, Μυτιληναίος 10.258.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                   Name of Issuer              NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 35.704.082 τεμ., (από 35.705.133 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.121.094 τεμ. (23.680.410), ΔΕΗ 6.714.192 τεμ. (6.714.192), Eurobank 78.103.096 τεμ. (84.647.561), Εθνική 30.650.300 τεμ. (31.950.300), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v